Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Enter_in_spec_kur.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.05.2015
Размер:
247.13 Кб
Скачать

Третій єтап завершення і оформлення курсової роботи

На заключному етапі передбачається написання студентом вступу та висновків до курсової роботи, оформлення списку літератури та додатків, редагування тексту, його доопрацювання з урахуванням зауважень наукового керівника, підготовка роботи до захисту.

Титульний аркуш Курсова робота відкривається титульним аркушем. На ньому вказуються міністерство, назва університету, назва кафедри, повна назва теми роботи, прізвище та ініціали студента, курс, група, факультет, де він навчається, прізвище, ініціали, вчене звання наукового керівника, рік і місце виконання роботи.

На наступній сторінці розміщується зміст із позначенням сторінок, на яких кожний з елементів плану викладений у роботі. Всі розділи і підрозділи, що є у плані, мають бути виділені в тексті заголовками та підзаголовками.

Основні вимоги до оформлення курсової

Оформлення аркушу

Робота виконується на одній стороні стандартних білих аркушах формату А4.

Сторінки роботи повинні мати поля:

  • ліве — ЗО мм,

  • зверху — 20 мм,

  • праве — 10 мм,

  • знизу — 20 мм

Вимоги до комп’ютерних параметрів

  • Рекомендований текстовий редактор для виконання курсової роботи Microsoft Word 97/2000 і вище.

  • Рекомендований шрифт — Times New Roman.

  • Розмір шрифту — 14,

  • міжрядковий інтервал — 1,5.

Нумерація сторінок

  • усі сторінки роботи нумеруються від титульної до останньої без пропусків. Першою сторінкою вважається титульний аркуші на ній цифра 1 не ставиться, другою вважається сторінка, що містить "зміст", на ній цифра 2 не ставиться, на наступній сторінці проставляється цифра 3 і далі згідно з порядком. Порядковий номер сторінки проставляється справа верхнього поля.

  • нумерація аркушів з додатками не включається в загальну нумерацію сторінок основного тексту роботи.

Вимоги до рукописного тексту

Робота виконується на одній стороні аркуша через півтора міжрядкових інтервали до тридцяти рядків на одній сторінці. Міжрядковий інтервал приблизно 1 сантиметр.

ОСНОВНА ЧАСТИНА КУРСОВОЇ (ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ)

У тексті роботи слід давати у дужках посилання на номери списку. Якщо необхідно вказати номер сторінки, її ставлять через кому після номера видання. Наприклад, [12], або [3, с.56], або, якщо посилання на декілька джерел [4, с.5; 8, с.43].

При згадуванні в тексті прізвищ (учених-дослідників, практиків) ініціали, як правило, ставляться перед прізвищем (Ю.М. Столяров, а не Столяров Ю.М., як це прийнято в списках літератури).

Ілюстрації можна подавати у тексті або оформляти у вигляді додатків.

У курсовій роботі необхідно прагнути дотримуватися прийнятої термінології, позначень, умовних скорочень і символів, не рекомендується вживати слова і вирази-штампи, не можна вести виклад від першої особи: "Я спостерігав", "Я вважаю", "Мені здається", "На мою думку", "Ми отримуємо", "Ми спостерігаємо". Слід уникати в тексті частих повторень слів чи словосполучень.

До формулювань заголовків (назв) розділів (глав) І підрозділів (параграфів) курсової роботи висуваються такі основні вимоги: стислість, чіткість і синтаксична різноманітність у побудові речень, з переважанням простих, поширених, послідовне та точне відображення внутрішньої логіки змісту роботи.

Розділи і підрозділи прийнято нумерувати арабськими цифрами. Параграфи (підрозділи) нумерують окремо в кожному розділі. Позначення розділів (глав), параграфів і їх порядкові номери пишуть в одному рядку з заголовком, причому в кінці крапка не ставиться.

Текст роботи викладається через одну пусту строку після назви параграфу (підрозділу).

Таблиці, розташовані в тексті, нумеруються двома цифрами: перша - номер розділу, друга - номер таблиці в розділі.

В таблицях зазначають одиниці виміру, а в графіках та діаграмах — масштаб (за необхідністю).

Таблиці та рисунки розташовані в роботі відокремлюються від основної частини тексту пустими строками.

Таблиці та графіки розмішуються після першого посилання в тексті.

Заголовки таблиць, графіків повинні відповідати змісту матеріалу та вказувгти на об'єкти та період, до якого відносяться дані.

Малюнки, схеми, графіки та інші .ілюстративні матеріали як у тексті роботи, так і в додатках називаються рисунки та нумеруються аналогічно таблицям, але окремо від них. Також здійснюється посилання на ілюстрації (... зображено на рис. 1.2.).

