Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MU_DP_SZND.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
733.7 Кб
Скачать

3 Організація дипломного проектування

Дипломне проектування із спеціальності СЗНДорганізує профілююча кафедра ОРТ, яка щорічно перед початком переддипломної практики затверджує тематику дипломного проектування. Перелік тем має бути підготовлений у такий термін (рекомендується за місяць до затвердження наказу на практику), щоб студенти змогливибрати тему, обговорити зміст майбутнього проекту з керівником та уточнити за необхідності формулювання теми.

Кафедра готує проект наказу, в якому визначено: місця практики, розподіл тем серед студентів, відомості про керівників практики і керівників та консультантів дипломних проектів. Даний наказ має бути затверджений першим проректоромуніверситету не менш ніж за місяць до початку практики. Кафедра також узгоджує списки консультантів з дипломного проектування з інших кафедр (охоронипраці, економічної кібернетики тощо).

Дипломні проекти можуть виконуватись на профілюючий кафедрі, на інших кафедрах та в науково-технічних підрозділах університету, а також в установах, наукових закладах, на підприємствах, але керівником дипломного проекту, як правило, є викладач профілюючої кафедри, який здійснює загальне керівництво та координує роботу консультантів з інших розділів проекту.

    1. Організація роботи в період переддипломної практики

Робота над дипломним проектом починається в період переддипломної практики.

Метою практикиє:

  • вивчення існуючих подібних об’єктів проектування, їхніх позитивних і негативних сторін;

  • збір необхідних вихідних даних для проектування об’єкта;

  • ознайомлення, вибір методики та виконання розрахунків об’єкта в цілому, чи його складових.

На початку переддипломної практики:

  • профілююча кафедра проводить організаційні збори, на яких кожен студент-дипломник отримує щоденник практики;

  • керівник (консультант) дипломного проектування готує завдання на практику, яке є основою завдання на дипломний проект, а також спільно зі студентом складає календарний графік проходження практики, який записується у щоденник.

Відповідно до теми дипломного проекту студентам під час практики рекомендується:

  • ознайомитись з основними публікаціями, нормативними, довідниковими матеріалами за темою проекту, скласти їх список;

  • розробити модельзагроз для ІзОД, а також технічні вимоги із захисту ІзОД;

  • підготувати в чорновому вигляді кресленикиі схеми, які складають графічну частину дипломного проекту;

  • підготувати попередній варіант розділу з питань БЖДЛ, розробка яких передбачена в дипломному проекті;

  • виконати розрахунки економічної ефективності об’єкта проектування, в чорновому варіанті скласти економічний розділ дипломного проекту.

За результатами практики студент оформлює щоденник та звіт, узгоджує їхній зміст з керівником дипломного проектування і складає залік.

У щоденнику практики мають бути:

  • позначки про прибуття і вибуття з місця практики, необхідні підписи відповідальних осіб і печатки підприємств;

  • календарний графік проходження практики з позначками щодо виконання (невиконання) окремих пунктів;

  • відзиви керівників практики (консультантів) про роботу студента, причому студент має ознайомитися з усіма зауваженнями та рекомендаціями, які є в цих відзивах;

  • робочі записи, які зроблено студентом під час практики.

Звіт обсягом 20-25 с. оформлюють згідно з нормативними вимогами [4];вінмає містити титульний аркуш, вступ, три-чотирирозділи, висновки, перелік посилань. Рекомендується такий зміст розділів звіту: перший –основні виробничі та наукові напрями діяльності підприємства (бази практики); другий – огляд літератури за темою проекта, третій – вибір моделізагроз для ІзОД,четвертий – план синтезусистеми (комплексу) або пристрою ТЗІ.

До дипломного проектування і подальшого захисту дипломного проекту допускаються тільки ті студенти, які склали залік з переддипломної практики.

    1. Керівництво дипломним проектуванням

Необхідним документом з організації дипломного проектування є наказ першого проректора університету, в якому за поданням профілюючої кафедри призначаються керівники (консультанти) дипломного проектування. В наказі також вказують терміни проектування, остаточні формулювання тем дипломних проектів та їх розподіл серед студентів. Суттєва зміна теми дипломного проекту в порівнянні з її формулюванням в наказі на переддипломну практику можлива лише як виняток (дозволяється лише уточнювати, редагувати формулювання теми).

Безпосереднє керівництво роботою над дипломним проектом здійснює керівник дипломного проекту, який призначається з числа викладачів профілюючої кафедри та її філій. Консультантами зі змістовної частини можуть бути наукові співробітники та висококваліфіковані фахівці підприємств, установ, організацій, а також наукові співробітники університету.

До початку дипломного проектування (або на першому тижні) керівник має видати студенту завдання на дипломне проектування, яке за змістом має базуватися на завданні на практику і враховувати усі напрацювання студента за підсумками практики.

    1. Контроль за виконанням дипломного проекту

Профілююча кафедра встановлює форми й терміни контролю виконання студентами дипломних проектів. Керівник дипломного проекту контролює виконання дипломного проекту за матеріалами, які студент подає згідно з календарним планом. Консультанти контролюють роботу студента з відповідних розділів, перевіряють і затверджують їх виконання своїм підписом.

Керівник проекту і консультанти мають надавати студенту методичну допомогу, застерігати від прийняття некваліфікованих рішень, вказувати студенту напрямки пошуку та ін. Але це не звільняє студента від повної відповідальності за обгрунтованість прийнятих ним рішень, дотримання вимог нормативних документів і виконання календарного плану роботи.

Календарний план роботи над дипломним проектом складається студентом спільно з керівником проекту на першому тижні дипломного проектування і ними підписується.

Керівники дипломних проектів повинні регулярно інформувати кафедру про хід виконання календарних планів робіт студентами-дипломниками.

Студент, котрий не виконує графік дипломного проектування, має пояснити ситуацію на засіданні кафедри, яка приймає відповідне рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]