Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OOP_dnevnoe / лаб.раб. укр / Лабораторна робота 1 мікроклімат.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
221.7 Кб
Скачать

1.2. Прилади та методи вимірювання температури, швидкості руху і відносної вологості повітря

Для визначення температури та вологості повітря у виробничих приміщеннях використовується психрометр Ассмана. Перед вимірюванням один з термометрів психрометра (огорнутий тканиною) змочують дистильованою водою за допомогою прикладеної до приладу піпетки. Заводять пружину психрометра, поміщують його до точки виміру, утримуючи на вазі за допомогою спеціальної рукоятки, та 3 хвилини по тому записують свідчення сухого (tc) та вологого (tв) термометрів.

Для визначення швидкості руху повітря в приміщенні використовують крильчаті анемометри. Анемометр слід встановити в повітряний потік, створюваний вентилятором, та через 10-15 секунд (коли крила почнуть обертатися з постійною швидкістю) зняти свідчення на цифровому табло.

Барометричний тиск визначається за свідченнями барометра.

1.2.1. Розрахунок відносної вологості повітря

Розрахунок відносної вологості роблять за формулою:

(1.1)

де А – абсолютна вологість повітря, г/м3;

F – максимальна вологість повітря при температурі сухого термометра (див. табл.1.2).

1.2.2. Розрахунок абсолютної вологості (вологовмісту) повітря

Розрахунок абсолютної вологості роблять за формулою:

(1.2)

де f – максимальна вологість повітря (див. табл. 1.2. за температурою «вологого» термометра), г/м3;

tс та tв – температури «сухого» і «вологого» термометрів, С;

В – барометричний тиск, мм.рт.ст.

1.3. Способи забезпечення необхідних параметрів мікроклімату виробничих приміщень

Створення оптимальних метеорологічних умов у виробничих приміщеннях є складною задачею, яка вирішується в наступних напрямках.

Раціональні об'ємно-планувальні і конструктивні рішення виробничих приміщень. Гарячі цехи розміщують по можливості в одноповерхових одно- і двопролітних будівлях. Внутрішні двори розташовують так, щоб забезпечувалося їх достатнє провітрювання. По периметру будівлі не рекомендується розміщувати прибудови, що заважають надходженню свіжого повітря. Саму будівлю розташовують так, щоб подовжня вісь аераційного ліхтаря складала з напрямом пануючого літнього вітру кут в 90...60°. Для захисту від надходження у виробничі приміщення холодного повітря входи обладнують шлюзами, дверні отвори – повітряними завісами. Використовують подвійне скління вікон, утепляють огорожі, підлоги та т.ін.

Раціональне розміщення устаткування. Основні джерела теплоти бажано розташовувати безпосередньо під аераційним ліхтарем, біля зовнішніх стін будівлі та в один ряд на такій відстані один від одного, щоб теплові потоки від них не перехрещувалися на робочих місцях. Не можна розміщувати матеріали, що остигають на шляхах притоку свіжого повітря. Для охолоджування гарячих виробів слід передбачати окремі приміщення. Якнайкращим рішенням є розміщення устаткування з тепловим випромінюванням в ізольованих приміщеннях або на відкритих майданчиках.

Механізація і автоматизація виробничих процесів. В цьому напрямку зараз робиться багато що. Упроваджується механічне завантаження печей в металургії, трубопровідний транспорт для рідкого металу, установки безперервного розливання сталі та т.ін.

Дистанційне керування і нагляд дозволяє у багатьох випадках вивести людину з несприятливих умов. Прикладом може служити дистанційне керування вантажопідйомними кранами в гарячих цехах.

Упровадження більш раціональних технологічних процесів та устаткування. Наприклад, заміна гарячого способу обробки металу холодним, полум'яного нагріву – індукційним, кільцевих печей у виробництві цеглини – тунельними та т.ін., а також раціональна теплова ізоляція устаткування, захист працюючих різними видами екранів, раціональна вентиляція і опалювання, раціоналізація режимів праці та відпочинку, використовування засобів індивідуального захисту.