Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
neonatologiya.docx
Скачиваний:
1452
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
178.77 Кб
Скачать

Неонатологія

781. У доношеної новонародженої дитини діагностована гемолітична хвороба новонароджених по резус-фактору. Цифри білірубіну критичні. Група крові дитини В(Ш), матері -А(ІІ). Показано замінне переливання крові. Який добір донорської крові необхідний для цього?

А.* Група крові В(Ш), резус-фактор негативний

В. Група крові А(ІІ), резус-фактор негативний

С. Група крові В(ІІІ), резус-фактор позитивний

D. Група крові А(ІІ), резус-фактор позитивний

Е. Група крові 0(I). резус-фактор позитивний

782. Дитина народилася у термін 40 тижнів з вагою 3000 г, оцінкою по шкалі Апгар 7-8 балів. У матері група крові АВ (IV) Rh (-) негат. У дитини В(III) Rh (+) позит. Жовтяниця з'явилася в першу добу. Загальний білірубін - 200 мкмоль/л, непрямий - 190, прямий - 10 мкмоль/л, Нb - 160 г/л, ретикулоцити - 4,4 ‰. Печінка +4 см, селезінка + 1,5. Сеча світла, кал забарвлений. Проба Кумбса позитивна. Ваш діагноз:

А. Геморагічна хвороба немовлят

В.* Гемолітична хвороба немовлят ]

С. Фетальний гепатит

D. Фізіологічна жовтяниця

Е. Синдром Криглера – Най яра

783. Дитині 1 місяць. Батьки скаржаться на блювоту, обсяг іноді перевищує з'їдену їжу, з домішкою сквашеного молока. Блювота з'явилася на третьому тижні життя. Уповільнене збільшення маси. Яке обстеження необхідно провести?

А. Лапароскопія

В. Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини

С. Бактеріологічний посів калу

D. Визначення катехоламінів у сечі

Е*. Рентгенографія органів черевної порожнини з контрастуванням

784. У новонародженого у віці одного дня виникла жовтяниця. Загальний білірубін сироватки крові -144 мкмоль/л, непрямий білірубін -130 мкмоль/л. Тест Кумбса позитивний. Дитина від першої вагітності. Мати має групу крові - 0(1) Rh (-). Найімовірніша причина жовтяниці?

А. Фізіологічна жовтяниця

В. Атрезія жовчних шляхів

С. Кон'югаційна жовтяниця

D*. АВО-несумісність

Е. Фетальний гепатит

785. У новонародженого з гемолітичною хворобою за Rh -фактором група крові 0(1) Rh (+), у матері А (II)

Rh (-). Яку кров необхідно переливати при операції замінного переливання?

А. 0(I) RH (+)

В. А(II) RH (-)

С*. 0(1) RH (-)

D. A (II) RH (-)

Е. В(III) RH (-)

786. Новонароджена дитина, термін ґестації 36 тижнів, при народженні маса - 2400 г, ріст - 51 см. Дитина збуджена, тремор кінцівок, не смокче, виражене диспное, гепатоспленомегалія. Наприкінці першого дня з'явилася жовтяниця шкіри і слизових, на другий день - висипка на шкірі: пухирці в області грудної клітки. Який ваш попередній діагноз?

А*. Внутрішньоутробна інфекція

В. Гемолітична хвороба новонародженого

С. Фізіологічна жовтяниця новонародженого

D. Гіпоксично-ішемічна енцефалопатія

Е. Атрезія жовчовивідних шляхів

787. Дівчинка 5 років госпіталізована в нефрологічне відділення з вираженими набряками обличчя, попереку, передньої черевної стінки, зовнішніх статевих органів, олігурією. Об'єктивно: шкіра бліда, суха, печінка +5 см, асцит. АТ - 90/50 мм рт. ст. В аналізі сечі: білок - 9,2 г/л, мікрогематурія, циліндрурія. У крові різко збільшена ШОЕ, гіпоальбумінемія, гіперхолестеринемія. Який препарат патогенетичної терапії необхідно призначити?

А. Верошпірон

В. Свіжозаморожена плазма

С. Лазикс

D. Циклофосфан

Е.* Преднізолон

788. Дитина народилася масою 3700 г з оцінкою по шкалі Апгар 8-10 балів. На 5 добу життя дитина була виписана додому. На 8 добу на шкірі дитини з'явилася везикуло-пустульозна висипка у місцях природних складок. Загальний стан дитини не порушено. Загальний аналіз крові без особливостей. Сформулюйте діагноз:

А. Епідермічна пухирчатка немовляти. Доброякісна форма.

В*. Везикулопустульоз

С. Ексфоліативний дерматит Ріттера

D. ВУЇ. Краснуха

Е. Природжений сифіліс

789. У новонародженого з підозрою на внутрішньочерепну пологову травму проведено люмбальну пункцію. Було отримано кров'янистий ліквор. Який крововилив має місце у цьому випадку?

А. Супратенторіальний

В. Кефалогематома

С. Епідуральний

D*. Субарахноїдальний

Е. Субтенторіальний

790. Новонароджений від вагітності з важким гестозом другої половини, народився на 41 тижні ґестації, з вагою тіла 2400 г, зріст - 50 см. При об'єктивному обстеженні: шкіра брезкла, підшкірно-жирова клітковина тонка, м'язова гіпотонія, рефлекси періоду новонародженості знижені. Внутрішні органи без патологічних змін. Як оцінити дану дитину?

А.* Доношений із затримкою внутрішньоутробного розвитку

В. Недоношений

С. Незрілий

D. Переношений

Е. Доношений з нормальною масою тіла

791. При проведенні скринінг-дослідження у 2-тижневого немовляти була виявлена фенілкетонурія. Яке лікування необхідно призначити дитині для попередження важких ускладнень у майбутньому?

А. Гормональну терапію

В.* Спеціальну дієту

С. Вітамінотерапію

D. Антибіотикотерапію

Е. Сонячні ванни

792. Дитина 2 діб, яка народилася на 34-ому тижні вагітності з масою 2200 г і оцінкою за Апгар 6 балів, має дихальні розлади у вигляді втягнення мечовидного відростка та міжреберних проміжків, участь крил носа в диханні. Перкуторних змін немає, при аускультації - вологі різнокаліберні хрипи з обох боків. Природжені рефлекси викликаються. Акроціаноз шкіри. Вкажіть найбільш вірогідну причину дихальних розладів.

А. Пологова травма

В. Первинний ателектаз легень

С. Природжена пневмонія

D. Хвороба гіалінових мембран

Е.* Аспіраційний синдром

793. Дитина від II вагітності, пологи в строк у жінки з 0(I) групою крові, RH (+). З перших днів життя у дитини

мала місце жовтяниця, непрямий білірубін 328 ммоль/л. На 3 добу з'явились зригування, погане смоктання. Печінка та селезінка збільшені. Нb -140 г/л, Ер - 4х1012/л. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Фетальний гепатит

В. Фізіологічна жовтяниця

С*. Гемолітична хвороба новонаро­джених

D. Кон'югаційна жовтяниця

Е. Атрезія жовчних шляхів

794. У немовляти, з оцінкою по шкалі Апгар при народженні - 7 балів, при повторному огляді через годину звертає на себе увагу підвищене збудження і рухове занепокоєння. Немовля безпричинно кричить, пронизливо скрикує, стогне, дихання поверхневе, тонус м'язів знижений, колінний і п'ятковий рефлекси мляві. Шкіра бліда, виражений периоральний ціаноз. Очі відкриті, спрямовані в одну точку (симптом відкритих очей), періодично з'являється збіжна косоокість. Про яку патологію можна думати?

А. Крововилив у наднирники

В. Асфіксія немовляти важкого ступеня

С. Пологова травма спинного мозку

D*. Внутрічерепна пологова травма

Е. Пневмопатія немовляти

795. У доношеного немовляти з 3-го по 10 день життя відзначалася жовтяниця. Загальний стан залишався задовільним. Максимальний рівень білірубіну в крові у цей період -102 мкмоль/л, з них 8,2 мкмоль/л за рахунок кон'югованого. Наявність якого стану найбільш імовірний у цієї дитини?

А. Атрезія жовчовивідних шляхів

В*. Фізіологічна жовтяниця

С. Гемолітична хвороба немовлят

D. Спадкоємна гемолітична мікросфероцитарна анемія

Е. Фетальний гепатит

796. У новонародженої дитини на третій день життя на передній частині грудної клітки з'явилася червона, щільна, гаряча на дотик, болюча при пальпації пляма з чіткими межами. Протягом декількох годин вона значно збільшилася в розмірі, наступного дня колір її став синьо-багряним і виникло розм'якшення в центрі. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Рожисте запалення немовлят

В. Пухирчатка немовлят

С. Ексфоліативний дерматит Ріттера

D. Псевдофурункульоз

Е*. Некротична флегмона немовлят

797. У роділлі 26 років народилась жива дитина вагою 4000 г, довжиною 54 см. Шкіра обличчя та кінцівок ціанотична, тіло рожеве; дитина дихає, крик слабкий; ЧСС - 100/хв., переважає тонус згинальних м'язів; на подразнення відповідає гримасою. Якою має бути оцінка новонародженого за шкалою Апгар?

А. 8 балів

В. 6 балів

С. 7 балів

D*.5 балів

Е. 9 балів

798. У доношеної дитини від 1-ї неускладненої вагітності, обтяжених пологів, мала місце кефалогематома. На 2 добу з'явилась жовтяниця, на 3-ю - зміни в неврологічному стані: ністагм, синдром Грефе. Сеча жовта, кал золотисто-жовтого кольору. Група крові матері - А(ІІ) Rh (-), дитини - А(ІІ) RH (+). На 3 добу гемоглобін у дитини 200 г/л, Ер - 6,1х1012/л, білірубін у крові - 58 мкмоль/л за рахунок незв'язаної фракції, Нt - 0,57. Чим пояснити жовтяницю у дитини?

А*. Черепно-мозковою пологовою травмою

В. Фізіологічною жовтяницею

С. Гемолітичною хворобою новонароджених

D. Атрезією жовчовивідних шляхів

Е. Фетальним гепатитом

799. Після народження дитина бліда, має неритмічне дихання, яке не поліпшується на тлі оксигенотерапії. Пульс слабкий і швидкий, артеріальний тиск важко виміряти. Набряків немає. Яка найвірогідніше причина цих симптомів?

А. Застійна серцева недостатність

В.* Асфіксія

С. Внутрішньочерепний крововилив

D. Внутрішньоутробний сепсис

Е. Внутрішньоутробна пневмонія

800. Дитина віком 12 годин народилася від другої вагітності на тлі токсикозу у жінки, яка хворіє хронічним аднекситом. Маса - 2900 г, довжина - 52 см. Оцінка за Апгар: 4-6 б. Об'єктивно: стан дитини важкий. Крик тихий, природжені рефлекси пригнічені, м'язовий тонус знижений. Шкіра із сіруватим відтінком, акроціаноз. Дихання поверхневе, неритмічне, 70/хв. Аускультативно - послаблене дихання, вологі різнокаліберні хрипи. ЧСС -140/хв. Печінка - +2 см. Меконій відходив. Який попередній діагноз?

