Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
псп дніпровські зорі.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
416.77 Кб
Скачать

3.Технологія обробітку ґрунту,комплекси механізації вирощування основних видів сільськогосподарських культур

Роботи в сільськогосподарському підприємстві спрямовані на досягнення найвищих результатів по вирощуванню основних видів с/г культур. Розроблено заходи по нагромадженню і збереженню вологи та поживних речовин в грунті шляхом створення культурного орного шару з оптимальною зоною мікробіологічних процесів.

Технологія обробітку грунту в господарстві складається із слідуючих агротехнічних процесів :

  • оранка

  • культивація основна

  • культивація передпосівна

  • догляд міжряддя просапних культур

  • дискування і лущення стерні.

Оранка на зяб після зернових культур у господарстві проводять рано після 3-4 тижня після збирання урожаю. Зяблевою оранкою поглиблюють і окультурюють орний шар грунту. Вона є також основним із заходів по боротьбі з бур’янами, шкідниками і хворобами рослин. Глибина оранки 25-35см поліпшує водно повітряний режим орного шару сприяє нагромадження вологи в ґрунті.

Обробіток пару під ярі та озимі культури проводять шляхом післязбирального лущення стерні 1-2 рази на глибину 5-7см. Після появи бур’янів проводять осіню оранку на повну глибину, при необхідності із заглибленням орного горизонту. В цьому випадку перед обробітком в поле вносять гній. Потрібно пам’ятати, що періодична зміна глибини оранки грунту запобігає утворення пружної підошви та сприяє боротьбі з бур’яном. Тому оптимальна глибина оранки грунту з глибоким гумусним шаром під зернові становить 20-25 см під цукрові буряки 28-32, під кукурудзу 25см.

Передпосівна підготовка грунту під ярі зернові культури проводиться так:

  • культивація на глибину закладання насіння з одночасним боронуванням, при необхідності проводять прикатковування до посіву чи після посіву.

Завдання передпосівної культивації полягає в тому, що у створенні сприятливих умов для проростання насіння.

Після посіву зернових і просапних культур грунт не повинен просідати, тому що це призводить до обривання молодих,які ще не закріпилися у грунті корінців в наслідок чого помирає і сама рослина. Тому глибина культивації повинна бути приблизно до глибини закладання насіння 3-5 см.

Щоб до насіння легко надходила вода і повітря верхній шар грунту повинен бути розпушений.

Одним із завдань передпосівного обробітку грунту є також знищення бур’янів сходи яких з’явилися на весні.

Основним знаряддям передпосівної обробітку є культиватор КПС-4 з спеціальними лапами ними можна рівномірно і неглибоко розпушити грунт та знищити зійшовши бур’яни.

Культури з ранніми строками сівби – пшениці і ячменю проводять звичним способом з міжряддям 15см. Сіютьрядковими сівалками СЗ-3,6 глибина загортання насіння 3-4см

Оптимальні строки сівби цукрових буряків настають при доброму розробки грунту і при сталості його температури на глибину 10см +5-6 гр. висівають сівалками точного посіву.

Розпушування міжрядь пі цукрові буряки проводять культиватором УСМК – 5,4Б.

Є два способи збирання зернових і зернобобових культур це:

- пряме комбайнування, при якому хлібну масу скошують і зразу обмолочують.

- роздільне де спочатку скошують, хлібну масу, у валки де вона достигає, а потім підбирають комбайном.

Вибір способу залежить від погодних умов і від стиглості хлібної маси.

На високорослих зернових використовують висоту зрізу 20см для кращого вимолоту хлібної маси.

Для скошування зернових культур використовують жатки ЖРБ-4,2 або ЖВН-6А.

Для підбору валків і прямого комбайнування раніше використовувалися комбайни СК-4. Зараз господарство має три комбайна марки ДОН-1500. Цієї потужності вистачає, щоб зібрати врожай в найменші строки з мінімальними витратами.

Отже технологія вирощування сільськогосподарських культур в господарстві є такою самою як і в других господарствах методами ведення земельних робіт. Роботи проводять в відповідності до агростроків.

Нові технології не використовуються, цим і погана для ведення господарської діяльності господарства так як на сьогоднішній день розроблено дуже багато нових технологій по вирощування різних сільськогосподарських культур з набагато меншими енерго- та матеріалозатратами.

Обробіток під ярі та озимі культури.

Обробіток чорного пару .Після збиральне лущення стерні 1-2 рази ( в залежності від засміченості поля ) на глибину 5-7 см.

Після появи буряна осіння оранка на повну глибину , при необхідності з заглибленням орного горизонту . В цьому випадку перед оранки вносять гній.

Весняно-літній догляд за чорним паром проводять весняне боронування, періодичний обробіток лемішним лущильником або культиватором із збільшенням глибини кожний раз на 4-5 см. За 2-3 тижні до сіяння проводять приорювання на глибину орного шару . При засусі орний шар не переорюють , а культивують на глибину 12-14 см (культиватори –плоско різи КПП-2,2 та КПУ-400 , штанговий культиватор КШ-3,6).

Передпосівний обробіток-культивація на глибину згладженим полінням з одночасним боронуванням , при необхідності проводять при коткування до посіву чи після .

Обробіток ґрунту після багаторічних трав пласт орють плугами на глибину 20-24 см зразу після першого укосу трав , а в су погоду перед оранкою доцільно провести перехрещений обробіток поля дисковими знаряддями . Після підйому пласта до посіву озимих поле 2-3 рази , культивується , а після посіву в суху погоду прикотковується .

Напів паровий обробіток ґрунту виконується після збирання ранніх колоскових при добрій зволоженості ґрунту виконується оранка комбінованим орним агрегатом . При сухій погоді попередньо проводять лущення а через 12-15 днів оранку

Обробіток ґрунту після непарових попередників при нашій у борці і добрих запасах вологи в ґрунті оранка комбінованим способом при сухій погоді лущенням стерні із послідуючою оранкою на глибину 20-22см ; При значному залу шені верхнього прошарку ґрунту обробіток лущильниками дисковими боронами .

Обробіток ґрунту після пропасних попередників : при добрій зволоженості от вальна оранка на глибину 14-22см з одночасним боронуванням та за катуванням ; в суху осінь доцільно поверхневий обробіток важкими дисковими боронами чи плоско різами .

Обробіток під ярі зернові культури

Лущення стерні. Вслід за збиранням урожаю лущать стерню на глибину 7-8 см (для кращого проростання бур’янів ).

Зябовий обробіток ґрунту.

Його виконують при малій появі буряну якомога рані ще плугом з предплужником . Глибина оранки 20-22см .

Передпосівний обробіток ґрунту .

Раннє весняне боронування : от вального зябу зубовими або сітчастими боронами в 1-2 сліди , плоско різного зябу гольчастими боронами БИГ-3 ; культивація з одночасним боронуванням на глибину 8-10 см.

Обробіток ґрунту під кукурудзу на зерно .

Після культур суцільного посіву добрі результати дає лущення стерні на глибину 7-8 см з послідуючою глибокою оранкою плугами ПН-8-35 .

На полях після високостеблових культур важливо зріджувати стеблові і кореневі лущильниками БДТ-7 в двох напрямках з послідуючою оранкою плугами з передплужниками на глибину

27-30 см.