Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна_робота_10_Комп_практика_PowerPoint.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.04.2015
Размер:
348.67 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Київський радіомеханічний коледж нау

ЗАТВЕРДЖУЮ

Заступник директора з НВирР

_____________А.П.Єрмоленко

« ___ » _____________ 20___ р.

Інструкція до проведення лабораторної роботи №10 «Створення презентацій з використанням Microsoft Office PowerPoint»

Предмет: Комп’ютерна практика

Автор і дата затвердження програми: Новиченко В.М., 31.08.2011 р.

Спеціальність: 5.05010201 «Обслуговування комп'ютерних систем і мереж»

Спеціалізація: «Комп’ютерна інженерія»

РОЗГЛЯНУТО

на засіданні ЦК

Автоматики та ОТ

« ___ » _____________ 20___ р.

протокол №_____

Голова ЦК

______________ В.М. Новиченко

Інструкцію склав викладач

Новиченко В.М.

____________

« ___ » _____________ 20___ р.

м. Київ

Лабораторна робота № 10

Створення презентацій з використанням Microsoft Office PowerPoint

1 Мета роботи

Опанувати основні прийоми створюваня презентацій за допомогою Microsoft Office PowerPoint

2 Завдання

2.1. Створити презентацію в Microsoft Office PowerPoint з використанням ефектів анімації та гіперпосилань

3 Література

3.1 Л. Захарова, Официальный учебный курс Microsoft. Microsoft Office PowerPoint 2003, ЭКОМ, 2006 - 392 с.

3.2 Р.В. Минько, Office PowerPoint 2003. Просто как дважды два.: Эксмо, 2005 - 200 с

3.3 Електронний on-line довідник http://office.microsoft.com/ru-ru/powerpoint-help/CH010066819.aspx

4 Теоретична частина

4.1 Призначення Microsoft Office PowerPoint

Документ повинен розроблюватись в PowerPoint тільки тоді, коли він призначений для створення слайдів або матеріалу подібного типу, для якого необхідно застосовувати зразки слайдів і макети.

4.2 Призначення заповнювачів макетів

Коли на слайді потрібно встановити заповнювач у вихідне положення, можна використовувати новий параметр Скидання або повторно застосувати активний макет із колекції Макет. Операція скидання виконується так, як зазвичай виконувалося повторне застосування макета - тобто, всі налаштування втрачаються і слайд скидається в початковий стан, в якому використовуються компонування та форматування макета слайда. Однак, якщо замість скидання повторно вибрати активний макет (досить клацнути ескіз необхідного макета в колекції Макет), заповнювачі повернуться до запропонованого розміру і стану, а все користувальницьке форматування збережеться. І параметр «Скидання», і колекція «Макет» знаходяться в групі Слайди на вкладці Основне. Крім того, доступ до цих налаштувань можна отримати, клацнувши правою кнопкою миші слайд або ескіз в області Слайд.

Отже, що відбувається, коли потрібно, щоб текст або об'єкти мали власні розміри або особливі налаштування застосовувались лише на одному окремому слайді? Не треба замінювати заповнювачі і змінювати їх розміри на окремих слайдах - використовуйте настроювані об'єкти.

* Коли вставляють текстове поле (звичайне текстове поле або текстове поле WordArt) із вкладки Вставка замість використання існуючого заповнювача тексту або об'єкта, отримують користувальницький об'єкт, на який не впливають зміни макета слайда. Але користувацькі текстові поля не мають форматування, яке попередньо встановлено в заповнювачах (наприклад, кілька рівнів маркованого тексту), тому необхідно самостійно форматувати свій користувальницький текст.

* Коли об'єкти інших типів (наприклад, малюнок, таблиця, діаграма або схема) розміщуються з вкладки Вставка на слайд, що має порожній заповнювач, призначений для цього типу інформації, новий об'єкт автоматично розміщується в цей порожній заповнювач, і розміри цього об'єкта змінюються відповідним чином. (Якщо слайд містить подібні наповнювачі, і в них вже є вміст, то при використанні вкладки Вставка для вставки об'єкта потрібний користувальницький об'єкт буде вставлено без його прикріплення до заповнювача.)

