Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 4.doc
Скачиваний:
117
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
593.92 Кб
Скачать

3 Особливості конструкції кузовів пасажирських вагонів

Кузов пасажирських вагонів по конструкції та розмірам основних типів уніфікований. Він виготовляється суцільнометалевим, зварним, несучої конструкції типу замкнутої оболонки з віконними та дверними проймами в сінах, довжиною 23,6 м. Такі суцільнометалеві кузова пасажирських вагонів найбільш раціональні, так як при мінімальній масі вони забезпечують необхідну міцність, стійкість та довговічність.

В практиці вагонобудування кузова пасажирських вагонів мають два різновиди:

- з наскрізною (русс. сквозной) хребтовою балкою;

- з хребтовою балкою тільки в консольних частинах рами, так звані кузови без хребтової балки.

3.1 Металоконструкція кузова не купейного спального вагона, моделі 61-821 (рисунок 9), складається з рами (9) з наскрізною (русс. сквозной) хребтовою балкою та металевим настилом підлоги (14), бокових (2) та торцевих (5) стін та даху (1). В бокових стінах (2) кузова передбачені прорізи (3) для вікон та дверей (12), обладнані підніжками (11) та поручнями (13). Під полом кузова розташований ящик (8) для зберігання постільної білизни, що було у використанні. На торцевих стінах кузова також є прорізи (7) для переходу пасажирів з вагону в вагон. Ззовні по контуру прорізу (7) встановлена металева рамка (6) для кріплення на ній ущільнюючого елементу (суфле) пружної перехідної площадки. Для підйому на дах на торцевій стіні з котлової сторони вагону встановлена відкидна драбина (4). Для з”єднання кузова з візками передбачені п”ятники (10). Природна вентиляція приміщення вагона проводиться через дефлектори (15).

Огородження кузова без хребтової балки складається з рами, бічних і торцевих стін і даху. У зв'язку з тим, що рама в середній частині не має хребтової балки, посилені консольні частини, а також поздовжні бічні балки й елементи, що зв'язують поздовжні балки між собою в середній частині кузова. Консольні частини перекриті гладким листом, що є одним з елементів настилу підлоги.

Рисунок 9- Кузов пасажирського вагона з наскрізною хребтовою балкою

3.2 Рама кузова (рисунок 10) складається із хребтової 10, двох шворневих 11, двох кінцевих (буферних) 6 і трьох поперечних проміжних балок, розташованих між шворневими. Основною частиною рами є хребтова балка 10, що сприймає поздовжні поштовхи та тягові зусилля, а також вертикальні навантаження від ваги вагона і пасажирів. У перших конструкціях ЦМВ хребтова балка виготовлялася із двотаврових балок № 30с. Згодом для зниження ваги вагона двотаври були замінені швелерами №30а (ОСТ 10017-39) перетином 300х85х7,5 мм (вага одного 1 р. м двотавра №30 зі становить 57,4 кг. а швелера №30а - 34,4 кг).

З 1962 т. конструкція хребтової балки була знову змінена.

Для збільшення товщини стінок у місцях кріплення опорних кронштейнів (по кінцях балок) швелери хребтової балки виконували складовими із трьох частин - по кінцях на довжині 5 м зі швелера № 30в (ГОСТ 5267-63) перетином 300х87х9.5 мм. по середині - зі швелера № 30 (ГОСТ 8240-56) перетином 300х100х6,5 мм.

Хребтова балка 10 виконана зі швелерів № 30, які в середній частині по всій своїй довжині зв'язані між собою поперечними діафрагмами 15, по кінцях вони з'єднані задніми 4 і передніми 2 упорами автозчепів, об'єднаними з розеткою 1. З метою обмеження переміщення тягового хомута нагору до хребтової балки зверху приварені планки 17, а між упорами 2 і 4 до вертикальних стінок швелерів установлені планки 3, що захищають від стирання швелера поглинаючими апаратами. На ділянках між задніми упорами і шворневими балками хребтова балка посилена листами 16.

Окремі частини балок з'єднуються між собою за допомогою дугового електрозварювання.

