Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ТДВ_Осн_часть

.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
480.08 Кб
Скачать

 

ЗМІСТ

 

Вступ..............................................................................................................................

4

1

Мета і завдання економічного обґрунтування

 

 

дипломних проектів (робіт)....................................................................................

5

2

Організація виконання економічної частини дипломного

 

 

проекту (роботи)......................................................................................................

5

3

Вихідні дані до економічної частини дипломного

 

 

проекту (роботи)......................................................................................................

6

4

Структура, зміст та обсяг економічної частини

 

 

дипломного проекту (роботи).................................................................................

7

5

Вказівки до виконання економічного обґрунтування економічної

 

 

частини дипломного проекту (роботи)..................................................................

7

5.1Визначення розміру капітальних (одноразових) витрат……………….....8

5.2Розрахунок поточних витрат за конкретним технологічним процесом…………………………………………………………………......12

5.3Оцінка економічної ефективності розробленого

технологічного процесу…………………………………………………….17

5.4 Фінансове обґрунтування та визначення беззбитковості випуску кінцевої продукції…………………………………………………………..18

5.5Висновки…………………………………………………………………….23

5.6Графічна частина…………………………………………………………….23

Перелік посилань...............

........................................................................................24

3

ВСТУП

У сучасних умовах становлення ринкових відносин, для яких характерні нестабільність та змінність зовнішнього оточення, демонополізація виробництва, порівнювання в правах різноманітних форм та відносин власності, зростання насиченості ринку та підсилення конкуренції між товаровиробниками, рівень та якість виробничо-господарської діяльності стають одним з найважливіших факторів ефективного функціонування поліграфічних підприємств на ринку. У таких умовах забезпечення своєчасного випуску конкурентоспроможної друкованої продукції потребує високої організованості та гнучкості виробництва і пред'являє високі вимоги до організації виробництва на поліграфічних підприємствах.

Розвиток ринкових відносин визначає вимоги до підготовки кваліфікованих спеціалістів, здатних розробляти та виробляти конкурентоспроможну продукцію, а також організовувати її просування та збут. Майбутні фахівці поліграфічного виробництва повинні знати наукові основи, елементи та принципи організації сучасного виробництва; ефективні форми та методи організації виробничих процесів, а також мати здатність ефективно управляти реальними проектами в галузі своєї професійної діяльності. Тому в економічній частині дипломного проекту (роботи) мають знайти відображення аналіз і економічне обґрунтування доцільності: проектування оригінал-макету друкованого видання, технології його розробки; проектування технології додрукарської підготовки поліграфічної продукції; проектування технології виготовлення різних видів етикетково-пакувальної продукції; проектування технології друкарських та післядрукарських процесів для виготовлення поліграфічної продукції.

Виконання дипломного проекту (роботи) є підсумковою, самостійною роботою студента,яка базується на теоретичній і практичній підготовці, отриманій під час вивчення технічних та економічних дисциплін.

Рішення, що приймаються у дипломному проекті мають відбивати новітні досягнення і розробки в галузі техніки, технології та організації виробництва і праці в умовах поліграфічного виробництва.

1 МЕТА І ЗАВДАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО ОБҐРУНТУВАННЯ ДИПЛОМНИХ ПРОЕКТІВ (РОБІТ)

Дипломне проектування – заключний етап навчання студента у вищому навчальному закладі. Мета виконання економічної частини дипломного проекту (роботи) – економічне обґрунтування заходів щодо одного з напрямків, запропонованих для дипломного проектування, на основі знань, отриманих при вивченні спеціальних курсів, роботи з науковою літературою, а також при вивченні проблеми під час проходження переддипломної практики.

4

Задачі економічної частини дипломного проектування:

-виявлення глибини володіння матеріалом, комплексність бачення проблеми;

-систематизація та закріплення практичних знань студента з питань економіки, маркетингу, менеджменту, бізнесу; застосування цих знань для економічного обґрунтування спеціальної частини дипломного проекту (роботи);

-розвиток навичок ведення самостійної роботи під час проведення економічних розрахунків;

-виявлення умінь використовувати сучасні методи аналізу проблеми та економічного обґрунтування проектів;

-написання економічної частини пояснювальної записки;

-оформлення графічної частини економічного обґрунтування дипломного проекту (роботи).

