Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Лабораторная работа № 1,Коваленко,ЭМ-10-1

.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
103.71 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара

Економічний факультет

Лабораторна робота №1 з дисципліни Маркетингові дослідження з теми : «Зміст і види маркетингових досліджень»

Виконав: Студентка групи ЕМ-10-1

Коваленко Анна

Перевірив: Викладач Сокол П.М.

Дніпропетровськ

2012

Тема 1 : «Зміст і види маркетингових досліджень»

  1. Обґрунтуйте необхідність проведення маркетингових досліджень ринку упакування фірмою "Блиц-Информ".

  2. Визначите мету маркетингових досліджень ринку упакування.

  3. Визначите основні задачі маркетингових досліджень ринку упакування.

  4. Визначите напрямки, по яких було проведено фірмою "Блиц-Информ" маркетингове дослідження.

  5. Яким чином фірмою "Блиц-Информ" було організоване проведення маркетингових досліджень. Назвіть переваги і недоліки такої організації.

1.Обґрунтуйте необхідність проведення маркетингових досліджень ринку упакування фірмою "Блиц-Информ".

Оскільки АТ "Видавництво "БЛІЦ-ІНФОРМ" планувало випустити на вітчизняний ринок потужного виробника високоякісної упаковки з картону, (так як упаковка є додатковим стимулюванням збуту будь-якого товару). Запланувало будівництво заводу і детально розробило його проект. То проведення маркетингового дослідження цього ринку є раціональною необхідністю. Оскільки інформація про конкурентів, про смаки споживачів, про цінові фактори на ринку, про загальну ситуацію на ринку,є головною зброєю нового підприємства, що тільки виходить на ринок, адже воно зможе проаналізувати всі недоліки та позитивні сторони конкурентів,та вистроїти таку цінову,маркетингову,фінансову політику, що дозволить підприємству зайняти стійку позицію на ринку та отримати гарний прибуток.

2.Визначите мету маркетингових досліджень ринку упакування. Метою проведених маркетингових досліджень ринку упакування є визначення цільової групи споживачів(в ході дослідження виділено 25 груп товару, що упаковуються в коробки з товщиною картону до 1 мм), виявити форму та колір упакування,що найчастіше використовують виробники, виявити потреби ринку в упаковці, а також збір інформації про діючих конкурентів на ринку упакування,та створення такого асортименту упакування,що буде краще задовольняти потреби споживачів,ніж товар конкурентів.

3.Визначите основні задачі маркетингових досліджень ринку упакування.

Основними задачами маркетингових досліджень ринку упакування є: - створення можливостей у «БЛІЦ-ПАК» забезпечити вітчизняного товаровиробника сучасною упаковкою і тим самим зробити його продукцію конкурентоспроможною на світовому ринку. - розробка більш нижчої цінової політики(з 30 грн. за одиницю до 26 грн. за одиницю) - розробка системи заходів,щодо підвищення рівня стандартизації та якості продукції (висока печатки,більш еластичний та тривкий картон,виробники кондитерських виробів зацікавлені у зібраних круглих коробках)

- розробка системи заходів щодо стимулювання робітників виробництва(система мотивації,проведення корпоративних заходів)

- розширення асортименту

4.Визначите напрямки, по яких було проведено фірмою "Блиц-Информ" маркетингове дослідження.

Напрямки по яким було здійснено маркетингове дослідження : -Дослідження ринку і продажів(оцінка місткості ринку; аналіз тенденцій зміни ринку; прогноз обсягу продажів; одержання інформації про існуючі і потенційних споживачів;одержання інформації про конкурентів) -Дослідження продукту -Дослідження цін(ослідження взаємозв'язків між ціною на продукт і попитом) -Доведення продукту до споживача(дослідження місця розташування складів;дослідження місця розташування об’єктів роздрібної торгівлі; дослідження місця розташування сервісних служб)

5.Яким чином фірмою "Блиц-Информ" було організоване проведення маркетингових досліджень. Назвіть переваги і недоліки такої організації.

АТ "Видавництво "БЛІЦ-ІНФОРМ" провело дослідження власним відділом маркетингу споживачів видавництва "БЛІЦ-ІНФОРМ". Це є перевагою, оскільки підприємство не зазнало додаткових витрат на оплату праці найманих працівників, а також збереження конфіденційності. Проводилися як кабінетні так і польові дослідження, і кожного виду такої організації є свої переваги та недоліки. Щодо кабінетних досліджень-вони використовують вторинну інформацію і є достатньо дешевими, але негативним може бути те що інформація вже не відображати реальну ситуацію, чи сфабрикованою конкурентами. Польові дослідження-в них використовуються первинна інформація, що дає змогу швидко ознайомитися з конкретними вимогами ринку, правилами торгівлі порядками, методами збуту, поведінкою споживачів, цінами, але такий вид досліджень є достатньо коштовним, потребує наявності кваліфікованого персоналу, часові витрати.

Тема2: Інформаційне забезпечення маркетингових досліджень

  1. Складіть перелік первинної і вторинної інформації, використаною фірмою "Блиц-Информ" при проведенні маркетингових досліджень.

  2. Складіть перелік вхідної і вихідної інформації, використаної при проведенні маркетингових досліджень фірмою "Блиц-Информ", укажіть методи збору й обробки інформації. Результати оформити у виді таблиці

Вхідна інформація

Методи збору інформації

Методи обробки інформації

Вихідна інформація

1.Складіть перелік первинної і вторинної інформації, використаною фірмою "Блиц-Информ" при проведенні маркетингових досліджень.