Вступ доцільно, писати після того, як написана основна частина курсової роботи. У вступі обґрунтовується актуальність теми, що вивчається, її практична значущість, визначаються об'єкт, предмет, мета і завдання дослідження, розглядаються методи, за допомогою яких воно проводилось, розкривається структура роботи, її основний зміст. Якщо студент вирішив не торкатися деяких аспектів теми, він повинен зазначити про це у вступі. Обов'язковою частиною вступу є огляд літератури з теми дослідження, в який включають найбільш цінні, актуальні роботи (2-3 джерела). Огляд має бути систематизованим аналізом теоретичної, методичної й практичної новизни, значущості, переваг та недоліків розглядуваних робіт, які доцільно згрупувати таким чином: роботи, що висвітлюють історію розвитку проблеми, теоретичні роботи, які повністю присвячені темі, потім ті, що розкривають тему частково. В огляді не слід наводити повний бібліографічний опис публікацій, що аналізуються, достатньо назвати автора й назву, а поруч у дужках проставити порядковий номер бібліографічного запису цієї роботи в списку літератури. Закінчити огляд треба коротким висновком про ступінь висвітлиності в літературі основних аспектів теми

Логічним завершенням курсової роботи є висновки. Головна їх мета — підсумки проведеної роботи. Висновки подаються у вигляді окремих лаконічних положень, методичних рекомендацій. Дуже важливо, щоб вони відповідали поставленим завданням. У висновках необхідно зазначити не тільки те позитивне, що вдалося виявити в результаті вивчення теми, а й недоліки та проблеми практичного функціонування об'єктів дослідження, а також конкретні рекомендації щодо їх усунення. Основна вимога до заключної частини — не повторювати змісту вступу і основної частини роботи.

Список використаної літератури складається на основі складеного раніше переліку джерел і відображає обсяг використаних джерел та ступінь вивченості досліджуваної теми.

"Список..." повинен містити бібліографічний опис джерел, використаних студентом під час роботи над темою. Укладаючи його, необхідно додержуватися вимог державного стандарту.

Кожний бібліографічний запис треба починати з нового рядка в такому порядку:

  1. Конституція України .

  2. Законодавчі акти Верховної Ради України .

  3. Укази Президента України.

  4. Постанова Кабінету Міністра України.

  5. Нормативні акти.

  6. Статистичні збірники та звітні матеріали міністерств і відомств.

  7. Монографічна література й підручники .

  8. Періодичні видання .

  9. Адреси сайтів в Internet.

Бібліографічні записи в "Списку..." повинні мати порядкову нумерацію.

У тексті роботи слід давати у дужках посилання на номери списку. Якщо необхідно вказати номер сторінки, її ставлять через кому після номера видання. Наприклад, [12], або [3, с.56], або, якщо посилання на декілька джерел [4, с.5; 8, с.43].

Завершуючи написання курсової роботи, необхідно систематизувати ілюстративний матеріал.

Усі додатки повинні мати порядкову нумерацію літерами (Додаток А, додаток Б, і т.д.) та назви, що відповідають їх змісту. В тексті роботи мають бути посилання на додатки. Нумерація аркушів з додатками не включається в загальну нумерацію сторінок основного тексту роботи.

Перш ніж представляти чернетку керівникові, треба ще раз переглянути, чи логічно викладено матеріал, чи є зв'язок між параграфами та главами, чи весь текст "працює" на головну Ідею курсової роботи. Такий уявний структурний аналіз роботи допоможе краще побачити нелогічність в її структурі та змісті.

Доцільно відкласти текст і повернутися до нього через деякий час, щоб подивитися на роботу очима сторонньої особи. Весь цей час не слід читати щось із теми роботи, але постійно думати над нею. У цей період, коли тема вивчена та викладена, з'являються власні думки, власна оцінка та розуміння проблеми — неодмінна у мова поліпшення структури і змісту роботи.

Під час редагування тексту бажано прочитати роботу вголос, що дозволить побачити можливу непереконливість доказів, кострубатість фраз та уникнути цього. Не треба боятися скорочувати написане — від цього текст тільки виграє. Під час підготовки чернетки слід ретельно відредагувати кожне речення, звернути увагу на вибір необхідних формулювань, які б просто і чітко, коротко й доступно виражали зміст викладених питань. Не варто послуговуватися складними синтаксичними конструкціями — вони часом слабо зв'язані між собою логічно, містять двозначні тлумачення тощо.

