Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Praktikaf.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
380.42 Кб
Скачать

3.4.Одержання та повернення кредиту, виплата відсотків.

Відповідальнийпрацівник Ерсте Банку, протягом усього терміну дії кредитного договору підтримує ділові стосунки з позичальником, відстежує хід виконання прокредитованого заходу, контролює своєчасність надання позичальником фінансової звітності та інших документів. Крім того до обов'язків кредитного працівника входить перевірка стану та умов зберігання заставленого майна з укладанням акту перевірки, щоквартальна оцінка фінансового стану

Розрахунок суми відсотків за користування кредитними коштами здійснюється відповідальним працівником  в відомості розрахунку суми відсотків в розрізі кожного позичальника окремо згідно умов кредитного договору.

Нарахування відсотків за користування кредитними коштами здійснюється відповідно до Порядку бухгалтерського обліку процентних доходів і витрат банку.

Не пізніше 3 робочих днів до настання термінів сплати відсотків чи суми кредиту відповідальний працівник проводить телефонні переговори з закріпленими за ним клієнтами, під час яких з’ясовує конкретну дату та перспективи перерахування коштів.

У разі затримки сплати позичальником нарахованих відсотків відповідальний працівник готує та направляє претензію позичальнику. Згідно Порядку бухгалтерського обліку процентних доходів і витрат банку сума нарахованих відсотків може бути перенесена на рахунок прострочених та сумнівних відсотків.

При тимчасових фінансових труднощах і неможливістю погасити суму кредиту позичальник зобов’язаний надати до банку листа з проханням продовжити строк дії кредитного договору з обгрунтуванням причин непогашення кредиту та вказанням строку продовження дії кредитного договору.

Відповідальний працівник  готує коротку інформацію на засідання Кредитного комітету філії з цього питання.

У разі позитивного рішення Кредитного комітету про продовженя кредиту працівник готує розпорядження на відкриття  рахунків, відповідних за узагальненим строком погашення заборгованості.

У разі неподання позичальником листа-клопотання або неприйняття рішення Кредитного комітету про продовження терміну дії кредитного договору працівник готує розпорядження на відкриття рахунків прострочених кредитів.

За розпорядженням керівництва банку, кредитні справи по прострочених кредитах передаються юридичній службі банку для ведення позовної роботи [19].

У випадку визнання Кредитним комітетом заборгованості за кредитним договором сумнівною до повернення відповідальний працівник готує розпорядження на відкриття рахунків сумнівних кредитів.

Не пізніше ніж за 5 днів до закінчення строку дії кредитного договору працівник сповіщає позичальника про наближення терміну погашення кредиту та сплати відсотків [10].

Погашення заборгованості за кредитним договором може здійснюватися:

-     безпосередньо самим позичальником на підставі платіжних доручень з поточних рахунків. Погашення кредиту здійснюється позичальником тільки у тій валюті, у якій було надано кредит. Сплата відсотків за кредитами в іноземній валюті проводиться як у валюті кредиту, так і в іншій вільноконвертованій валюті.

- за рахунок забезпечення “третіми особами” на підставі договорів поруки, переводу боргу, уступки права вимоги, гарантій та інше.

-    за рахунок коштів, отриманих від виконавчої служби чи ліквідаційної комісії.

-    за рахунок резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банку.

Після погашення заборгованості за кредитним договором працівник банку у разі наявності наступного заставленого майна:

- нерухомості – готує лист нотаріусу про зняття заборони з заставленого майна

- рухомого майна – повідомляє відповідального працівника за оформлення документів в ДРЗРМ про виключення об’єкта застави з реєстру.

ВИСНОВКИ

Під час проходження економічної практики я ознайомилася з діяльністю ПАТ «Ерсте Банк». З'ясувала основні цілі, задачі і напрями діяльності банку. Ознайомилася з організаційно-управлінською структурою банку, з'ясувала задачі та функції структурних підрозділів. Так само вивчила відносини ПАТ «Ерсте Банк» з податковими службами та місцевими органами влади, розрахунково-касове обслуговування у ПАТ «Ерсте Банк», процедуру підготовки та отримання кредиту.