А. Пізня постнатальна пневмонія

В. Рання постнатальна пневмонія

С*. Внутрішньоутробна пневмонія

D. Сепсис

Е. Первинні розсіяні ателектази

801. Дитина народилася глибоко недоношеною. Після народження у дитини наростають симптоми ДН, загальний набряк, дрібноміхурцеві вологі хрипи над нижньою долею правої легені. З другої доби приєднались множинні шкірні екстравазати, кривава піна з рота. На рентгенограмі органів грудної клітки - ателектаз нижньої долі правої легені. Гемоглобін крові - 100 г/л, гематокрит - 0,45 г/л. Який діагноз найбільш імовірний?

А. Природжена пневмонія

В. Синдром дисемінованого внутрішньосудинного згортання

С. Набряк легень

D. Хвороба гіалінових мембран

Е*. Набряково-геморагічний синдром

802. Дитині 2 дні. Народилась доношеною з ознаками внутрішньоутробного інфікування, в зв'язку з чим дитині призначено антибіотики. Вкажіть, чому інтервал між введенням антибіоnиків у новонароджених дітей більший у порівнянні зі старшими дітьми і дорослими, а дози - нижчі?

А. У новонароджених більш низька концентрація білка і альбумінів у крові

В. *У новонароджених більш низький рівень клубочкової фільтрації

С. У новонароджених знижена активність глюкуронілтрансферази

D. У новонароджених знижений рН крові

Е. У новонароджених більш високий гематокрит

803. У дитини, що знаходиться в стаціонарі з приводу септикопіємічної форми пупкового сепсису, установлена стафілококова природа захворювання. Який найбільш оптимальний вид специфічної терапії?

А. Трансфузії нативної плазми

В. Стафілококовий анатоксин

С.* Антистафілококовий імуноглобулін

D. Переливання крові

Е. Стафілококовий бактеріофаг

804. У новонародженої дитини права рука приведена до тулуба, розігнута у всіх суглобах, ротована усередину в плечі, пронована в передпліччя, кисть у стані долонного згинання. Відсутні спонтанні рухи в плечовому і ліктьовому суглобах, пасивні рухи безболісні. Який найбільш імовірний діагноз?

А*. Верхній проксимальний тип акушерського парезу Дюшена - Ерба

В. Нижній дистальний тип акушерського парезу Дежерина - Клюмпке

С. Тотальний тип акушерського парезу

D. Остеомієліт правої плечової кістки

Е. Поліомієліт

805. Дитина народилася на 38-му тижні ґестації. Яка маса тіла при народженні може свідчити про її недоношеність?

А. Менше 2500,0 г

В. Менше 3000,0 г

С. Менше 2800,0 г

D*. Ця дитина незалежно від маси тіла вважається доношеною

Е. Менше 2000,0 г

806. У недоношеного немовляти з назофарінгеальним зондом на першу добу життя виникла блювота червоною кров'ю. Тест Апта позитивний. Згортуваність крові за Лі - Уайтом - б хв. Яка найбільш імовірна причина кровотечі?

А. Коагулопатія

В. Травма при введенні зонда

С. Геморагічна хвороба немовлят

D. ДВС-синдром

Е*. Заковтування материнської крові

807. На 3-й день життя в новонародженої дитини відзначене підвищення температури тіла до 38,5 °С. Об'єктивно: неспокійна, слизові оболонки і шкірні покриви сухі. Яка найбільш доцільна тактика ведення хворого?

А. Призначення літичної суміші

В. 0,1 мл 50 % розчину анальгіну в/м

С*. Звільнити дитину від пелюшок, додатково призначити усередину 5 % розчин глюкози до 100 мл

D. Інфузійна терапія

Е. Антибіотик

808. У пологовому будинку в дитини на 3-й день життя з'явилася геморагічна шкілка, блювота з кров'ю, випорожнення чорного кольору. Обстеження виявило анемію, подовження часу згортання крові, гіпопротром-бінемію, нормальну кількість тромбоцитів. Яка оптимальна терапевтична тактика лікування цього хворого?

А. Етамзилат натрію

В*. Вітамін К

С. Е-амінокапронова кислота

D. Фібриноген

Е. Глюконат кальцію

809. У дитини при народженні відкриті велике і мале тім'ячка. До якого віку у цієї дитини повинне закритися мале тім'ячко?

А. До 6-го місяця

В. До 10-12 тижнів після народження

С. До 4-го місяця

D*. До 4-8 тижнів після народження

Е. До 1-1,5 років

810. Дитині 16 днів, через гіпогалактію у матері необхідне призначення докорму. Яку суміш варто призначити?

А.* "Малютка"

В. "Малиш"

С. Кефір

D. Незбиране коров'яче молоко

Е. Ацидофільне молоко

811. Пологи завершилися живою, доношеною дівчинкою, без асфіксії. Об'єктивно: дитина млява, шкіра бліда, злегка жовтувата. Набряків немає. Живіт м'який, печінка і селезінка збільшені. Дослідження крові на резус-належність показали, що в матері група кроdі - А(ІІ), Rh (-), у дитини - А(ІІ), RH (+). Яку патологію немовляти можна припустити?

А. Порушення мозкового кровообігу

В*. Гемолітична хвороба немовляти

С. Аномалії розвитку паренхіматозних органів

D. Фізіологічна жовтяниця

Е. Внутрішньочерепна мозкова травма

812. Доношена дитина масою 3150 г народилася від другої вагітності. Першу вагітність перервано штучним абортом. У матері - RH (-) негативна кров, у дитини - RH (+) позитивна. У новонародженого через 1 годину взята пуповинна кров на білірубін. Перший аналіз - 60 мкмоль/л, другий - 71 мкмоль/л. Який приріст білірубіну в сироватці крові є показанням для замінного переливання крові?

А. 2-4 мкмоль/л

В. 10-11 мкмоль/л

С*. 5-7 мкмоль/л

D.7-10 мкмоль/л

Е. 12-15мкмоль/л

813. Доношена дитина вагою 3100г народилаг" яід третьої вагітності. Перша вагітність - штучний аборт, друга - самовільний викидень у 12-13 тижнів. Оцінка дитини за шкалою Апгар – 9 балів. Плацента велика, масою 800 г. В першу добу з'явилося жовтушне забарвлення шкіри, дитина в'яла. У матері В(III) RH -негативна група крові, у дитини - А(ІІ) RH -позитивна. Збільшена печінка та селезінка. В пуповинній крові - білірубін - 80 мкмоль/л; Нb - 116 г/л, Ер - 2,0х1012/л, наявність молодих форм еритроцитів - норма

еритробластів. Яка найдоцільніша лі­кувальна тактика у даному випадку?

А. Використання ентеросорбентів

В. Фототерапія

С. Дезінтоксикація

D. Покращення кон'югаційної функції печінки

Е*. ОЗПК

814. Стан новонародженого через добу після народження погіршився. Із анамнезу відомо, що у матері - 0(I) RH (-) група крові, у батька- А(ІІ) RH (+). Перша вагітність закінчилась самовільним викиднем. Дитина бліда, в'яла, судомні тремтіння кінцівок, збільшена печінка. З'явилось жовтуш-ний колір шкіри, слизових оболонок. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Внутрішньоутробне інфікування

В*. Гемолітична хвороба новонароджених

С. Інфекційний гепатит

D. Внутрішньочерепна травма

Е. Транзиторна гіпербілірубінемія

815. У дитини віком 2 доби, наро­дженої на 32 тижні вагітності з вагою 1700 г наростають зміни з боку ди­хальної системи, які з'явились через 8 годин після народження. У матері дитини 3-я вагітність, другі пологи, абортів не було. Попередня народжена дитина загинула від синдрому дихальних розладів. Об'єктивно: оцінка за шкалою Сільвермана 6 балів, дихання з порушеним ритмом, апное, звучний шідиа., кивання головою при диханні, зниження тонусу м'язів. При аускультації дихання помірно послаб­лене, багато хрипів з обох боків. При рентгенологічному дослідженні вста­новлено нодозно-ретикульозну сітку. Чим обумовлений синдром дихальних розладів у дитини?

А. Ателектазами легенів

В. Діафрагмальною грижею

С.* Синдромом гіалінових мембран

D. Внутрішньоутробною пневмонією

Е. Набряково-геморагічним синдромом

816. Вагітна Е, 26 років, надійшла до пологового будинку в потужному періоді. Дана вагітність друга, перша закінчилась передчасним пологами мертво­го плоду. Через 30 хвилин від початку потуг народилась жива дівчинка масою 3600 г, крик з'явився відразу, шкіра бліда, трохи жовтушна, визначається збільшення печінки та селезінки. Послід відшарувався та виділився через 15 хвилин, маса плаценти - 800 г. У матері - резус-негативний тип крові 0(1) групи, у дитини - 0(1) група, резус-позитивний. У крові дитини білірубін складає 64 мкмоль л, гемоглобін -160 г л. Який з наступних діагнозів най­більш імовірний?

А. Внутрішньоутробне інфікування

В. Внутрішньочерепна пологова травма новонародженого

С. Асфіксія новонародженого важкого ступеня

D. Пологова пухлина

Е*. Гемолітична хвороба новонародженого, жовтушно-анемічна форма

817. Дитина народилася на 8-му місяці вагітності. У неї встановлено: мікроцефалію, катаракту, ваду серця. Мати дитини на 2-му місяці вагітності хворіла: був нетривалий підйом тем­ператури до 37,5 °С, збільшення лімфатичних вузлів та дрібноплямистий висип на обличчі, тулубі і кінцівках, який пройшов без залишкових явищ. Який найбільш імовірний попередній діагноз у дитини?

А. Хламідійна інфекція

В. Цитомегаловірусна інфекція

С. Герпетична інфекція

D*. Краснуха

Е. Токсоплазмоз

818. Дівчинка народилась від 5-ї вагітності, 2-х пологів. Мати має А(ІІ) Rh-негативний, дитина - А(ІІ) RH -по-зитивний тип крові. Білірубін в пуповинній крові складав 32 мкмоль/л (непр. - 32 мкмоль/л, пр. - 0). Через 5 годин стан дитини погіршився, з'явились симптоми інтоксикації, іктеричність склер, жовтяниця шкіри, в'ялість, фізіологічні рефлекси пригнічені. Рівень білірубіну підвищився до 110 мкмоль/л (за рахунок непрямої фракції). Ваша терапевтична тактика?

А*. Операція замінного переливання крові

В. Гемотрансфузія, сеанси фототерапії

С. Гемодіаліз, форсований діурез

D. Гемосорбція

Е. Інфузія альбуміну, фенобарбітал, холестирамін

819. Хлопчик народився в асфіксії на 40 тижні 6-ї патологічної вагітності (мала місце загроза зриву, гестоз І типу ІІ-Ї половини), 3-х пологів. Матері 40 років. Стан дитини важкий, вага 2 кг, мають місце ознаки недозрілості, симптом гідроцефалії. Шкіра бліда, жовта, акроціаноз. Тони серця глухі, грубий систолічний шум в усіх точках аускультації. Живіт збільшений, печінка +3 см. Сеча насичена, кал світлий. Окулістом виявлено хоріоретиніт. Ваш попередній діагноз:

А. Уроджений гепатит

В. Гемолітична хвороба новонароджених

С. Сепсис

D. Природжена вада серця

Е*. Природжений токсоплазмоз

820. Дівчинка від третьої вагітності народилася доношеною, із помітною жовтяницею шкіри і слизових оболонок. Навколоплідні води зафарбовані в жовто-зелений колір. Запідозрено гемолітичну хворобу новонароджених. Що з перерахованого підтвердить діагноз найбільш імовірно?