Рисунок 10 -Рама кузова пасажирського вагона із хребтовою балкою

Шворнева балка, призначена для передачі навантаження від кузова на візок. Вона зварна коробчатого перетину, складається із двох вертикальних 12, нижнього 11 і верхнього горизонтального листів. Причому, ближче до кінців шворневі балки зменшуються в розмірах. У перетинанні із хребтовою балкою до нижніх листів шворневих балок на болтах кріпляться п'ятники 5, а з боків - ковзуни, у зоні розміщення яких приварені посилюючі ребра 13. Ковзун складається зі сталевої литої плити, привареної до листа і змінної накладки, прикріпленої до плити за допомогою болтів. Змінні накладки виготовляються зі сталі марки 45, гартуються і шліфуються. Надп'ятникові зони укріплені хрестовинами 14, діафрагмами 21 і ребрами 22. Кожна з кінцевих балок 6 виконана із двох швелерів № 30, з'єднаних із хребтовою балкою ударною розеткою 1 автозчепів, а знизу вони зв'язані фігурним листом 9, що має відбортовку 18. У місцях постановки буферних комплектів ці зони посилені ребрами жорсткості 8, 19, 20 до планками 7.

Рисунок 10а -Рама кузова пасажирського вагона без хребтової балки

3.2 Рама кузова без хребтової балки (рисунок 10а) відрізняється тим, що виключена хребтова балка з середньої частини рами, зроблено необхідне підсилення її консольної частини та бокових балок, а також зв”язок між повздовжніми боковими балками в середній частині. Тому в консольну частину рами додатково введені розкоси (3) та поперечні балки (2). Кінцева (1) та шворнева (4) балки зверху та знизу перекриті листами металу товщиною 10мм. Листи мають вирізи , форма яких відповідає конфігурації елементів консольної частини рами. Бокові повздовжні балки (5) рами посиленої конструкції – кутником 160х160х14 мм, а не Z –подібний профіль 100х75х6,5мм., як у кузова з хребтовою балкою. В середній частині вони додатково пов”язані поперечними балками (6). Укорочені хребтові балки (7) та шворневі (4) замкнутого коробчатого перетину, з листів 10мм та посилені діафрагмою в зоні їх з”єднання.

3.3 Металева підлога 2 (рисунок 11) у консольних частинах рами виконана із гладкого листа вуглецевої конструкційної сталі марки 15 товщиною 3 мм, а на ділянках між шкворневими балками 3 - з гофрованого 4 товщиною 2 мм. З'єднані зварюванням у єдину конструкцію листами підлоги 2 і 4, кінцевих 1, шкворневих 3, хребтової, основних 8 і допоміжних поперечних, а також бічних поздовжніх 6 балок і підкріплювальних балок 5 і 13, забезпечується необхідна міцність кузова при дії експлуатаційних навантажень. Допоміжні балки: 7 служить для кріплення гальмового обладнання, 9 - для високовольтного контакторного ящика, 10 - для білизняного ящика та ін., балки 11 призначені для кріплення котла опалення. Підлога в тамбурах покритий гладким фігурним листом 12 з вирізами для розміщення підніжок, простір над підніжками на рівні підлоги перекривається кришками, що відкидаються.

Рисунок 11 -Рама пасажирського вагона з настилом підлоги

До 1960 р. листи підлоги на ділянці між шворневими балками ставилися плоскими. Із впровадженням у конструкцію підлоги гофрованих листів замість плоских значно підвищилася працездатність підлоги і кузова вагона в цілому, тому що плоска форма не може сприяти істотному сприйняттю підлогою основних навантажень вагона (раціонально використається тільки 30% металу підлоги ).

3.4 Бічна стіна (рисунок 12) кузова складається з металевої обшивки, виконаної гофрованими листами, підкріпленими із внутрішньої сторони каркасом. Обшивка надвіконного пояса 3 має товщину 2 мм, а підвіконного 5 і міжвіконних простінків 4 - 2,5 мм.

