Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
07-10-2014_23-13-25 / Удалова_Т_М_2курс_Историки_Новая история Украины.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
370.18 Кб
Скачать

1.7. Руїна в Україні (1663-1676 рр.)

Українська козацька держава після правління Ю. Хмельницького. Початок Руїни. Поділ України на Правобережну і Лівобережну. Я. Сомко. П. Тетеря. Запоріжжя в подіях 1657-1659 рр. «Чорна рада» в Ніжині. Гетьман І. Брюховецький та його кріпосницька політика. «Московські статті» 1665 р. Андрусівське перемир’я 1667 р. Відхід Москви від положень Переяславських угод 1654 р.

Гетьман П. Дорошенко. Війна П. Дорошенко з Польщею 1667 р. Похід П. Дорошенка на Лівобережну Україну та його боротьба з П. Суховієм і М. Ханенком. Гетьманування Д. Многогрішного. «Глухівські статті» 1669 р. Гетьман І. Самойлович. «Конотопські статті» 1672 р. Союз П. Дорошенка з турецьким султаном. Напад турецьких військ на Україну. Бучацький договір 1672 р. Боротьба за возз’єднання Правобережної України з Лівобережною в складі Російської держави (1674-1676 рр.). «Переяславські статті» 1674 р. Зречення П. Дорошенка.

1.8. Культура України в другій половині XVII ст.

Загальна характеристика розвитку української культури. Освіта і друкарство. Лівобережжя: початкові (дяківські), братські школи, Київська (Києво-Могилянська) колегія . Правобережжя: єзуїтські, протестантські та уніатські школи, Львівський університет. Розвиток літератури. Усна народна творчість. Полемічні твори. І. Галятовський. Л. Баранович, І. Гізель. Ораторсько-проповідницька проза, житійна й паломницька література. А. Радивиловський. Народні думи, історичні пісні, перекази. Наука. Історичні дослідження. І. Гізель «Синопсис», Ф. Сафонович «Хроніка», літопис Самовидця. Театр. Музичне мистецтво. М. Ділецький. Архітектура і образотворче мистецтво.

Традиційно-побутова культура. Знаряддя праці. Поселення. Житло. Одяг. Сімейний побут. Обряди та звичаї.

Змістовий модуль № 2. Україна в кінці XVII – xviiі ст.

2.1. Соціально-економічний розвиток і суспільно-політичний устрій українських земель в кінці XVII – на початку xviiі ст.

Соціально-економічні наслідки Визвольної війни. Адміністративно-політичний устрій Лівобережжя (Гетьманщини). Економічний розвиток Лівобережної України. Феодально-кріпосницька політика козацької старшини. Скасування магнатського землеволодіння. Утворення селянсько-козацького землеволодіння. Розвиток продуктивних сил. Зростання землеволодіння козацької старшини.

Слобідська Україна в другій половині XVII ст.: заселення та адміністративний устрій. Політичне та економічне становище Запоріжжя. Відносини України і кримських татар. Становище Правобережжя й західноукраїнських земель. Адміністративно-територіальний устрій, населення, податки й повинності.

2.2. Боротьба проти агресії султанської Туреччини та Кримського ханства. Антифеодальна народна боротьба на Лівобережній та Правобережній Україні в кінці XVII – на початку xviiі ст.

Чигиринські походи 1677-1678 рр. та їх провал. Бахчисарайський мирний договір 1681 р. Призначення Ю. Хмельницького гетьманом України. Утворення «Священної ліги». «Вічний мир» 1686 р. Боротьба за відвоювання Північного Причорномор’я. Кримські походи 1687 р. і 1689 р. Азовсько-дніпровські походи 1695-1696 рр. Карловицьке перемир’я. Константинопольський мир 1700 р.

Антифеодальна боротьба народних мас в останній третині XVII ст. Причини та форми соціального протесту селян і козаків. Участь народних мас України у селянській війні під проводом С. Разіна. І. Дзиковський. Народні повстання на Лівобережжі. Виступ під проводом П. Іваненко (Петрика). С. Палій. Козацтво та визвольна боротьба на Правобережжі та західноукраїнських землях. Рух опришків.