Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tekhno_ekologia.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
823.9 Кб
Скачать

52. Охарактеризуйте негативний вплив цементного виробництва на здоров'я людини

Цементний пил при попаданні в бронхи і далі викликає зміну легеневій тканині, що, у свою чергу, приводить до необоротних функціональних змін легенів. Пневмоконіоз - це легеневе захворювання виникає у працівників цементних виробництв після багатьох років роботи. Симптоми і тяжкість цього захворювання визначаються типом цементу, складом сировини, рівнем запиленої на виробництві і тривалістю роботи .

Без застосування засобів захисту такі шкідливі чинники, як лужна основа цементу і висока алергенність хроматів, можуть приводити до серйозних захворювань шкіри, дихальних шляхів і слизистих оболонок носоглотки і порожнини рота. Епідеміологічні дослідження, практичний досвід і спостереження указують на велику кількість алергічних реакцій і запальних процесів (часто - верхніх дихальних шляхів) після дії цементного пилу. Дратівливий ефект, викликаний лужним середовищем в цементному пилі, нерідко супроводжується обструкційними змінами дихальних шляхів .

Цементний пил так само вважається канцерогенною речовиною і може викликати рак горла. Дослідження показали, що у персоналу, зайнятого на виробництві цементу і в будівельній індустрії, зазвичай підвищена захворюваність раком горла (Храменков, 2010).

Газоподібні викиди в процесі виробництва цементу так само роблять вплив на організм людини. Вони приводять до розвитку широкого діапазону захворювань (бронхіти, пневмонії, бронхіальна астма, серцева недостатність, інсульти, виразки шлунку) і збільшення смертності людей з ослабленим імунітетом. Особливо важко доводиться дітям. У новонароджених порушуються генні структури організму і з'являються невиліковні хвороби. У результаті збільшення дитячої смертності на 10 % у рік .

У здорових людей організм справляється з отруєним повітрям, але на це йде велика кількість фізіологічних сил. У результаті здорові люди втрачають працездатність, продуктивність праці падає, функції мозку погіршуються (Вішаренко, Толоконцев, 2002).

53. Охарактеризуйте енергозберігаючі технології, які використовуються для зменшення тепловтрат будівель.

ЗНИЖЕННЯ ВТРАТ ТЕПЛА

Одним з засобів, що входять до енергозберігаючих технологій є засіб оснований на «зниженні втрат тепла». Такий засіб має певні переваги в порівнянні з іншими засобами економії електроенергії. По-перше – він дозволяє економити на цьому кошти, які потім можуть бути потрачені для інших потреб, по-друге – дає незалежність від інших джерел енергії, по-третє – має більш надійну та довговічну перспективу використання.

 Структура тепловтрат дому складається з тепловтрат через захищаючі конструкції та тепловтрат на вентиляцію. Тепловтрати через захищаючі конструкції можна розділити на тепловтрати через вікна і двері і тепловтрати через решту захищаючих конструкції: підлога на грунт, покрівля, зовнішні стіни. Для прикладу розрахунку тепловтрат візьмемо 9-ти поверховий будинок. Необхідна частка затрат для покриття тепловтрат теплової енергії на вентиляцію складає 10%, для покриття тепловтрат через вікна та двері – 55%, для покриття тепловтрат через інші захищаючі конструкції – 35%. В цьому випадку найбільш виправдані зусилля по застосуванню енергоефективних віконних систем. Простому приватному будинку для покриття тепловтрат на вентиляцію потрібно щоб  частка теплової енергії складала 5%, а для покриття тепловтрат через вікна і двері — 30%. Для покриття тепловтрат через інші захищаючі конструкції частка теплової енергії складала 65%.

 Компенсаційна система складається з пасивного сонячного абсорбера, що заряджає грунтовый акумулятор теплової енергії під будівлею і настінного компенсатора, що забезпечує задану температуру в стінах. Настінний компенсатор живиться від грунтового контура охолодження. Тепловтрати через багатошарову захищаючу конструкцію прямо пропорційні коефіцієнту теплопередачі і різниці температур між внутрішнім і зовнішнім повітрям.

 Система працює дуже просто. Енергія сонця виконує нагрівання землі, а енергія землі виконує передачу свого потенціалу контуру охолодження. Витрати на експлуатацію компенсаційної системи не великі і вимагають  тільки оплату електроенергії для роботи двох циркуляційних насосів системи, зарядки грунтового акумулятора і системи настінного компенсатора, при чому втрати електроенергії являються незначними в порівнянні з вигодою яку приносить ця система.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]