За якість економічної частини дипломного проекту (роботи), достовірність наведених даних, правильність розрахунків, висновків, а також за оформлення і подання роботи у встановлений термін відповідає автор дипломного проекту (роботи).

2 ОРГАНІЗАЦІЯ ВИКОНАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЧАСТИНИ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ (РОБОТИ)

Тематика і завдання на дипломне проектування визначається керівником дипломного проекту (роботи), в тому числі і завдання на виконання економічної частини.

Консультантом з економічної частини проводиться консультація з питань щодо виконання економічної частини і даються рекомендації щодо збору необхідних матеріалів для економічного обґрунтування проекту (роботи).

Загалом робота над економічною частиною дипломного проекту (роботи) складається з таких етапів:

-вивчення методичних вказівок та рекомендованої літератури;

-збір та обробка статистичних даних під час проходження переддипломної практики;

-техніко-економічне обґрунтування проектних рішень і розробок відповідно до даних методичних вказівок;

-оформлення текстової та графічної частин економічного обґрунтування проектних розробок.

Студент узгоджує з консультантом термін виконання розрахунків і перевірки роботи, а також структуру економічної частини, яка через специфіку поліграфічного виробництва може корегуватися в індивідуальному порядку з консультантом.

5

Консультант контролює роботу студента відповідно до складеного плануграфіку виконання економічної частини та затверджує їх виконання своїм підписом після подання готової роботи та графічної частини.

Економічна частина має бути виконана, перевірена та підписана консультантом не менш ніж за тиждень до попереднього (проміжного) захисту дипломного проекту (роботи), термін якого визначається профілюючою кафедрою.

3 ВИХІДНІ ДАНІ ДО ЕКОНОМІЧНОЇ ЧАСТИНИ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ (РОБОТИ)

Питання з економічного обґрунтування мають бути сформульовані в технічному завданні на дипломний проект (роботу).

Загалом вихідні дані для економічного обґрунтування використовуються

взалежності від обраного напряму дипломного проекту (роботи) [5]:

1)проектування оригінал-макету друкованого видання (перевидання), технології його розробки та виготовлення;

2)проектування технології додрукарської підготовки поліграфічної продукції на основі порівняльної характеристики існуючих технологій;

3)проектування технології друкарських і післядрукарських процесів для виготовлення поліграфічної продукції на основі порівняльної характеристики існуючих технологій;

4)проектування технології виготовлення різних видів етикетковопакувальної продукції;

5)робота з науковою розробкою та поглибленим дослідженням окремих етапів або характеристик додрукарських та післядрукарських технологічних процесів, проліграфічної продукції, матеріалів, обладнання.

Вихідні дані до економічної частини дипломних проектів за тематиками 1, 2, 3, 4 [6] містять: асортимент і характеристику продукції, що виробляється; показники виробництва продукції в натуральному та вартісному виразі; виробничу потужність підприємства; кількість і ціну матеріалів; чисельність працюючих і їх посадові оклади; балансову вартість обладнання та норми амортизації; дані про наявність або відсутність кредитних коштів; кошти на розрахунковому рахунку підприємства. Деякі дані випливають з розрахунків основної частини дипломного проекту.

Вихідні дані до дипломної роботи з тематики 5 обираються відповідно до методики, яка викладена у [5, розділ 7]: середньоденна заробітна плата виконавця, ціна використаних матеріалів, кількість використаних одиниць матеріалів; потужність устаткування, тобто кількість енергії, споживаної за одиницю часу (кВт/год.); кількість годин використання устаткування за період науково-дослідницької роботи; тариф, тобто вартість використання 1 кВт електроенергії; кількість годин зв'язку, необхідних для науково-дослідницької роботи та вартість години зв'язку; вартість передачі одного мегабайту

6

(грн./Мб), інформаційний потік (Мб), необхідний для науково-дослідницької роботи; абонентська плата – вартість послуги за місяць (грн./міс.); прогнозне збільшення доходів замовника від впровадження результатів НДР, прогнозне збільшення річних обсягів продажів у натуральному виразі; ціна одиниці товару (послуги), який зазвичай реалізує замовник НДР, термін, протягом якого прогнозується отримувати результати впровадження НДР, років; базові витрати на ресурси, що здійснювалися протягом року до впровадження результатів НДР.