Ерсте Банк, як банк з іноземним капіталом, поєднує в собі найкращий європейський досвід, традиції минулого та досягнення сучасності передбачає свою роль провідної банківської установи, яка реалізує інтереси держави на фінансових ринках та впливає на пріоритети і напрями розвитку банківської системи України, в забезпеченні комплексного обслуговування клієнтів (приватних та корпоративних) на всій території України, використовуючи переваги розгалуженої мережі філій в поєднанні з надійністю та високою якістю продуктів та послуг, що є запорукою його ефективної та прибуткової діяльності.

Банк ставить собі за мету забезпечити високоякісним сервісом індивідуальних та корпоративних клієнтів приватних форм власності скрізь по всій Україні. Залишаючись банком високого рівня, Ерсте Банк прагне відтворити позиції стабільної, прозорої, конкурентноздатної фінансової установи, яка дуже добре співпрацює на традиційному для банку сегменті бізнесу - роздрібному.

Ерсте Банк, маючи стабільний статус на сьогодні, всеодно прагне бути уособленням стабільності, впевненості та динамічного розвитку, як не від’ємного ланцюжка банківської структури в Україні.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОІ ЛІТЕРАТУРИ

1. Закон України «Про банки і банківську дяльність» з доп. та змінами від 18.09.2012[Електронний ресурс]– Режим доступу –http://meget.kiev.ua/zakon/

2. Закон Украины «О Национальном банке Украины» от 20.05.99//7-99.

3. Постанова Кабінету Міністрів України « Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» від 15.12.2004 р. №637. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://buhgaltera.blogspot.com/

4. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті» від 21.01.2004 р. №22. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: htpp://ukraine.uapravo.net/

5. Положение «О кредитовании», утвержденное Протоколом Совета ПАТ «Ерсте Банк» № 11 от 01.11.2010 г.

6. Аналіз банківської діяльності / За ред. A.M. Герасимовича . — К.: КНЕУ, 2003.-599 с.

7. Банки и банковское дело / Под ред. И.Т. Балабанова.- СПб: «Питер», 2008.- 256с.

8. Банківська справа / за ред. проф. Р.І. Тиркала. - Тернопіль: Карт-бланш, 2007. - 314с.

9. Банківські операції / А.М. Мороз, М.І. Савлук, М.Ф. Пуховкіна та ін. - К.: КНЕУ, 2008.-476 с.

10. Боровицкий A.B., Торопцев A.A. Деньги. Кредит. Банки. - СПб: спец.лит., 2008.- 151 с.

11. Васюренко O.B. Банківський менеджмент. - К.: Видавничий центр Академія, 2008. - 320с.

12. Основы банковского дела / Под ред. А.Н. Мороза, К.: "Либра", 2008.-345с.

13. Геєць О. В. Основи банківської справи та управління кредитними ризиками / О.В. Геєць. — К.: Європейський ун-т, 2010 . — 237 с.

14. Денисенко М.П. Грошово-кредитна діяльність банків / М.П. Денисенко. — К.: Вид-во Європ. ун-ту, 2011.-339с.

15. Деньги. Кредит. Банки / Под ред. В.В. Иванова, Б.И. Соколова . — М. : Проспект, 2008 . — 624с.

16. Жарковская Е.П. Банковское дело / Е.П. Жарковская. — М.: Высш. шк.; М.: Омега-JI, 2007 . — 440с.

17. Киселев В.В. Управление коммерческим банком / В.В. Киселев. - М.: Логос, 2008.-115с.

18. Петрук О.М. Банківська справа / О.М. Петрук. — Житомир: ЖДТУ, 2008. — 456с.

19. Саперов С.А. Банковское право / С.А. Саперов. — М.: Экономика, 2008. — 640с.

20.Інформаційна довідка щодо видів кредиту, які надає ПАТ «Ерсте Банк» [Електронний ресурс]. – Режим доступу:

<http://www.erstebank.ua/ua/private/loans>

21. Офіційний сайт ПАТ «Ерсте Банк» [Електронний ресурс]. – Режим доступу:

<http://www.erstebank.ua/ua/>

22. Інформаційна довідка щодо оформлення кредитного договору [Електронний ресурс]. – Режим доступу:

<http://bank-finance.com.ua>

ДОДАТКИ