Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психолого – педагогічний аналіз виховного заходу.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
28.3 Кб
Скачать

5. Педагогічна культура вчителя на уроці.

При спілкування з учнями впродовж уроку спостерігалась повага й доброта, незалежно від їх успіхів. При неправильній відповіді давала зрозуміти учневі, що він помиляється і не треба через це хвилюватися. Давала змогу учневі самому виправити помилки у відповіді з допомогою підручника або інших підручних матеріалів. Поведінка була коректна, професійна, стримана не проявляв емоції. Була вимоглива до учнів, щоб показати їм що не байдужа до них та результатів їх праці. Відносилась до всіх учнів однаково. Намагалась об’єктивно оцінювати навчальну діяльність учнів, не занижував відмітки.

При проведенні уроку враховувала емоційний стан дітей. Не дозволяла собі негативно відгукуватись про учнів, поглядом чи жестом образити учня при неправильній відповіді чи поганій поведінці. Дозволяла проявляти дитині творчість на уроці, не змушувала відповідати як по підручнику. Звертала увагу на настрій окремого учня та на клас в цілому.

На уроці використовувала інформацію, знайдену в різних джерелах, а не тільки з підручнику. Намагалась розповісти матеріал так, що б учням було цікаво. Коли учні відволікались намагалась знов звернути їх увагу як вони зможуть знання, отримані на уроці, використовувати в житті.

Практикувала такі типи проблемних ситуацій: давала учням усвідомити недостатність попередніх знань для пояснення нового факту; вказувала на суперечливість між практично досягнутим результатом виконання навчального завдання і відсутністю в учнів знань для його теоретичного обґрунтування. Проводила бесіду, охоплюючи весь клас. Впродовж бесіди давала завдання занотовувати матеріал (основні терміни, окремі думки та загальні явища), якщо треба зарисовувати та відображати схематично для подальшого їх використання на наступному уроці. Всі питання теми вивчались поступово у відповідності з порядком, який запропоновано в підручнику. Під час заняття учні виконували та обґрунтовували творчі роботи по темі. На при кінці були підведені висновки. Також були роздані додому індивідуальні творчі завдання.

Впродовж всього уроку не виявляла дратівливості невдоволення дітьми, не підвищувала на них голос і не порушувала норми культурної поведінки і педагогічної етики. Ні поглядом, ні жестом не образила учнів. Під час спілкування наштовхувала учнів на правильну відповідь, коли учень не міг відповісти, не змушуючи при цьому учня нервувати. Ставила питання таким чином, що учні мали змогу самостійно відповісти на них, що в свою чергу додавало їм впевненості у собі.

До невірних відповідей учнів ставилася спокійно, не припускала зневаги або неуваги до питань і відповідей дітей. Під час опитування використовувала питання, що наводять на правильну відповідь. При нерозумінні питань учнями, відповідала на їх питання, пояснюючи їм завдання. Давав вичерпні відповіді учням з наведенням зрозумілих прикладів. Надавала змогу кожному учневі висказати своє бачення проблеми з подальшим обговоренням з класом.

6. Загальна оцінка уроку

Урок був добре підготовлений для вирішення завдань розвитку учнів. Забезпечив їх просування у розвитку і засвоєнні знань.

Урок відповідав принципам індивідуально – особистісного підходу. Ставила за головну мету розвиток особистості учня в її автономності, самостійності, відповідальності, що досягалось включенням в навчальна – виховний процес суб’єктивного досвіду вчителя, формування знань, умінь та навичок. Звертала увагу на індивідуальні особливості учнів, на їх погляди, інтереси та звички при стимулюванні його до особистісна – розвиваючої діяльності. Створювала умови для розвитку і саморозвитку особистості учня, реалізовував відповідальні позиції та результати освітнього процесу, будувала відповідно до рівня розвитку дітей види діяльності на основі діалогу та співробітництва.

Впродовж уроку учні проявили такі суб’єктивні властивості: вони активно приймали участь на уроці при обговорення нової теми, задавали питання, відповідали на запитання учителя, обговорювали матеріал між собою, робили висновки. Спостерігався самоконтроль учнів. Це проявлялось при аналізі проробленої самостійної роботи кожним учнем, а також аналіз робіт однокласників. Робили правильній вибір опираючись на засвоєні знання, а також на нові знання, отримані на уроці і легко змінювали рішення при усвідомленні неправильного вибору з подальшим його обґрунтуванням. Приймали участь в діалозі з вчителем та однокласниками. Відстоювали свою позицію, опираючись на отримані знання та з використанням підручника. Приводили приклади, які допомагали їм доказати свою точку зору. Проявляли повагу до думок однокласників, не критикували їх, коли ті висказували свою точку зору.