Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
32
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
726.53 Кб
Скачать

Автоматична парковка головок

При виключенні живлення важелі з головками опускаються на поверхні дисків. Накопичувачі здатні витримати тисячі "зльотів" і "посадок" головок, але бажано, щоб вони відбувалися на спеціально призначених для цього ділянках поверхні дисків, на яких не записуються дані. При цих зльотах і посадках відбувається знос (абразія) робочого шару, оскільки з-під головок вилітають "клуби пилу", що складаються з частинок робочого шару носія; якщо ж під час зльоту або посадки відбудеться струс накопичувача, то вірогідність пошкодження головок і дисків істотно зросте.

Однією з переваг приводу з рухомою котушкою є автоматична парковка головок. Коли живлення включене, головки позиціонуються і утримуються в робочому положенні за рахунок взаємодії магнітних полів рухомої котушки і постійного магніта. При виключенні живлення поле, що утримує головки над конкретним циліндром, зникає, і вони починають безконтрольно ковзати по поверхнях дисків, що ще не зупинилися, що може стати причиною пошкоджень. Для того, щоб запобігти можливим пошкодженням накопичувача, поворотний блок головок під'єднується до поворотної пружини. Коли комп'ютер включений, магнітна взаємодія звичайно перевершує пружність пружини. Але при відключенні живлення головки під впливом пружини переміщаються в зону парковки до того, як диски зупиняться. У міру зменшення частоти обертання дисків головки з характерним потріскуванням "приземляються" саме в цій зоні.

Так, щоб в накопичувачах з приводом від рухомої котушки привести в дію механізм парковки головок, достатньо просто вимкнути комп'ютер; ніякі спеціальні програми для цього не потрібні. У разі раптового зникнення живлення головки паркуються автоматично.

Повітряні фільтри

Майже у всіх накопичувачах на жорстких дисках використовується два повітряні фільтри: фільтр рециркуляциі і барометричний фільтр. На відміну від змінних фільтрів, які встановлювалися в старих накопичувачах великих машин, вони розташовуються усередині корпусу і не підлягають заміні протягом всього терміну служби накопичувача.

У старих накопичувачах відбувалося постійне перекачування повітря зовні всередину пристрою і навпаки крізь фільтр, який потрібно було періодично міняти. У сучасних пристроях від цієї ідеї відмовилися. Фільтр рециркуляциі в блоці HDA призначений тільки для очищення внутрішньої "атмосфери" від невеликих частинок робочого шару носія, які, не дивлячись на всім заходам, що вживаються, все ж таки обсипаються з дисків при зльотах і посадках головок (а також від будь-яких інших дрібних частинок, які можуть проникнути всередину HDA). Оскільки накопичувачі персональних комп'ютерів герметизуються і в них не відбувається перекачування повітря зовні, вони можуть працювати навіть в умовах сильного забруднення навколишнього повітря (мал. 10.13).

Мал. 10.13. Циркуляція повітря в накопичувачі на жорсткому диску

Вище наголошувалося, що блок HDA герметичний, проте це не зовсім так. Зовнішнє повітря проникає всередину HDA крізь барометричний фільтр, оскільки це необхідне для вирівнювання тиску зсередини і зовні блоку. Саме тому, що жорсткі диски не є повністю герметичними пристроями, компанії-виготівники указують для них діапазон висот над рівнем моря, в якому вони зберігають працездатність (звично від -300 до +3 000 м). Для деяких моделей максимальна висота підйому обмежена 2 000 м, оскільки в більш розрідженому повітрі просвіт між головками і поверхнями носіїв виявляється недостатнім. У міру зміни атмосферного тиску повітря виходить з накопичувача або, навпаки, проникає в нього крізь вентиляційний отвір, щоб вирівняти тиск зовні і усередині пристрою. Проте це не приводить до забруднення "атмосфери" усередині накопичувача. Річ у тому, що барометричний фільтр, встановлений на цьому отворі, здатний затримувати частинки розміром більше 0,3 мкм, що відповідає стандартам чистоти атмосфери усередині блоку HDA. У деяких пристроях використовуються щільніші (тонкі) фільтри, що дозволяють затримувати ще дрібніші частинки. Ви легко знайдете вентиляційні отвори на більшості блоків HDA, тоді як самі барометричні фільтри знаходяться усередині блоку.

Кілька років тому я проводив на гаваях семінар, на якому присутні декілька співробітників астрономічної обсерваторії, розташованої на горі Мауна-Кеа. Вони скаржилися, що у всіх них комп'ютерах жорсткі диски дуже швидко виходять з ладу, а деякі відмовляються працювати із самого початку. У цьому немає нічого дивовижного, оскільки обсерваторія знаходиться на вершині гори, висота якої 4200 м, а в таких умовах навіть люди відчувають, м'яко кажучи, дискомфорт. Тому всім співробітникам обсерваторії було наказано користуватися для зберігання даних тільки дискетами або накопичувачами на магнітній стрічці. Через деякий час компанія Adstar (дочірнє підприємство IBM, що займається виробництвом жорстких дисків) розробила серію повністю герметичних накопичувачів (але, звичайно, з повітрям всередині) формату 3,5 дюйми. Оскільки повітря в цих пристроях знаходиться під тиском, подібні накопичувачі можуть працювати на будь-якій висоті над рівнем моря (наприклад, в літаку) і навіть в екстремальних умовах — витримувати струси, коливання температур і т.д. Такі накопичувачі призначені для військових і промислових цілей.

Соседние файлы в папке Lekciyi