Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Расчет редуктор.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
554.31 Кб
Скачать

3.3 Тихохідний (ведений) вал

1.Вибір матеріалу вала

З метою скорочення номенклатури матеріалів, що застосовуються для тихохідного вала, вибираємо ту ж сталь 45 за ГОСТ 1050-88, що й для швидкохідного вала. Механічні характеристики та допустимі напруження такі ж самі.

2. Вибір муфти

При виборі муфти враховуємо крутильний момент, що передається валом

Розрахунковий крутильний момент для муфти

3. Зусилля у зачепленні, що діють на ведений вал, мають протилежний напрямок до зусиль на ведучому валу, а відстань між опорами вала приймається такою ж, як і у ведучого вала.

4. Опорні реакції та згинальні моменти у вертикальній площині від сил, що діють у зачепленні, мають ті ж значення, що й для ведучого вала

5. Опорні реакції та згинальні моменти у горизонтальній площині від сил, що діють у зачепленні, мають ті ж значення, що й для ведучого вала

Максимальний згинальний момент у небезчному перерізі, що проходить через середину колеса:

6. Результуючий згинальний момент від сил, що діють у зачепленні, у небезпечному перерізі, що проходить через середину колеса:

=122,3Нм

7. Приведений момент у небезпечному перерізі, що проходить через середину колеса:

8.Діаметри вала під колесом

, приймаємо

Рисунок 5.- Розрахункова схема і епюри тихохідного вала

4.Вибір конструктивних розмiрiв зубчатих колiс

4.1. Шестерня

Шестерні виконують в двох виконаннях: знімними (насадними) або за одне ціле з валом («вал-шестерня»). Конструкцію «вал-шестерня» застосовують тоді, коли діаметр тривалого (початкової) кола шестерні менше двох діаметрів вала . В цьому випадку у насадній шестерні виходить тонкий обід і може статися його руйнування по ослабленому перетину, від кута шпонкової канавки до западини між зуб’ями.)

У нашому випадку:

виконуємо конструкцію «вал-шестерня». Довжини перехідних ділянок вала-шестерні, посадочних місць під підшипники і ущільнення можуть бути точно визначені тільки після ескізного опрацювання всієї конструкції редуктора.

5. Підбір і перевірка шпонок

Шпонки підбираються по стандарту в залежності від діаметра вала. Конструктивно найбільш відповідними для випадку, що розглядається є призматичні шпонки по ГОСТ 8789-88 [I]. Вони найбільш прості по конструкції, забезпечують цілком задовільне центрування на валу посадженої деталі, трохи ослабляють вал, їх недоліком є необхідність індивідуального припасування при збиранні. Перетин шпонки підбирається по ГОСТ 8788-88 [I], довжина шпонки звичайно приймається на 5¸10 мм коротше за ступиці і вибирається з розмірного ряду по ГОСТ 8789-88. При виборі матеріалу шпонок необхідно дотримувати наступну умову: матеріал шпонки повинен бути менш міцним, ніж матеріали вала і ступиці. Шпонки виготовляються з середньовуглецевої чистотягнутої сталі для призматичних шпонок по ГОСТ 8787-88. Міцність шпонок перевіряється розрахунком по напруженнях зім`яття на робочих поверхнях, значення яких, що допускаються в практиці загального машинобудування звичайно приймаються [s]см= 60…100 МПа.