Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Desktop_7 / ПРОГРАМА гуртка виготовлення сувенірів.doc
Скачиваний:
164
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
195.07 Кб
Скачать

Програма гуртка виготовлення сувенірів

Початковий і основний рівень

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Молодший шкільний вік — це сприятливий період для розвитку твор­чих здібностей дитини, її образного мислення, емоційного сприйняття дій­сності та активного ставлення до неї.

Заняття в гуртку виготовлення сувенірів допомагає дітям розумно й ці­каво проводити свій вільний час, пробуджує допитливість, любов до знань.

Метою програми є формування компетентностей особистості у проце­сі технічної творчості.

Основні завдання полягають у формуванні таких компетентностей:

  • пізнавальної: ознайомлення з основами технічної творчості, деко­ративно-ужиткового мистецтва, моделювання й конструювання; оволо­діння поняттями, знаннями про матеріали й інструменти.

  • практичної: формування вмінь і навичок роботи з різними матері­алами й інструментами, прийомів виготовлення виробів і виконання тех­нологічних операцій;

  • творчої: задоволення потреб особистості у творчій самореалізації; формування творчої особистості, її художнього смаку, пізнавального інтере­су, творчої уяви, фантазії, емоційний, фізичний та інтелектуальний розвиток.

  • соціальної: виховання поваги до звичаїв і традицій українського народу, бережливого ставлення до рідної природи; розвиток позитивних якостей емоційно-вольової сфери (доброзичливе ставлення до людей, охайність і старанність у роботі).

Курс навчання в гуртку розраховано на початковий та основний рівні навчання. Початковий рівень передбачає 144 год на рік; основний — 216 год на рік (4 і 6 год на тиждень відповідно).

Програма курсу початкового рівня розрахована на дітей 6-7-річного віку, термін навчання становить 1 рік.

Навчання в гуртках основного рівня проводиться впродовж двох нас­тупних років. Склад групи може поповнюватися дітьми віком 7-9 років, які мають відповідну підготовку і певні навички в роботі.

На основному рівні навчання вихованці поглиблюють знання, вдоско­налюють уміння та навички роботи за темами розділів програми початко­вого рівня і вивчають нові теми: «Паперовий фітодизайн», «В'язання гач­ком», «Бісероплетіння», «Макраме».

Навчання в гуртку допомагає вихованцям краще засвоювати матеріал багатьох шкільних предметів і навчальних курсів: «Художня праця», «Тру­дове навчання», «Мистецтво», «Я та Україна», а також інших. Це дає ос­нову для навчання в декоративно-ужиткових гуртках.

Упродовж трьох років навчання проводиться у формі групових гурт­кових занять із індивідуально-фронтальною роботою.

Під час занять використовуються різноманітні методи навчання: словес­ні (лекції, бесіди, пояснення), наочні (демонстрація ілюстрацій, схем, крес­лень, зразків виробів, екскурсії на виставку), практичні (самостійна розробка схем, ескізів, виготовлення виробів). Вагоме місце у навчальному процесі гуртка займають ігри, конкурси і вікторини, як методи стимулювання.

Наприкінці кожного заняття проводиться коротке опитування, вікторина.

Підсумком роботи з окремих тем є опитування, тестування, практична робота. Наприкінці кожного півріччя проводиться виставка робіт у гуртку і відбір експонатів на виставки-конкурси в закладі, на районну виставку дитячої творчості. За даною програмою можуть проводитись заняття в групах індивідуального навчання, які організовуються відповідно до «По­ложення про порядок організації індивідуальної та групової роботи в по­зашкільних навчальних закладах». Програма є орієнтовною. Керівник гуртка може вносити зміни й доповнення у зміст програми, плануючи свою роботу з урахуванням інтересів гуртківців, а також стану матеріаль­но-технічної бази закладу. Розподіл годин за темами — орієнтовний. Теми подані в порядку зростання складності матеріалу. Керівник гуртка може сам визначити, скільки годин потрібно для опанування тієї чи іншої теми і внести до програми відповідні корективи.

Початковий рівень ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

Кількість годин

Розділ, тема

усього

теоретичні

практичні

1

Вступне заняття

4

4

-

2. 2.1

2.2

Робота з природними матеріалами: площинна аплікація із природних мате­ріалів;

сувеніри із черепашок, шишок, горіхів, каштанів

18

(10)

(8)

3 2 1

15

8

7

3

3.1 3.2

3.3 3.4 3.5

Робота з папером і картоном: плетіння зі смужок паперу; аплікація, як спосіб створення худож­ніх виробів;

художнє вирізування із паперу; рухомі іграшки;

об'ємні іграшки із паперу і картону

30

(4)

(6) (6) (6) (8)

5 1

1 1 1 1

25 3

5 5 5 7

4

Новорічні та різдвяні іграшки, сувеніри, ялинкові прикраси

12

2

10

5

Сувенірні шкатулочки із вітальних листі­вок і картону

12

1

11

6

6.1 6.2 6.3 6.4

6.5

Робота з текстильними матеріалами: сувенірні вироби із ниток; сувенірні вироби із шпагату; аплікація із тканини; плоскі іграшки із тканини; сувеніри із текстильних матеріалів

44

(12)

(8)

(8)

(8)

(8)

4 1

2 1

40 11

8 6 7 8

Кількість годин

Розділ, тема

усього

теоретичні

практичні

7

Робота з утилізованою пластмасовою продукцією

8

-

8

8

Виконання виставкових робіт

12

-

12

9

Екскурсія на виставку дитячої творчості

2

-

2

10

Підсумкове заняття

2

1

1

Разом

144

20

124

ЗМІСТ ПРОГРАМИ