* Зазвичай, коли необхідний щоб на користувальницький об'єкт не впливала зміна, повторне застосування або скидання в початковий стан макета, необхідно виключити прикріплення об'єкта до заповнювача, Таким чином, коли потрібно, щоб об'єкти були незалежні від наповнювачів, зазвичай найпростіше, що треба зробити, це, використовувати макет «Пустий» або «Тільки заголовок». Однак якщо користувальницький об'єкт необхідний на слайді, який має порожні наповнювачі, можна скористатися наступним простим штучним прийомом.

Вставте об'єкт у порожній заповнювач. Далі виділіть і виріжте об'єкт (CTRL + X), а потім вставте (Ctrl + V) його. Об'єкт буде вставлений назад на слайд, але він буде перебувати зверху заповнювача, а не використовувати заповнювач. Якщо перемістити вставлений об'єкт, буде помітно, що порожній заповнювач зберігся на місці.

4.3 Параметри вкладки Автоформат при вводі, що відповідають за автодобір налаштувань основного тексту і тексту заголовків при вставці в наповнювачі, включені за замовчуванням. Однак, коли виконується автодобір параметрів, ззовні текстового поля в нижньому лівому кутку з'являється смарт-тег, в якому можна відключити засіб автодобору. Клацніть стрілку, щоб розгорнути параметри старт‑тега, які будуть виглядати подібно до того, як показано на наступному малюнку.

Параметри, доступні в смарт-тегу автозаміни, залежать від типу заповнювача, макета слайда та налаштувань автозаміни. Параметри поділу тексту між слайдами, продовження на новому слайді або установки заповнювача для двох стовпців доступні лише у вбудованих макетах з заповнювачем єдиного блоку вмісту (наприклад, заголовок і об'єкт) - і вони доступні незалежно від того, включений чи ні автодобір параметрів для основного тексту.

У цьому смарт-тегу можна вимкнути автодобір параметрів або вибрати іншу відповідну дію тільки для окремого заповнювача. Або виберіть Параметри автозаміни, а потім клацніть Автоформат при вводі, щоб отримати доступ до списку параметрів, включаючи налаштування (внизу списку) автодобору параметрів тексту заголовків і основного тексту, які використовуються при переміщенні тексту в заповнювачі. Доступ до діалогового вікна Параметри автозаміни можна також отримати з вкладки Правопис в діалоговому вікні Параметри PowerPoint.

4.4 Параметри сторінки

На вкладці Конструктор у групі Параметри сторінки є доступ до знайомого діалогового вікна Параметри сторінки, а також швидкий доступ до установки для сторінки книжкової або альбомної орієнтації.

Як і в попередніх версіях програми, в одній презентації неможливо одночасно мати слайди з книжковою та альбомною орієнтаціями. Проте для текстових слайдів у надрукованих презентаціях можна створити настроювані макети з повернутим текстом (і переставити інші наповнювачі, наприклад нижній колонтитул і номер сторінки), щоб отримати зовнішній вигляд сторінок з протилежною орієнтацією. Або для екранних презентацій треба зв'язати слайди між презентаціями, щоб при показі на екрані відображались слайди як з альбомної, так і з книжковою орієнтацією.

У діалоговому вікні Параметри сторінки присутні два нових встановлених параметра розмірів (показані на наступному малюнку), причому обидва параметри призначені для широкоекранних показів. Розмір слайда за замовчуванням розрахований на стандартний (співвідношення сторін 4:3) екранний показ.

При форматуванні презентацій для друку зверніть особливу увагу на вимірювання ширини і висоти в діалоговому вікні, яке показано нижче.

4.5 Використання в одній презентації альбомної та книжної орієнтації слайдів

Всі слайди в одній презентації повинні мати книжкову або альбомну орієнтацію. Однак, коли необхідні слайди з книжковою орієнтацією в екранній альбомній презентації, що зробити? Використовувати гіперпосилання, щоб зробити це допомогою одного клацання.

