Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовой.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
891.39 Кб
Скачать

Анотація

Темою курсової роботи є: «Розрахунок економічних показників метрологічного забезпечення виробництва деталі «Шток» на базі ВАТ «Турбоатом»

Метою роботи є визначення вартості метрологічних робіт.

Метрологічне забезпечення представляє собою комплекс організаційно-технічних і економічних заходів, які забезпечують необхідну єдність і точність вимірювань у відповідності з вимогами нормативно-технічної документації, а також впровадження прогресивних технологій, що забезпечують оптимальне здійснення виробничих режимів.

У першому розділі ми розглянули питання організації метрологічного забезпечення підприємства: а саме, охарактеризували і надали структуру метрологічної служби підприємства, визначили функції та задачі організації, вивчили основні посадові обов'язки працівників метрологічної служби підприємства.

У другому розділі ми запропонували напрямки удосконалення метрологічного забезпечення виробництва. Одним із напрямків є організація калібрування ЗВТ. На основі обраних засобів допускового контролю та заданого річного обсягу виготовлення деталей, який становить 80000 шт, встановили річне споживання вимірювальних інструментів, яке склало 1561 штук. Визначили загальну трудомісткість проведення робіт з калібрування, яка дорівнює 1512 нормо-годин. Кількість комплектів обладнання для калібрування становить 1 комплект. Чисельність персоналу метрологічної служби 1 особа. Також ми визначили виробничу площу для метрологічних робіт 16 м2 і розглянули детально питання організації робочого місця техніка з виконання калібрування.

В третьому розділі, який стосується розрахунку економічних показників метрологічного забезпечення засобів вимірювань і якості продукції ми розрахували: вартість енергозатрат на метрологічний супровід виробництва; вартість основних виробничих фондів; середню заробітну плату одного працівника, яка дорівнює 2752 грн., склали калькуляцію вартості однієї людино-години виконавців метрологічних робіт і послуг. На основі цього була розрахована вартість метрологічних робіт, яка складає 61,3 грн.

Результати розрахунків дозволяють зробити наступний висновок:

Якість вимірювань безпосередньо залежить від якості засобів вимірювань, методів вимірювань, кваліфікації кадрів, якісної експлуатації й обслуговування вимірювальних приладів. Метрологічне забезпечення виробництва безпосередньо впливає на економію матеріальних ресурсів, покращення використання виробничих фондів, підвищення якості продукції та ефективності виробництва в цілому.

1 Організація метрологічного забезпечення на ват «Турбоатом»

1.1 Характеристика і структура метрологічної служби ват «турбоатом»

На підприємствах і в організаціях питаннями метрологічного забезпечення займається відділ метрології. Відділ метрології підприєм­ства контролює додержання вимог нормативно-технічних документів державної системи забезпечення єдності вимірювань; впровадження методів вимірювань, які відповідають сучасним вимогам виробництва і обумовлюють випуск виробів з установленим рівнем якості, стан і правильність застосування засобів вимірювання.

Відповідно до ДСТУ2708:2005 та ДСТУ3989-2000 усі засоби і методи вимірювань повинні проходити повірку та калібрування органами метрологічної служби.

За належний стан, справність і правильне застосування вимірювальних засобів несуть відповідальність керівники підприємств і організацій.

Структура метрологічної служби підприємства складається з лабораторії лінійно–кутових вимірювань (ЛКВ), лабораторії контрольно–вимірювальних пристроїв (КВП), груп нормоконтролю, стандартизації та управління якістю продукції.

Лабораторія ЛКВ виконує калібрування робочих засобів вимірювання геометричних величин.

Лабораторія КВП виконує ремонт і калібрування робочих засобів вимірювання контролю температури, тиску та електровимірювань.

Група нормоконтролю виконує нормоконтроль конструкторської, технологічної та нормативно–технічної документації.

Група стандартизації об'єктів основного виробництва виконує організацію і проведення робіт в об'єднанні з стандартизації, технічного і методичного керівництва цими роботами, а також контроль за їх виконанням в конструкторських, технологічних та інших службах.

1.2 Функції та основні задачі метрологічної служби підприємства

Відділ метрології і стандартизації є самостійним структурним підрозділом і підпорядковується, безпосередньо, заступнику головного інженера по якості та сервісному обслуговуванню обладнання.

У функціональному підпорядкуванні відділу метрології і стандартизації знаходяться окремі служби, які працюють в області стандартизації і управлінні якості в структурних підрозділах.

Структура і штат відділу встановлюється в залежності від обсягу і характеру покладених на нього дійсним Положенням задач і затверджується генеральним директором підприємства.

1.3 Посадові обов'язки працівників метрологічної служби підприємства

До обов’язків працівників метрологічної служби підприємства належать:

1) проведення організаційно–технічних заходів, спрямованих на підвищення якості, надійності та довговічності продукції, що виготовляється шляхом забезпечення: одноманітності та достовірності вимірювань, правильності вибору засобів вимірювання, результатів вимірювання, постійної готовності вимірювальної техніки до проведення вимірювання та випробувань з необхідною точністю та достовірністю, а також шляхом залучення нових сучасних методів і засобів вимірювання, гарантуючим надійність.

2) здійснення науково–технічного та організаційно–методичного керівництва підрозділами по вдосконаленню на підприємстві Комплексної системи управління якістю продукції на базі міжнародних стандартів ISO серії 9000.

3) Визначення спільно з іншими структурними підрозділами тематики та об'єму науково–дослідних, конструкторських, технологічних та експериментальних робіт, необхідних для розробки та залученню стандартів.

4) Планування робіт по метрології і стандартизації на підприємстві; методичне керівництво структурними підрозділами по метрологічному забезпеченню підготовки виробництва, стандартизації і управління якістю.

5) Періодична перевірка стандартів підприємства на відповідність діючим державним, галузевим стандартам і вимогам науково – технічного прогресу.

6) Нормоконтроль і метрологічна експертиза конструкторської, технологічної і нормативно–технологічної документації, розроблюваної на підприємстві.

7) Розробка графіків державної калібрування та калібрування засобів вимірювання, атестації нових випробувальних стендів, переатестації діючих випробувальних стендів.

8) Проведення робіт по стандартизації продукції, що виготовляється та її складових частин.