Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовой.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
854.53 Кб
Скачать

30

ВСТУП

Соціальні мережі міцно увійшли у сучасне життя. Можна довго й безрезультатно сперечатися про їхню користь та шкоду, але факт залишається фактом — число їх користувачів безупинно зростає. Контингент соціальних мереж самий різний. Ними користується надзвичайно велика кількість людей незалежно від віку, статі, професії, освіти і т.д. Багато про що свідчить хоча б той факт, що президент РФ Дмитро Медведєв має активний аккаунт у «Живому Журналі» і веде власний відеоблог на свому сайті. Найпопулярніші в СНД соціальні мережі — «Вконтакте» та «Однокласники». Вони являються аналогами зарубіжних проектів, таких як «Facebook» і «MySpace». Сайт «Вконтакте» призначений для абсолютно будь-яких користувачів, «Однокласники», як правило, для дорослих людей, бажаючих знайти і поспілкуватись зі своїми однокласниками та однокурсниками. Безсумнівно, будь-який користувач зацікавлений в безпеці та конфіденційності інформації, яку він передає та отримує через соціальні мережі. Однак потрібно відмітити, що кожен добровільно вказує про себе деяку кількість інформації, яка знаходиться у відкритому доступі для кожного. Існують також різноманітні налаштування приватності, які дозволяють приховати ваші дані від небажаного любознавства. Проблема несанкціонованого доступу до особистої інформації, тобто взлому, не є чимось особливим для соц. мереж. Взламувати можна все, що завгодно: від поштових скриньок та аккаунтів в онлайн іграх до банківських та урядових мереж.

Метою курсової роботи є - розробка WEB проекту соціальної мережі «Моя сім’я», щоб користувачі моєї системи мали можливість легко знаходити втрачені зв’язки з друзями, спілкуватися з ними через повідомлення як у приват так і на стіну, перегляд фотографій та можливістю прокоментувати їх, щоб користувач міг відправляти другу сподобавшийся йому музичний файл, а також перегляд телебачення у реальному часі. Усі ці основні функції для соціальної мережі є дуже важливими, і без них жодна соціальна мережа не зможе бути конкуренто спроможною.

1Аналіз предметної області

Соціальні мережі плодяться в Інтернеті з небаченою швидкістю, в тому числі, і в російськомовній його частині. Їх творці, як правило, переслідують дві основні мети:

• розкрутити ресурс і заробити на рекламі;

• розкрутити ресурс і вигідно його продати.

Ці дві мети можуть у явному вигляді не артикулюватися, і тоді з'являються мережі, створені тими, хто бажає принести користь людям, освоїти бюджет, отриманий від інвестора, або просто потренуватися в програмуванні. Логічно припустити, що ті соціальні мережі, адміністратори яких ніяк не реагують на листи користувачів, проваджені останніми двома мотивами.

Користувачам мережеві мережі теоретично надають наступні можливості:

• знаходити нових людей зі схожими інтересами або просто цікавим профілем;

• відновлювати старі зв'язки з однокласниками, друзями, колегами, колишнім подружжям і підтримувати існуючі;

• ділитися своїми особистими новинами і думками;

• обмінюватися цікавими посиланнями, фотографіями, звуковими файлами та відео.

Користувач соціальної мережі заповнює свій профіль, в якому вказує інформацію про себе та свої інтереси, після чого йому надається можливість запросити інших знайомих в ту ж мережу, а також знайти тих, хто вже є в даній мережі, причому шукати можна по набору ознак,включаючи місце навчання, роботи, проживання, а також інтереси або, наприклад,улюблені мережеві ресурси. Підтримувати сталі зв'язки можна за допомогою повідомлень, часток в дискусіях на форумі і блогах учасників, коментарів з приводу викладаються фотографій і т.д. Відзначу, що потенційно соціальні мережі можуть бути зручним поєднанням блогу, IM (ICQ, MSN та ін.) та електронної пошти. [1]

