Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ОНД_мод_1_ВСЕ

.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
52.22 Кб
Скачать

ОСНОВИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ. МОДУЛЬ 1.

  1. Наукове дослідження: а) вивчення об´єкту, процесу чи явища б) цілеспрямований процес пізнання в) системний підхід до вивчення об´єктів дослідження, г) припущення про можливі засоби розв’язання визначеної проблеми.

  2. Мета дослідження: а) наукова праця, представлена у вигляді рукопису б) викриття закономірностей зміни об´єктів для подальшого використання їх в практичній діяльності в) сертифікація досягнень, г) розробка проекту.

  3. Науковий напрямом: а) коло наукових питань, що охоплюють частину проблеми б) науку або комплекс наук, в сфері яких ведуться дослідження в) вихідні положення будь-якої теорії, учення, науки або світогляду, г) засіб теоретичного дослідження або практичного втілення явища.

  4. Структурними одиницями наукового напрямку є: а) дрібні наукові завдання, що відносяться до конкретної теми наукового дослідження б) комплексні проблеми, проблеми, теми та наукові питання в) сфера людської діяльності, система знань об’єктивних законів природи, суспільства, мислення, що виражається у точних категоріях, г) думки, у яких відображені гіпотези.

  5. Комплексна проблема: а) думка, що узагальнює та виокремлює предмети, явища за певними ознаками б) сукупність проблем, об´єднаних єдиною метою в) точка зору, з якої розглядається об’єкт дослідження, г) положення в системі поглядів, теорій.

  6. Тема є складовою частиною: а) ідеї б) проблеми в) дослідження г) напрямку.

  7. Наукове питання: а) обґрунтоване припущення про можливі засоби розв’язання визначеної проблеми б) дрібні наукові завдання, що відносяться до конкретної теми наукового дослідження в) висловлена думка, у якій відображене ставлення до її змісту г) комплекс теоретичних умовиводів.

  8. Особливості сучасних наукових досліджень (9 характеристик): соціалізація, ефективність, транзитивність, спадковість, імовірність, унікальність, мобільність, залежність, складність, комплексність, циклічність, прогресивність, корпоративність, масштабність, трудоємкість, тривалість, закономірність, практичність.

  9. Постулат : а) твердження, що приймається як істинне, хоча вірність його не доведена б) процес мислення, що об’єднує послідовність двох та більше суджень, у результаті чого з’являється нове судження в) визначальне положення в системі поглядів, теорій г) комплекс проблем, тем та наукових питань.

  10. Концепція: а) сукупностей об´єктів, в кожній з яких загальна для всіх ознака виявляється особливим чином б) учення про принципи, форми й способи науково-дослідницької діяльності в) система поглядів, основна думка при визначенні мети й завдань дослідження, що вказує на шлях його опанування г) процес мислення, що об’єднує послідовність двох та більше суджень, у результаті чого з’являється нове судження.

  11. Гіпотеза: а) підхід, прийом, засіб теоретичного дослідження або практичного втілення явища б) визначальне положення в системі поглядів, теорій в) обґрунтоване припущення про можливі засоби розв’язання визначеної проблеми г) процес мислення, що об’єднує послідовність двох та більше суджень, у результаті чого з’являється нове судження.

  12. Судження: а) невірний, хибний доказ, що видається за правильний, заснований на зовнішній схожості явищ, заміні понять, свідомо невірному виборі вихідних положень. б) думка, що узагальнює та виокремлює предмети, явища за певними ознаками, відображає суттєві його якості в) висловлена думка, у якій відображене ставлення до її змісту, істинності або хибності г) засіб теоретичного дослідження або практичного втілення явища .

  13. Умовивід: а) форма логічного мислення в якій розкриваються внутрішні, суттєві сторони та відношення між предметами, що досліджуються, б) твердження, що приймаються як істинні, хоча вірність їх не доведена. в) процес мислення, що об’єднує послідовність двох та більше суджень, у результаті чого з’являється нове судження г) прийом теоретичного дослідження або практичного втілення явища.

  14. Ідея: а) точка зору, з якої розглядається об’єкт дослідження б) засіб теоретичного дослідження втілення явища в) хід наукової думки від конкретного знання до загальних положень г) визначальне положення в системі поглядів, теорій.

  15. Наукове видання у вигляді брошури, що вміщує авторський варіант реферативного викладу проведеного ним наукового дослідження а) стаття б) автореферат в) проект г) презентація.