А. Рівень еритроцитів та Нb у пуповинній крові

В. Акушерський анамнез матері

С*. Група крові та RH -належність матері і дитини

D. Рівень білірубіну в пуповинній крові

Е. Погодинний приріст білірубіну

821. Доношений новонароджений масою тіла 3800 г, що відповідає терміну гестації, важить на 3-й день життя 3200 г. Втрата маси:

А*. Перевищує норму

В. Менше норми

С. Відповідає нормі

D. Не можна опінити

Е. Інший варіант відповіді

822. Новонароджений масою 4300 г народився з утрудненим виведенням плечей після тривалих пологів. При огляді спостерігаються ціаноз, западання грудини та роздування крил носа. Немовля потрібно обстежити в плані:

А. Однобічного паралічу гортанного нерва

В. Паралічу Ерба

С. Паралічу Дежерін - Клюмпке

D.* Паралічу діафрагмального нерва

Е. Двостороннього паралічу гортанного нерва

823. В дитини віком 40 годин спостерігаються гіперестезія, пригнічення ЦНС, порушення апетиту. Є підозра на сепсис. Слід провести диференціальний діагноз із:

А. Гіпокальціємією

В*. Гіпоглікемією

С. Гіпербілірубінемією

D. Гіперкаліємією

Е. Гіпомагніємією

824. У доношеної дитини віком 6 днів на різних ділянках шкіри виявляються еритема, мляві міхурі, ерозивні поверхні, тріщини, лущення епідермісу. Немовля має вигляд ошпареного окропом. Виявлено позитивний симптом Нікольського. Загальний стан дитини важкий. Виражений неспокій, гіперестезія/ Який імовірніший діагноз у цьому випадку?

А. Епідермоліз

В. Флегмона новонародженого

С. Псевдофурункульоз Фігнера

D. Міхурчатка новонародженого

Е*. Ексфоліативний дерматит Ріхтера

825. У передчасно народженої дитини на шкірі стегна виявлено везику- лярні висипання. Загальний стан дити- І ни не порушений. З яким інфекційним агентом можна пов'язати ці зміни?

А. Стрептокок

В. Бліда спірохета

С*. Стафілокок

D. Мікоплазма

Е. Лістерія

826. Доношений новонароджений з проявами риніту, гепатоспленомега-лією та десквамацією шкіри долонь, стоп і ділянки промежини міг бути інфікованим:

А*. Блідою спірохетою

В. Цитомегаловірусом

С. Вірусом герпесу

D. Токсоплазмою

Е. Мікоплазмою

827. Доношена дівчинка від II вагітності. Пологи в лицевому передлежанні. Після народження неспокійна, свідомість не порушена, клонічні судоми. М'язовий тонус підвищений, сухожильні рефлекси високі, фізіологічні рефлекси підвищені. Велике тім'яч­ко напружене, пульсує. Позитивний симптом Грефе. Який синдром уражен­ня ЦНС зумовив тяжкість стану?

А. Синдром вегето-вісцеральних дисфункцій

В*. Синдром лікворної гіпертензії

С. Синдром спинального шоку

D. Синдром мозкової коми

Е. Синдром вогнищевих розладів

828. Дівчинка у віці 36 годин. Народилась у сідничному передлежан-ні, оцінка за шкалою Апгар 4/6 балів. Вага 4000 г. Адинамічна, м'язова гіпотонія (більше в ручках). Рефлекси спинального автоматизму не викликаються. На огляд реагує болісним кри­ком. ЧД - 70/хв., втягування поступливих місць грудної клітки. Дихання пуерильне. Епізоди брадиаритмії. Для лікування дихальних розладів найбільш необхідно:

А. Призначення серцевих глікозидів

В. Призначення антибіотиків

С. Санація трахеобронхіального дерева

D. Введення сурфактанту

Е*. Іммобілізація шийного відділу хребта

829. Доношений хлопчик 5 діб життя з клінічними проявами кардиту, серцевої недостатності. При якій частоті серцевих скорочень введення серцевих глікозидів найбільш раціональне?

А. 100 на хвилину

В. 130 на хвилину

С. 120 на хвилину

D*.160 на хвилину

Е. 80 на хвилину

830. Доношена дівчинка у віці 7 діб. Оцінка за шкалою Апгар 6/7 балів. Вага - 3400 г, зріст - 50 см. Окружність голови - 36 см, грудей - 35 см. З народщення відмічається неспокій, поверхневий сон, тремор кінцівок та підборіддя, м'язова дистонія, підвищення безумовних рефлексів. Велике тім'ячко 2,5x2,5 см. Дані нейросонографії без патологічних змін. Неврологічні прояви зменшились на 7 добу. Найбільш імовірний синдром пошкодження ЦНС:

А. Гідроцефальний

В. Гіпертензійний

С*. Пперзбудливості

D.Судомний

Е. Коматозний

831. При огляді новонародженого запідозрено фенілкетонурію. Яке скринінгове дослідження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

А*. Проба Фелінга

В. Визначення статевого хроматину

С. Дослідження дерматогліфіки

D. Проведення нейросонограми головного мозку

Е. Визначення каріотипу

832. У немовляти (пологи патологічні) з першого дня життя відсутні активні рухи в правій руці. Стан порушений. Рефлекс Моро справа не викликається. Різко знижені сухожильно-периостальні рефлекси на ураженій руці. Імовірніше всього, у дитини:

А. Внутрічерепна родова травма

В. Травматичний плексит, дистальний тип

С. Остеомієліт правої плечової кістки

D. Травматичний перелом правої плечової кістки

Е*. Травматичний плексит, тотальний тип

833. У дитини, народженої в термін 32 тижні, через 4 години після народження з'явилася клініка СДР. При огляді - кров'янисто-пінисте виділен­ня з рота, аускультативно - у легенях ослаблене дихання, розсіяні крепітую-чі і незвучні дрібнопухирчасті хрипи. Рентгенологічне - зменшення розмі­рів легеневих полів, "розмита" рентгенелогічна картина. Укажіть найбільш імовірний діагноз:

А. Первинні ателектази

В.* Набряково-геморагічний синдром

С. Хвороба гіалінових мембран

D. Транзиторне тахіпное

Е. Внутрішньоутробна пневмонія

834. У дитини група крові В(ІІІ) RH -негативна, у матері А(ІІ) RH -позитивна. На 12 добу рівень загально­го білірубіну - 150 мкмоль/л, прямого - 7,8 мкмоль/л, непрямого -142,2 мкмоль/л. Стан не порушений. Укажіть найбільш імовірний діагноз у дитини.

А. Механічна жовтяниця

В. Гемолітична хвороба немовлят, жовтянична форма, резус-конфлікт

С. Гемолітична хвороба немовлят, жовтянична форма, групова несумісність

D*. Кон'югаційна жовтяниця

Е. Фізіологічна жовтяниця

835. Немовля народилося від V вагітності (попередні вагітності переричвалися у першому триместрі), що перебігала з ґестозом, анемією вагітних, у матері хронічний сальпінгоофорит. При народженні у дитини спостерігалися аномалія розвитку очей (природжена катаракта лівого ока), агенезія зовнішнього слухового отвору, природжена вада серця. Внаслідок чого найбільш можливе виникнення зазна чених аномалій розвитку?

А*. Внутрішньоутробна інфекція

В. Генні аномалії

С. Хромосомні аномалії

D. Вплив професійної шкідливості

Е. Вплив екологічно забрудненого середовища

836. Дівчинка народилась на 35-му тижні гестації. Маса при народжені 2450 г, довжина тіла - 46 см. Період адаптації протікав гладко. Виписується додому на 8-му добу життя з масою 2500 г. Вигодовується груддю. В якій групі здоров'я слід спостерігати цю дитину?

А. І

В*. ІІ-А

С. ІІ-Б

D. III

Е. IV

837. Дитина ЗО днів, народилася недоношеною, вага при народженні 2300 г. У матері агалактія, а можливості годувати донорським молоком немає. Яку з штучних молочних сумі­шей лікар може призначити для цієї дитини як найбільш оптимальну?

А. "Лофенолак"

В. 5 % манна каша

С. "Прособі"

D. "Малиш"

Е*. "Малютка"

838. У хлопчика 4 діб життя з'яви­лись прояви геморагічної хвороби новонароджених у вигляді мелени. Який препарат повинен був призначити лікар в перRh години життя для профілактики цього захворювання?

А. Дицинон

В. Глюконат кальцію

С.* Вікасол

D. Епсилон-амінокапронову кислоту

Е. Вітамін С

839. Доношена дівчинка від II вагітності, що протікала на фоні пієлонефриту, кольпіту. Із 3-ї доби життя відзначається поява та зростання іктеричності шкіри на фоні млявості, зниження апетиту. В легенях дихання пуерильне. Тони серця приглушені. Живіт помірно здутий. Печінка +3 см. Селезінка +0,5 см. Сеча має колір "пива", кал звичайного кольору. Загальний білірубін 168 мкмоль/л, прямий 138 мкмоль/л. Найбільш імовірний діагноз?

А. Жовтяниця від материнського молока

В. Гемолітична хвороба новонароджених

С. Фізіологічна жовтяниця новонароджених

D.* Внутрішньоутробний гепатит

Е. Атрезія жовчовивідних шляхів

840. Хлопчик народився на 32-му тижні ґестації. Через 2 години після народження з'явились дихальні розлади. Тяжкість СДР за шкалою Сільвермана 5 балів. В динаміці дихальні розлади зростають, дихальна недостатність не ліквідується при проведенні СДППТ за Мартином - Буйєром. На рентгенограмі: в легенях відзначається ретикулярно-нодозна сітка, повітряна бронхограма. Напевне, синдром дихальних розладів обумовлений:

А. Сегментарними ателектазами

В*. Хворобою гіалінових мембран

С. Бронхолегеневою дисплазією

D. Природженою емфіземою легень

Е. Набряково-геморагічним синдромом

841. У новонародженої, на вигляд здорової дівчинки, на 2 добу життя спостерігаються блювання з домішками крові, мелена. Найвірогідніший діагноз?

А. Вада розвитку шлунково-кишкового тракту.

В. Пологова травма

С. Тромбоцитопатія

D.ДВЗ-синдром

Е*. Геморагічна хвороба новонародженого

842. У новонародженого терміном ґестації 31 тиждень спостерігаються гіпотонія та пригнічення свідомості. Гематокрит 35 %, а в загальному аналізі ліквору виявлено підвищену кількість еритроцитів, білка та знижений вміст глюкози. Ці дані відповідають клінічній картині:

А. Анемії

В. Менінгіту

С. Сепсису

D*. Внутрішньочерепного крововиливу

Е. Внутрішньоутробної інфекції

843. У новонародженої дівчинки, яка народилася від 2 термінових пологів з масою 3500 г, оцінкою за шкалою Апгар 8-8 балів, на 1 добу життя з'явилася жовтяниця. Непрямий білірубін в крові 80 мкмоль/л, через 6 годин - 160 мкмоль/л. Виберіть правильний метод лікування

А*. Операція замінного переливання крові

В. Фототерапія

С. Інфузійна терапія

D. Призначення фенобарбіталу

Е. Ентеросорбенти

844. Новонароджена, вага тіла 2000 г. Термін ґестації 30 тижнів. Через три години після народження з'явилась ядуха, акроціаноз. ЧД -80/хв., експіраторні шуми, ЧСС -186/хв. Перкуторно - звук скорочений, вислуховується крепітація. Лікар запідозрив синдром дихальних розладів. Яке дослідження потрібно провести?

