Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
и.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
877.5 Кб
Скачать

1. Етимологія

Термін "індуїзм" виник на основі слова "хінду" - персидського варіанту санскритського імені річки Сіндх ( Інду) [13] [14]. Так в перською мовою називали людей, що проживали за річкою Інд. В арабською мовою термін "аль-хінді" до цих пір позначає жителів сучасної Індії [15]. В кінці XVIII століття англійці називали "індусами" жителів північно-західної Індії. Пізніше слово "індус" стало додаватися до будь жителю Індії, який не був мусульманином, джайнов, сикхом або християнином. Під ним стали розуміти широкий спектр релігійних поглядів і практик. Сам термін "індуїзм" з'явився близько 1830 в результаті додавання до слова "Hindu" суфікса "змін" з метою позначення культури і релігії варни брахманів. Згодом це поняття було прийнято індійцями в ході їх боротьби за незалежність.

Хоча термін "індус" в сучасному його значенні виник в XIX столітті, він також зустрічається в санскритських і бенгальських текстах XVI - XVIII століть (наприклад, в кришнаитского тексті " Чайтанья-чарітамріта "). У текстах традиції бенгальського вайшнавізму термін "індус" застосовується разом з терміном дхарма. Поняття "дхарма індусів" використовувалося для позначення обрядової практики "індусів" і з метою її протиставлення релігії "іноземців".

2. Визначення індуїзму, його типологія і напрями

Захід сонця над Гангой в Маяпур. Протягом тисячоліть індуїсти шанують річку Ганг і поклоняються їй у формі уособлювала її богині Ганги.

2.1. Визначення

Дати визначення індуїзму важко через широти спектра об'єднуються їм традицій і вірувань. Як правило, загальним терміном "індуїзм" називають сімейство різнорідних традицій, які приймають авторитет Вед [8]. У той же самий час приналежність будь-якої традиції до індуїзму не залежить від її давнини або від того, наскільки її віровчення та релігійні практики справді засновані на Ведах [8]. Деякі течії, зараховують до сфери індуїзму, взагалі не визнають Веди одкровенням [16]. Вони грунтуються на власних писаннях і традиціях, але при цьому шанують тих же богів і слідують основним морально-етичним постулатам індуїзму. Таким чином, індуїзм не може розглядатися як "категорія" в класичному розумінні цього слова: коли об'єкти однозначно або належать до неї, або ні. Не будучи єдиною релігією, індуїзм є сімейство релігій і традицій. В індуїзмі відсутній уніфікована система вірувань і загальна доктрина [8]. Немає в ньому також централізованого органу управління. В історії індуїзму, на відміну від інших світових релігій, не було якогось одного засновника [9]. Незважаючи на це, індуїзм має свою власну унікальну формою і рисами, що виділяють його в окрему релігію [8]. Індуїзм часто порівнюють з баньяновим деревом, постійно пускати нове коріння, які з часом перетворюються на стовбури, також пускають пагони [8]. Цей приклад наочно показує не тільки різноманітність індуїзму, а й взаємозв'язок, що існує між його різними течіями [8].

2.2. Типологія

Деякі вчені розглядають типологію з шести основних видів індуїзму, і ряду менш значних його різновидів [17].

  • Найдавнішою формою індуїзму виступають народні вірування, для яких характерно поклоніння місцевим божествам і обожненим формам.

  • ведичний індуїзм, заснований на священних текстах індуїзму, особливо на ведичних писаннях, найважливішим і найдавнішим з яких прийнято вважати " Ріг-веду ".

  • ведантіческій індуїзм базується на Упанішадах - релігійно-філософських трактатах, що примикають до чотирьох Вед.

  • Напрямок йоги в індуїзмі представлена ​​в " Йога-сутрах " Патанджалі.

  • Дхарміческій індуїзм проявляється в повсякденному слідуванні певним моральним устоям. Він широко поширений, і його відрізняє невизначеність відносно приналежності до якої-небудь конкретної філософської школи або течією.

  • Бхакті, або шлях "любовного відданого служіння Богу "в одній з Його форм або іпостасей [17]. Основною традицією бхакті в індуїзмі є вайшнавізм [17].

Одна з дванадцяти гопурам храму Мінакші Амман в місті Мадурай, присвяченого Шиві і Парваті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]