  16. Думка, що узагальнює та виокремлює предмети, явища за певними ознаками, відображає суттєві його якості а) умовивід б) поняття в) постулат г) ідея.

  17. Невірний, хибний доказ, що видається за правильний, заснований на зовнішній схожості явищ, заміні понять, свідомо невірному виборі вихідних положень. а) евристика б) софізм в) індукція г) дедукція.

  18. Сфера людської діяльності, система знань об’єктивних законів природи, суспільства, мислення, що виражається у точних категоріях а) знання б) наука в) дидактика г) евристика.

  19. Сертифікація досягнень або компетенцій студента з зазначенням виду і назви підготовки, яка надає право доступу до подальшої освіти та професійної діяльності. а) бакалавр б) кваліфікація в) наукове дослідження г) спеціалізація.

  20. Наука, що вивчає творче мислення а) софізм б) евристика в) дидактика г) методологія.

  21. Наукові дослідження можуть бути теоретичними, теоретико-експериментальними та експериментальними в залежності від: а) форм дослідження; б) методів дослідження; в) об´єктів дослідження; г) сфер використання результатів.

  22. Теоретичні наукові дослідження грунтуються на використанні таких методів пізнання: а) фундаментальних; б) логічних та математичних; в) емпіричних; г) науково-технічних.

  23. Дослідження теоретичного характеру, пов´язані з одночасною дослідною перевіркою виявлених залежностей, якостей, зв´язків – це дослідження: а) емпіричні; б) теоретико-експериментальні в) практичні; г) фундаментальні.

  24. Дослідження, що проводяться в конкретних об´єктах з метою виявлення нових залежностей, якостей, зв´язків: а) науково-технічні; б) експериментальні; в) фундаментальні; г) емпіричні.

  25. Дослідження, що проводяться в конкретних об´єктах з метою перевірки висунутих раніше теоретичних положень: а) емпіричні; б) експериментальні; в) фундаментальні; г) науково-технічні.

  26. Наукові дослідження поділяють на фундаментальні, прикладні та розробки в залежності від: а) форм дослідження; б) методів дослідження; в) сфер використання результатів; г) об´єктів дослідження.

  27. Експериментальні або теоретичні дослідження, що спрямовані на одержання принципово нових знань про закономірності розвитку природи, суспільства, людини, їх взаємозв´язку – це наукові дослідження: а) емпіричні; б) прикладі; в); фундаментальні г) науково-технічні.

  28. Які дослідження можуть закінчуватися рекомендаціями щодо постановки прикладних досліджень для визначення можливостей практичного використання отриманих наукових знань, науковими публікаціями? а) емпіричні; б) технічні; в); фундаментальні г) науково-технічні.

  29. Наукова і науково-технічна діяльність, спрямована на одержання і використання знань для практичних цілей, пошук найбільш раціональних шляхів практичного використання результатів фундаментальних наукових досліджень в народному господарстві - це наукові дослідження: а) емпіричні; б) прикладі; в) фундаментальні; г) науково-технічні.

  30. Кінцевим наслідком прикладних наукових досліджень є: а) публікація; б) експеримент; в) рекомендації щодо створення технічних інновацій; г) науковий проект.

  31. Цілеспрямований процес перетворення прикладних наукових досліджень в технічні додатки: а) експеримент; б) виробництво; в) розробка; г) проект.

  32. Дослідження, направлені на відбір факторів, що впливають на об´єкт, пошук шляхів створення нових технологій та техніки на основі способів, запропонованих в результаті фундаментальних досліджень, - це дослідження: а) емпіричні; б) науково-дослідні; в) фундаментальні г) пошукові.

  33. Дослідження, направлені на створення нових технологій, дослідного обладнання, приладів, рекомендацій, - це дослідження: а) науково-виробничі; б) науково-дослідні; в) фундаментальні г) пошукові.

  34. Дослідження, направлені на дослідну перевірку рекомендацій науково-дослідних розробок, їх узгодження з потребами конкретних організацій та підприємств, - це дослідження: а) науково-виробничі; б) науково-дослідні; в) фундаментальні г) пошукові.

  35. Наукові дослідження поділяють на лабораторні та виробничі в залежності від: а) дослідницького інструментарію; б) місця проведення; в) методів дослідження; г) джерел фінансування.

  36. Дослідження, які передбачають виконання ряду незалежних за місцем та строками, а також методами та засобами досліджень різних груп якостей певного об´єкту, - це дослідження: а) диференційовані; б) науково-дослідні; в) фундаментальні г) комплексні.