А. Аналіз крові

В.* Рентгенографія органів дихання

С. Біохімічне дослідження сироватки крові

D. Вимірювання артеріального тиску

Е. Електрокардіографія

845. Дитина від матері, що страждає хронічним холециститом, на 6-му місяці вагітності перенесла ГРВІ. У пологах - тривалий безводний період. Маса тіла - 3100 г. Пуповина відпала на 7 добу. Додому виписана на 8-й день життя. З 10 дня стала млявою, погано ссе, зригувала. На 17 добу маса тіла 3150 г, шкіра сіра, з пупкової рани гнійне відділення. Випорожнення із зеленню, рідкі. Хірургом діагностовано гнійний остеомієліт плечової кістки. Яка найбільш імовірна патологія, що зумовлює таку картину?

А. Остеомієліт

В. Сепсис новонароджених

С*. Гнійний омфаліт

D. Ентероколіт

Е. Внутрішньоутробний сепсис

846. У дівчинки на 7-й день життя з'явилося збільшення правої грудної залози. При пальпації права грудна залоза щільна, дитина плаче. Шкіра в місці інфільтрації гіперемована. Знижений апетит. З вивідних протоків грудної залози виділяється гній. Яка найбільш імовірна патологія, що зумовлює дану клініку?

А. Статевий криз

В. Гінекомастія

С. Некротична флегмона

D. Сепсис новонародженого

Е.* Мастит новонародженого

847. Дитина від матері, що страждає хронічним пієлонефритом, перед пологами перенесла ГРВІ. Пологи термінові, тривалий безводний період. На 2-й день у дитини з'явилося ерите-матозне висипання, в подальшому -пухирі розміром біля 1 см, наповнені серозно-гнійним вмістом. Симптом Нікольського позитивний. Після розтинання пухирів з'являються ерозії. Дитина млява. Температура тіла суб-фебрильна. Діагноз?

А. Везикулопустульоз

В*. Пухирчатка новонародженого

С. Псевдофурункульоз

D. Сепсис

Е. Дерматит Ріхтера

848. Дитина народилася у ґестацій-ному віці 34 тижні у тяжкому стані. Провідними були симптоми дихальних розладів: звучний подовжений видих, участь додаткових м'язів у диханні, наявність крепітуючих хрипів на фоні жорсткого дихання. Оцінка за шкалою Сільвермана при народженні 0 балів, через 3 години - 6 балів з наявністю клінічних даних. Який метод діагностики дозволить встановити вид пневмопатії у дитини?

А. Встановлення газового складу крові

В. Клінічний аналіз крові

С*. Рентгенологічне дослідження органів грудної клітки

D. Протеїнограма

Е. Імунологічне дослідження

849. Хлопчик народився від V ва­гітності, яка перебігала з токсикозом І і ІІ-Ї половини, на 33 тижні ґестації з масою 1400 г. Перші 4 вагітності у матері закінчилися спонтанними абортами. У дитини діагностовано гідроцефалію, природжену ваду серця, гепатит, хоріоретиніт. Яка внутрішньоутробна інфекція має місце у хворого?

А.* Токсоплазмоз

В. Цитомегалія

С. Краснуха

D. Лістеріоз

Е. Сифіліс

850. У новонародженої дитини з 3-го дня життя з'явилися кривава блювота, рясні (3-4 рази на день) криваві випорожнення темнокоричневого кольору, кровотеча із пупкової ранки, а також геморагічна висипка на шкірі. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Гемолітична хвороба новонароджених

В. Сепсис новонароджених

С. Синдром проковтнутої крові

D*. Геморагічна хвороба новонароджених

Е. Гастро ентероколіт

851. У 3-денної доношеної новонародженої дитини спостерігається рівень непрямого білірубіну 345 мкмоль/л, погодинний приріст - 6,8 мкмоль/л. Стан дитини важкий - зниження рефлексів, гіпотонія м'язів, тремор кінцівок. Кров дитини та матері несумісна за RH -фактором. Який метод лікування найбільш ефективний?

А. Лікування не потребує

В. Фототерапія

С. Прийом фенобарбіталу

D. Гемосорбція

Е*. Замінне переливання одногрупної та RH -сумісної крові

852. Дитина народилася від І вагітності в ґестаційний строк 37 тижнів шляхом кесаревого розтину з масою тіла 5100 г. Мати хворіє на цукровий діабет протягом 5 років. Під час огляду: коротка шия, гіпертрихоз. Встановіть попередній діагноз:

А. Гіпертиреоз

В. Гіпотиреоз

С*. Діабетична фетопатія

D. Хвороба Дауна

Е. Хвороба Іценка – Кушинга

853. Дитина народилася недоношеною від III вагітності в ґестаційний строк 34 тижні з масою тіла 2000 г. Попередні вагітності закінчувалися народженням мертвих дітей. Дитині встановлено діагноз: токсоплазмоз. Призначте лікування.

А. Антибіотики цефалоспоринового ряду

В.* Піриметамін

С. Аміноглікозиди

D. Нітрофурани

Е. Бісептол

854. Дитина народилася від І вагітності в ґестаційний строк 42 тижні з масою тіла 4300 г. Під час огляду відмі

чається великий живіт, пупкова кила. Обличчя пастозне, перенісся широке, плоске, язик висунутий; очі маленькі, губи товсті. Низький тембр голосу. Шкіра суха, жовтяниця, лущиться, холодна на дотик. ЧСС - 120/хв. Яке захворювання можна запідозрити?

А. Хвороба Гіршпрунга

В. Хвороба Дауна

С. Хондродистрофія

D*. Природжений гіпотиреоз

Е. Гемолітична хвороба новонароджених

855. Дитина народилася від III пологів з масою тіла 1200 г у гестаційний строк 34 тижні. Перебіг вагітності з анемією, погрозою переривання. Через декілька годин після народження встановлений діагноз "СДР". Призначте етіопатогенетичне лікування.

А*. Інгаляції сурфактанту

В. Оксигенотерапія

С. Антибактеріальна терапія

D. В/в інфузії глюкози

Е. В/в інфузії сольових розчинів

856. Новонародженій дитині віком 23 години встановлено діагноз: гемолітична хвороба новонароджених за резус-фактором. Рівень загального білірубіну становить 200,57 мкмоль/л за рахунок непрямого білірубіну. Яка тактика неонатолога?

А. Консервативна терапія

В*. Операція замінного переливання крові

С. Гемосорбція

D. Фототерапія

Е. Спостереження за дитиною і лабораторний контроль

857. У новонародженої дитини відзначаються вади розвитку: ранній фетальний кардит, незрощення верхньої губи. В який період внутрішньоутробного розвитку відбулась дія можливого етіологічного чинника?

А. 22-й тиждень внутрішньоутробного розвитку

В. Останній тиждень

С*. Перший триместр вагітності

D.28-й тиждень внутрішньоутробного розвитку

Е. 32-й тиждень внутрішньоутробного розвитку

858. Немовля народилось від другої доношеної вагітності, других термінових пологів від матері, яка має групу крові А(ІІ) RH (-). Група крові дитини - 0(1), RH (+). Рівень лепрямого білірубіну у крові з пуповини складав 45 мкмоль/л. Через 3 години був отриманий показник вмісту непрямого білірубіну у сироватці крові дитини - 105 мкмоль/л. У цей момент дитині слід призначити:

А. Інфузійну терапію

В. Фототерапію

С. Фенобарбітал

D. Ентеросорбенти

Е*. Замінне переливання крові

859. Дитина народилася від перших пологів, термін ґестації 39 тижнів. Вага при народженні 3500. Через 18 годин з'явилась жовтяниця. Рівень білірубіну становив 110 мкмоль/л. Перинатальних ускладнень не було. Що з перелічених чинників жовтяниці найменш імовірне?

А. ГХН по RH -фактору або АВО-системі

В*. Фізіологічна жовтяниця

С. Сепсис

D. Природжена гемолітична анемія

Е. Фетальний гепатит

860. Новонароджений госпіталізований з блювотою та явищами дегідра­ації. При огляді - дитина стабільна, мінімальна гіперпігментація навколо сосків. Концентрація Nа+ та К+ в си­роватці - 120 ммоль/л та 9 ммоль/л. Ваш діагноз?

А. Вторинний гіпотиреоїдизм

В. Пілоростеноз

С*. Адреногенітальний синдром

D. Гіперальдостеронізм

Е. Пангіпопітуїтаризм

861. Використання 100 % кисню під час реанімації новонародженого:

А. Дозволяється протягом першої доби життя

В. Забороняється

С. Дозволяється в окремих випадках

D. Дозволяється протягом перших годин

Е*. Дозволяється протягом кількох хвилин

862. Новонароджена дівчинка народилася з масою тіла 2400 г, довжиною 50 см. Термін ґестації 40 тижні. При огляді: підшкірно-жирова основа відсутня на тулубі і кінцівках. Про яку патологію можна думати?

А. Природжені дизморфії

В. Недоношеність

С. Внутрішньоутробна інфекція

D.* Внутрішньоутробна гіпотрофія

Е. Пологова травма

863. У новонародженої дівчинки на 20-у добу життя з'явились прояви везикулопустульозу. Яка найбільш імовірна етіологія захворювання?

А*. Стафілокок

В. Кишкова паличка

С. Гриби роду Candida

D. Синьогнійна паличка

Е. Протей

864. У доношеного хлопчика на 2 добу життя виникла помірна жовтяниця шкіри та слизових оболонок. Загальний стан дитини не порушений. У крові: непряма гіпербілірубінемія -120 мкмоль/л. Група крові дитини А(ІІ) Rh(+), група крові матері В(ІІІ) Rh (+). Якою повинна бути тактика лікаря?

А. Провести замінне переливання крові

В. Призначити ентеросорбенти

С. Призначити преднізолон

D. Призначити холекінетики

Е.* Утриматись від медикаментозної терапії

865. Хлопчик народився від III вагітності. Перші дві вагітності закінчилися медичними абортами. Білірубін пупо-винної крові 41 мкмоль/л. На початку 2 доби з'явилась іктеричність шкіри і cлизових оболонок. Білірубін дорівнював 136 мкмоль/л за рахунок непрямої фракції. У матері група крові 0(1) Rh+), у дитини - А(II Rh (+). Укажіть механізм виникнення жовтяниці..

А. Запальний процес в печінці

В. Зниження активності глюкуро-нілтрансферазної системи печінки

С.* Гемоліз еритроцитів за АBО –конфліктом

D. Порушення обміну білірубіну

Е. Порушення відтоку жовчі із печінки

866. Лікар оглядає недоношену новонароджену дитину. Об'єктивно спостерігалося одиничне апное тривалістю до 5 сек. Якою основною функціональною особливістю дихальної системи можна пояснити приступи апное у недоношеної дитини?