Кожен слайд у презентації поводиться подібно закладці в цьому файлі. Так що можна просто встановити гіперпосилання зі слайда в альбомній презентації на потрібний слайд у книжковій презентації. Потім додати гіперпосилання в портретній презентації, щоб повернутися на потрібний слайд в альбомній презентації.

У PowerPoint гіперпосилання можуть застосовуватися до будь-якого об'єкта - так що можна застосувати гіперпосилання до існуючого об'єкту на слайді або вставити фігуру, щоб використовувати її в якості посилання. (Пам'ятаєте, якщо необхідно, щоб фігура, яка використовується як посилання, не відображалася на екрані під час показу, можна встановити для заливки та контуру фігури значення «Ні». Якщо це зроблено, постарайтеся запам'ятати місце розташування фігури, щоб зуміти клацнути її під час показу слайдів. Не клацайте посилання до тих пір, поки курсор не прийме вид значка руки, який вказує, що вказівник миші знаходиться над посиланням. Якщо клацнути слайд під час показу слайдів, коли курсор відображається за замовчуванням у вигляді стрілки, відбудеться перехід на наступний слайд).

Щоб додати посилання на слайд в іншій презентації, виділіть об'єкт, до якого хочете додати посилання, а потім на вкладці Вставлення у групі Посилання клацніть Гіперпосилання. У діалоговому вікні Вставка гіперпосилання (показаному тут) у списку Посилання на виберіть файл, веб-сторінку, потім скористайтеся варіантами вибору в Пошук в, щоб знайти файл, на який має вказувати посилання.

Щоб встановити посилання на певний слайд у цьому файлі, клацніть Закладка. Заголовки всіх слайдів у вибраній презентації перераховуються в діалоговому вікні Закладки. Як тільки закладка обрана, вона з'являється після знака решітки на панелі Адреса цього діалогового вікна, а також підсвічується рядком на попередньому малюнку. Потім у книжковій презентації додайте ще одне посилання в зворотному напрямку на наступний слайд в основний презентації.

Або якщо необхідно, щоб текстові слайди у друкованій презентації мали протилежну орієнтацію, використовуйте макети слайдів із повернутими текстовими об'єктами, щоб можна було створити всі слайди в одному і тому ж документі.

4.6 Вставка фонових рисунків, кольору або підкладинки

4.6.1 Огляд фонів та водяних знаків

Можна вкласти малюнок, в тому числі кліп (кліп – це готове зображення, часто це точковий рисунок чи комбінація фігур), позаду всього слайда у вигляді фону або позаду частини слайда у вигляді водяного знака (підкладинка - напівпрозоре зображення, яке імітує водяні знаки на папері. Часто використовується для листів і візитних карток). Як фон позаду слайда можна також використовувати колір. Додавання малюнка в якості фону або водяного знака до одного або всіх слайдів дозволяє зробити презентацію Microsoft Office PowerPoint 2007 унікальною або чітко показати її спонсора. Малюнок, кліп або колір можна освітлити, щоб вони не заважали сприйняттю вмісту слайда. Для створення текстового водяного знака можна також використовувати напис (текстове поле – це контейнер для тексту або графіки, розташування й розміри якого можна змінювати. Текстові поля використовуються для розміщення на сторінці декількох блоків тексту або для надання тексту орієнтації, відмінної від орієнтації іншого тексту документа) або об'єкт WordArt (WordArt – це текстові об'єкти, створені за допомогою готових ефектів, до яких можна застосувати додаткові параметри форматування).

Водяні знаки є гнучким засобом, тому що їх розміри і розміщення на слайді можна змінювати. Фон і водяний знак можна використовувати для всіх чи тільки для деяких слайдів презентації.

4.6.2 Використання малюнку як фону слайда

1. Клацніть слайд, на який потрібно додати фоновий малюнок.

Щоб вибрати кілька слайдів, клацніть слайд, а потім натисніть і утримуйте клавішу CTRL, одночасно клацаючи інші слайди.

2. У групі Фон вкладки Дизайн виберіть Стилі фону, а потім виберіть Формат фону.

3. Виберіть елемент Заливка, а потім виберіть елемент Рисунок або текстура.

