Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP Переддипл практика СПЕЦ_2012 пров.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
198.66 Кб
Скачать
  1. Місце проходження практики

Базами практики є промислові підприємства будь-якої галузі та форми власності, запропоновані кафедрою. За умови погодження з кафедрою база практики може бути запропонована студентами. Якщо за базу практики буде обрано підприємства чи організації інших галузей та видів економічної діяльності, програма практики виконується з урахуванням їхньої специфіки.

Базовим підрозділом підприємства, де відбувається практика, є планово-економічний відділ або інший відділ загальноекономічної діяльності, який відповідає вибраній темі дипломної роботи. Окремі питання програми практики, які не входять до компетенції цих відділів, вивчаються у відповідних відділах та службах.

У виключних випадках переддипломна практики може проводитися у Дніпропетровському національному університеті на кафедрі економіки та управління підприємством.

Місце проходження практики встановлюється наказом по ДНУ ім. О. Гончара. Наказом визначається вид практики, терміни та місце її проходження, розподіл та закріплення студентів за керівниками практики від кафедри тощо. Форма наказу визначається діючими вимогами по університету та є єдиною для всіх кафедр факультету.

Зміна бази практики можлива лише з поважних причин і лише до початку виробничої практики. Рішення про можливість зміни бази практики приймає завідувач кафедри.

Самостійно змінювати місце практики студент не має права. У разі самостійної зміни місця практики, нез'явлення до місця практики без поважних причин вважають, що студент не виконав навчального навантаження і може бути відрахований з університету.

4. Організація проведення практики

Методичне керівництво практикою здійснює випускаюча кафедра економіки та управління підприємством економічного факультету ДНУ ім. О. Гончара.

Відповідальність за організацію, проведення і контроль виробничої практики студентів на факультеті покладається на декана факультету, по кафедрі – безпосередньо на завідувача кафедри.

В останній робочий день перед початком переддипломної практики завідуючий кафедрою проводить організаційні збори зі студентами, у ході яких доводить до відома студентів основні положення програми практики, уточнює вимоги до змісту практики, проводить інструктаж з техніки безпеки.

Практикант та керівник практики, з одного боку, керуючись вимогами цієї програми, а з другого боку, приймаючи до уваги характер економічних задач, що обрані для дослідження, уточнюють зміст практики, визначають коло задач, що розв’язуються студентом, режим його роботи, робоче місце. У перші дні практики керівник від кафедри протягом зустрічей та консультацій зі студентом формулює зміст індивідуального завдання (додаток А) та уточнює зміст звіту по практиці кожного студента.

Студент повинен прибути на базу практики не пізніше 9 годин першого її дня, представитися керівництву підприємства й керівнику практики, у відділі кадрів оформити наказ про зарахування, пройти усі види інструктажу з техніки безпеки та охорони праці, ознайомитися з правилами внутрішнього розпорядку. З керівником практики узгоджується графік проходження виробничої практики, в якому конкретизуються робочі місця, окремі завдання, строки їх виконання та інші умови.

Студент зобов’язаний пред’явити направлення на практику у відділі кадрів чи іншому уповноваженому підрозділі; зробити відмітку про прибуття, а по закінченню практики – відмітку про вибуття.

Посвідчення про відрядження видається студентам, які проходять практику за межами Дніпропетровська. Робочий день практиканта – 8 годин при п'ятиденному робочому тижні.

Обов’язки керівника практики від університету.У період виконання своїх функцій керівник практики від випускаючої кафедри університету зобов’язаний організувати практику відповідно до затвердженої програми:

– своєчасно вручити студентам програму практики і направлення, провести загальний інструктаж, супроводжувати студентів на бази практики, представляти їх керівникові від бази практики;

– консультувати студентів з питань програми практики, спрямовувати науково-дослідну діяльність студентів, пов’язану з підготовкою звіту з практики та магістерської роботи;

– забезпечити взаємодію з керівником практики від підприємства;

– контролювати виконання програми практики, регламент підготовки звіту про практику та магістерської роботи, а також дотримання студентами правил внутрішнього розпорядку;

– рецензувати звіти про практику, брати участь у їх захисті в складі комісії;

– інформувати кафедру про хід проходження студентами практики, підготовку звіту про практику та виконання регламенту написання магістерської роботи.

Керівник практики від кафедри має звертати увагу на обсяг і якість виконаної студентами роботи, своєчасність і правильність ведення щоденника практики; надавати методичну допомогу з питань програми практики, збору матеріалу для написання звіту та підготовці додатків до нього, виконання індивідуального завдання та проведення необхідної науково-дослідної роботи; консультувати студентів з питань магістерської роботи.

Обов’язки керівника від бази практики.Виконуючи свої функціональні обов’язки, керівник практики від підприємства повинен:

– провести вхідний інструктаж з правил техніки безпеки та регламенту роботи підприємства;

– створити належні умови для якісного виконання студентами програми практики;

– здійснювати методичне керівництво і допомагати студентами одержати необхідні матеріали як для виконання програми практики, так і для підготовки магістерської роботи;

– контролювати роботу студентів і додержання ними трудової дисципліни;

– дати письмові характеристики студентам з оцінюванням їх ставлення до роботи, дотримання трудової дисципліни, рівня практичної підготовки:

– періодично перевіряти ведення студентами щоденника проходження практики, розглядати та оцінювати звіти з практики;

– прорецензувати звіт з практики та оцінити його науково-теоретичний рівень і практичну значущість.

Після закінчення практики керівник практики від підприємства повинен надати відгук, який має бути завірений його підписом та печаткою організації, з її назвою та ідентифікаційним кодом. Відгук надається в Щоденнику практики.

У відгуку керівник практики від підприємства має зазначити такі пункти:

– повнота виконання студентом програми проходження виробничої практики;

– якість написання студентом звіту про проходження практики, його відповідність установленим вимогам, реаліям організації;

– рівень підготовленості практиканта до професійної діяльності за теоретичними знаннями і практичними навичками;

– відношення студента до роботи, його організованість і дисциплінованість;

– практичну значимість пропозицій практиканта, викладених у доповідній записці на ім'я керівництва, щодо поліпшення певних аспектів виробничої та фінансово-економічної роботи на підприємстві тощо;

– вміння працювати в колективі, рівень комунікабельності, громадську позицію та інші особисті риси, що проявились під час практики.

У відгуку від бази практики результати роботи студента оцінюються за чотирибальною системою (“відмінно”, “добре”, “задовільно”, “незадовільно”);

Керівник практики від підприємства має завізувати звіт студента-практиканта про практику на його титульному аркуші.

Обов’язки студента:

– перед початком практики одержати на кафедрі направлення на практику, щоденник практики та її програму;

– під час проходження практики суворо дотримуватися правил техніки безпеки та внутрішнього розпорядку, чинних на підприємстві;

– сумлінно виконувати програму практики, не відмовлятися від виконання завдань і доручень керівника від підприємства, спрямованих на засвоєння практичних навичок діяльності економіста;

– згідно з вимогами програми практики оформити письмово звіт і своєчасно подати його на кафедру для перевірки і рецензування науковим керівником від університету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]