А*. Функціональна незрілість дихального центру

В. М'якість хрящів трахеї та бронхів

С. Звуження просвіту дихальних шляхів

D. Схильність слизових оболонок до набряку та гіперсекреції

Е. Недостатня дренажна та захисна функція бронхів

867. Дитині 12 днів. Мати скаржиться на щоденні зригування малими порціями. Випорожнення щоденні. Вагу набирає добре. З боку внутрішніх органів патології не виявлено. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

А. Кишкова інфекція

В. Пілоростеноз

С. Парентеральна диспепсія

D*. Пілороспазм

Е. Проста диспепсія

868. Дитина доношена, оцінка за шкалою Апгар 6 бал. Бліда, геморагії на шкірі, загальний набряк, гепатоспленомегалія. Мати 0(1) Rh(-), дитина 0(1) Rh (+). Гемоглобін пуповинної крові -70 г/л, Ер- 1,5х1012/л; ретикулоци-тів - 15 ‰, в периферичній крові є еритробласти. Білірубін при народженні - 58 мкмоль/л, некон'югований. У жінки викидні в анамнезі. Найбільш імовірний діагноз?

А. Природжений лейкоз

В.* Резус-конфлікт, набрякова форма •

С. Фетальний гепатит

D. Сепсис новонародженого

Е. Спадкова гемолітична анемія

869. Доношений новонароджений від першої вагітності і перших пологів. Мати 0(1) Rh(+), дитина А(ІІ) Rh (+). Жовтяниця з 2 доби життя, швидко прогресує. Білірубін крові на 3 добу життя - 250 мкмоль/л, некон'юго­ваний - 240 мкмоль/л. Пряма проба Кумбса слабопозитивна. Анемія, Нt -0,55. Найбільш імовірний діагноз?

А. Фізіологічна жовтяниця

В. Жовтяниця від грудного молока

С. Кон'югаційна жовтяниця

D. Фетальний гепатит

Е.* АВО-конфлікт

870. Новонароджений від нормальної вагітності і пологів. На 12 добу життя виражена жовтяниця шкіри. Гепатоспленомегалії немає. Дитина активна. Нb крові 140 г/л, Ер 4,8х10І2/л, Ht -0,45. Група крові матері В (III) Rh (+), дитини - В (III) Rh (+). Білірубін крові 130 мкмоль/л, некон'югований 100 мкмоль/л. Найбільш імовірний діагноз?

А. Фізіологічна жовтяниця

В. Жовтяниця через АВО-конфлікт

С*. Кон'югаційна жовтяниця

D. Синдром холестазу

Е. Гепатит

І

871. У новонародженої дитини діагностована фізіологічна жовтяниця. Для цього стану характерно:

А*. Поява жовтого забарвлення шкіри на 2-3 день життя

В. Поява жовтяниці впродовж 1 доби життя

С. Тривалість жовтяниці більш ніж 10 днів

D. Повторне зростання інтенсивності жовтяниці

Е. Знебарвлені випорожнення

872. Хлопчик, народжений від здорової матері із рубцем на матці шляхом кесаревого розтину, протягом перших секунд життя залишався нерухомим, мав поодинокі дихальні рухи і частоту серцевих скорочень 70 в 1 хвилину. Найвірогіднішою причиною цього стану є?

А. Застійна серцева недостатність

В*. Асфіксія

С. Внутрішньоутробна пневмонія

D. Внутрішньоутробний сепсис

Е. Менінгіт

873. Дитина народилася здоровою з масою 3 500, довжина 51 см, оцінка за Апгар 8 балів. У жінки перша необтяжена вагітність, пологи в строк. Мати - 0(1) Rh(-), батько - А(ІІ) Rh(+), дитина - 0(1) Rh(+). Який метод профілактики Rh-конфлікту треба призначити породіллі?

А. Ентеросорбенти

В. Не потребує профілактики

С. Вітаміни

D. Антигістамінні препарати

Е*. Анти-Rh-імуноглобулін

874. У дитини при народженні жовтяниця, блідість, спленогепатомегалія. Кров - В(ІІІ) Rh(+); Нb крові - 150 г/л, Ер - 4,2х10І2/л, ретикулоци-тів - 9 ‰. Білірубін крові - 58 мкмоль/л, некон'югований. Мати - В(ІІІ) Rh(-), титр анти-Rh-антитіл під час вагітності 1:128; 1:256. Який метод спостереження найбільш імовірно допоможе визначити тактику лікування?

А. Рівень гепатоспецифічних ферментів

В. Загальний аналіз крові

С. Протеїнограма

D*. Приріст білірубіну за годину

Е. Клінічне спостереження

875. Новонароджений масою 1200 г народився в терміні гестації 29-30 тижнів. За Апгар 4-6 балів. Клінічне є ознаки СДР І ст. та некротичний ентероколіт І ст. Який метод годування ви виберете?

А.* Парентеральне живлення

В. Годування через зонд

С. Годування з пляшечки з соскою

D. Не годувати

Е. Грудь матері

876. У новонародженого терміном Гестації 31 тиждень наростає млявість, м'язова гіпотонія та пригнічення свідомості. Аналіз ліквору: підвищена кількість еритроцитів, білка та підвищений вміст глюкози. Ваш діагноз?

А*. Внутрішньочерепний крововилив

В. Менінгіт

С. Сепсис

D. Анемія

Е. Внутрішньоутробна інфекція

  1. При обстеженні новонародженої дитини діагностовано почервоніння шкірних покривів, яке з'явилось від разу після народження, а максимальної сили набуло на другу добу життя. Який попередній діагноз можна виставити?

А. Анулярна еритема

В. Токсична еритема

С. Транзиторна еритема

D. Вузлувата еритема

Е*. Проста еритема

878. У дитини на 3 добу життя шкіра набула жовтого кольору. Дитина народилась з вагою 3,200 кг, довжина тіла 52 см. Активна. Над легенями пуерильне дихання. ЧД - 36/хв. Тони серця ритмічні. ЧСС - 130/хв. Живіт м'який. Печінка виступає з-під реберної дуги на 2 см, селезінка не пальпується. Випорожнення у вигляді меконію. Найбільш імовірний діагноз:

А. Гемолітична хвороба новонароджених

В*. Фізіологічна жовтяниця

С. Сепсис новонароджених

D. Анемія Мінковського - Шофара

Е. Атрезія жовчних шляхів

879. Дитині 2 доби. Народилась з вагою 2900 г, довжиною 50 см. При огляді шкіра інтенсивно червоного кольору, еластична, тургор збережений. Дихання пуерильне. ЧД - 40/хв. Тони серця ритмічні, гучні. ЧСС - 138/хв. Живіт м'який. Печінка виступає на 2 см з-під реберної дуги. Діурез достатній. Стілець у вигляді меконію. Ваше заключення:

А. Бешихове запалення

В. Токсична еритема новонародженого

С. Флегмона новонародженого

D*. Фізіологічна еритема новонародженого

Е. Ексфоліативний дерматит Ріттера

880. У новонародженої дитини при огляді шкіри спостерігають наявність пушкового волосся на спині, плечах, верхніх кінцівках. Шкіра суха, зморщена. Підшкірно-жирова клітковина розвинута слабо. Обвід голови - 34 см. Велике тім'ячко - 3x3 см, мале тім'ячко 0,5х0,5см. Тони серця ритмічні, ЧСС - 140/хв. ЧД - 38/хв. Над легенями пуерильне дихання. Живіт м'який. Ваше заключення:

А*. Ознаки незрілості

В. Ознаки доношеності

С. Ознаки гідроцефалії

D. Ознаки рахіту

Е. Ознаки гіпотрофії

881. Доношена дитина, народилась з масою тіла 3200 г, довжиною тіла 50 см, з оцінкою за шкалою Апгар 8-10 балів. Який оптимальний строк першого прикладання до грудей?

А. В перші 6 годин

В*. В перші 30 хвилин

С. В перші 24 години

D. В перші 48 годин

Е. Після 48 годин

882. Стан доношеної дитини при народженні був розцінений за шкалою Апгар у 8-10 балів. На протязі перших часів життя у дитини відмічається ка­шель, поперхування, ядуха, ціаноз під час годування. Яке захворювання найбільш імовірне?

А. Ателектаз легень

В. Внутрішньоутробна пневмонія

С. Хвороба гіалінових мембран

D. Гостре респіраторне захворювання

Е* Трахео-стравохідна нориця

883. Дитина від юної, курящої породіллі, пологи ускладнені слабістю пологової діяльності, були утруднення при виведенні голови і плічок. Народилася з оцінкою за шкалою Апгар – 4 бали. Що з зазначеного є чинником ризику спинальної травми?

А. Шкідливі звички

В. Юний вік матері

С.* Утруднення при виведенні голови і плічок

D. Слабість родової діяльності

Е. Хронічна гіпоксія

884. Новонароджена дитина народилася з оцінкою по шкалі Апгар у 9 балів. Коли дитину варто прикласти до грудей?

А. На 2 добу після народження

В. Через 12 годин

С. Через 2 години

D*. У родильному залі

Е. На 3 добу після народження

885. У дитини у віці 3-х тижнів на шкірі грудей і живота утворилися великі м'які міхури з гнійним вмістом, що швидко лопаються. Укажіть можливий діагноз:

А. Везикулопустульоз

В*. Пухирчатка немовляти

С. Токсична еритема

D. Сифілітична пухирчатка

Е. Псевдо фурункульоз

886. У 3-денного немовляти виражені явища інтоксикації, підвищена температура тіла, в області нижньої третини лівого стегна - багряно-синюшна пляма з ознаками локального запалення і тенденцією до поширення. Поставте попередній діагноз:

А. Сепсис

В. Артрит лівого колінного суглоба

С. Гематогенний остеомієліт стегнової кістки

D. Перелом стегнової кістки

Е.* Флегмона стегна

887. Наприкінці першої доби у немовляти стан погіршився - підвищилася температура тіла до 38 °С, з'явилися ціаноз, занепокоєння, задишка до 85/хв., втягнення межребер'їв на вдиху. На губах - пінисте виділення. Над легенями "мозаїчний" перкуторний звук, дихання ослаблене, хрипи не вислуховуються. Тони серця приглушені, тахікардія, систолічний шум. У крові лейкоцитоз, зрушення вліво. Поставте попередній діагноз:

А. Обструктивний бронхіт

В. Постнатальна пневмонія

С. Хвороба гіалінових мембран

D*. Інтранатальна пневмонія

Е. Пневмопатія

888. У доношеної дитини 6-ти днів із третьої доби відзначається жовтяниця. Рівень непрямого білірубіну - 100 мкмоль/л, прямого- 10 мкмоль/л. Визначте подальшу тактику.

А*. Спостереження

В. УЗД печінки і жовчовивідних шляхів

С. Визначити погодинний приріст білірубіну

D. Провести операцію замінного переливання крові

Е. Досліджувати маркери гепатиту

889. При огляді триденної дитини виявлена кривава блювота, петехіаль-но-плямиста висипка, часті рідкі випорожнення чорного кольору. У крові: Ер - 4,2х1012/л, НЬ- 128 г/л, тромбоцити - 200х109/л, протромбіновий індекс - 40 %, тест Апта: після додавання лугу колір розчину не змінився. Назвіть провідний механізм гемора­гічного синдрому у дитини:

А. Низький рівень VIII і IX факторів згортання крові

В*. Низький рівень вітамін-К-залежних факторів

С. Коагулопатія споживання

D. Наявність материнських антитіл до тромбоцитів дитини

Е. Інфекційний вплив на кістково-мозкове кровотворення

890. У дитини через 10 годин після народження з'явилася жовтяниця, гіпотонія, гіпорефлексія, виявлена помірна гепатоспленомегалія. Випорожнення і сеча - звичайного кольору. Бі­лірубін пуповинної крові 51 мкмоль/л за рахунок непрямого, у венозній кро­ві - Ер 3,5х1012/л, НЬ - 140 г/л, ретикулоцити - 1,5‰, білірубін - 111 мкмоль/л (прямий - 11 мкмоль/л), АлАТ - 0,4, АсАТ - 0,3. Група крові матері - А (II); Rh (-), дитини - А(ІІ); Rh (+). Яке лабораторне дослідження підтвердить ваш діагноз?

