Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Temy_kontrolnykh_IU.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
83.58 Кб
Скачать

Тема 11. Особливості розвитку Українських земель (наприкінці хvіі ст. – у першій половині хvііі ст.)

1. Окремі історики вважають, що Івана Мазепу багато років проклинали саме за те, за що прославляли Богдана Хмельницького. Сформулюйте власну точку зору по суті вищенаведеної тези.

2. Історик Олександр Бойко, характеризуючи Івана Мазепу, писав, що він «мріяв про створення станової держави західноєвропейського зразка і такою ідеальною моделлю, на його погляд, була Річ Посполита». Тезу відомого українського історика аргументовано доведіть або спростуйте.

3. Історик Орест Субтельний зазначав: «На початок ХVІІІ ст. козацьке військо стало лише тінню могутньої бойової сили, якою воно було колись». Тезу відомого українського історика аргументовано доведіть або спростуйте.

4. Окремі історики оцінюють «Пакти і конституції …» Пилипа Орлика як першу в світі демократичну конституцію, а інші науковці переконані в тому, що це був традиційний договір старшини та гетьмана стосовно охорони власних прав та привілеїв. Як ви оцінюєте цей документ? Розкрийте власну точку зору.

5. Заповніть таблицю «Україна у міжнародних договорах першої половини ХVІІІ ст.».

Назва угоди

Дата

укладання

Держави, які підписали

Зміст

Наслідки для українських земель

Прутський мир

Решетилівські пункти

«Рішительні пункти»

Тема 12. Українські землі у другій половині хvііі століття. Ліквідація Російською імперією української державності.

1. Поясніть, чому історики називають період правління гетьмана Кирила Розумовського «золотою осінню» автономії українських земель?

2. Російській владі було вигідно знищити інститут гетьманства та ліквідувати автономію України. Аргументовано доведіть або спростуйте вищезазначену тезу.

3. Козацько-селянські рухи другої половини ХVІІІ ст. розхитували феодально-кріпацьку систему та готували ґрунт для об’єднання українських земель. Аргументовано доведіть або спростуйте вищезазначену тезу.

4. Укажіть, як вплинуло на міжнародне положення Російської імперії, а також на економічний та культурний розвиток українських земель приєднання Північного Причорномор’я та Приазов’я до Росії?

5. Розкрийте процес втрати українцями автономії у складі Російської імперії наприкінці ХVІІІ ст. Поясніть, чому з точки зору російської влади необхідно було знищити українську автономію, зокрема інститут гетьманства, особливості адміністративно-політичного устрою українських земель, козацьку вольницю?

6. Проаналізуйте діяльність гайдамаків та опришків. Визначте спільне та відмінне щодо причин та наслідків повстань, методів їхньої діяльності.

7. Російська влада у ХVІІІ ст. на українських землях проводила колоніальна політику. Аргументовано доведіть або спростуйте вищезазначену тезу.

Тема 13. Розвиток української культури (друга половина хvіі ст. – хvііі ст.)

1. Аргументовано доведіть або спростуйте тезу: «Друга половина ХVІІІ століття була періодом парадоксальним в історії української культури».

2. Укажіть фактори, які позитивно вплинули на розвиток української культури, а які – негативно.

3. Заповніть таблицю «Українська культура у другій половині ХVІІ – ХVІІІ ст.». (заповнюючи таблицю укажіть мінімум 10 подій у кожній галузі культури)

Галузь культури

Памятки культури

Автор

Дата створення

скульптура, мистецтво гравюри

книгодрукування

література

музика, театр

архітектура

живопис

4. Окресліть вклад українців у розвиток культури Російської імперії.

5. Аргументовано доведіть або спростуйте тезу: «Наприкінці ХVІІ ст. – впродовж ХVІІІ ст. українські землі були мостом між західноєвропейською цивілізацією та Російською імперією».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]