4 СТРУКТУРА, ЗМІСТ ТА ОБСЯГ ЕКОНОМІЧНОЇ ЧАСТИНИ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ (РОБОТИ)

Економічна частина дипломного проекту (роботи) має складатися з пояснювальної записки (текстово-розрахункова частина) та графічної частини.

Текстово-розрахункова частина (для напрямків 1, 2, 3, 4 [6]) виконується відповідно до даних методичних вказівок.

Економічна частина пояснювальної записки згідно з тематикою 5 (робота з науковою розробкою та поглибленим дослідженням окремих етапів або характеристик додрукарських та післядрукарських технологічних процесів, проліграфічної продукції, матеріалів, обладнання) виконується відповідно до розділу 7 рекомендацій [5].

Зміст пояснювальної записки може бути змінений у залежності від конкретних умов завдання на дипломний проект (роботу) лише зі згоди керівника та консультанта з економічної частини.

Економічну частину дипломного проекту (роботи) оформлюють як самостійний розділ обсягом до 15 сторінок.

5 ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО ОБҐРУНТУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЧАСТИНИ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ (РОБОТИ)

Якщо в дипломному проекті запропоновано зміну технологічного процесу виготовлення виробу, то треба провести оцінку економічної ефективності технологічного процесу (ТП), що розроблюється, у такій послідовності :

-визначення розміру капітальних (одноразових) витрат;

-розрахунок собівартості виготовлення виробу та формування ціни на

нього;

-оцінка економічної ефективності розробленого ТП.

Оцінку економічної ефективності здійснюють шляхом порівняння базового варіанту ТП з тим, що розроблюється, а якщо базовий варіант ТП відсутній, то розроблюється кілька варіантів ТП і здійснюється їх порівняння.

7

5.1 Визначення розміру капітальних (одноразових) витрат

Одноразові витрати, що пов’язані з проектуванням і впровадженням нової технології, включають в себе витрати, які виникають при виконанні наступних заходів:

-проектування нових технологічних процесів;

-проектування спеціального технологічного оснащення і технології його виготовлення;

-придбання необхідного устаткування;

-збільшення площі виробництва;

-інші види робіт (або заходів).

Одноразові витрати, які пов’язані з проектуванням нових технологічних процесів або модернізацією існуючих складаються з:

-оплати праці;

-витрат на матеріали;

-витрат на придбання, доставку і монтаж необхідного устаткування;

-амортизаційних відрахувань устаткування;

-витрат на електроенергію;

-інших.

Витрати на оплату праці зп) розраховуються за формулою:

 

 

 

 

 

 

 

n

 

 

 

 

К

з.n

В

сс

В

дод

 

 

Ч Ч

год

З

сер.год. ,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

і 1

 

 

 

 

(5.1)

де Всс – коефіцієнт, який враховує відрахування на соціальне страхування

(1,37);

Вдод – коефіцієнт, який враховує додаткову заробітну плату (1,2); n – кількість категорій робітників;

Зсер.год. – середньогодинна заробітна плата працівників і-ї категорії, грн.; Ч – кількість працівників і-ї категорії, осіб;

Чгод – час зайнятості працівників і-ї категорії,

годин.

Для розрахунку основної, додаткової заробітної плати і відрахувань на

соціальне страхування слід використовувати таблицю 5.1.

Витрати на матеріали м) розраховуються за формулою:

 

ктр

n

 

КМ (1

) Ці Ni ,

(5.2)

 

100

i 1

 

де ктр – витрати на транспортування у процентах від вартості матеріалів

(5-10 %);

Ці – ціна і-го найменування матеріалу, грн.; Ni – кількість і-го найменування матеріалу; n – номенклатура матеріалу.

Для розрахунку витрат на матеріали використати таблицю 5.2.

8

Таблиця 5.1 – Розрахунок витрат на оплату праці (приклад)

Н

 

Кіль-

Час

Серед-

Основ-

Додат-

Відра-

Усьо-

о

Вид робіт

кість

зайня-

нього-

на

кова заро-

хування

го

м

 

вико-

тості

динна

заро-

бітна

на соці-

заро-

е

 

нав-

праців-

заро-

бітна

плата,

альні

бітна

р

 

ців

ника,

бітна

плата,

грн.