Потрібно сказати, що не всі мережі мають виключно розважальний характер, наприклад, російська мережа Мій коло націлена на пошук професійних зв'язків і потенційних партнерів, роботодавців і найманої сили. Практично у всіх соціальних мережах пошук людей зі схожими інтересами реалізований гранично просто. Ви друкуєте ключові слова, після чого отримуєте список людей, які сформулювали свої інтереси тими ж словами. Не дуже зрозуміло, що робити після цього: не те уточнювати, що кожен з вас розумів під ключовим словом (оскільки інтерес «Читання», скажімо, може означати як пристрасть до шпигунським детективам, так і наукову ступінь з літератури), чи то просто порадіти передбачуваної спільності. Можна, звичайно, і почати обговорювати спільні інтереси на форумі соціальної мережі, але дискусії з абстрактним предметів там, як правило, проходять мляво. На активних тематичних форумах нерідко стихійно формуються тісні мережеві спільноти, а от люди в мережевих мережах, які повинні, по ідеї, бути пов'язані загальними інтересами, рідко об'єднуються у відносно великі групи, провідні дискусії з конкретної тематики,не пов'язаної власне з соціальними мережами як такими.

У деяких випадках соціальні мережі в Інтернеті дійсно дозволяють знайти старих знайомих, а також підтримувати зв'язок з тими, кому ми ніяк не зберемося відправити лист. По суті справи, такі мережі стають своєрідними адресними книжками, завжди доступними в мережі, а також здатними розширюватися автоматично, коли вас знаходить знову зареєстрував користувач. З іншого боку, мереж стає все більше, і в кожній з них потрібно заповнювати досить багато відомостей для того, щоб вас можна було знайти. З розвитком технологій Web 2.0 соціальні мережі знайшли відчутну основу у вигляді порталів і веб-сервісів. Так, знайшовши на одному з таких сайтів абсолютно незнайомого для себе людину, можна побачити ланцюжок проміжних знайомств, через яку ви з ним пов'язані.

Переможний хід по Інтернету соціальні мережі почали в 1995 році з американського порталу Classmates.com («Однокласники» є його російським аналогом). Проект виявився дуже успішним, що в наступні кілька років спровокувало появу не одного десятка аналогічних сервісів. Але офіційним початком буму соціальних мереж прийнято вважати 2003-2004 роки, коли були запущені LinkedIn, MySpace і Facebook. І якщо LinkedIn створювалася з метою встановлення / підтримки ділових контактів, то власники MySpace і Facebook зробили ставку в першу чергу на задоволення людської потреби в самовираженні. Адже, відповідно до пірамідою Маслоу, саме самовираження є найвищою потребою людини, випереджаючи навіть визнання і спілкування. Соціальні мережі стали свого роду Інтернет-притулком, де кожен може знайти технічну і соціальну базу для створення свого віртуального «Я» .При цьому кожен користувач отримав можливість не просто спілкуватися і творити, але й ділитися плодами своєї творчості з багатомільйонною аудиторією тієї чи іншої соціальної мережі.

Сервісні соціальні мережі дозволяють користувачам об'єднуватися в он-лайн режимі навколо спільних для них інтересів, захоплень або з різних приводів. Наприклад, деякі сайти надають сервіси, за допомогою яких користувачі можуть розміщувати для загального доступу персональну інформацію, необхідну для пошуку партнерів. Комерційні соціальні мережі орієнтовані на підтримку бізнес-транзакцій і формування довіри людей до брендів на основі врахування їх думок про продукт, про те як зробити його краще і т. п., тим самим дозволяючи споживачам брати участь у просуванні продукту і розширюючи їх обізнаність.

Для рекламодавців соціальні мережі надають унікальні можливості безпосереднього контакту зі споживачами. Щодня мільйони користувачів ведуть бесіди про компанії, їх товари та послуги, ділячись своєю думкою і враженнями. У результаті окремо взятий учасник мережевої спільноти може зіпсувати (або навпаки) репутацію компанії з багатомільйонним оборотом. Обсяг ринку реклами в соціальних мережах неухильно зростає. У 2007 році, за оцінками аналітичної компанії eMarketer, він досяг позначки в 1225 млн доларів. При складанні звіту експертами eMarketer враховувалися всі види реклами, розміщеної в соціальних мережах, включаючи медійну, контекстну і відеорекламу, а також витрати на маркетингові проекти, в яких маркетологи створюють профілі для своїх товарів та брендів у соціальних мережах. Крім того, в прогнозах вперше враховуються витрати на створення віджетів і додатків. За прогнозами eMarketer, до 2011 року обсяг ринку реклами в соціальних мережах зросте до 3,8 млрд. дол..

