Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модулі ІІІ і ІV для ВМС.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
155.14 Кб
Скачать
  1. Які особливості будови сірки? З яких молекул складається тверда, рідка і газоподібна сірка? Як залежить склад молекул від температури? Як добувають сірку в промисловості та де її використовують? Охарактеризуйте відношення сірки до води, кислот, лугів. Складіть рівняння відповідних реакцій.

  2. Наведіть приклади перетворень, в яких сірка є окисником, відновником, зазнає самоокиснення-самовідновлення.

  3. Назвіть способи добування сірководню. Запишіть рівняння реакцій, вказавши умови їх проведення. Чи виділиться сірководень при дії на сульфіди (які?) оцтової, азотної кислот? Відповідь обгрунтуйте.

  4. Як класифікують сульфіди за їх хімічною приро­дою? Опишіть характерні хімічні властивості сульфідів кож­ної з названих груп. Чи можна, знаючи характер оксиду елемента, передбачити хімічну природу його сульфіду? Наве­діть приклади.

  5. Назвіть промислові та лабораторні способи добу­вання сірчистого газу. В яких виробничих процесах сірчистий газ виділяється як побічний продукт? Де його застосовують? Які хімічні перетворення відбуваються при розчиненні сірчистого газу у воді? Перелічіть часточки (мо­лекули, іони), що містяться в цьому розчині. Які сульфуровмісні часточки є домінуючими? Яким рівновагам відповіда­ють константи дисоціації сульфітної кислоти К1 та К2 зна­чення яких наведені у довідниках?

  6. В одному об'ємі води за нормальних умов розчиня­ється 79,8 об'ємів SО2. Обчисліть масову частку сульфур (IV) оксиду в такому розчині.

  7. При проходженні рівних об'ємів SО2 та О2 через контактний апарат 25 % SО2 перетворилося на SО3. Визначте склад добутої газової суміші в об'ємних частках.

  8. Чому при виробництві сірчаної кислоти сульфур (VI) оксид поглинається не водою, а концентрованою сірчаною кислотою? Чи утворюються при цьому нові спо­луки? Що таке олеум?

  9. Як реагує сірчана кислота з металами? Напишіть рівняння реакцій кислоти (розбавленої, концентрованої) з магнієм, залізом, міддю. Чи впливає температура на ці перет­ворення? Якщо так, то як саме?

  10. Охарактеризуйте будову молекули азоту та хімічні властивості його. З якими металами (неметалами) він реагує і за яких умов? Напишіть рівняння відповідних реакцій.

  11. Опишіть будову молекули аміаку. Полярною чи неполярною є ця молекула? Чи може вона бути донором або акцептором електронів, брати участь в утворенні водневого зв'язку? Дайте обгрунтовані відповіді.

  12. Які хімічні властивості аміаку? Чи бере аміак участь в окисно-відновних реакціях та реакціях комплексоутворення? Наведіть приклади.

  13. Як впливає нагрівання на солі амонію? Від чого залежить їхнє термічне розкладання? Наведіть приклади та сформулюйте відповідні закономірності.

  14. Як добути гідразин? Яка будова молекули сполуки? Чи знаходяться всі атоми в одній площині? Відповідь обгрун­туйте.

  15. Складіть рівняння реакцій:

a) NH3 + CaOCl2 = в) N2H5Cl + NaOH =

б) N2H4 + H24 = г) N2H4 =

  1. Складіть рівняння реакцій:

a) N2H64 + КМnO4 + H2SO4 =

б) N2H4 + CuCl2 + NaOH =

  1. За допомогою яких реакцій можна добути гідроксиламін? Чому дорівнює ступінь окиснення Нітрогену в цій сполуці?

  2. Назвіть усі відомі оксиди Нітрогену та охарактеризуйте їх кислотно-основну природу. Наведіть приклади реакцій добування цих сполук.

  3. Як реагує азотна кислота з металами? Охарактери­зуйте залежність складу продуктів її відновлення від концен­трації кислоти та активності металу. Чи може така реакція відбуватися без виділення газу? Чи бувають випадки практич­ної відсутності взаємодії деяких досить активних металів з азотною кислотою? При позитивній відповіді дайте необхідні пояснення.

  4. Як розкладаються нітрати металічних елементів при нагріванні? Наведіть типові схеми розкладання цих солей. Як пояснити неоднакове розкладання сполук?

  5. Складіть рівняння реакцій: a) НNO3 + Zn =

б) NaNO3 + MnO2 + КОН (сплавлення) =

в ) HNO3 + FeCl2 =

г) HNO3( конц.)+ І2 =

  1. Які основні відмінності хімічних властивостей азоту та фосфору? Як їх можна пояснити?

  2. Наведіть приклади хімічних реакцій, в яких фосфор Є окисником, відновником, зазнає диспропорціонування.

  3. Для чого посуд, в якому виконували досліди з білим фосфором, треба після роботи витримувати певний час у розчині мідного купоросу? Як діють на білий фосфор розчини калій перманганату та арґентум нітрату? Напишіть рівняння відповідних реакцій.