А. Визначення осмотичної резистентності еритроцитів

В. Дослідження маркерів вірусного гепатиту

С*. Проба Кумбса

D. Еритроцитометрія

Е. Визначення в еритроцитах глюкозо-б-фосфатдегідрогенази

891. Дитина народилася вдома. Після пологів дитину сповили й уклали в ліжко. Первинний туалет немовляти не проводився. "Швидка допомога" приїхала за матір'ю і дитиною через 60 хвилин після пологів. До грудей прикладений на другу добу. Із 3-го дня розвинулася склерема. Яка профілактична дія лікаря могла попередити розвиток склереми в даної дитини?

А. Ввести антибіотик

В. Провести первинний туалет немовляти

С. Прикласти дитину до грудей

D. Увести кортикостероїди

Е.* Обкласти дитину грілками

892. У дитини через 10 годин після народження з'явилася жовтяниця, гіпотонія, гіпорефлексія, виявлена помірна гепатоспленомегалія. Випорожнення і сеча звичайного кольору. Білірубін пуповинної крові - 51 мкмоль/л, за рахунок непрямого. У венозній крові: Ер -3,5х10І2/л. НЬ - 140 г/л, ретикулоцити - 26 ‰, білірубін венозної крові - 125 мкмоль/л, прямий -10 мкмоль/л, АлАТ - 0,4, АсАТ - 0,3. Група крові матері - А(ІІ) Rh (-), дитини - А(ІІ) Rh (+). Проба Кумбса позитивна. Яку кров ви використовуєте для замінного переливання?

А. А(ІІ) Rh(+)

В*. А(ІІ) Rh(-)

С. 0(1) Rh (-)

D.АВ(ІУ)Rh(-)

Е. 0(1) Rh(+)

893. Дитина народилася від першої вагітності, що протікала з гестозом 1-ї і 2-ї половини. Пологи шляхом кесаревого розтину, оцінкою по шкалі Апгар 6 балів, з вагою 3000 г. Груди ссала активно, не зригувала. Через два тижні з'явилася блювота "фонтаном", з домішкою сквашеного молока, обсяг блювоти перевищував з'їдене. Стала млявою, погано додає у вазі, рідше мочиться й оправляється. Можливий діагноз:

А. Адреногенітальний синдром

В. Пілороспазм

С*. Пілоростеноз

D. Кишкова непрохідність

Е. Гостра кишкова інфекція

894. У новонародженого спостерігається зростаюча адинамія, мляве смоктання, здуття живота, пізнє відходження меконію, товста шкірна складка, сухість шкіри, інтенсивна та пролонгована жовтяниця, запізнене відпадіння пупкового залишку, помірна брадикардія. Який діагноз можна припустити?

А*. Природжений гіпотиреоз

В. Сепсис новонародженого

С. Гемолітичну хворобу новонародженого

D. Пологову травму

Е. Хворобу Гіршпрунга

895. На 5-й день життя у дитини, яка народилась у строк з масою тіла 3000 г, піднялась температура тіла до 37,5 °С, дитина почала в'яло ссати. До грудей була прикладена на 3-ю добу в зв'язку з післяпологовим ендометритом у матері, яка лікувалась під час вагітності з приводу кольпіту. Об'єктивно: дитина активна, на шкірі грудей, живота, стегон в'ялі пухирці з мутним вмістом діаметром від 5 до 15 мм. Деякі з них поруйнувались, при цьому відкрилась яскраво-рожева поверхня. Вкажіть найбільш імовірний діагноз:

А. Синдром Лаєла

В. Везикулопустульоз

С. Ексфоліативний дерматит Ріттера

D*. Пухирчатка новонароджених

Е. Синдром Стівена – Джонса

896. Доношений хлопчик народився від III вагітності. Перші вагітності були перервані медичним абортом. Оцінка за шкалою Апгар 1 хв. - 86, 2 хв. - 86. Через 3 години після пологів з'явилось жовте забарвлення шкіри, дитина стала в'ялою. Білірубін крові - 48 мкмоль/л, через 3 години - 96 мкмоль/л, реакція непряма. Печінка на 2,5 см виступає з-під краю реберної дуги, селезінка - на 1,5 см, сеча жовтого кольору, випорожнення - меконій. Група крові дитини - В(ІІІ), Rh- (негатив.), мати - 0(І), Rh+ (позитив.), гемоглобін - 159 г/л, еритроцити - 4,5х1012/л. Вкажіть найбільш імовірну причину жовтяниці.

А. Хвороба Жильбера

В. Атрезія жовчовивідних шляхів

С. Гепатит новонароджених

D. Фізіологічна жовтяниця

Е.* Гемолітична хвороба новонароджених

897. У новонародженого, що народився в результаті стрімких пологів, спостерігається парез м'язів кисті. Хапальний рефлекс відсутній, не вдається викликати долонно-ротовий реф­лекс. Чутливість кисті відсутня. Ваш діагноз?

А. Тотальне ураження плечового сплетення

В. Парез Дюшена - Ерба

С*. Парез Дежерін - Клюмпке

D. Парез діафрагми

Е. Синдром Горнера – Бернара

898. У новонародженої недоношеної дитини з ґестаційним віком 34 тижні через 2 години після народження спостерігалися збільшення частоти дихальних рухів до 80 /хв, шумне стридорозне дихання. За даними клініко-рентгенологічного дослідження встановлена хвороба гіалінових мембран. Провідним фактором розвитку пневмопатії у цієї дитини є:

А. Пологова травма

В*. Структурно-функціональна незрілість органів дихання

С. Паління матері під час вагітності

D. Внутріутробні інфекції

Е. Вроджені вади розвитку

899. У немовляти, що перенесло асфіксію в родах, на 3-ю добу життя з'явилася кровотеча з пупкової ранки. У лабораторних даних - гіпокоагуля-ція, тромбоцитопенія, гіпопротромбі-немія. Чим обумовлені клініко-лабо-раторні зміни?

А. Тромбоцитопенічною пурпурою

В. Геморагічною хворобою немовлят

С. Природженою ангіопатією

D*. ДВС-синдромом

Е. Травмою пупкової судини

900. У дівчинки 4-тижневого віку спостерігається багаторазова блювота "фонтаном", не пов'язана з прийомом їжі. Періодично - рідкі випорожнен­ня. При огляді: дитина зневоднена, виснажена. Звертає на себе увагу гіпертрофія клітора. Про яке захворювання імовірніше всього йде мова?

А*. Адреногенітальний синдром, сільвтрачаюча форма

В. Істинний гермафродитизм

С. Пілоростеноз

D. Гостра кишкова інфекція

Е. Висока кишкова непрохідність

  1. У девочки 4-х годов с отставанием в физическом развитии при обзоре отмеченные короткая шея, низкий рост волос на голове позади, подкорачивание и искривление пятых пальцев. Интеллект не нарушен. Кариотип содержит 45 хромосом (45, ХО). Какой наиболее вероятный диагноз?

    1. Гипофизарний нанизм

    2. * Синдром Шерешевского - Тернера

    3. Прирожденный гипотиреоз

    4. Синдром Клайнфельтера

    5. Синдром Дауна

  2. У высокорослых больных с ги-пергонадотропним гипогонадизмом и с соединенным содержанием X- и У-хромати-ну в букальному эпителии для заключительной диагностики заболевания необходимо исследовать:

    1. Продукцию соматотропину

    2. Морфологическое состояние зоны гипофизу

    3. * Кариотип

    4. Продукцию инсулиноподибних факторов роста

    5. Генеалогическое исследование

  3. Девочке 2,5 месяца. Жалобы на частое блюющее независимо от приема еды, потеря массы, слабость. Болеет свыше 1,5 месяцев. Родилась с весом 3400 г. Теперешний вес - 2900 г. Бледная, подкожная клетчатка отсутствует, пенисоподибний клитор. Тона сердца ослаблены, тахикардия. Калий крови -9,4 ммоль/л, натрий - 86 ммоль/л. Какой наиболее вероятный диагноз?

    1. Частичная кишечная непроходимость

    2. Пилоростеноз

    3. Дисбактериоз кишечника

    4. Энтероколит

    5. * Адреногенитальный синдром

  4. У девочки 2-х годов в анамнезе - повторные пневмонии, которые протекают с явлениями обструкции. В легких выслушиваются разнокалиберные влажные и сухие хрипы, дыхание ослаблено. С трудом отхаркивается густой вязкий секрет. Отмечено наличие "барабанных палочек", отставания в физическом развитии. Какой предыдущий диагноз?

    1. Рецидивирующий бронхит

    2. * Муковисцидоз, легочная форма

    3. Бронхиальная астма

    4. Прирожденный поликистоз легких

    5. Туберкулез легких

  5. У ребенка 2-х годов наблюдается задержка роста, выраженная деформация ног, гипофосфатемия, нормо-кальцемия и гиперфосфатурия. О какой патологии идет речь?

    1. Дизметаболична нефропатия

    2. Рахит

    3. * Фосфат-диабет

    4. Нефронофтиз Фанкони

    5. Хондродистрофия

  6. У ребенка при обзоре после рождения отмеченная брахицефалична форма черепа, деформация ушных раковин в виде выступающего про-тизавитка, епикант, косой разрез глаз, подкорачивания мизинца, двусторонняя поперечная складка на ладони. При аускультации сердца выслушивается грубый систоличний шум с максимумом в 3-4 мижреберъях по левому краю грудины. Какой прирожденный порок сердца чаще всего сопровождает эту патологию?

    1. Фиброеластоз

    2. Коарктация аорты

    3. Стеноз легочной артерии

    4. Открытый артериальный пролив

    5. *Пороки Фалло

  7. У ребенка из рождения отмечаются рецидивирующие бактериальные инфекции. Выявленная гипоплазия лимфо-идной ткани. После дополнительного обследования установленная болезнь Бруто-на. Каким должно быть основное направление терапии?

    1. Назначение противовирусных препаратов

    2. Назначение Т-активину, тималину

    3. Превентивная антибиотикотерапия

    4. * Введение иммуноглобулинов

    5. Сеансы лечебного плазмафорезу

  8. В результате обследования у опчика 3,5 лет выявленные пансинусит, зворотне расположение внутренних органов. Припущено синдром Картагенера. Какой патогномонический признак отсутствует в данной картине заболевания?

    1. * Бронхоэктазы

    2. Полидактилия

    3. Гепатоспленомегалия

    4. Прирожденный порок сердца

    5. Энцефалопатия

  9. Мальчик 2,5 годов страдает на оробу Брутона. Какой должна быть рапевтична тактика врача?

    1. Трансфузии лейкомаси во время заболевания гнойно-бактериальной инфекцией

    2. Проведение циклов лечения препаратами вилочковой железы 1 раз на 6 мес.