В даний час найбільший інтерес до соціальних мереж проявляють компанії таких секторів, як споживчі товари, виробники спиртних напоїв, автовиробники, компанії індустрії розваг. Споживчі бренди до останнього часу не вели агресивну рекламну політику в мережі Інтернет, однак на 2009 рік багато з них запланували бюджети на маркетинг у соціальних мережах. Тому при добрій організації моєї соціальної мережі, а так само при хороших інвестиції в рекламу, для заманювання великої кількості користувачів, через деякий час завдяки контекстній рекламі і заробітку на он-лайн іграх - проект повинен досить швидко окупитися. [17]

1.1 Класифікація соціальних мереж

Всі соціальні мережі можна умовно розділити на три категорії:

  1. На загальну тематику (створені для приватного спілкування)

  2. Спеціалізовані

  3. Ділові

Соціальні мережі на загальну тематику, наприклад Facebook (більше 69 мільйонів користувачів), Вконтакте.ру (11 мільйонів користувачів) та Однокласники (більше 14 мільйонів користувачів), спрямовані на підтримку і налагодження вже існуючих контактів та пошук нових знайомих. Вони мають велику популярність серед школярів та студентів, що використовують веб-сервіси як платформу для спілкування в мережі. Ці сайти вже накопичили величезну базу контактів і профілів, з яких можна багато дізнатись про людину та її уподобання.

Спеціалізовані соціальні мережі займають певну нішу в своєму секторі, і збирають аудиторію за інтересами. Наприклад, Last.FM– музична соціальна мережа, яка розбудовує зв’язки між користувачами за принципом музичних уподобань. Geni – сімейна соціальна мережа, об’єднує людей на основі родинних зв’язків. Соціальна мережа MyChurch надає можливість будь-якій людині створити свою церкву та своє коло спілкування. Autokadabra.ru - соціальна мережа автолюбителів.

Ділові соціальні мережі, такі як LinkedIn, Plaxo та МойКруг, спрямовані на професійний розвиток та побудову кар’єри. Новою в цьому переліку є українська ділова соціальна мережа PROFEO, запуск якої відбувся у квітні 2008 року. PROFEO має україномовний інтерфейс і спрямована на професійний розвиток в Україні. Специфіка нової мережі полягає в унікальному для України поєднанні різних послуг та сервісів, доступних з одного ресурсу: онлайн-адресна книжка, блоги, форуми, галерея, миттєві повідомлення та групи за професійними інтересами.

1.2 Архітектура сайту Вконтате

Сервера багатофункціональні і використовуються одночасно в кількох ролях:

  • Перекидання напівавтоматичне;

  • Потрібно перезапускати daemon'и;

  • Генерація сторінок з новинами (мікроблоги) відбувається дуже схожим чином з Facebook, основна відмінність - використання власної СУБД замість MySQL;

При балансуванні навантаження використовуються:

  • Зважений round robin всередині системи;

  • Різні сервера для різних типів запитів;

  • Балансування на рівні ДНС на 32 IP-адреси;

Велика частина внутрішнього софта написано самостійно, в тому числі:

  • Власна СУБД;

  • Моніторинг з повідомленням по СМС;

  • Автоматична система тестування коду;

  • Аналізатори статистики і логів;

Потужні сервера:

  • 8-ядерні процесори Intel;

  • 64Гб оперативної пам'яті;

  • 8 жорстких дисків;

  • RAID не використовується;

Обчислювальні потужності серверів використовуються менш, ніж на 20%.

Зараз проект розташований в 4 дата центрах в Санкт-Петербурзі та Москві. [2]

Рисунок 1.1 - архітектура соціальної мережі «Вконтакте»

4.2 Короткий опис термінів в соціальній мережі «Моя сім’я »

Обмін повідомленнями - при виборі користувача можна відправити йому повідомлення. Коли користувач відкриє повідомлення нижче він відразу зможе дати на повідомлення відповідь.

Аватарку - фотографія користувача і головна картинка групи. Персонаж. Втілення у віртуальному світі. Відбиває риси характеру користувача або групи, дає перше враження про користувача, групі.

Авторизація - ідентифікація, аутентифікації користувача. Процес, при якому сайт може дізнатися зареєстрованого користувача. Процедура перевірки на справжність поєднання ідентифікаційного імені та пароля. Пропуск на територію сайту, через ім'я (логін) і пароль, подібно пред'явленням паспорта або пропуску. Надання права доступу і перевірка повноважень користувача на виконання будь-яких дій на сайті.