4. Виконайте одну з таких дій:

* Щоб вставити малюнок з файлу, виберіть Файл, а потім знайдіть і двічі клацніть малюнок, який потрібно вставити.

* Щоб вставити рисунок, скопійований в буфер, виберіть Буфер обміну.

* Щоб використовувати як шпалери кліп, клацніть Кліп, а потім у полі Шукати текст введіть слово або фразу, яка описує потрібний кліп, або введіть повністю або частково ім'я файлу кліпу.

Щоб включити кліп, доступний на веб-сайті Microsoft Office Online, в пошук, встановіть прапорець Включити вміст з веб-сайту Office Online, натисніть кнопку Знайти, а потім клацніть кліп для вставки.

Примітка. Щоб налаштувати відносну яскравість малюнка або різницю між його самим темною і найяскравішою ділянками (контраст), в діалоговому вікні Формат фону клацніть область Малюнок, а потім виберіть потрібні значення параметрів.

5. Виконайте одну з таких дій:

* Щоб використовувати малюнок як фоновий для вибраних слайдів, натисніть кнопку Закрити.

* Щоб використовувати малюнок як фоновий для всіх слайдів презентації, натисніть кнопку Застосувати до всіх.

Використання кольору в якості фону слайда

1. Клацніть слайд, на який потрібно додати фоновий колір.

Щоб вибрати кілька слайдів, клацніть слайд, а потім натисніть і утримуйте клавішу CTRL, одночасно клацаючи інші слайди.

2. У групі Фон вкладки Дизайн виберіть Стилі фону, а потім виберіть Формат фону.

Вкладка «Дизайн»

3. Виберіть елемент Заливка, а потім виберіть елемент Відтінок заливки.

4. Натисніть кнопку Колір значка кнопки, а потім виберіть потрібний колір.

Щоб вибрати колір, якого немає серед кольорів теми (кольори теми - це набір кольорів, який використовується у файлі. Кольори теми, шрифти теми та ефекти теми складають тему), натисніть кнопку Інші кольори, а потім або виберіть потрібний колір на вкладці Звичайні, або створіть власний колір на вкладці Користувальницькі. Якщо згодом змінити тему (тема - це набір уніфікованих елементів, які визначають зовнішній вигляд документа за допомогою кольору, шрифтів і графічних об'єктів) документа, призначені для користувача кольори та кольори на вкладці Стандартні не зміняться.

5. Щоб змінити прозорість (прозорість - це якість, визначає кількість світла, що проходить через пікселі об'єкта. Якщо об'єкт прозорий на 100 відсотків, світло проходить через нього повністю, що робить об'єкт невидимим. Іншими словами, такий об'єкт проглядається наскрізь) фона, перемістіть повзунок Прозорість.

Відсоток прозорості можна змінювати від 0% (повністю непрозорий, значення за замовчуванням) до 100% (повністю прозорий).

6. Виконайте одну з таких дій:

* Щоб застосувати колір до обраних слайдів, натисніть кнопку Закрити.

* Для застосування кольору до всіх слайдів презентації натисніть кнопку Застосувати до всіх.

4.6.3 Використання малюнку як водяного знаку

1. Клацніть слайд, на який потрібно додати водяний знак (підкладинка - це напівпрозоре зображення, яке імітує водяні знаки на папері. Часто використовується для листів і візитних карток).

Щоб додати водяний знак на всі слайди порожньої презентації, у групі Подання презентації вкладки Вигляд виберіть Зразок слайдів.

Примітка. Якщо закінчена презентація містить один або кілька зразків (зразок - це режим перегляду або сторінка, на якій визначається формат усіх слайдів або сторінок презентації. У будь презентації є зразки для ключових компонентів: слайдів, титульних слайдів, заміток доповідачів і роздавальних матеріалів) слайдів, додавання фонового малюнка на зразки слайдів може виявитися небажаним через небезпеку небажаних змін презентації. Безпечною альтернативою є додавання фонового малюнка окремо на кожен слайд.

2. У групі Зображення вкладки Вставка виконайте одну з таких дій:

* Щоб використовувати в якості водяного знака малюнок, виберіть Рисунок, знайдіть потрібний малюнок і натисніть кнопку Вставити.