ПІДГОТОВКА ДО ЗАХИСТУ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Захист курсової роботи проводиться відповідно до графіка, затвердженого кафедрою, в присутності комісії у складі керівника двох-трьох членів кафедри.

Процедура захисту включає:

  • доповідь студента про зміст роботи,

  • запитання до автора,

  • відповіді студента на запитання членів комісії із захисту курсової роботи та осіб, присутніх на захисті,

  • рішення комісії про оцінку роботи.

Доповідь необхідно підготувати заздалегідь у формі виступу, в якому доцільно висвітлити такі важливі питання: обґрунтування актуальності теми дослідження, мета, завдання,- об'єкт, предмет дослідження, що вдалося встановити, виявити, довести, якими методами це досягнуто, елементи новизни у теоретичних положеннях та в практичних рекомендаціях, з якими труднощами довелося зіткнутися в процесі дослідження, які положення не знайшли підтвердження. У виступі мають міститися також відповіді на основні зауваження наукового керівника. Доповідь студента не повинна перевищувати за часом 5-7 хвилин. •

Під час захисту курсової роботи студент зобов'язаний дати вичерпні відповіді на всі зауваження.

Результати захисту курсової роботи визначаються оцінками "відмінно", "добре", "задовільно" і "незадовільно" з урахуванням якості виконання всіх частин курсової роботи та рівня її захисту. Оцінка за курсову роботу заноситься до залікової книжки студента та в екзаменаційну відомість. При визначенні оцінки слід зважати на якість роботи, рівень наукової та практичної підготовки студента.

Керівництво курсовими роботами, доручають кваліфікованим викладачам (професорам, доцентам) вузу.

Обов'язки наукового керівника курсової роботи:

■ надавати допомогу у виборі теми, розробці плану (змісту) курсової роботи, доборі літератури, методології та методів дослідження та ін.,

■ аналізувати зміст роботи, висновки і результати дослідження, • визначати поетапні терміни виконання роботи,

■ контролювати виконання курсової роботи,

■ доповідати на засіданні кафедри про виконання та завершення роботи,

■ дати відгук на роботу.

Відгук наукового керівника курсової роботи має включати:

  • актуальність теми,

  • ступінь наукового і практичного значення праці,

  • ступінь самостійності у виконанні курсової роботи,

  • вміння використовувати літературу,

  • ступінь оволодіння методами дослідження, повноту та якість розробки теми,

  • логічність, послідовність, аргументованість, літературну грамотність викладення матеріалу.

Науковий керівник оцінює дипломну роботу за чотирибальною системою.

ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ З ДИСЦИПЛІНИ

«ПОЛІТИЧНА ЕКОНОМІЯ»

  1. .Сутнісна характеристика предмета політична економія і еволюція її розвитку.

  2. Методологія політичної економії і еволюція її розвитку.

  3. Система економічних інтересів, природа виникнення і механізм дії.

  4. Потреби: сутність і критерії класифікації.

  5. Політекономічна характеристика економічної системи.

  6. Система економічних законів: механізм дії і механізм використання.

  7. Система економічних відносин: структура, еволюція розвитку.

  8. НТР як форма розвитку виробничих сил.

  9. Приватна власність: природа виникнення, еволюція розвитку.

  1. Критерії класифікації економічних систем.

  2. Моделі економічних систем.

  3. Постіндустріальне суспільство: трансформація економічних відносин.

  4. Виробництво і споживання: механізм взаємодії.

  5. Закон обмеженості ресурсів і розвиток виробництва.

  6. Сучасна теорія прав власності.

  7. Власність: сутність, структура, економічний зміст.

  8. Типи, види та форми власності.

  9. Державна власність: сутність і економічна роль.

  10. Акціонерна власність у сучасних умовах.

  11. Механізм реалізації власності.

  12. Форми товарної організації виробництва.

  13. Соціально-економічна ефективність суспільного виробництва: критерії і показники.

  14. Закон вартості: сутність і основні функції.

  15. Концентрація і централізація виробництва.

  16. Економічний зміст суспільних відносин.

  17. Механізм дії закону відповідності виробничих відносин характеру і рівню розвитку продуктивних сил.

  18. Технологічний спосіб виробництва та проблеми його розвитку.

  19. Витрати виробництва: критерії та класифікація.

  20. Собівартість як економічна категорія ринкового господарства

  21. Трансформація відносин власності в перехідній економіці.

  22. Основні теорії прибутку.

  23. Функції ціни в ринковій економіці.

  24. Інфраструктура ринку. Проблеми формування її в Україні.

  25. 34.Ринок засобів виробництва: взаємозв'язок попиту і пропо­нування.

  26. 35.Капітал і праця: механізм взаємодії.