Адміністратор групи в соціальній мережі - засновник групи, який несе відповідальність перед адміністрацією сайту за її зміст. Може змінювати опис групи і головну картинку - аватарку. Може видалити групу. Видалення облікового запису адміна тягне за собою видалення і всіх груп, ним створених.

Адміністрація сайту - особи, уповноважені власником сайту на здійснення управління сайтом і інші дії, пов'язані з його використанням. Адміністрація сайту діє від імені власника сайту, крім окремо обумовлених варіантів.

Аккаунт - реєстраційний запис, що містить відомості, які користувач повідомляє про себе у соціальній мережі. Містить відомості, необхідні при підключенні до системи - ім'я користувача (логін) і пароль, ім'я та прізвище користувача. Може містити додаткові анкетні дані користувача - фотографію, по батькові, псевдонім, стать, соціальну приналежність та інше. Див обліковий запис.

Аудіозапис - завершений звуковий епізод, окреме звукове твір, збережених за допомогою мікрофона повітряних коливань: музики, мови, сигналів від музичних інструментів та інших звуків, оброблених і перетворених звуковою картою.

Бан - спосіб покарання адміністрацією сайту за некоректну поведінку користувача або використання спамерських прийомів, який полягає у видаленні облікового запису з бази. Відновлення не гарантовано, звичайно вимагає особистого листування з адміністрацією і в будь-якому випадку займає тривалий час.2) видалення учасника з групи за некоректну поведінку через занесення його в чорний список. Учасник групи, занесений в НС, не має можливості потрапити в групу. Після виведення з НС, учасник у групі автоматично не відновлюється.

Відеоролик - незалежний епізод кіно, окреме закінчене кінотвір. Художньо складена послідовність кадрів. Короткометражний (рідше повнометражний) підвид кіномистецтва, часто містить спецефекти і закодований за допомогою кодеків в контейнерному форматі.

Група - спільнота людей зі схожими інтересами, які спілкуються один з одним усередині соціальної мережі. Складається в першу чергу з учасників і форуму. Якість і ранг групи в першу чергу оцінюється за кількістю учасників. Може формуватися навколо певної сфери діяльності, географічної прив'язки або інтересів (спорт, музика і т. д.).

Домашня сторінка - ресурс, що представляє собою розповідь про людину, його родині, способі життя, хобі та захоплення. Персональна сторінка користувача, зазвичай невеликого розміру. Головна перша сторінка сайту, що завантажується на комп'ютер після введення основного адреси сайту, несуча основну презентаційну і навігаційну навантаження.

Закрита група - група соціальної мережі, дані якої можуть переглядати тільки складаються в ній учасники. Для приєднання до закритої групі потенційний учасник відправляє запит на вступ до групи, який відправляється на розгляд модераторам групи.

Про себе - розділ особистої сторінки користувача, в якому Користувач може повідомити інформацію: про життя, про навчання, про службу, про роботу й різне. У цьому розділі можливо розміщення посилань на інші сайти.

Он-лайн - знаходиться на даний момент у стані підключення до Інтернету. Функціонуючий тільки при підключенні до Інтернету. Існуюче і те, що відбувається в Інтернеті в режимі реального часу.

Відкрита група - група соціальної мережі, до якої без будь-яких попередніх умов і в будь-який час, може приєднається будь-який користувач соціальної мережі та прийняти участь у форумі та інші події життя групи.

Користувач сайту - особа, яка здійснює доступ до певного сайту за допомогою мережі Інтернет. Особа, яка звертається до будь-якої з веб-сторінок, які входять до складу сайту. З моменту підтвердження реєстрації та активації облікового запису користувач набуває статусу зареєстрованого користувача. Має доступ до всіх сервісів сайту.

Додаток - додаток до основного сайту, прикладна комп'ютерна програма, спрямована на певну аудиторію користувачів. Клієнт-серверний додаток, що дозволяє додавати на сайт інтерактивні flash-програми. Програми поділяються на види: спілкування, гри.

Стіна - спосіб публікації відкритих записів особистого і загального характеру тимчасової значущості, відсортованих у зворотному хронологічному порядку, тобто остання запис, знаходиться зверху. Стіну має кожен користувач і кожна група.

Інформація користувача - розділ особистої сторінки користувача, в якому Користувач може повідомити інформацію: про життя, про навчання, про службу, про роботу й різне. У цьому розділі можливо розміщення посилань на інші сайти.