* Щоб використовувати в якості водяного знака кліп, виберіть Кліп. У полі Шукати області завдань (область завдань – це область у вікні програми Microsoft Office, яка містить часто використовувані команди. Її розташування та невеликі розміри дають змогу використовувати ці команди, не припиняючи роботу над файлами) Кліп введіть слово або фразу, яка описує потрібний кліп, або введіть повністю або частково ім'я файлу кліпу, а потім натисніть кнопку Знайти.

У полі Шукати введіть слово або фразу, яка описує потрібний кліп, або введіть повністю або частково ім'я файлу кліпу.

3. Щоб налаштувати розмір малюнка або кліпу, клацніть правою кнопкою миші малюнок або кліп на слайді та виберіть Розмір і положення в контекстному меню.

4. На вкладці Розмір у групі Масштаб збільште або зменшіть значення в полях Висота й Ширина.

Для збереження при масштабуванні співвідношення висоти і ширини малюнка або кліпу встановіть прапорець Зберегти пропорції.

Щоб центрувати малюнок або кліп на слайді, установіть прапорець Щодо вихідного розміру.

5. Щоб перемістити малюнок або кліп на слайді, виберіть вкладку Положення, а потім введіть значення положення в полях Горизонтальний і Вертикальний.

6. На вкладці Формат панелі Робота з малюнками в групі Змінити натисніть кнопку Перефарбувати, а потім у групі Світлі варіанти виберіть потрібну ступінь бляклості кольору.

7. На вкладці Формат панелі Робота з малюнками в групі Змінити клацніть Яскравість, а потім виберіть потрібний відсоток яскравості.

У цей момент можна перетягнути водяний знак у будь-яке місце фону слайдів, які вже містять текст, або можна додати текст на один або кілька слайдів, а потім перетягнути водяний знак на задній план цих слайдів.

8. Коли редагування та розміщення водяного знака закінчено і водяний знак виглядає потрібним чином, на панелі Робота з малюнками на вкладці Формат у групі Упорядкувати виберіть На задній план, щоб відправити водяний знак на задній план слайда.

4.7 Додання кнопки керування

Кнопка є готовою кнопкою, яку можна вставити у презентацію та визначити для неї гіперпосилання. Кнопки містять фігури, наприклад стрілки вправо і вліво, а також інтуїтивні символи для переміщення до наступного, попереднього, першого або останнього слайда і для відтворення анімації і звуків. Кнопки часто використовуються у презентаціях з автоматичною демонстрацією, наприклад у презентаціях, які безперервно демонструються в наметі або в кіоску (кіоск - комп'ютер і монітор, зазвичай розташовані в часто відвідуваних місцях. Може включати сенсорні екрани, звук або відео. Кіоски можуть бути налаштовані для відображення презентацій PowerPoint автоматично, безперервно або в обох режимах).

1. На вкладці Вставлення у групі Зображення клацніть стрілку на кнопці Фігури, а потім натисніть кнопку Додаткові параметри зображення кнопки.

2. У групі Кнопки виберіть кнопку, яку потрібно додати.

3. Клацніть місце на слайді та перетягніть туди фігуру для кнопки.

4. У діалоговому вікні Настройка дії виконайте одну з таких дій.

* Для вибору поведінки керуючої кнопки при натисканні миші відкрийте вкладку За клацанню миші.

* Для вибору поведінки керуючої кнопки при наведенні покажчика миші відкрийте вкладку За наведенням покажчика миші.

5. Щоб вибрати дію, що виконується при клацанні мишею керуючої кнопки або при наведенні покажчика миші на неї, виконайте одну з таких дій.

* Якщо нічого не повинно відбуватися, виберіть команду Ні.

* Щоб створити гіперпосилання, виберіть команду Гіперпосилання на й виберіть об'єкт призначення.

* Щоб запустити програму, виберіть команду Запуск програми, натисніть кнопку Огляд та виберіть програму, яку потрібно запустити.

* Щоб виконати макрос (макрос - це дія або набір дій, які використовуються для автоматизації виконання завдань. Макроси записуються мовою програмування Visual Basic для додатків (VBA)), виберіть команду Запуск макросу і виберіть макрос, який потрібно виконати.

