Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OOP_dnevnoe / ПОСОБИЕ_ОТ польз ПК укр..doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
4.28 Mб
Скачать

Висота робочої поверхні устаткування при виконанні робіт сидячи

Найменування роботи

Висота робочої поверхні, мм

для

жінок

для

чоловіків

для жінок і чоловіків

Дуже тонкі зорові роботи (збірка годинника, гравіювання, картографія, збірка дуже дрібних деталей та ін.)

930

1020

975

Тонкі зорові роботи (монтаж дрібних деталей, верстатні роботи, що вимагають високої точності та ін.)

835

905

870

Легкі зорові роботи (монтаж крупніших деталей, конторська робота, верстатні роботи, що не вимагають високої точності та ін.)

700

750

725

Друкування на машинці, друкарських верстатах, перфораторах, легка складальна робота крупніших деталей та ін.

630

680

655

Таблиця 14

Висота робочої поверхні при виконанні роботи стоячи

Категорія

роботи

Висота робочої поверхні, мм

для жінок

для чоловіків

для чоловіків і жінок

Легка

Середня

Важка

990

930

870

1060

980

920

1025

955

855

При роботі двома руками органи управління розміщують з таким розрахунком, щоб не було перехрещення рук.

Органи управління на робочій поверхні устаткування в горизонтальній площині необхідно розміщувати з урахуванням наступних вимог: дуже часто використовувані і найбільш важливі органи управління при виконанні робіт сидячи і стоячи повинні бути розташовані в зоні 1 (див. рис. 17, а, б); часто використовувані і менш важливі органи управління не допускається розташовувати за межами зони 2, а при виконанні важкої роботи стоячи – вище 1000 мм від майданчика, на якому коштує робочий; рідко використовувані органи управління повинні розташовуватися в зоні 3.

Органи управління, використовувані до 5-ти разів в зміну, допускається розташовувати за межами зони досяжності моторного поля.

При розміщенні органів управління у вертикальній площині слід керуватися даними, приведеними в табл. 13 і на рис. 17, в. Вище 1100 мм органи управління допускається розміщувати у випадку, якщо з технічних причин розташувати їх до вказаного рівня неможливо. Такі органи управління повинні використовуватися рідко.

Аварійні органи управління слід розташовувати в зоні досяжності моторного поля. При цьому необхідно передбачити спеціальні засоби пізнання і запобігання їх мимовільному і мимовільному включенню ГОСТ 12.2.003–74 «ССБТ. Устаткування виробниче. Загальні вимоги безпеки».

При необхідності звільнення рук операції, що не вимагають точності і швидкості виконання, можуть проводитися органами управління для ніг.

Розміщення засобів відображення інформації повинне відповідати наступним вимогам. Дуже часто використовувані засоби відображення інформації, що вимагають точного і швидкого прочитування даних при виконанні робіт сидячи, слід розташовувати у вертикальній площині під кутом ±15° до нормальної лінії погляду, а в горизонтальній – під кутом ±15° до сагітальної площини (рис. 19, а, б).

Часто використовувані засоби відображення інформації, що вимагають менш точного і швидкого прочитування даних, допускається розташовувати у вертикальній площині під кутом ±30° до нормальної лінії погляду, а в горизонтальній – під кутом ±30° до сагітальної площини.

Рис. 19. Зони зорового спостереження у вертикальній (а) і горизонтальній (б) площинах.

Рідко використовувані засоби відображення інформації розташовуються у вертикальній площині під кутом ±60° до нормальної лінії погляду, в горизонтальній – під кутом ±60° до сагиттальной площини( при русі очей і повороті голови).

Середня висота розташування засобів відображення інформації при виконанні робіт стоячи повинна відповідати значенням, приведеним в табл. 15.

Найбільш важливі органи управління слід розташовувати спереду і праворуч від оператора в зоні досяжності правої руки. Максимальні розміри зони досяжності обох рук складають зазвичай 700–1100 мм. Розмір зони досяжності по ширині (1100 мм) може бути збільшений в деяких випадках на 200 – 300 мм за рахунок нахилів корпусу і переміщення крісла на катках уздовж столу. Глибина робочої панелі не повинна перевищувати 800 мм. Висота пульта управління, призначеного для роботи сидячи і стоячи, повинна бути в межах 750 – 850 мм, а кут нахилу його панелі до горизонтальної площини – в межах 10...20°.

Місце на пульті для ведення записів, розміщення реєстраційних журналів і технічної документації повинно бути розташовано безпосередньо перед оператором. Його мінімальні розміри – 1000 мм завширшки і 300...400 мм в глибину.

Написи на пульті повинні розташовуватися однотипно: під або над кожним позначеним елементом, зліва направо. Кожен текст повинен використовуватися для позначення тільки однієї функції. Відношення висоти знаку до його ширини має складати 3:2, висота букв і інших символів на панелях, що знаходяться безпосередньо перед оператором, не менш 3 мм.

Таблиця 15