Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Problem_teor_D_i_P.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
256.51 Кб
Скачать

Тема 8. Правова карта світу: сучасний стан, тенденції розвитку

Правові системи в широкому сенсі (сім’ї національних правових систем). Критерії класифікації та типології правових систем.

Романо-германська правова сім’я (континентальне право) та її характеристика за історичними періодами формування, ієрархією джерел права, місцем нормативних актів та судової практики в системі джерел (форм) права. Правові системи, що примикають до романо-німецької правової сім’ї: латиноамериканська, японська та скандинавське право.

Англо-американська правова сім’я (системи загального права). Поняття, основні періоди формування. Співвідношення загального права та становлення правових систем різних країн. Своєрідність понятійного апарату та ін. Особливості, які відрізняють сім’ї загального права від інших правових систем.

Релігійно-традиційна правова сім’я. Види систем права релігійно-традиційного характеру: мусульманське, індуське, канонічне, іудейське, традиційне право країн Азії, Африки, Далекого Сходу.

Тема 9. Забезпечення прав особи: загальнотеоретична проблематика

Механізм забезпечення прав людини і громадянина: сутність, основні ознаки та складові.

Поняття основних прав людини та громадянина. Розвиток інституту прав людини. Права людини “першого” , “другого” та “третього” поколінь. Права людини в “Загальній декларації прав людини” 1948 р. та їх подальший розвиток. Види прав людини і громадянина. Природні права людини. Особисті, гуманітарні, соціально-економічні, політичні права людини. Конституційні і галузеві права людини.

Гарантії прав людини та їх види. Економічні, політичні, ідеологічні та юридичні гарантії прав людини. Міжнародно-правові засоби забезпечення й захисту прав людини. Зростання ролі міжнародного контролю за дотриманням прав людини. Посилення гарантій захисту прав людини.

Поняття основних обов’язків людини та їх види. Особливості конституційного закріплення основних прав і обов’язків людини та їх гарантій в Україні.

Загальна теорія юридичної відповідальності і юридичної відповідальності галузевих юридичних наук.

Тема 10. Проблеми правозастосовчої діяльності

Правозастосування як особлива форма механізму реалізації норм права. Значимість держави, її органів та посадових осіб у правозастосовчій діяльності.

Паравозастосовчий процес та його стадії (визначення фактичної основи справи; визначення юридичної основи справи, винесення рішення по справі, виконання рішення).

Проблеми тлумачення норм права. Офіційне (нормативне, казуальне) і неофіційне (доктринальне, компетентне) тлумачення.

Проблеми вирішення юридичних колізій та прогалин в праві. Прогалини в праві: поняття, причини, умови наявності прогалин та способи їх викорінення та подолання. Юридичні колізії: поняття, причини та практичні наслідки. Види юридичних колізій. Можливі засоби розв’язання колізій. Чинники, що актуалізують названу тему на сучасному етапі розвитку державності і права України.

Тенденції розвитку юридичної практики, її види, суб`єкти та учасники. Проблеми правових засобів в механізмі правового регулювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]