Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
07-10-2014_23-13-25 / Удалова_Т_М_2курс_Историки_Новая история Украины.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
370.18 Кб
Скачать

Змістовий модуль № 4. Українські землі на межі століть (кінець хіх – початок хх ст.)

4.1. Соціально-економічний розвиток України (кінець хіх – початок хх ст.)

Селянське і поміщицьке землеволодіння. Залишки кріпосництва. Структура посівних площ. Розширення площі зернових. Технічні культури. Розвиток тваринництва. Сіль­ське господарство. Соціальна культура селянства. Специ­фіка регіонів. Аграрна криза на західноукраїнських зем­лях. Аграрне питання в програмах політичних партій. Селянські повстання 1902 р. в Полтавській і Харківській губерніях. Аграрна реформа Столипіна та її проведення на Україні. Етапи реформи. Законодавчі акти нової аграрної політики. Форми селянського землекористування. Община на Україні. Хутори і відруби. Діяльність Селянсь­кого банку. Селянство у період світової війни. Соціаль­на психологія українського селянства початку XX ст.

Індустріальний розвиток України на початку ХХ століття. Зростання промислового Виробництва. Продовження залізничного будівництва. Економічна криза І900-І903 рр. Промислове піднесення 1910-1914 рр. Посилення концентра­ції виробництва. Монополістичні об'єднання на Україні. Іноземний капітал в промисловості України. Банківська система. Чисельність і Склад буржуазії. Зростання чисельності пролетаріату. Становище робітників. Міста і міське на­селення. Зовнішній вигляд і комунальне господарство ук­раїнських міст. Побут городян.

4.2. Західноукраїнські землі в 60-90-х рр. Хіх ст.

Становище західноукраїнських земель у складі Австро-Угорської імперії, адміністративний устрій і економічний розвиток. Соціальне і національне гноблення трудящих. Суспільно-політичній рух після 1848 р. Виникнення течії "москвофілів". Народовці. Революційні демократи. Організація і діяльність радикальної партії. Національно-демократична партія. Робітничий і селянський рух на західноукраїнських зем­лях та вплив його на розвиток російського революційного ру­ху. Першотравнева демонстрація у Львові 1890 р. Україн­ська соціал-демократична партія (УСДП).

4.3. Суспільно-політичний та національний рух на початку хх ст.

Земсько-ліберальна опозиція царизму. Діяльність загальноросійських політичних партій на Україні. Українські національні партії.

Піднесення українського національного руху. Українські національні партії в революції. Українська преса. "Про­світи", Українські клуби. Наукові товариства. Наступ ве­ликодержавного шовінізму в період реакції та напередод­ні світової війни. Українське питання в Ш і ІУ Думах. Активізація національного руху на західноукраїнських землях. Народовці Східної Галичини.

4.4. Революційні події в Україні у 1905-1907 рр.

Соціально-економічні передумови революції 1905-1907 рр. на Україні. Мотивація революційних виступів. Виступи селян. Сорочинська трагедія. Збройні повстання у Хар­кові, Олександрівську, Горлівці. Виступи в армії та на флоті. Вибори Державної думи. Склад думських депутатів від України. Українська думська громада. Наступ реакції. Політика Столипіна на Україні.

4.5. Україна в роки Першої світової війни

Україна в планах воюючих держав. Воєнні дії на терито­рії України в 1914-1918 рр. Господарська розруха. Державно-монополістичні об'єднання.

Політичні течії і партії в умовах війни. Переслідування українського національно-визвольного руху. Спілка визво­лення України. Головна Українська Рада. Русифікаторська політика на окупованій Східній Галичині і Північній Буковині. Українські січові стрільці.