Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Temy_kontrolnykh_IU (1).docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
87.46 Кб
Скачать

Тема 23. Західноукраїнські землі у міжвоєнний період (1918 – 1939 рр.)

1. Процес, внаслідок якого українські землі потрапили до складу Румунії історики називають анексією, але аналогічний процес підпорядкування Закарпаття Чехословаччині – входженням? Чим обґрунтована ця точка зору?

2. Аргументовано доведіть або спростуйте тезу: «Карпатська України, як державний проект був нежиттєздатним».

3. Заповніть таблицю «Політичні організації Західної України у міжвоєнний період».

Назва партій

Рік утворення

Лідери

Програмні ідеї

Українські землі у складі Польщі

Українське народно-демократичне об’єднання

Комуністична партія

Західної України

Організація українських націоналістів

Українські землі у складі Румунії

Комуністична партія Буковини

Українська національна партія

Студентське товариство «Залізняк», спортивне товариство «Мазепа»

Українські землі у складі Чехословаччині

Товариство імені Духновича

Центральна Руська

Народна рада

4. Західноукраїнські землі в міжвоєнний період перебували у складі Польщі, Румунії, Чехословаччині. Проаналізуйте особливості їхнього економічного, політичного та культурного розвитку. Визначте, у складі якої держави розвиток українських земель був найперспективнішим. Аргументуйте власну точку зору.

5. Чим можна пояснити той факт, що у 1920-ті рр. на західноукраїнських землях спостерігалося поширення про радянських поглядів, а в 1930-ті рр. почався зворотний процес? Аргументуйте власну точку зору.

6. «Наприкінці 1938 р. світ побачив маніфест «Український Народе Прикарпаття», в якому говорилося: «З болем у серці сповіщаємо тобі сумну вістку про те, що комісія арбітрів двох великих держав … постановила, щоб від нашого краю, від нашої молодої держави були відірвані деякі землі з містами Берегове, Ужгород, Мукачів. Представники нашої влади змушені були прийняти цю умову, бо несила боротися зі світовими державами». Про яку європейську подію йдеться у документі? Яким чином вона вплинула на зміну в політичній ситуації в Закарпатській Україні?

Тема 24. Українські землі в роки Другої світової війни (1939 – 1945 рр.)

1. Канадський історик О. Герус зазначав: «Обєднання всіх українських етнічних територій мало глибокий психологічний та культурний вплив на розділених до того часу українців. Інтеграція та асиміляція західних українців у радянську систему з їхньою відмінною політичною культурою та релігійною спадщиною виявилися, всупереч волі режиму, процесом двобічним». Що мав на увазі історик, говорячи про «двобічність процесу» об’єднання всіх українських етнічних земель? Охарактеризуйте суперечливий характер радянізації західноукраїнських земель напередодні війни.

2. Радянсько-німецьке співробітництво, яке розпочалося договором про ненапад 1939 р., Адольф Гітлер називав «шлюбом за розрахунком». Поясніть це висловлювання, вкажіть наслідки двостороннього співробітництва.

3. Історики по-різному оцінюють процес входження Західної України до складу Української РСР вважаючи це анексією, включенням, возз’єднанням або окупацією. Як би Ви назвали цей процес?

4. Окремі історики (переважно з української діаспори) переконані, що для українців логічно було б відмовитися від виокремлення періоду Велика Вітчизняна війна в контексті Другої світової війни, пояснюючи це тим, що війна не була вітчизняною для українців, які воювали по обидва боки фронту. Аргументовано, на основі фактів, доведіть або спростуйте наведену тезу.

5. Аргументовано, на основі фактів, доведіть або спростуйте тезу: «Бійці УПА не колаборанти і не зрадники, а учасники бойових дій за незалежність України. Вони відіграли роль «третьої сили» у радянсько-німецькому протистоянні».

6. Заповніть таблицю: «Особливості Руху Опору в Україні».

критерії

Радянське підпілля та партизанський рух

Українське націоналістичне підпілля та партизанський рух

Польське націоналістичне підпілля та партизанський рух

Мета створення

Територія локалізації

Методи діяльності

Кількість учасників

Бойові підрозділи та їх командуючі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]