Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fw_Slaydi_z_distsiplini_files / Тема 6 Управлыння активами.ppt
Скачиваний:
35
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
214.02 Кб
Скачать

Фінансовий цикл для підприємства

XX рік

XY рік

Період погашення Дт заборгованості

62.1

83.6

Період обороту запасів

11.3

16.9

Період виплати Кт заборгованості

96.1

67.0

Фінансовий цикл

(22.7)

33.5

Висновки:

В XX році період фінансового циклу компанії був від'ємний. Це сталося в результаті дуже низького значення періоду обороту ТМЗ на початок ХХ року з однієї сторони та достатньо високого значення кредиторської заборгованості з іншої.

В XY році ситуація значно погіршилася. Період фінансового циклу став позитивним і суттєво. Це сталось в наслідок значного зниження величини кредиторської заборгованості та на кінець року та, що призвело до значного вимивання грошей із підприємства – підприємство почало відчувати потребу в залученні додаткових грошових коштів для фінансування оборотних активів.

Дебіторська заборгованість відображає суму боргу підприємству зі сторони різних юридичних та фізичних осіб, які мають прямі взаємовідносини з підприємством:

Заборгованість за реалізовані товари;

Заборгованість по лізинговим контрактам;

Заборгованість по інвестиційній діяльності;

Дивіденди і проценти до отримання

Управління дебіторською заборгованістю

П'ять етапів управління дебіторською заборгованістю:

Визначення умов надання кредитів при продажу товарів, а саме системи знижок та строки кредиту..

Визначення гарантій, під які надається кредит.

Визначення надійності покупця.

Визначення суми кредиту, кожному конкретному покупцю, основану на аналізі ризику і мінімізації можливості понесення втрат.

Визначення політики збору дебіторської заборгованості. Наприклад, передача за визначену суму права на отримання коштів по дебіторській заборгованості спеціалізованій фірмі.

Стан дебіторської заборгованості підприємства

Товарно-матеріальні запаси (ТМЗ) - це активи підприємства, які будуть продані протягом одного року або будуть використані з метою виробництва і реалізації продукції підприємства. Для торгівельних підприємств ТМЗ – це товарні запаси; на виробничих підприємствах існують три основні статті ТМЗ:

запаси сировини та матеріалів,

запаси незавершеного виробництва,

запаси готової продукції.

Існує три ключеві питання при характеристиці ТМЗ:

проблема обліку запасів,

проблема оцінки запасів і

проблема відображення запасів у звітності.

Два способи обліку ТМЗ:

система постійного обліку запасів, коли усі закупки записують прямо на рахунок ТМЗ, а їх продаж – включається у собівартість готової продукції,

система періодичного обліку запасів залишається незмінною протягом певного періоду часу, а усі закупки відображаються на окремому рахунку «закупки»; величина кінцевих запасів визначається шляхом фізичної інвентаризації, а собівартість реалізованої продукції розраховується в кінці періоду за формулою:

Принципово ці системи приводять до однакової собівартості готової

продукції. В той самий час на практиці результати можуть не Собівартістьспівпада и =поПочатковірізним причинамзапаси. Напри+ Закупкилад, увипадкуКінцевіпсуваннязапаси чи

недостачі запасів.

Проблема оцінки запасів виникає в наслідок того, що ціна на одні і ті ж матеріали, які використовуються підприємством змінюється протягом року. Ця проблема вирішується за допомогою одного з чотирьох методів:

метод специфічної ідентифікації,

метод середньої собівартості,

метод FIFO (First-in – First-out) і

метод LIFO (Last-in – First-out).

Нехай підприємство протягом січня придбала і використовувала у виробництві наступні обсяги комплектуючих деталей.

Метод специфічної ідентифікації передбачає, що фінансовий менеджер знає, які конкретно одиниці запасів продані (передані на виробництво), а які залишилися.

Нехай, для прикладу, фінансовий менеджер відправив на продаж 40 деталей по 1,35 за одиницю і 110 по 1,52. Тоді розрахунок собівартості товарів виглядає наступним чином.

Количество

Цена

Стоимость

40

1,35

54,00

100

1,44

144,00

110

1,52

167,20

Себестоимость

365,20

 

 

 

Метод середньої собівартості оснований на твердженні, що кожна одиниця ТМЗ даного періоду має однакову вартість. Розрахунок середньої собівартості оснований на сумарній вартості всіх запасів підприємства протягом місяця (включаючи залишки ТМЗ на початок місяця та закупки ТМЗ протягом місяця).