заходи,

плата,

 

 

 

год

плата,

грн.

(6*Вдод)

грн.

грн.

 

 

 

 

грн.

(3*4*5)

 

(6+7)*Всс

(6+7+8)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

Проектування

 

 

 

 

 

 

 

 

нового ТП

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1

 

 

 

 

 

 

 

 

1.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Проектування

 

 

 

 

 

 

 

 

спеціального

 

 

 

 

 

 

 

 

технологічного

 

 

 

 

 

 

 

 

оснащення

 

 

 

 

 

 

 

 

2.1

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Виготовлення

 

 

 

 

 

 

 

 

початкового

 

 

 

 

 

 

 

 

комплекту

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

Усього (Кзп)

 

 

 

 

 

 

Х

Таблиця 5.2 – Розрахунок витрат на матеріали (приклад)

Н

 

Назва

Од.

Ціна за

Вит-

Ви-

Витрати на

Усього

о

Вид робіт

(мар-

ви-

од.

ратна

трати на

транспор-

витрат на

м

 

ка)

мі-

мате-

норма

мате-

тування,

мате-

е

 

мате-

ру

ріалу,

мате-

ріал,

грн.

ріали, грн.

р

 

ріалу

 

грн.

ріалу

грн.

(% від ст. 7)

(7+8)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

Проектування

 

 

 

 

 

 

 

 

нового ТП

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1

 

 

 

 

 

 

 

 

1.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Проектування

 

 

 

 

 

 

 

 

спеціального

 

 

 

 

 

 

 

 

технологічного

 

 

 

 

 

 

 

 

оснащення

 

 

 

 

 

 

 

 

2.1

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Виготовлення

 

 

 

 

 

 

 

 

початкового

 

 

 

 

 

 

 

 

комплекту

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

Усього (Км)

 

 

 

 

 

 

Х

9

Для дипломних проектів, в яких пропонується введення в дію додаткового чи нового устаткування, слід навести дані про балансову вартість такого устаткування.

Витрати на придбання, доставку і монтаж необхідного устаткування

уст) розраховуються за формулою:

К

уст.

 

m q j

j 1

c

j

 

,

(5.3)

де m – кількість типів устаткування;

qj – необхідна кількість одиниць устаткування j-го типу, грн.; сj – початкова вартість одиниці обладнання j-го типу, грн.

Для розрахунку витрат на придбання устаткування, його доставку і монтаж варто використовувати таблицю 5.3.

Вартість транспортно-монтажних робіт прийняти в розмірі 5-10 % від ціни одиниці устаткування.

Для переліку устаткування в таблиці 5.3 використовувати дані основної частини дипломного проекту.

Таблиця 5.3 – Витрати на придбання, доставку і монтаж устаткування (приклад)

Н

Вид

Кіль-

Ціна за

Вартість

Початкова

Сумарні витрати

о

устаткування

кість

одиницю

транс-

вартість

на придбання,

м

 

устатку-

устатку-

портно-

одиниці

доставку і

е

 

вання,

вання,

монтажних

устатку-

монтаж

р

 

шт.

грн.

робіт,

вання, грн.

устаткування,

 

 

 

 

грн.

(ст.4+ст.5)

грн.

 

 

 

 

(% від ст.4)

 

(ст.6*ст.3)

1

2

3

4

5

6

7

1

Станція

 

 

 

 

 

 

обробки тексту

 

 

 

 

 

2

Графічна

 

 

 

 

 

 

станція

 

 

 

 

 

3

Сканер

 

 

 

 

 

4

Лазерний

 

 

 

 

 

 

принтер

 

 

 

 

 

5

Кольоровий

 

 

 

 

 

 

принтер

 

 

 

 

 

6

Фоскладальний

 

 

 

 

 

 

автомат

 

 

 

 

 

7

Сервер

 

 

 

 

 

8

Мережне

 

 

 

 

 

 

обладнання

 

 

 

 

 

 

Усього (Куст)

 

 

 

 

Σ

10

У витрати на амортизацію (Ка) включаться амортизаційні відрахування по майну, що амортизується.

