Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Praktikaf.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
380.42 Кб
Скачать

2.3. Розрахунково-касове обслуговування установами банками України.

З метою удосконалення організації банками розрахунково-касового обслуговування народного господарства і приведення його у відповідність до чинного законодавства України Правління Національного банку України затвердив"Порядок організації розрахунково-касового обслуговування комерційними банками клієнтів і взаємовідносин з цього питання між установами Національного банку України та комерційними банками" та ввів його в дію з 1 липня 1995 року [3].

На підставі цього документу був встановлений такий порядок організації касовогообслуговування та інших, пов'язаних з ним, банківських послуг:

1. Взаємовідносини між комерційними банками і їх клієнтами будуються на договірних засадах і здійснюються на платній основі.

2. Комерційний банк укладає договір з клієнтом на розрахунково-касове обслуговування, яке включає комплекс взаємних платіжних зобов'язань банку і клієнта щодо користування коштами і банківськими послугами, а саме:

а) користування банком тимчасово вільними коштами клієнта;

б) здійснення розрахункових операцій;

в) касове обслуговування;

г) транспортне обслуговування перевезень готівки.

3. Плата за кожний вид розрахунково-касового обслуговування встановлюється окремо.

4. Комерційні банки користуються тимчасово вільними коштами своїх клієнтів і сплачують їм за це плату у розмірах, визначених у договорах між банком та клієнтом.

5. Розрахункові операції комерційних банків включають в себе відкриття поточного та інших рахунків клієнту, плату за кожний відпрацьований документ, плату за дублікат виписки тощо, а також плату, встановлену за відповідними тарифами між установами НБУ і комерційними банками та між комерційними банками за проведення електронних розрахунків і надання інформаційних послуг через систему електронної пошти.

6. За касове обслуговування комерційний банк встановлює клієнту плату у розмірі, передбаченому договором на касове обслуговування, але не вище 1,0 відсотка від виданої суми готівки.

Касове обслуговування бюджетних організацій здійснюється безкоштовно.

7. Витрати комерційних банків на касове обслуговування клієнтів складаються з витрат банків на: оплату праці касових працівників з нарахуванням на соціальне страхування; технічне обладнання та утримання касових вузлів; виготовлення і пересилання пакувальних матеріалів для здійснення касових операцій; амортизаційні відрахування на оновлення основних засобів, які використовуються в технологічному процесі охорону; загально-господарські витрати;транспортні витрати на перевезення готівки в межах банківської системи.

Транспортні витрати банків, що входять до складу витрат на касове обслуговування, включають витрати банків на перевезення готівки між Національним банком України та комерційним банком і не включає транспортні витрати на перевезення готівки з комерційного банку до клієнта.

8. У договорі між клієнтом і банком окремим пунктом визначається чиїм транспортом здійснюється перевезення готівки з банку до клієнта. При перевезенні готівки транспортом банку плата за транспортні послуги здійснюється в межах фактичних витрат банку і визначається в договорі. При перевезенні готівки транспортом самого клієнта ці витрати здійснюються клієнтом і плата за транспортні послуги банком не стягується.

9. На проведення інкасації виручки клієнтів і перевезення її в комерційні банки укладається окремий договір між службою інкасації установи Національного банку і клієнтом.

10. Установи Національного банку України при підкріпленні кас комерційних банків встановлюють плату за касове обслуговування відповідно до тарифів банківських послуг, затверджених постановою Правління Національного банку України від 17.11.97№ 381 "Провнесеннязмін і доповнень до постанови Правління Національного банку України від 12.05.97 N 147 "Про затвердження Переліку і Тарифів банківських послуг, що надаються установами та регіональнимиуправліннями Національного банку України за операціями (послугами), пов'язаними з діяльністю клієнтів і банків-кореспондентів Національного банку України.

11. Плата з комерційних банків, що здають в установи Національного банку надлишки кас, зношені банкноти і банкноти, що вилучаються з обігу, не стягується. Комерційні банки також не стягують плату за приймання готівки від клієнтів [6].