Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
m1343.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
346.62 Кб
Скачать

Тема 7 Історія російської філософії План

1 Особливості російської філософії XIX ст.

2 Російська ідеалістична філософія.

3 Філософія космізму.

Основні поняття і категорії: слов’янофіли, західники, об’єктивізм, історіософія, інтуїтивізм, свобода, творчість, філософія космізму, геліологія, ноосфера.

Анотація теми

Вплив новітніх філософських вчень у європейських країнах на розвиток філософії в Росії першої половини XIX ст. Запозичення ідей Канта, Шелінга, Гегеля як найбільш поширених у Європі. Релігійно-християнське підґрунтя філософування слов’янофілів І.В. Киреєвського, О.С. Хом’якова та К.С. Аксанова. Філософські ідеї західників. Об’єктивізм та історіософія П.Я. Чаадаєва. Вплив західноєвропейської ідеології на філософські уявлення М.В. Станюковича, В.Г. Бєлінського, М.Ю. Лермонтова та М.О. Бакуніна. Матеріалістичний і діалектичний зміст філософії О.І. Герцена. Герцен про взаємозв’язок філософії, науки і природознавства. Гносеологія Герцена: емпіризм і раціоналізм як невід’ємні складові пізнання світу.

Загальна характеристика релігійно-ідеалістичної спрямованості російської філософії другої половини XIX – початку XX ст. Вчення В.С. Соловйова про релігійний досвід і християнську філософію, про Софію і вічну Жіночість, гносеологія. М.О. Бердяєв про філософію свободи, творчості, особистості, про принципи узгодження віри і знання. Соціологія, історіософія і профетизм у вченні Бердяєва. Історико-філософська концепція та інтуїтивізм М.О. Лосського. Християнська теософія і гносеологія як підґрунтя філософії П.А. Флоренського, С.М. Булгакова, С.Л. Франка.

Російський космізм. „Філософія загальної справи” М.Ф. Федорова: основні поняття й ідеї вчення. Гуманістична спрямованість філософування К.Е. Ціолковського. Вчення про біосферу і ноосферу В.І. Вернадського. Геліологія О.Л. Чижевського.

Методичні вказівки до вивчення теми

Звертаючись до вивчення основних понять і категорій першого питання, слід зважати на те, що розвиток філософії в європейських країнах з середини XIX ст. набув значного прискорення, що було обумовлено цілим рядом чинників соціально-політичного та техніко-економічного характеру. Значно інтенсифікувались культурні зв’язки між Європейськими країнами, у яких філософії надавалась значна роль. Звернути увагу на два напрями філософії в Росії, які визначалися як слов’янофільство та західництво. З’ясувати відмінність філософських уявлень представників цих напрямів. Особливу увагу слід звернути на цілісну філософську систему О.І. Герцена, який акцентував увагу на взаємозв’язку філософії, науки і природознавства.

Розглядаючи друге питання, слід дати загальну характеристику релігійно-ідеалістичної спрямованості російської філософії другої половини XIX – початку XX ст. Тут ключовим є вчення В.С. Соловйова про релігійний досвід і християнську філософію, про Софію і вічну Жіночість, а також його гносеологія. Впливовий представник релігійно-ідеалістичної філософії М.О. Бердяєв. Звернути увагу на філософію свободи, творчості, особистості, його міркування стосовно узгодження віри і знання. У цьому ж питанні також слід ознайомитись з ідеологією інтуїтивізму, представленого у роботах М.О. Лосського. Важливою є і філософія російського космізму, представлена у роботах М.Ф. Федорова, К.Е. Ціолковського, В.І. Вернадського та О.Л. Чижевського.

Список літератури:

  1. Антология мировой философии. В 4 томах. – М., 1972. – Т. 4.

  2. Бердяев Н.А. Истоки и смысл русского коммунизма. – М., 1990.

  3. Бердяев Н.А. Философия свободы. Смысл творчества. – М., 1989.

  4. Вандишев В.М. Філософія: Навчальний посібник. – К., 2005; 2006.

  5. Введение в философию: Уч. для вузов: В 2 ч. / Под общ. ред. И.Т. Фролова. – М., 1989.

  6. Вернадский В.И. Философские мысли натуралиста. – М., 1988.

  7. Історія філософії: Підручник /Під ред. В.І. Ярошевця – К., 2001.

  8. Лосский Н.О. История русской философии. – М., 1991.

  9. Соловьёв В.С. Сочинения: В 2 т. – М., 1988.

  10. Успенский П.Д. В поисках чудесного. – СПб, 1994.

  11. Фёдоров Н.Ф. Сочинения. – М., 1982.

  12. Чижевский А.Л. Космический пульс жизни. – М., 1995.

  13. Філософська енциклопедія / Ін-т філософії НАН України. – К., 2002.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]