  4. Як добути фосфін, виходячи із: а) фосфору;б) кальцій фосфіду? Напишіть рівняння реакцій.

  5. Зіставте донорні та відновні властивості аміаку та фосфіну, поясніть відмінності між сполуками для кожного випадку.

  6. Складіть рівняння реакцій:

а) Р4 + Ва (ОН)2 + Н2O = в) Ва3Р2 + Н2O =

б) Mg3P2 + К2Сг2O7 + HC1 (розб.) = г) Р + НNO3 =

  1. Як із фосфору добути гіпофосфітну кислоту? Напишіть рівняння відповідних реакцій. Яка будова моле­кули та основність кислоти? Охарактеризуйте участь сполуки в окисно-відновних перетвореннях.

  2. Складіть рівняння реакцій:

а) Н3РO2 = б) H3PO2+FeCI2+H2O=

  1. Яку основність має ортофосфітна кислота? Відпо­відь обгрунтуйте.

  2. Як розпізнати мета-, ди- та ортофосфати у водно­му розчині? Чи можна таким самим способом розпізнати відповідні кислоти? Чи потрібно в останньому випадку ство­рити додаткові умови?

  3. Охарактеризуйте термічну стійкість середніх та кислих ортофосфатів. Складіть рівняння реакцій:

а) СаНРO4 = в) NaH2PO4 + 2Na2HPO4 =

б) А1(Н2РO4)3 = г)Tі(HPO4)2 =

  1. Які існують алотропні видозміни вуглецю? Чим зумовлюються відмінності фізико-хімічних властивостей цих речовин? Яка алотропна модифікація вуглецю є найстійкішою за стандартних умов?

  2. Як добувають карбон (IV) оксид СО2 у лабораторії та промисловості?

  3. Напишіть рівняння хімічних реакцій, які відбува­ються при добуванні соди за аміачним способом. Чому таким способом не добувають калій гідрокарбонат?

  4. Які рівноважні процеси відбуваються у водному розчині карбон (IV) оксиду? Як можна змістити ці рівноваги? Напишіть реакції взаємодії карбон (ІV) оксиду з недостатньою та надлишковою кількістю лугу в розчині.

  5. Який об´єм 7%-го розчину оксалатної кисло­ти треба взяти для повного окиснення 350 мл 0,15 н. сірчано­кислого розчину калій перманганату? Густина розчину оксалатної кислоти дорівнює приблизно 1 г/см3.

  6. В якій кількості води можна розчинити 1 г РbСО3 та 0,5 г Ag23?

  7. Напишіть рівняння хімічних реакцій добування карбон (II) оксиду в лабораторії та промисловості. Де його використовують?

  8. Напишіть рівняння хімічних реакцій:

а) НСООН = в)K4[Fe(CN)6] + H2SO4 + H2O =

б) Н2С2О4 = г) НСООН+ C1SO3H =

  1. Скільки кубічних метрів карбон (II) оксиду (н.у.) та тонн натрій гідроксиду треба взяти для синтезу 15 т НCOONa (вихід становить 95 % теоретичного)?

  2. Як добувають ціановодневу кислоту та ЇЇ солі? Напишіть рівняння відповідних реакцій.

  3. Напишіть рівняння хімічних реакцій:

a) CH4 + NH3 + О2 = г) K23 + C + NH3 =

б) NH3 + CO = д) Na23 + CO + NH3

в) CaCN2 + С + Na23 = е) NaNH2 + C =

  1. Визначте рН 0,1 М розчину ціановодневої кислоти.

  2. Напишіть рівняння хімічних реакцій:

а) Ве2С + Н2O =

б) СаС2 + Н2O =

в) АІ4С3 + Н2O =

  1. З якими простими і складними речовинами реагує силіцій? Напишіть рівняння відповідних хімічних реакцій.

  2. Охарактеризуйте силіциди металів, їх хімічні влас­тивості і способи добування. Дайте порівняльну характерис­тику карбідів і силіцидів різних металів.

79.Напишіть рівняння хімічних реакцій:

a) Si + HNO3 + HF =

б) Si + KOH + H2O =

в) SiO2 + Mg =

  1. Запропонуйте максимальну кількість способів перетворення силіцій (IV) оксиду на водорозчинні сполуки.

  1. З якими простими сполуками реагує бор? Напишіть рівняння відповідних хімічних реакцій. Наведіть приклади різного типу боридів металів. Чи завжди зберігаються валентні співвідношення у цих сполуках?

  2. Напишіть рівняння гідролізу фториду (BF3) та хлориду (ВС13) бору. З чим пов'язане різне відношення цих сполук до води?

83.Які кислоти характерні для бору? Які солі борних кислот найчастіше використовують у лабораторії? Що відбувається при нагріванні ортоборатної кислоти? Напишіть рівняння відповідних хімічних реакцій.

  1. Визначте рН 0,1М розчину ортоборатної кислоти у воді.