Примітка. Параметри команди Запуск макросу доступні, тільки якщо презентація містить макроси.

* Якщо потрібно, щоб фігура керуючої кнопки виконувала будь-яку дію, виберіть команду Дія, а потім - потрібні дії.

Примітка. Параметри команди Дія доступні, тільки якщо презентація містить об'єкт OLE (OLE - це технологія зв'язку програм, що дозволяє додаткам спільно використовувати дані. Усі програми Microsoft Office підтримують технологію OLE, що дозволяє спільно працювати з даними методом впровадження та зв'язування об'єктів).

* Для відтворення звуку встановіть прапорець Звук і виберіть потрібний звук.

4.8 Додавання звуків в презентацію

4.8.1 Додавання звуків та їх відтворення в ході презентації

Щоб уникнути можливих проблем з посиланнями, рекомендується перед додаванням до презентації звукових файлів скопіювати ці файли в папку, в якій знаходиться презентація.

1. В області, в якій містяться вкладки «Структура» та «Слайди», клацніть вкладку Слайди.

2. Виберіть слайд, до якого потрібно додати звук.

3. На вкладці Вставлення у групі Мультимедіа виберіть команду Аудіо.

4. Виконайте одну з таких дій.

* Виберіть варіант Звук з файлу, вкажіть папку, в якій знаходиться файл і двічі клацніть файл, який слід додати.

* Виберіть варіант Звук із організатора кліпів, за допомогою смуги прокрутки. В області завдань Кліп знайдіть кліп, який слід додати до презентації, і клацніть його.

Примітка. Перед додаванням кліпу до презентації можна попередньо прослухати його. У полі Результати області завдань Кліп, в якому відображаються наявні кліпи, наведіть вказівник миші на значок кліпу. Клацніть стрілку, яка відобразилася та виберіть пункт Перегляд і властивості.

На вкладці Ефект у групі Розпочати відтворення виконайте одну з таких дій.

* Для негайного відтворення звуку виберіть варіант З початку.

* Для відтворення звуку з останньої доріжки компакт-диску виберіть варіант З останньої позиції.

* Для відтворення звуку після затримки виберіть варіант За часом і введіть число секунд затримки.

Показати Вибір способу припинення відтворення звуку

На вкладці Ефект у групі Закінчити виконайте одну з таких дій.

* Щоб зупинити відтворення звукового файлу клацанням миші на слайді, виберіть варіант За клацанням (за замовчуванням).

* Щоб зупинити відтворення звукового файлу після закінчення показу слайда, виберіть варіант Після поточного слайда.

* Щоб звуковий файл відтворювався протягом демонстрації кількох слайдів, виберіть варіант Після і введіть загальне число слайдів, при демонстрації яких повинен відтворюватися звук.

Примітка. Для двох останніх варіантів тривалість звукового файлу повинна відповідати часу демонстрації вибраних слайдів. Тривалість відтворення звукового файлу можна подивитися на вкладці Параметри звуку в розділі Відомості.

4.8.2 Визначення параметрів запуску і зупинки відтворення звуку

1. Для налаштування параметрів запуску і зупинки відтворення натисніть значок звуку. Зображення значка .

2. На вкладці Анімація в групі Анімація виберіть Настройка анімації.

3. В області завдань Настройка анімації клацніть стрілку праворуч від обраного звуку у списку Настройка анімації та виберіть пункт Параметри ефектів.

4. Виконайте одну з таких дій:

- Показати Вибір моменту початку відтворення звуку

- Вибір способу припинення відтворення звуку

* Можна також змінити і видалити звуки.

4.8.3 Додавання звуку до анімації

Перед тим як додати звук до анімації (анімація –це додавання до тексту або об'єкта спеціального відео- або звукового ефекту. Наприклад, можна створити елементи текстового списку, які влітають на сторінку зліва по одному слову, або додати звук оплесків при відкритті малюнка), необхідно попередньо додати ефекти анімації до тексту або об'єкта (об'єкт - це таблиця, діаграма, малюнок, формула або дані іншого типу. Об'єкти, створені в одному додатку (наприклад, електронні таблиці), а потім зв'язані або впроваджені в іншому додатку, є об'єктами OLE.).

