Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ribalka_YeF10-2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара

Центр заочної та вечірньої форми навчання

Кафедра банківської справи

Курсова робота

з дисципліни «Гроші та кредит»

на тему : «Інфляційні процеси в країнах з ринковою економікою»

Студент гр ЕФ-10-2в Д. С. Рибалка

Керівник

доцент, к.е.н. О. Й. Шевцова

2011

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………………………2

Розділ 1. Явище інфляції в розвитку сучасних економічних відносин……….5

    1. Поняття інфляції, її види та межі…………………………………………5

    2. Центральні банки країн, та їх дії щодо обмеження інфляції…………………………………………………………………….12

Розділ 2. Особливості розвитку інфляційних процесів в країнах…………….22

    1. Інфляція в країнах з перехідною та з розвиненою економікою………..22

    2. Аналіз інфляційних процесів в країнах з перехідною та з розвиненою економікою ………………………………………………...……………..40

Розділ 3. Програма заходів щодо приборкання інфляції……………………...50

    1. Дії Нацбанку щодо приборкання інфляції………………………………50

    2. Основні шляхи подолання інфляції ……………………………………..53

Висновок………………………………………………………………………….58

Список використовуваних джерел та літератури……………………………...60

Додатки…………………………………………………………………………...62

ВСТУП

Перехід країн на ринкові відносини різко підвищив значення грошей. Проблеми грошового господарства стають основними і в практичних заходах по реконструкції народного господарства, і в теоретичних дослідженнях. Тому, незважаючи на жваве обговорення зазначених питань на сторінках економічної преси, актуальність їх не зменшується. Висока вартість аналізу інфляційних процесів, велике число діючих чинників ускладнюють виробіток правильної грошової політики. Як показує досвід нашої, а також інших країн, перехід на ринкові відносини супроводжується швидким зростанням цін, підсиленням дії інфляційних чинників. Дуже важливо правильно оцінити, чи є самий перехід на ринкові відносини причиною заглиблення інфляції чи при цих відносинах накопичений раніше інфляційний потенціал одержує свій реальний вислів. Очевидно, що в умовах ринкових відносин можливості штучного стримування інфляції різко скорочуються. Разом з тим непослідовність в прийнятті рішень по переходу до ринку, непродуманість деяких кроків усугубляють існуючі труднощі, підсилюють інфляційні процеси. Досвід багатьох країн показав, що тривале функціонування централізованого планування, як правило, призводить до порушення збалансованості матеріальних і грошових струмів. Раніше інфляція виникала, як правило, в надзвичайних обставинах. Так, підчас війн держави часто випускали велику кількість незабезпечених паперових грошей для покриття військових видатків. В останні двадцять - тридцять років інфляція стала хронічним захворюванням економік багатьох країн світу.

Аналіз наукової літератури: підчас написання курсової роботи були використані монографії сучасних російських та українських фахівців з економіки, які спеціалізуються на вивченні інфляції та її впливу на економіки розвинених країн,і країн, що розвиваються ( Глазова Є.С. «Інфляція», Николаева И.П. «Теория переходной экономики» та інш.). Періодичні видання, які спеціалізуються на висвітленні як теоретичних так і актуальних подій які відбуваються в світі («Гроші та кредит», «Економіка та держава», «Маркетинг» та інш.).

Тема впливу інфляції знайшла широке відображення в науковій літературі, але існує ряд аспектів, які майже не були висвітлені дослідниками через стрімкий розвиток і динамізм економічних процесів. Саме тому, дана курсова робота націлена на дослідженні особливостей розвитку інфляційних процесів, їх впливу на економік розвинених країн, і країн з перехідною економікою, та програм урядів, націлених на приборкання інфляції.

Об’єкт дослідження: розвиток інфляційних процесів на сучасному етапі.

Предмет дослідження: розробка центральними банками програм, щодо боротьби з інфляцією.

Хронологічні межі дослідження : обмежується сучасним періодом (2000-2011 рр.), але зважаючи на необхідність звернути увагу на причини виникнення і розвитку інфляції хронологічна межа розширюється до кін. ХХ ст.

Географічні рамки дослідження: охоплюють територію Західної та Центрально-Східної Європи.

Мета дослідження обумовлює наступні завдання:

  • Розкрити суть поняття інфляції, чинники виникнення та види;

  • Проаналізувати інфляційні процеси в країнах;

  • Детально вивчити програми країн, щодо стабілізації інфляції;

  • Знайти основні шляхи подолання інфляції, використовуючи досвід інших країн.

Методологічні засади дослідження: методи дослідження базуються на використанні загальних принципів порівняльного аналізу, науковості та об’єктивності. Для всебічного вивчення проблеми були використані загальнонаукові (аналіз, синтез) та методи дослідження економічних процесів (інвент-аналіз, прогнозування).

Аналіз джерел: в якості джерел використовувались переважно данні з офіційних статистичних сайтів (http://www.vniki.ru/).

Структура роботи: курсова робота складається з трьох розділів, шести підрозділів, висновку, списку використаних джерел та літератури, додатків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]