2.4 Сигнальні установки

Перегін обладнується сигнальними установками які з’єднані між собою. Сигнальні установки розташовуються для парного і для непарного напрямків руху. Головною метою є контролювання вільності блок-ділянок, передача інформації стану рейкових кіл на перегоні, управління вогнями світлофора, контроль короткого замикання ізолюючих стиків, розшифровка кодових сигналів свого рейкового кола, формування кодових сигналів в суміжне рейкове коло.

При проектуванні системи числового кодового автоблокування на перегоні були застосовані наступні типи сигнальних установок (Додаток Г): О – одиночна сигнальна установка; Ои – одиночна сигнальна установка зі схемою сповіщення до станції або переїзду за дві ділянки наближення; Оп2 – одиночна сигнальна установка перед переїздом, сповіщення на який подається за дві блок-ділянки; Оп1 – одиночна сигнальна установка перед переїздом, сповіщення на який подається за одну блок-ділянку; Омз – одиночна сигнальна установка з додатковими жовтим і зеленим миготливими показаннями.[2]

На кожнії сигнальнії установки кола кодування кодами 3, Ж, КЖ включаються фронтовим контактом реле ПН при неправильному русі, показання кодів обирається реле ИП та їх повторювачами ИП1. Реле ИП спрацьовує по лінійному колу И-ОИ, що поєднує сигнальні установки перегону. При правильному напрямі руху реле ИП включені в лінійні кола тиловими контактами реле ПН і фронтовими контактами реле Ж2, збуджені струмом прямої полярності і контролюють вільний стан блок-ділянки. При неправильному напрямі руху фронтовими контактами реле ПН кожне реле ИП перемикається на живлення через контакти реле ИП наступної блок-ділянки. Збуджуючись струмом прямої полярності, воно контролює вільність два і більше блок-ділянок від даного світлофора. Збуджуючись струмом зворотної полярності воно контролює вільність першої блок-ділянки. При занятості першої блок-ділянки реле ИП вимикається.

У сигнальній установці Оп2 незалежно від встановленого напряму руху по лінійному ланцюгу И-ОИ передається інформація в схему сигналізації переїзду про стан двох ділянок наближення до переїзду. Сигнали, що подаються в лінійний ланцюг, розрізняються за амплітудними і полярними ознаками, що дозволяє контролювати три стійкі стани двох ділянок блоку перед переїздом.

Сигнальна установка Оп2 складається з таких основних елементів:

- И – імпульсне колійне реле, яке призначене для прийому кодів з рейкового кола;

- ДА – дешифратор автоблокування, служить для контролю роботи колійного приймача в імпульсному режимі, розшифровки кодів, управління сигнальними реле Ж і З, а також для схемного контролю стану ізолюючих стиків. Складається з блоків виключення (БИ), конденсаторів (БК), лічильників (БС);

- Т - трансмітерне реле яке комутує своїм посиленим контактом коло живлення рейкового кола в кодовому режимі;

- Ж, З – сигнальні реле. Виконують функцію управління сигнальними показаннями світлофора і вибору показання коду;

- Ж1, Ж2, Ж3 – повторювачі сигнального реле Ж - беруть участь в схемі вибору сигнальних показань, вибору показань коду, кола сповіщення і логіки роботи дешифратора;

- РО – вогняне реле, призначене для контролю цілісності основної нитки лампи червоного вогню;

- ОД – додаткове вогняне реле. Контролює цілісність резервної нитки лампи червоного вогню;

- ОІ - зворотний повторювач імпульсного реле І. Служить для комутації ланцюга кодування в неправильному напрямку;

- Н – реле напряму. Здійснює амплітудну і полярну селекцію сигналу в колі зміни напряму;

- ПН – повторювач реле напряму. Проводить перемикання кіл схеми на неправильний напрям руху: подачу імпульсного живлення кодом КЖ в рейкові кола;

- ІП - сповіщувальне реле наближення. Контролює стан попередньої блок-ділянки і здійснює вибір значності кодів при неправильному напрямі руху і бере участь в схемі ланцюга сповіщення на переїзд при правильному напрямі.

- ИП1 – повторювач нейтрального якоря реле ІП. Бере участь у виборі значності кодів при неправильному напрямі руху і у виборі полярності ланцюга сповіщення як в правильному, так і в неправильному напрямі.

- ДТ - додаткове трансмітерне реле - забезпечує кодове живлення рейкових

кіл при неправильному напрямку руху;

- ПДТ - реле включення ДТ. Комутує джерело струму для подачі кодового живлення на релейному кінці рейкового кола при неправильному напрямі руху.

- КПТШ - кодовий колійний трансмітер. Призначений для формування імпульсів струму певної тривалості кодів.[3]

Якщо поїзд знаходиться на ділянці за світлофором у сигнальній установці реле И знеструмлене, від чого перестає робити дешифратор і вимикаються сигнальні реле Ж, Ж1, Ж2, З. Тиловим контактом Ж2 замикається коло лампи червоного вогню на світлофорі 4. Одночасно формується схема кодування наступної блок-ділянки. Через контакт КЖ1 трансмітера працюють реле ПТ у блоці БИ-ДА і слідом реле Т. Перемикає свій контакт у колі живлячого трансформатору, реле Т організовує передачу коду КЖ у рейкове коло. При перегоранні лампи червоного вогню вимикається вогняне реле О і своїм фронтовим контактом розмикається коло кодування, чим переноситься червоний вогонь на світлофор НД. Коли у рейкове коло поступає код КЖ. У сигнальній установки Оп2 працює реле И та вмикає кола дешифратора. При цьому послідовно збуджуються реле Ж, Ж1 та Ж2. Через фронтовий контакт реле Ж2 і тилові контакти реле ПН і З замикається коло жовтого вогню. Якщо реле И приймає код Ж ,то збуджуються сигнальні реле Ж, Ж1, Ж2 і З. Через тиловий контакт ПН та фронтові Ж2 і З на світлофорі вмикається лампа зеленого вогню та замикається коло кодування ділянки кодом З. При зміні напрямку тиловими контактами реле ПН вимикаються лампи дозволяючи вогнів світлофору та кола кодування для правильного напрямку руху, а своїм фронтовим контактом це реле замикається постійне коло імпульсного живлення реле Т і ПТ.

Соседние файлы в папке Пояснювальна записка ВМЮ