  37. Дослідження однієї з якостей, або групи однорідних якостей об´єкту - це дослідження: а) диференційовані; б) науково-дослідні; в) фундаментальні г) комплексні.

  38. Виокремлюють прикладні теоретико-експериментальні та експериментальні, комплексні та диференційовані дослідження в залежності від: а) дослідницького інструментарію; б) об’єкту дослідження; в) джерел фінансування; г) методології.

  39. Дайте визначення предмету науки: а) матеріальні об'єкти природи; б) пов'язані між собою форми руху; в) особливості відображення форм руху матерії у свідомості людей; г) пізнання постійного розвитку; д) форми мислення.

  40. Дайте визначення поняття науки: а) процес пізнання закономірностей об'єктивного світу; б) система знань об'єктивних законів природи, суспільства і мислення, які перетворюються в безпосередню продуктивну силу суспільства в результаті діяльності людей; в) особлива форма суспільної свідомості; г) динамічна система знань; д) все разом.

  41. Дайте визначення поняття знання: а) продукт науки та її матеріал; б) перевірений практикою результат пізнання дійсності; в) адекватне відбиття дійсності в свідомості людини; г) результат праці людини; д) процес руху людської думки.

  42. Дайте визначення наукового пізнання: а) це дослідження з певною метою, завданням та методологією; б) певні цілі і задачі; в) певні методи отримання і перевірки знань; г) теоретичні основи для практики; д) теоретичне осмислення та обгрунтування практики.

  43. Наука включає: а) теорію; б) методологію; в) методику і техніку досліджень; г) об'єкт і предмет; д) науково-дослідні заклади.

  44. Головною функцією науки є: а) пізнання об'єктивного світу від живого спогляданий до абстрактного мислення і до практики; б) участь у розвитку науково-технічного процесу; в) участь у вдосконаленні матеріального виробництва; г) участь у забезпеченні ефективності управління; д) участь у накопиченні фактів та розкритті закономірностей навколишнього світу.

  45. Характерні ознаки наукової діяльності: а) систематизація знань; б) наявність наукової проблеми; в) наявність об'єкта і предмета дослідження; г) практична значущість процесу, що вивчається; д) розкриття сутності явищ та взаємозв'язку між ними; є) специфічні методи пізнання.

  46. Дайте визначення гіпотези: а) матеріалізоване визначення наукової ідеї; б) наукове припущення, висунуте для пояснення певних процесів, явищ, які зумовлюють певний наслідок; в) структурний елемент теорії пізнання; г) формулювання нових наукових положень; д) вихідний момент пошуку, дослідження істини.

  47. Назвіть стадії формулювання гіпотези: а) накопичення фактичного матеріалу і висунення припущення; б) аналіз наукових джерел та теорій; в) виведення із припущення наслідків; г) постановка наукової проблеми; д) перевірка на практиці отриманих результатів і уточнення (підтвердження) гіпотези.

  48. Які функцїі виконує наука в суспільстві? а) задоволення потреб людини у пізнанні законів природи і суспільства; б) розвитку культури, гуманізації виховання і формування нової людини; в) удосконалення виробництва і суспільних відносин; г) забезпечення обороноздатності держави і її міжнародного іміджу; д) формування різноманітних галузей наукових теорій.

  49. В основі класифікації наук головним методом є: а) методологічний; б) гносеологічний; в) логічний; г) історичний; д) проблемний; є) комплексний.

  50. Визначіть, які з перелічених назв належать до вчених ступенів: а) академік; б) член-кореспондент; в) професор; г) доцент; д) магістр; є) кандидат наук; ж) доктор наук.

  51. Назвіть ознаки наукової школи: а) наявність наукового лідера; б) наявність докторів і кандидатів наук; в) висока наукова кваліфікація дослідників, згуртованих навколо лідера; г) значущість отриманих наукових результатів у певній галузі; д) оригінальність методики досліджень; є) наявність відповідної матеріальної бази, територіальної єдності.

  52. Назвіть суб'єкти наукової діяльності: а) науково-педагогічні працівники; б) студенти, асистенти; в) вчені; г) наукові працівники; д) всі разом.

  53. Сформуйте ієрархічну схему управління науковою діяльністю: а) відділи з галузей науки; б) Національна академія наук (НАН); в) Державний комітет у справах науки і технологій України; г) територіальні відділення; д) науково-дослідні інститути; є) Державні академії наук; ж) лабораторії, сектори; з) навчальні заклади.