1. Виберіть слайд, що містить ефекти анімації, до яких слід додати звук.

2. На вкладці Анімація в групі Анімація виберіть команду Настройка анімації.

3. В області завдань (область завдань - це область у вікні програми Microsoft Office, яка містить часто використовувані команди. Її розташування та невеликі розміри дають змогу використовувати ці команди, не припиняючи роботу над файлами.) Настройка анімації, клацніть стрілку праворуч від анімаційного ефекту в списку Настроювання анімації та виберіть пункт Параметри ефектів.

4. На вкладці Ефект у групі Додаткові параметри натисніть стрілку в списку Звук і потім виконайте одну з таких дій.

* Щоб додати звук зі списку, клацніть ім'я звуку.

* Щоб додати звук з файлу, клацніть Інший звук і вкажіть потрібний звуковий файл.

4.9 Додавання відеофрагменту до презентації

Щоб уникнути проблем з непрацюючими посиланнями, рекомендується, перед додаванням відеофрагментів, копіювати їх у ту ж папку, де знаходиться презентація.

1. У звичайному режимі перегляду клацніть слайд, на який потрібно додати відеофрагмент або анімований GIF-файл.

2. На вкладці Вставлення у групі Кліпи мультимедіа клацніть стрілку в розділі Фільм.

3. Виконайте одну з таких дій:

* Клацніть Фільм із файлу, виберіть папку, в якій знаходиться файл, і двічі клацніть файл, який потрібно додати.

* Клацніть Фільм із організатора кліпів, виберіть потрібний кліп в області завдань Кліп, потім клацніть його для додавання на слайд.

Примітка. Перед додаванням кліпу до презентації його можна попередньо переглянути. В області завдань Кліп в полі Результати, в якому перераховані доступні кліпи, наведіть курсор миші на ескіз кліпу, клацніть стрілку, яка відобразилась, та виберіть Перегляд і властивості.

4.10 Анімація текстів і об’єктів

4.10.1 Загальні відомості про можливості анімації

Анімація звуків, гіперпосилань, тексту, графіки, схем, діаграм і об'єктів підкреслює різні аспекти змісту , управляє ходом викладу матеріалів і робить презентацію цікавішою.

Щоб спростити розробку анімації, скористайтеся стандартними вбудованими ефектами анімації для елементів на всіх слайдах, обраних у зразку слайдів (зразок слайдів – це основний слайд, який містить відомості про тему і структуру презентації, у тому числі параметри фону, кольорів, шрифтів, ефектів, розмір і положення заповнювачів), або на користувацьких макетах (макет – це оформлення елементів, таких як заголовки, підзаголовки, списки, малюнки, таблиці, діаграми, фігури і відеофрагменти на слайді.) слайдів у режимі зразка слайдів.

Окремі анімаційні ефекти можна застосовувати до елементів на слайді або в рамці (поля з пунктирними межами, які є частиною макетів більшості слайдів. Ці поля містять заголовки й основний текст або такі об'єкти, як діаграми, таблиці та малюнки), або до абзацу, включаючи поодинокі маркери або пункти списків. Наприклад, можна застосувати анімацію «виліт» до всіх елементів слайда або до окремого абзацу з маркованим списком. На додаток до стандартних і спеціально заданих шляхах переміщення (шлях переміщення – це шлях, яким при відтворенні ефекту анімації буде переміщатися вибраний об'єкт або текст) можна використовувати ефекти входу, виділення або виходу. Можна також використовувати кілька ефектів анімації для елемента, наприклад виліт маркованого елемента списку на слайд, а потім виліт за межі слайда.

Більшість параметрів анімації включає ряд відповідних ефектів, що забезпечують можливість відтворення звуку під час анімації, а також анімацію тексту, яку можна застосувати до букви, слову або абзацу (наприклад, коли заголовок вилітає не весь одразу, а по одному слову).

Попередній перегляд анімації тексту і об'єктів можна виконувати як для окремого слайда, так і для всієї презентації.