Каркас бічної стіни утворений набором стійок 2 (Z 55x65x40x3 мм) і поздовжньої верхньої 1 (Z 70x50x20x3 мм) і нижньої 6 (Z 100x75x6 мм) обв'язок. Дверні стійки зварені, виконані із двох Z-подібних профілів № 6,5 і планок, образуя Ώ-образний профіль перетином 200x55x65x3 мм. По висоті стійок приварено по трьох коротких кутника, а над віконними прорізами до обшивка - по трьох Z-подібних елемента для приєднання дерев'яних брусів, призначених для кріплення внутрішньої обшивки стін кузова.

Рисунок12 - Бічна стіна кузова пасажирського вагона

3.5 Торцева стіна (рисунок 13) гальмівного кінця вагона виконана із двох бічних гофрованих листів 7 товщиною 2 мм і наддверний листи товщиною 1,4 мм. Із внутрішньої сторони листи підкріплені ребрами 8 товщиною 2 мм, крайки яких відбортовані на висоту 20 мм. Знизу листи 7 приварені до обв'язки 10 товщиною 2 мм, а зверху - до дуги 2 кутового профілю 60 х 50 х 2 мм і по краях- до обшивки, підкріпленої стійками 13 і 14 Z-подібного гнутого профілю перетином 55x40x30x3 мм. У зоні дверного прорізу торцева стіна посилена двома потужними стійками із двотавра № 27, призначеними для захисту кузова від можливих ударів з боку сусідніх вагонів при впливі у випадку аварійних ситуацій. Ці стійки знизу приварені до кінцевої (буферної) балки 9 рами, а зверху - до потужної поперечної балки 6, виконаної зі швелера № 30.

Рисунок 13 - Торцева стіна кузова пасажирського вагона

Таким способом утвориться конструкція, що забезпечує твердий зв'язок стін і даху. До стійок 11 приварена П-подібна рамка для кріплення ущільнення (суфле) пружної площадки. Ця рамка складається зі стійок 12 і балки 14, над якою розташований елемент 3, службовий для кріплення козирка суфле. Балки 3, 4 і 12 виконані з Z-подібних профілів товщиною 1,4 мм. Зовнішня полиця профілю 12 по висоті підкріплена ребрами 19. Для зберігання вугілля у вагоні є спеціальні ємності, розташовані між зовнішнім обшивкою 7, спеціальним листом 17, привареним з боку тамбура до елементів 15 і 18 і листу 16, що утворить дно. У стіні передбачені три вирізи 5, призначені для сигнальних ліхтарів, а для безпеки підйому на дах - поручні 1.

3.6 Дах (рисунок 14) складається з металевого каркаса, що обшитий зовні в середній частині листами 1 товщиною 1,5 мм із гофрами, розташованими уздовж вагона, а на скатах - гладкими листами 2 товщиною 2 мм. Зварений каркас даху утворений бічними поздовжніми обвязками 4 кутникового профілю 56x56x3 мм і дугами 3 Z-подібні профілі 45x65x40x2,5 мм. По кінцях поздовжні обв'язки зварені з поперечними балками 6, виконаними зі швелера № 30, кінцеві дуги 5 виготовлені із гнутих куточків 60х60х2 мм. У даху передбачені отвори для дефлекторів, посилені армуванням, а також армовані люки для монтажу і демонтажу котла опалення, калориферів, баків для води і вентиляційного агрегату.

Рисунок14 - Дах кузова пасажирського вагона

Рама з настилом підлоги, бічні і торцеві стіни, дах зварюються, утворюючи замкнуту оболонку. Причому підкріплюючі підлогу поперечні балки, стійки стін і дуги даху розташовуються в одній площині, забезпечуючи найбільшу працездатність металоконструкції кузова при мінімальній масі.

Щоб забезпечити необхідну корозійну стійкість кузова, місця прилягання до нього елементів покривають струмопровідним ґрунтом. Стіни, підлогу і дах ретельно очищають від іржі, окалини і зварювальних бризів, знежирюють, просушують і покривають ґрунтовкою ФЛ-0Зк або подібної їй. Найбільш корозійні місця, що виявляються в експлуатації, покривають ґрунтом ВЛ-02 або ВЛ-08, а потім антикорозійними мастиками №213 або №579.