  27. Формування ринку виробничих ресурсів в Україні.

  28. Сутність позичкового капіталу і його роль у сучасній економіці.

  29. .Економічна природа позичкового відсотка.

  30. .Комерційні банки України і шляхи підвищення їх ролі в економіці.

  31. Соціально-економічна природа тіньової економіки.

  32. Основний капітал, його фізичний і моральний знос в Україні.

  33. Капітал підприємства і шляхи підвищення ефективності його кругообігу.

  34. Акціонерна форма організації підприємств.

  35. Форми власності та види підприємств у сучасній ринковій економіці.

  36. Первісне нагромадження капіталу та його особливості в Україні..

  37. Капітал як економічна категорія капіталістичного способу виробництва.

  38. Наймана праця: сутність та еволюція.

  39. Заробітна плата: теоретичні концепції.

  40. Чинники формування відмінностей у заробітній платі.

  41. Ринок і держава в сучасній економічній системі.

  42. Економічні функції держави в перехідній економіці.

  43. Об'єктивні основи формування доходів населення.

  44. .Проблеми саморегулювання та державного регулювання у ринковій економіці.

  45. Проблеми відтворення в сучасній економіці України.

  46. .Концепції національного доходу.

  47. . Національне багатство і його структурні елементи.

  48. .Природні ресурси в системі національного багатства.

  49. Відтворення і розвиток економічного потенціалу суспільства.

  50. Економічне відтворення в умовах ринкової системи.

  51. Соціально-економічна характеристика глобалізації.

  52. Особливості циклічного розвитку розвинутих країн у другій половині XX

  53. .Економічне зростання та екологія: механізм розв'язання суперечностей в умовах НТР.

  54. .Економічні моделі соціалізму: теорія і практика.

  55. Товарно-грошові відносини в умовах соціалізму.

  56. Особливості соціально-економічних перетворень у постсоціалістичних країнах.

  57. Ринкова трансформація економіки у постсоціалістичних країнах.

  58. Сутність перехідної економіки: теорія і практика.

  59. Світове господарство: сутність та етапи розвитку.

  60. Соціалізація економіки: необхідність і перспективи.

  61. Форми міжнародних економічних відносин.

  1. Особливості кругообігу підприємницького капіталу в сільському господарстві.

  2. Проблеми розвитку конкуренції в сільському господарстві України.

  3. Форми господарювання в аграрній сфері України: види, особливості, тенденції.

  4. Особливості підприємництва в аграрній сфері.

  5. Монополії та олігополії.

  6. Великі корпорації: активізація процесів злиття і поглинання.

  7. Фінансово-промислові групи на зламі XX—XXI ст.

  8. Аграрні відносини та їх еволюція за сучасних умов.

  9. Орендні відносини в ринковій економіці.

  10. Роль домогосподарств у суспільному відтворенні.

  11. .Попит та пропонування в суспільному виробництві.

  12. .Функції ринку.

  13. Економічна природа конкуренції. Типи й види конкуренції.

  14. .Суспільний продукт і його форми.

  15. Проблеми відтворення трудових ресурсів.

  16. Ринок праці як форма регулювання зайнятості трудових ресурсів.

  17. Форми й методи соціального захисту населення.

  18. Антициклічна політика держави.

  19. Роль інвестицій в економічному зростанні.

  20. Сутність господарського механізму і його структура.

  21. Фінанси як інструмент економічного регулювання.

  22. Механізм грошово-кредитного регулювання.

  23. Економічні основи виникнення монополій та їх форми.

  24. Економічні роль монополій.

  25. .Антимонопольна політика держави: необхідність, сутність призначення.

  26. Економічні відносини за умов капіталізму вільної конкуренції.

  27. Форми панування фінансової олігархії.

  28. Змішана економіка: сутність та основні ознаки.

  29. Інтернаціоналізація економічних відносин.

ЗМІСТ

  1. Мета та етапи підготовки курсової роботи...................................................4

  2. Вибір теми і складання змісту курсової роботи............................................4

  3. Зміст, структура й обсяг курсової роботи.....................................................5

  4. Оформлення курсової роботи........................................................................6

  5. Захист курсової роботи..................................................................................8

  6. Тематика курсових робіт...............................................................................9

  7. Практична частина........................................................................................11

  8. Теоретична база для виконання практичної частини курсової роботи......20

  9. Глосарій........................................................................................................ 23

  10. Список літератури.........................................................................................24

Додаток А Зразок плану курсової роботи......................................................29

Додаток Б Зразок титульної сторінки курсової роботи.................................30

Додаток В Завдання на курсову роботу.........................................................31

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]