Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MU_DP_SZND.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
733.7 Кб
Скачать

7.3.7 Відомість дипломного проекту

Відомість дипломного проекту містить перелік документів, що входять до складу проекту. У відомість дипломного проекту вносять текстові, графічні матеріали та інші документи. Серед текстових документах насамперед указують пояснювальну записку дипломного проекту та її позначення, наприклад, ГЮІК.ХХХХХХ.001 ПЗ. Далі в переліку текстових документів може бути зазначена, наприклад, програма приймальних (атестаційних) випробувань комплексу захисту.

У переліку графічних документів вказують загальні та монтажні схеми комплексу захисту, схеми електричні структурні, функціональні, принципові, кресленики загального виду тощо.

Форма відомості дипломного проекту з прикладами умовних позначень документів наведена в додатку Г.

8 Порядок подання та захист дипломного проекту

    1. Подання дипломного проекту до захисту

Закінчений дипломний проект, матеріали якого підписані студентом (у відомості дипломного проекту) і консультантами з відповідних розділів, подається керівнику дипломного проекту.

Він остаточно перевіряє відповідність виконаного проекту завданню та вимогам, що висуваються, і складає письмовий відзив, в якому дає характеристику роботи студента-дипломника (див. розділ 9).

Повністю оформлений дипломний проект, підписаний керівником, разом з відзивом направляється на нормоконтроль (за наявності), а потім на рецензію. Після отримання рецензії завідувач кафедри допускає студента до захисту дипломного проекту, про що робить відповідний запис на титульному аркуші пояснювальної записки. Негативна рецензія не є підставою відхилення дипломного проекту від захисту.

Завідувач кафедри може не допустити студента до захисту дипломного проекту, якщо проект виконано на дуже низькому рівні, або не враховані всі вимоги до дипломного проектування. Тоді це питання вирішується на терміновому засіданні кафедри, а протокол засідання подається першому проректору університету.

Рекомендуються такі терміни подання проектів на завершальному етапі дипломного проектування (до дня захисту):

  • на підпис керівникові – 7 днів;

  • на рецензію – 4 дні;

  • на підпис завідувачу кафедри – 3 дні;

  • в ДЕК (за наявності підпису завідувача кафедри) – 1 день.

До початку захисту в ДЕК подаються ще такі документи:

  • довідка деканатупро виконання студентом навчального плану та отримані оцінки;

  • характеристика діяльності студента за термін навчання в університеті за підписом декана факультету;

  • для виконаного на підприємстві проекту – письмовий дозвіл на відкритий захист та опублікування використаних у проекті матеріалів.

В ДЕК можуть бути подані інші матеріали, які характеризують наукову та практичну цінність дипломного проекту, а саме:

  • друковані статті за темою проекту;

  • документи, які характеризують практичну цінність розробки студента-дипломника;

  • документи, що підтверджують практичне застосування проекту (довідка про реальність, підписана офіційними особами та ін.);

  • макети, зразки виробів тощо.

    1. Захист дипломного проекту

Захист дипломних проектів проводиться на засіданні ДЕК з участю не менше половини складу комісії за обов’язкової присутності голови комісії.

Захист дипломних проектів проводиться в університеті, а також може проводитись на підприємствах, установахта організаціях, для яких тематика проектів становить науково-теоретичний або практичний інтерес.

Розклад роботи ДЕК, узгоджений з її головою та затверджений за поданням декана факультету першим проректором університету, оприлюднюється не пізніше ніж за місяць до початку захисту дипломних проектів.

ДЕК перевіряє науково-теоретичну та практичну підготовку випускників, вирішує питання про присвоєння їм відповідного освітнього рівня (кваліфікації), видачу державного документа про освіту (кваліфікацію), опрацьовує пропозиції щодо поліпшення якості освітньо-професійної підготовки фахівців в університеті.

Захист одного дипломного проекту, як правило, має тривати не більше 30 хвилин. Перед початком захисту зачитується довідка про виконання студентом-дипломником навчального плану, інші документи. Для повідомлення змісту дипломного проекту студенту надається не більше 20 хвилин.

Мова проведення захисту – українська, російська чи інша за вибором студента (остання – за узгодженням з членами ДЕК).

Доповідь студента має складатися з трьох основних частин, а саме: вступу, основної частини і висновку.

У вступі необхідно зазначити актуальність теми проекту, дати загальний аналіз стану проблеми і сформулювати основні задачі проекту.

В основній частині доповіді в стислій формі необхідно доповісти про зміст виконаних розробок (чітко розмежовуючи відомі та виконані автором), зазначити новизну і показати ефективність прийнятих технічних рішень, навести основні результати. Основну частину доповіді слід супроводжувати посиланнями на графічні матеріали.

На закінчення необхідно коротко повідомити про зміст розділів проекту, які не входять до його розрахунково-технічної частини, зазначити можливі області застосування об’єкта проектування, перелічити публікації та авторські посвідчення (якщо вони є) за темою проекту, результати НДРС, відомості про впровадження, зробити загальні висновки.

Потім студент відповідає на запитання членів ДЕК і присутніх на засіданні. Відповіді на питання мають бути стислими, конкретними і змістовними.

Зачитують рецензіюі відзив керівника. Студенту надається можливість відповісти на зауваження рецензента.

Якщо студенти виконували дипломний проект за комплексною темою, то бажано, щоб їх захист відбувався в один день.

Під час захисту комп’ютерного дипломного проекту як демонстраційний пристрій може використовуватися відеотермінал локального комп’ютера, декілька відеотерміналів локальної комп’ютерної мережі, або комп’ютерна проекційна апаратура. Комплект електронних ілюстрацій може друкуватися для роздачі членам ДЕК.

ДЕК на закритому засіданні приймає відповідне рішення про оцінку знань, виявлених студентом під час захисту дипломного проекту.

Результати захисту дипломного проекту визначаються оцінками «відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно». Визначаючи оцінку проекту, ДЕК бере до уваги рівень наукової, практичної та теоретичної підготовки студента. Результати захисту дипломних проектів оголошуються того ж дня після засідання ДЕК та оформлення протоколів засідання.

Повторний захист дипломного проекту з метою підвищення оцінки не дозволяється.

Студентам, які захистили дипломні проекти, рішенням ДЕК присвоюється кваліфікація відповідно до отриманої спеціальності і видається диплом встановленого зразка.

Тим, хто має загальні оцінки “відмінно” не менш ніж з 75 відсотків усіх дисциплін навчального плану, а з решти дисципліни та індивідуальних завдань– оцінки “добре”, захистив дипломний проект з оцінкою “відмінно”, а також вия-вив себе у науковій роботі, що підтверджується рекомендацією кафедри, видається диплом з відзнакою, про що записується у протоколі засідання комісії.

За результатами захисту дипломного проекту та участі студента в НДРС за весь період навчання, ДЕК може рекомендувати випускника для науково-дослідної роботи або до вступу до аспірантури безпосередньо після закінчення університету.

Студент, який отримав незадовільну оцінку під час захисту дипломного проекту, відраховується з університету і йому видається академічна довідка.

Якщо захист дипломного проекту є незадовільним, ДЕК встановлює, чи може студент подати на повторний захист той самий проект з доопрацюванням, чи він зобов’язаний опрацювати нову тему, визначеною кафедрою.

Студент, який не захистив дипломний проект, допускається до повторного захисту протягом трьох років після закінчення університету.

Студентам, які не захищали дипломний проект з поважної причини (документально підтвердженої), ректором університету може бути подовжений строк навчання до наступного терміну роботи ДЕК, але не більше, ніж нарік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]