Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Problem_teor_D_i_P.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
256.51 Кб
Скачать

Тема 4. Вихідні засади державотворення та правотворення у розвинених країнах цивілізованого світу: загальнотеоретична проблематика

Принципи організації і функціонування держави у цивілізованому світі.

Статут ООН та принципи міжнародного співіснування держав.

Загальнолюдські принципи та їх закріплення у праві. Характеристика принципів гуманізму, народовладдя, поділу влади, справедливості, рівноправності, невідчуженості прав і свобод людини і громадянина, законності, демократії. Значення цих принципів на міжнародному та внутрішньодержавному рівні. Значимість їх закріплення в Конституції України 1996 р.

Загальноправові, міжгалузеві принципи. Принципи галузей та інститутів права.

Роль принципів як загальних орієнтирів у правотворчості, правозастосовчій діяльності.

Тема 5. Держави демократичної, соціальної, правової орієнтації: проблеми становлення та функціонування

Сутність сучасних держав демократичної, соціально, правової орієнтації.

Взаємозв’язок громадянського суспільства і правової держави. Ідея прав людини як наріжний камінь – громадянського суспільства.

Еволюція ідеї правової держави і сучасне її розуміння. Принципи правової держави: пріоритет і найбільш повне забезпечення прав і свобод людини і громадянина; правове обмеження державної влади; розподіл влад; верховенство закону; взаємна відповідальність держави і особистості та інші.

Методологічні проблеми становлення та розвитку форм демократичної, соціальної, правової держави. Чинники, що обумовлюють різноманітність державних форм. Співвідношення типу і форми держави.

Класифікація політичних режимів. Головні риси демократично-політичного режиму. Політичний режим в Україні на сучасному етапі її розвитку.

Співвідношення політичного режиму, державного устрою з соціальною сутністю та формою поділу влади.

Поняття механізму держави, його співвідношення з поняттям державного апарату. Принципи організації і діяльності державного апарату: служіння народу, пріоритет прав і свобод людини, демократизм. Поділ влади – фундаментальний конституційний принцип організації і діяльності державного апарату.

Вдосконалення механізму сучасної української держави як умова підвищення ефективності його функціонування.

Україна - демократична, соціальна, правова держава та шляхи її розвитку в умовах подальшого реформування суспільних відносин.

Тема 6. Проблеми формування змісту права в контексті національного, регіонального та глобального розвитку

Правова культура та її значення для процесу пізнання та формування змісту права.

Потенційне розмаїття правового розвитку та проблеми вибору.

Проблеми правотворчої діяльності та правотворчого процесу. Об`єктивні та суб`єктивні фактори правотворчої діяльності.

Проблеми співвідношення та взаємодії національного та міжнародного права. Концепція примата міжнародного права. Наближення (гармонізація) норм національного законодавства до міжнародного та європейського права.

Тема 7. Правова система та джерела права України

Співвідношення понять “право” і “правова система”. Правова система як комплексна оцінка юридичної сфери життя конкретного суспільства. Правова система та інші феномени суспільного життя (економічна, культурна, релігійна та інші системи).

“Переплетення”, взаємодія правових систем в умовах регіонального та глобального розвитку. Проблеми стабільності та динамізму правових систем.

Правове відображення балансу інтересів різних соціальних груп, класів та прошарків суспільства. Елементи правової системи. Проблеми розвитку функціональної структури правової системи на усіх її рівнях (суб`єктно-сутнісному, нормативно-регулятивному, соціально-результативному та організаційно-діяльнісному).

Тенденції розвитку правової системи сучасної України. Нормативно-правовий акт та нормативно-правовий договір в системі джерел права України. Особливість нормативно-правового договору та їх відмінність від договорів-угод. Значимість нормативно-правових договорів в умовах розвиненого громадянського суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]