Відповідно до Податкового Кодексу України (ст. 145.1.2.) нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, який встановлюється наказом по підприємству при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс), але не менше мінімально допустимих строків корисного використання.

При проектуванні виробництва суму амортизаційних відрахувань прийняти за даними підприємства.

Витрати на електроенергію е) визначаються за формулою:

Ке Пс Це Т,

(5.5)

де Пс – потужність споживана, кВт-год.; Це – вартість однієї кВт-год.; Т – кількість годин роботи устаткування.

За необхідності можна визначити вартість площі пл), що займає основне та допоміжне устаткування, службово-побутове приміщення за формулою:

К

пл

q

S

1,1 U

p U

2

,

(5.6)

 

j

j

1

 

де qj – необхідна кількість одиниць устаткування j-го типу, грн.; Sj – площа, що припадає на одиницю устаткування j-го типу, м2; 1,1 – коефіцієнт, який враховує допоміжну площу;

р– кількість робітників, що працюють і обслуговують устаткування, осіб;

– норматив площі службово-побутових приміщень, яка припадає на

одного робітника м2 (7 м2 на людину);

U1 , U2 – експертна оцінка вартості 1 м2 виробничої і службово-побутової площі, грн.

Таким чином, капітальні витрати (К) за технологічним процесом, що проектується, розраховуються за формулою:

K K

зп

K

м

К

уст

К

а

К

е

К

пл ,

(5.7)

 

 

 

 

 

 

Капітальні вкладення за базовим варіантом технологічного процесу визначаються за даними підприємства, а якщо такі відсутні, то вони розраховуються аналогічно ТП, що проектується.

5.2 Розрахунок поточних витрат за конкретним технологічним процесом

Із тих, що має технолог в своєму розпорядженні способів ефективного виготовлення продукції, він повинен обрати оптимальний, тобто найбільш раціональний і економічний спосіб виробництва.

В основі порівняльних розрахунків лежить визначення технологічної собівартості для кожного із порівнювальних варіантів і встановлення такого обсягу виробництва, який служить межею їх доцільного застосування.

11

З урахуванням обраного напрямку у дипломному проекті (1, 2, 3, 4) та схеми виробничого процесу необхідно розрахувати витрати відповідного етапу технологічного процесу:

-для напряму 1 – розрахувати витрати на виготовлення конкретного оригінал-макету, визначити його собівартість;

-для напряму 2 – розрахувати витрати на виготовлення комплекту друкарських форм для випуску конкретного виду поліграфічної продукції;

-для напряму 3 – розрахувати витрати на виготовлення конкретного виду поліграфічної продукції у заданому обсязі;

-для напряму 4 – розрахувати витрати на виготовлення конкретної етикетково-пакувальної продукції.

Основна мета даного підрозділу полягає в тому, щоб представити інформацію про забезпечення випуску продукції, розробити заходи для підтримки і розвитку виробництва. У даному розділі мають бути наведені:

-показники виробництва у натуральному виразі;

-розрахунок поточних витрат за технологічним процесом, що розроблюється.

Визначення показників виробництва можна навести у таблиці 5.4.

Таблиця 5.4 – Визначення показників виробництва в натуральному виразі (приклад)

Н

 

 

Од.

Обсяг

Норма

Кіль-

Чисель-

Розряд

Кіль-

о

Операція

 

вим.

вироб-

часу на

кість,

ність,

роботи

кість

м

 

 

 

ництва

од.,

маш.-

осіб.

 

нормо-

е

 

 

 

 

хв.

год

 

 

годин

р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

 

3

4

5

6

7

8

9

1

Імпортування

та

 

 

 

 

 

 

 

 

редагування тексту

 

 

 

 

 

 

 

2

Сканування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ілюстрацій

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Обробка графіки

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Верстка

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Коректурна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

роздруківка

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Цифрова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

кольоропроба

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Виведення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

фотоформ

 

 

 

 

 

 

 

 

Для таблиці 5.4. перелік операцій слід використовувати з технологічної

схеми виготовлення продукції.

У стовпчику 3 "Одиниця виміру" вказати, в яких одиницях виміру здійснюватиметься розрахунок обсягу виробництва для тієї чи іншої операції. Наприклад, за операцією "сканування ілюстрацій" одиницю виміру можна використати – сторінка форматом А4.

12