Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
48
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
48.64 Кб
Скачать

Додаток 20

Зразок інструкції з охорони праці для оператора комп’ютерного набору*

1. Загальні положення

  1. Ця Інструкція встановлює вимоги з охорони праці для операторів комп’ютерного набору (ОКН) видавництва « ... ».

  2. Усі ОКН, що працюють у видавництві, повинні знати і виконувати вимоги загальної та даної інструкції з охорони праці.

Невиконання вимог цих інструкцій розцінюється як порушення виробничої дисципліни та правил внутрішнього трудового розпорядку.

Працівники, винні у порушенні вимог загальної та даної інструкції з охорони праці, притягуються до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності згідно з чинним законодавством.

  1. До самостійної роботи за професією ОКН допускаються особи, які пройшли: попередній медичний огляд і не мають відповідних протипоказань; навчання за професією; вступний та первинний інструктажі та перевірку знань з охорони праці й питань пожежної безпеки. В подальшому вони проходять повторний інструктаж — один раз на шість місяців, та періодичні медичні огляди один раз на два роки.

  2. Робоче місце ОКН оснащується робочим столом, стільцем з можливістю регулювання відповідних його параметрів, підставкою для ніг.

Основним обладнанням, застосовуваним на робочому місці ОКН, є апаратне забезпечення, яке входить до складу настільної видавничої системи (дисплей, клавіатура, системний блок тощо).

  1. ОКН виконує одноманітні за характером роботи з документацією та клавіатурою з нечастими нетривалими переключеннями погляду на екран дисплея, з уведенням даних за допомогою клавіатури з високою швидкістю. Робота характеризується високим напруженням зорового аналізатора, значними навантаженнями, які припадають лише на кисті рук на фоні малої загальної рухової активності, нервово-емо­ційним напруженням.

  2. На ОКН під час роботи можуть впливати такі небезпечні та шкідливі виробничі фактори:

  • фізичні:

  • підвищений рівень шуму на робочому місці (від вентиляторів блоку живлення процесорів та аудіоплат);

  • підвищене значення напруги в електричному ланцюзі, замикання якого може статися через тіло людини;

  • підвищений рівень статичної електрики;

  • недостатня концентрація негативних іонів у повітрі робочої зони;

  • підвищений рівень електромагнітного випромінювання;

  • підвищена напруженість електричного поля;

  • прямі та відбиті від екранів відблиски;

  • несприятливий розподіл яскравості в полі зору;

  • недостатня освітленість на робочому місці;

  • хімічні:

  • підвищений вміст у повітрі робочої зони пилу, озону, оксидів азоту;

  • психофізіологічні:

  • фізичні перевантаження статичної (опорно-м’язова система) та динамічної (кисті рук) дії;

  • нервово-психічні перевантаження, перенапруження зорового ана­лізатора, розумове перенапруження, монотонність праці, емоційні перевантаження.

  1. Для захисту від електромагнітних, електростатичних та інших полів можуть застосовуватися спеціальні технічні засоби, що мають відповідний сертифікат щодо їх захисних властивостей.

  2. Для нейтралізації зарядів статичної електрики в приміщеннях, де працюють ОКН, рекомендується підвищувати вологість повітря (в опалювальний сезон) за допомогою зволожувачів.

ОКН не рекомендується носити одяг із синтетичних матеріалів.

  1. Сонячні бліки на робочому місці ОКН усуваються за допомогою регульованих жалюзі, встановлених на вікнах.

  2. Забороняється:

  • самочинно змінювати орієнтацію робочого місця відносно вікон і світильників, що може призвести до появи прямої та відбитої блискості, порушення норм щодо розташування суміжних робочих місць;

  • відключати захисні пристрої, проводити зміни в конструкції настільної видавничої системи, її апаратного забезпечення;

  • самостійно здійснювати ремонт апаратури чи технічне налагоджування її; такі види робіт виконують тільки спеціалісти з технічного обслуговування комп’ютерів;

  • класти будь-які предмети, напої, канапки на апаратуру настільної видавничої системи;

  • зберігати на робочому місці папір, дискети, інші носії інформації, запасні блоки, деталі тощо, якщо вони не використовуються при виконанні поточної роботи.

  1. Зручна робоча поза ОКН забезпечується регулюванням висоти стільця та підставкою для ніг.

Раціональною робочою позою може вважатися таке положення тіла, за якого ступні працівника розташовані горизонтально на підлозі або на підставці для ніг, стегна зорієнтовані у горизонтальній площині, верхні частини рук — вертикальні, кут ліктьового суглоба коливається у межах 70—90°, зап’ястки зігнуті під кутом не більше як 20°, нахил голови— у межах 15—20°.

  1. Розташувати дисплей на робочому місці необхідно так, щоб поверхня екрана знаходилась у центрі поля зору, не ближче як 600 мм від очей користувача. Рекомендується розміщувати елементи робочого місця таким чином, щоб дотримувалася приблизно однакова відстань від очей ОКН до екрана, клавіатури, тримача (пюпітра) для документів.

  2. При роботі ОКН найбільш фізіологічно сприятливим є монохромне зображення чорних знаків на світлому фоні екрана дисплея.

Соседние файлы в папке ekonomika_ta_organ_inform_biznesu_lazareva