4.10.2 Область завдань НАЛАШТУВАННЯ АНІМАЦІЇ

Щоб контролювати спосіб і час появи елемента під час презентації - наприклад, виконати виліт зліва при клацанні мишею - використовуйте область завдань Настройка анімації. Область завдань Настройка анімації дозволяє переглядати важливі відомості про ефекти анімації, такі як тип ефекту анімації, порядок кількох ефектів анімації відносно один-одного, а також частину тексту ефекту анімації.

Виноска 1 На значках відображається час ефекту анімації відносно інших подій слайда в наступних варіантах.

* За клацанням (відображається значок миші). Ефект анімації починається після клацання в слайді.

* За попереднім (нема значка). Ефект анімації починається разом з початком попереднього ефекту (таким чином за допомогою одного клацання виконується кілька анімаційних ефектів).

* Після попереднього (значок годиника). Ефект анімації починається відразу після закінчення попереднього ефекту зі списку (при цьому не потрібно додаткового клацання, щоб почати наступний ефект анімації).

Виноска 2 Виберіть елемент списку, щоб побачити значок меню (трикутник), а потім клацніть значок, щоб відкрити меню.

Виноска 3 Номерами позначається порядок виконання ефектів анімації. Ці номери відповідають матюками, пов'язаним з елементами анімації у звичайному режимі при відображенні області завдань Настройка анімації.

Виноска 4 Значками представлений тип ефекту анімації. У даному прикладі це ефект виділення.

Елементи анімації відзначені на слайді недрукованим нумерованим тегом. Цей тег відповідає ефектам у списку налаштувань анімації і відображається у краю тексту або об'єкта. Тег з'являється тільки в звичайному режимі при відображенні області завдань «Настройка анімації».

      1. Створення та застосування елементу анімації, який налаштовується, до тексту або об’єкту

1. Клацніть текст або об'єкт, для якого потрібно створити анімацію.

2. На вкладці Анімація в групі Анімація натисніть кнопку Настроювання анімації.

3. В області завдань Настройка анімації натисніть кнопку Додати ефект і потім виконайте одну або кілька таких дій.

* Щоб текст або об'єкт з'явився з ефектом, виберіть команду Вхід, а потім потрібний ефект.

* Щоб додати ефект (наприклад обертання) до псевдоніму на слайді тексту або об'єкта, виберіть команду Виділення, а потім потрібний ефект.

* Щоб додати ефект видалення тексту або об'єкта зі слайда в заданий момент, виберіть команду Вихід, а потім потрібний ефект.

* Щоб додати ефект переміщення об'єкта в межах слайда за певним маршрутом, виберіть команду Шляхи переміщення, а потім потрібний ефект.

4. Щоб задати, яким чином ефект застосовується до тексту або об'єкта, клацніть правою кнопкою миші настроюваний ефект анімації в списку Настроювання анімації, виберіть пункт Параметри ефектів.

5. Виконайте одну з таких дій.

* Щоб задати параметри для тексту, виберіть на вкладках Ефект, Час і Анімація тексту параметри, які потрібно використовувати для анімації тексту.

* Щоб задати параметри для тексту, виберіть на вкладках Ефект і Час параметри, які потрібно використовувати для анімації об'єкта.

Примітка. Ефекти з'являться в списку Настроювання анімації в порядку їх додавання.

    1. Додавання переходів між слайдами

Переходи між слайдами - це ефекти анімації, що вставляються під час показу при зміні слайдів. Швидкість ефекту переходу між слайдами можна контролювати. Можна також додавати звук при зміні слайдів.

У додатку Microsoft Office PowerPoint 2007 передбачено безліч різних типів переходів між слайдами. Нижче перераховані деякі з них.

Виноска 1 Немає переходу

Виноска 2 Жалюзі горизонтальні

Виноска 3 Жалюзі вертикальні

Виноска 4 Прямокутник всередину

Виноска 5 Прямокутник назовні

Виноска 6 Шашки горизонтальні

Виноска 7 Шашки вертикальні

Виноска 8 об'єднань по горизонталі

Виноска 9 Об'єднання по вертикалі