    3. Использование имуномодулято-(левамизол 3-5 мг/кг на протяжении 5-6 дней нуклеиновокислого натрия 50 мг/кг

    4. Введение гамма-глобулина во время развития гнойной инфекции какой-нибудь локализации

    5. *Введение иммуноглобулина человека из расчета 300 мг гамма-глобулина (18 мл/кг) ежемесячно

  10. У мальчика 3 годов, больного острую пневмонию и гнойный отит, во время проведения Иммунологического исследования выявлено: ІgА - 0,1 г/л, ІgМ - 0,2 г/л, ІgС - 0,3 г/л, общее количество лимфоцитов - 1,8хЮ6/л, Т-лимфоцитов - 80 %, бета-лимфоцитов - 20 %. В протеинограми: альб. - 70 %, глобулины: альфа-1-5 %, альфа-2 -10 %, бета - 15 %, гамма-следы. УЗ-ДОСЛИДЖЕННЯ - вилочкова железа обычных размеров. В анамнезе: мальчик болел бактериальным энтероколитом, рецидивирующим отитом. Сестра 6 лет -здорова. Укажите причину частых инфекционно-воспалительных заболеваний:

    1. Лимфатико-гипопластичний диатез и

    2. Комбинированная иммунологическая педо- ; статность швейцарского типа

    3. * Агаммаглобулинемия, сцепленная с : Х-хромосомой (болезнь Брутона)

    4. Аплазия вилочковой железы (синдром Ді-Джордже)

    5. Атаксия-телеангиоэктазия (синдром Луи - Бара)

  11. У ребенка 2 годов отмечаются 1 частые, длительные респираторные заболевания та панкреатогенну форма мальабсорбции была заподозрена муковисцидоз. Какое исследование необходимо провести для подтверждения этого диагноза:

    1. * Содержание хлоридов в потовой жидкости

    2. Бронхоскопию

    3. Изучение состояния иммунитета

    4. Исследование мукоцилиарного клиренса

    5. Кариотипування

  12. У пациента с фенотипическими и проявлениями "гаргоилизму" повышенная экскреция гликозаминогликанив с мочой. Какой диагноз вы считаете верным?

    1. Гипотиреоз

    2. Муколипидоз

    3. Манозидоз

    4. * Мукополисахаридоз

    5. Болезнь Нимапа - Пика

  13. Ребенок родился в срок, с низким весом, в тяжелом состоянии: микроцефалия с дефектами кожи черепа, микрофтальмия, разделения губы и неба, полидактилия на руках и ногах, комбинированный изъян сердца, гениталии без четких половых отличий. Матери 38 лет. Кариотип - трисомия 13. Наиболее вероятный диагноз:

    1. Синдром Едвардса

    2. * Синдром Патау

    3. Синдром Дауна

    4. Синдром Шерешевского - Тернера

    5. Синдром Клайнфельтера

  14. Мальчик родился с низкой массой. Голова с выступающим затылком, деформация ушных раковин, короткие глазные щели, гипертелоризм, микрогнатия, короткие шея и грудина, маленький таз с вывихом бедер, И и V пальцы находятся над III и IV, пъяткововальгусни стопы, изъян сердца, гидронефроз, крипторхизм. Кариотип -трисомия 18. Установите диагноз?

    1. Синдром Дауна

    2. Синдром Шерешевского - Тернера

    3. Синдром Патау

    4. Синдром Клайнфельтера

    5. * Синдром Едвардса

  15. Ребенку - 1,5 года. На основе Данных: непродуктивный кашель с выделением гнойного харкотиння, удушье, отставание в физическом развитии, полифекалия, повышение хлоридов пота до 150 мекв/л. Развитие заболевания из 2-х месячного возраста. Установлен диагноз: муковисцидоз. Выберите наилучшую терапию.

    1. Н2-блокатори + гепатопротек-торы

    2. Желчегонные препараты + адаптогены

    3. * Панкреатические ферменты + анти-биотики

    4. Витамины + антибиотики

    5. Витаминотерапия + муколитики

  16. У девочки возрастом 5 лет с первых месяцев жизни рецидивирующие пневмонии с проявлениями обструкции и выделением вязкого харкотиння, отставания массы тела и роста, деформация фаланг пальцев - "барабанные палочки", гепа-томегалия, выпадение прямой кишки. Гемоглобин крови 93 г/л, эритроциты 3,1х1012/л, цветной показатель 0,7, общий белок сыворотки крови 54 г/л. Блестящие, с большим количеством жира, в большом объеме опорожнения. Какой диагноз считаете наиболее вероятным?

    1. *Муковисцидоз

    2. Обструктивный бронхит

    3. ЦелиакИя

    4. Дефицит дисахаридаз кишок

    5. Хронический бронхит

  17. У ребенка 8 месяцев отставание нервно-психического развития, мускульная гипертония, гиперрефлексия, тремор конечностей, микроцефалия, светлые волосы, голубые глаза, "мышиный" запах мочи. В сыворотке крови содержание кальция составляет 2,35 ммоль/л, фосфора - 2,0 ммоль/л; повышение содержания фенилаланину; реакция мочи на фенилпировиноградну кислоту позитивна. Какой вид лечения следует считать базовым?

    1. Ферментотерапия

    2. * Диетотерапия

    3. Витаминотерапия

    4. Терапия ноотропами

    5. Терапия антиконвульсантами

  18. Мальчик 4 годов. Дед по линии матери болел геморрагическим заболеванием. Ребенок родился с кефалогематомой. Во время проризування зубов отмечалось кровотечение, в дальнейшем - носовые кровотечения, мижмъязовИ гематомы, гемартрози. При обследовании: количество тромбоцитов - 320хЮ9/л, длительность кровотечения - 2 минут 10 секунд, свертывания крови более 10 минут, дефицит фактора VIII свертывания крови до 5 % нормы. Какое заболевание иайбильш вероятно у ребенка?

    1. Болезнь Мошковиця

    2. Геморрагический васкулит

    3. Тромбоцитопатия

    4. Гемофилия В

    5. * Гемофилия А

  19. У ребенка 3 недель, который находится на естественном выкармливании, с первых дней жизни есть зригування, разреженные пенистые опорожнения, постоянная желтуха, отсутствие нарастания массы тела, гепатоспленомега-лия. В крови уровень глюкозы составляет 2,9 ммоль/л, общего билирубина –48 мкмоль/л,АлАТ-1,7ммоль/(лхгод.), АсАТ - 1,3 ммольДлхгод.), повышенный уровень галактози; в моче - галак-и тозурия, аминоацидурия, цилиндрурия. уровень белка - 0,72 г/л. Какие профилактические мероприятия, направленные на запобигайгання гипотрофии?

    1. Ферментотерапия

    2. Назначение адаптированных смесей на основе коровьего молока

    3. Введение докорму

    4. * Назначение безлактозних смесей

    5. Назначение анаболичних препаратов

  20. Девочке 3 годов представлений, диагноз: нервово-артритичний диатез. Известно, что в его основе лежит г тично обусловленное нарушение меи лизму некоторых кислот. Каких именно?

    1. Лимонная кислота

    2. Пировиноградная кислота

    3. * Мочевая кислота

    4. Янтарна кислота

    5. Полиненасичени жирные кислоты г

  21. Семья обратилась за прогнозу потомства в связи с рождением! ребенка с тяжелым дефектом закриггЙъИ невральной трубки. Ребенок умер в неонатальном периоде. Ваш совет семье:

    1. * Провести преконцепційну профилактику, запланировать беременность |провести пренатальную диагностику ',

    2. Провести цитогенетическое обследование родителей

    3. Отказаться от рождения детей

    4. В случае беременности - провибиопсию хориону, кордоцентез

    5. Планировать беременность, оскильце больше не повторится

  22. Девочка 4 дней, родилась от II желаемой беременности, II родов V срок 39 недель. Признаки задержки внутриутробного развития, крыловидные складки на шеи, лимфатический отек кистей и стоп, который прошел самостоятельно в первые сутки. Какой Ваш предыдущий диагноз?

    1. Изъян развития лимфатической системы

    2. Ребенок здоровый

    3. Склерема

    4. Прирожденный гипотиреоз

    5. *Синдром Шсрешевского - Тер-нера

  23. Девочка 15 лет. Жалобы на задержку роста, отсутствие месячных, вторичных половых признаков. Рост 153 см, антимонголоидний разрез глаз, широкая шея, крыловидные складки шеи, низкая линия роста волос на шее, плечевой пояс преобладает над тазовым, молочные железы неразвиты, отсутствующее овладение па лоне. Выявлены гипоплазию матки. Ваш диагноз?

    1. Нанизм

    2. * Синдром Шерешевского - Тернера

    3. Гипогенитализм

    4. Аменорея И

    5. Нейрофиброматоз

  24. С 4 месяцев жизни, когда ребенка отлучили от груди, у нее стали 3 являться простудные заболевания, потом - пневмонии. Антибиотики приносили временный эффект. В семейном анамнезе - умершие до года дети. При иммунологическом исследовании ИСА не определяется. Внутришньовенневведення сандоглобину дает ремиссию противовоспалительных процессов до 1 месяца. Укажите диагноз:

    1. Рецидивирующая пневмония

    2. Дефекты кормления

    3. Сепсис

    4. * Прирожденный иммунодефицит (селективный дефицит ИСА)

    5. Дефицит системы комплемента

  25. Ребенок 2 годов отстает в физическом и нервно-психическом развитии. Выявлено возле 20 стигм дизембриоге-незу. Установлена болезнь Дауна. Какие рекомендации родителям следует считать наиболее целесообразными для предотвращения рождения в будущем ребенка с подобной болезнью?

      1. * Консультация и обследование в ме-дико-генетическом центре

      2. Рациональное питание будущей матери

      3. Предотвращение приема медикаментов беременной женщиной

      4. Профилактика инфекционных болезней у беременной женщины

      5. Предотвращение контакта беременной женщины с вредными веществами

  26. У ребенка 6 месяцев наблюдается резкое отставание в психомоторном развитии, бледная кожа с экзематозными изменениями, белокурые волосы, голубые глаза, нападения судорог. Какой из следующих лабораторных анализов крови и мочи вероятнее всего позволит установить диагноз?

      1. Определение концентрации лейцину

      2. * Определение концентрации фенил-пирувату

      3. Определение концентрации триптофану

      4. Определение концентрации гистидину

      5. Определение концентрации валину

  27. У новорожденной девочки прирожденный лимфатический отек кистей и стоп, короткая шея с кожными складками, антимонголоидний роз глаз, епикант. В буквальном зи-1 скобе половой хроматин (тельце Бара) 1 отсутствует. Диагноз:

      1. Синдром Патау

      2. Синдром Клайнфельтера

      3. Синдром Дауна

      4. Синдром Едвардса

      5. *Синдром Шерешевского – Тернера

  1. Від чого залежить вибір методу ентерального харчування недоношеної дитини?

  1. ступеня недоношеності;

  2. зрілості ЦНС;

  3. гестаційного віку;

  4. *вираженості смоктального рефлексу;

  5. маси тіла.

  1. Яку кількість молока на добу потребує недоношена дитина масою 2000,0 г, 4-х днів життя

  1. 200 мл;

  2. *280 мл;

  3. 360 мл;

  4. 380 мл;

  5. 400 мл;

  1. Зовнішні ознаки недоношеності:

  1. зменшення масо-ростового коефіцієнту;

  2. відсутність лануго;

  3. закрита статева щілина;

  4. нігтеві пластинки закривають нігтеві ложа;

  5. *низьке розміщення пупка.

  1. Як визначається необхідна кількість молока недоношеної дитини до 10 днів?

  1. 1/5 маси тіла;

  2. за формулою Фінкельштейна;

  3. *за формулою Ромеля;

  4. за формулою Зайцевої;

  5. 120 ккал/кг маси.

  1. Визначення недоношеної дитини:

  1. маса менше 2000г, гестаційний вік менше 38тижнів;

  2. гестаційний вік 37-38т., маса тіла до 2500г.;

  3. *маса менше 2500г., гестаційний вік 28-37тижнів;

  4. маса менше 2500г., термін гестації до 35тижнів;

  5. маса менше 2001г., термін гестації до 38тижнів.

  1. При ІІ ст. недоношеності вигодовування грудним молоком розпочинають:

  1. з моменту народження;

  2. через 2 год.;

  3. через 3 год.;

  4. *через 9 год.;

  5. через 24 год.

  1. Вік батьків є наступним чинником невиношування вагітності:

  1. соціально-економічним;

  2. демографічним;

  3. *соціально-біологічним;

  4. клінічним;

  5. етіологічним.

  1. Спеціалізований відділ для виходжування недоношених належить до:

  1. до І-го етапу;

  2. *до ІІ-го етапу;

  3. до ІІІ-го етапу;

  4. до IV-го етапу;

  5. до V-го етапу.

  1. Недоношена дитина масою 1300,0 термін гестації 31 т.в. Який ступінь недоношеності?

  1. пізній викидень;

  2. І ступінь;

  3. II ступінь;

  4. *III ступінь;

  5. IV ступінь.

  1. Дітей, які народилися до 33 тижня гестації годують:

  1. через соску;

  2. *через зонд;

  3. чайною ложкою;

  4. грудьми матері;

  5. шприцем.

11. Виберіть вірну відповідь:

Про затримку внутрішньоутробного розвитку говорять, якщо:

А. маса дитини знаходиться у межах 10-25 перцентилей;

В. маса та довжина знаходяться вижче 25 перцентилю;

С. *маса та довжина тіла відстають від середніх показників на 2 та більше сигми;

Д.маса дитини знаходиться у межах 10-90 перцентилей;

Е.маса дитини знаходиться у межах 10-75 перцентилей;

12. Для дітей з ЗВУР не характерний наступний синдром:

А.* синдром меконіальної аспірації;

В. поліцитемія;

С. затримка зросту та психо - моторного розвитку постнатально;

Д.судомний синдром;

Е. Мікроцефалія

13. Для функціональної незрілості не характерні:

А. нездатність утримувати адекватну температуру тіла;

В. *добре розвинута складчатість на стопах;

С. в'яліть рухів та емоційної реакції;

Д. м'язева гіпотонія, гіпорефлексія;

Е. гіперемія шкіри та легка пастозність м'яких тканин.

14. Які застосовуються препарати при лікуванні ЗВУР III ступеня?

  1. *Ретаболіл;

  2. Фенкарол;

  3. Діазепам;

  4. Амінокапронова кислота;

  5. дротаверін

15. Визначте фактори ризику невиношування вагітності:

    1. Хронічні урогенітальні інфекції;

    2. Гормональний дисбаланс;

    3. Ізосенсебілізація;

    4. *Всі зазначені фактори;

    5. Тільки гормональний дисбаланс.

16. Для визначення гестаційного віку дитини використовують:

  1. шкалу Дементьєвой;

  2. шкалу Апгар;

  3. *шкалу Баларда;

  4. шкалу Сільвермана;

  5. шкалу Полачека.

17. Недоношеність визначають морфологічні ознаки, за винятком:

  1. недостатня сформованість вушних раковин;

  2. м'який хрящ вушних раковин;

  3. ледве помітні ареоли грудних залоз;

  4. *добре виражені складки шкіри підошв;

  5. більш виражене лануго

18. Недоношеність характеризують неврологічні ознаки:

  1. гіпотонія м'язів;

  2. пригнічення фізіологічних рефлексів;

  3. симптом квадратного вікна 45-90°;

  4. *всі вказані ознаки;

  5. тільки гіпотонія м'язів

19. Фактори, що ускладнюють ранню постнатальну адаптацію

глибоконедоношених дітей, за винятком:

  1. переохолодження;

  2. гіпероксія;

  3. *оптимальне білково-енергетичне забезпечення;

  4. яскраве світло;

  5. зондове вигодовування.

20. До гіпоксично-ішемічних пошкоджень ЦНС у недоношених

цітей належать:

  1. внутрішньошлуночкові крововиливи;

  2. перивентрикулярна лейкомаляція;

  3. субдуральні крововиливи;

  4. перивентрикулярні крововиливи;

  5. *всі вказані за винятком субдуральних крововиливів;

У недоношеної новонародженої дитини діагностована гемолітична хвороба новонароджених по резус-фактору. Цифри білірубіну критичні. Група крові дитини В (ІІІ), матері - А(ІІ). Показано замінне переливання крові. Який добір донорської крові необхідний для цього?

А. *Група крові В (Ш), резус-фактор негативний

В. Група крові А (ІІ), резус-фактор негативний

С. Група крові В (ІІІ), резус-фактор позитивний

D. Група крові А (ІІ), резус-фактор позитивний

Е. Група крові 0 (I). резус-фактор позитивний

2. Дитина народилася від 11 вагітності, у термін 37 тижнів з вагою 2430 г, оцінкою по шкалі Апгар 6-8 балів. У матері група крові АВ (IV) Rh (-) негат. У дитини В(III) Rh (+) позит. Жовтяниця з'явилася в першу добу. Загальний білірубін - 200 мкмоль/л, непрямий - 190, прямий - 10 мкмоль/л, Нb - 160 г/л, ретикулоцити - 4,4 ‰. Печінка +4 см, селезінка + 1,5. Сеча світла, кал забарвлений. Проба Кумбса позитивна. Ваш діагноз:

А. Геморагічна хвороба немовлят

В. *Гемолітична хвороба немовлят

С. Фетальний гепатит

D. Фізіологічна жовтяниця

Е. Синдром Криглера – Найяра

3. У недоношеного новонародженого на 3 добу життя виникла жовтяниця. Загальний білірубін сироватки крові -154 мкмоль/л, непрямий білірубін -130 мкмоль/л. Тест Кумбса негативний. Дитина від першої вагітності. Мати має групу крові – A (II) Rh (+). Найімовірніша причина жовтяниці?

А. *Фізіологічна жовтяниця

В. Атрезія жовчних шляхів

С. Кон'югаційна жовтяниця

D. АВО-несумісність

Е. Фетальний гепатит

4. Новонароджена дитина, термін ґестації 36 тижнів, при народженні маса - 2400 г, ріст - 51 см. Дитина збуджена, тремор кінцівок, не смокче, виражене диспное, гепатоспленомегалія. Наприкінці першого дня з'явилася жовтяниця шкіри і слизових, на другий день - висипка на шкірі: пухирці в області грудної клітки. Який ваш попередній діагноз?

А. *Внутрішньоутробна інфекція

В. Гемолітична хвороба новонародженого

С. Фізіологічна жовтяниця новонародженого

D. Гіпоксично-ішемічна енцефалопатія

Е. Атрезія жовчовивідних шляхів

5. Хлопчик народився в асфіксії на 40 тижні 6-ї патологічної вагітності (мала місце загроза зриву, гестоз І типу ІІ-Ї половини), 3-х пологів. Матері 40 років. Стан дитини важкий, вага 2 кг, мають місце ознаки недозрілості, симптом гідроцефалії. Шкіра бліда, жовта, акроціаноз. Тони серця глухі, грубий систолічний шум в усіх точках аускультації. Живіт збільшений, печінка +3 см. Сеча насичена, кал світлий. Окулістом виявлено хоріоретиніт. Ваш попередній діагноз:

А. Уроджений гепатит

В. Гемолітична хвороба новонароджених

С. Сепсис

D. Природжена вада серця

Е. *Природжений токсоплазмоз

6. Доношений хлопчик 5 діб життя з клінічними проявами кардиту, серцевої недостатності. При якій частоті серцевих скорочень введення серцевих глікозидів найбільш раціональне?

А. 100 на хвилину

В. 130 на хвилину

С. 120 на хвилину

D.*160 на хвилину

Е. 80 на хвилину

7. Немовля народилося від V вагітності (попередні вагітності переричвалися у першому триместрі), що перебігала з ґестозом, анемією вагітних, у матері хронічний сальпінгоофорит. При народженні у дитини спостерігалися аномалія розвитку очей (природжена катаракта лівого ока), агенезія зовнішнього слухового отвору, природжена вада серця. Внаслідок чого найбільш можливе виникнення зазначених аномалій розвитку?

А. *Внутрішньоутробна інфекція

В. Генні аномалії

С. Хромосомні аномалії

D. Вплив професійної шкідливості

Е. Вплив екологічно забрудненого середовища

8 . У новонародженої дитини відзначаються вади розвитку: ранній фетальний кардит, незрощення верхньої губи. В який період внутрішньоутробного розвитку відбулась дія можливого етіологічного чинника?

А. 22-й тиждень внутрішньоутробного розвитку

В. Останній тиждень

С. *Перший триместр вагітності

D.28-й тиждень внутрішньоутробного розвитку

Е. 32-й тиждень внутрішньоутробного розвитку

9. У новонародженої дівчинки з вродженою вадою серця (тетрада Фалло) після плачу значно посилився тотальний ціаноз і частота дихання (до 85 в хв.) Який невідкладний стан найбільш вірогідно має місце ?

  1. *Задушно-ціанотичний

  2. Серцева недостатність

  3. Дихальна недостатність

  4. Тромбоз судин

  5. Асфіксія

10. У новонародженого хлопчика з вродженою вадою серця (тетрада Фалло) гостро розвинувся задушно-ціанотичний напад. Який препарат слід ввести негайно разом з оксигенотерапією ?

  1. Строфантин.

  2. Обзидан.

  3. Допамін

  4. Сульфокамфокаїн.

  5. *Кордіамін.

11. При проведенні ЕКГ-дослідження у дитини 27 діб виявлена брадікардія. Які ознаки свідчать про те, що дитина потребує негайного лікування ?

  1. ЧСС на 10% менше норми для даного віку

  2. *ЧСС на 20% менше норми для даного віку

  3. АВ-блокада І ступеня

  4. Блокада прової ніжки пучка Гиса

  5. Порушення реполярізації в міокарді шлуночків

12. У дитини 27 діб виявляються ознаки цетрального ціанозу. Гіпероксидно-гіпервентиляційна проба негативна. Найбільш вірогідно у дитини

  1. Ураження органів дихання

  2. Переохолодження

  3. Артеріальна гіпотензія

  4. *Вроджена вада серця

  5. Синдром апное

13. Новонароджений, 1 доба життя, з масою тіла 3400 г. Строк гестації 39 тижнів. З перших годин життя виявлен стійкий глибокий ціаноз. ЧСС – 160 в хв., ЧД – 66 в хв. Виберіть найбільш інформативний метод для проведення диференціальної діагностики ціанозу?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]