Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
псп дніпровські зорі.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
416.77 Кб
Скачать

4.Технологія і комплексна механізація збирання зернових

Способи і строки збирання, типи робочих органів зернозбиральних комбайнів та їх технологічна наладка обґрунтовується сортовими та врожайними особливостями зернових культур, кількістю стебел на 1 м2 площі, врожайністю. Співвідношення маси зерна і не зернової частини довжиною, міцністю стебел, часом рівномірність достигання зерна, забур’яненість та інше.

Початок збирання і тривалість залежить від сталості зерна в колосі. Пшениця достигає рівномірно порівняно з житом, ячменем, вівсом та іншими. Від початку воскової до повної стиглості у неї майже припиняється збільшення маси зерна, а у жита та ячменю триває. Овес достигає дуже

нерівномірно – спочатку верхня частина волоші, потім середня та нижня. Отже, у разі передчасного збирання жита і вівса може бути багато щуплого зерна. У достиглого ячменю дуже ламке колосся, тому його потрібно збирати у стислі строки.

Збирають зернові культури комбайновим способом. Комбайновий спосіб може бути однофазним (пряме комбайнування) і двофазним (роздільне збирання). Пряме комбайнування передбачає зрізування стебел, обмолот хлібної маси, відокремлення зерна від соломи очищення зерна від домішок і збирання продуктів обмолоту (полови та соломи).

Зерно збирають у бункер комбайна, а солому і полову укладають у полиці чи валки на полі або подрібнюють і збирають у візки. Всі ці операції виконуються комбайном в єдиному безперервному потоці. Прямим комбайнуванням збирають культури з підсіяними багаторічними травами, низькорослі (до 50 см.), перестояні, зріджені (менше 280 рослин на 1 м2), якщо немає можливості сформувати валок масою 1,4 кг на 1 м довжини. Відмінність роздільного збирання від прямого комбайнування полягає в тому, що рослинну масу зрізують і обмолочують не одночасно, а роздільно у дві фази. Спочатку рослини укладають у валки валковими жатками для підсихання і достигання (перша фаза), а через 3 – 5 днів підбирають валки комбайнами, обладнаними підбирачами. Далі процес відбувається так як і при однофазному способі. При двофазному способі збиральні роботи починають на 3 – 5 днів раніше, що має не абияке господарське значення. Стебла під час лежання у валках значно підсихають, а бур’яни в’януть. Тому полегшується обмолот і очищення зерна, пропускна здатність молотарки помітно збільшується. Однак при цьому збиранні машини рухаються по полю двічі, що призводить до збільшення затрат.

Звичайно застосовують два способи збирання озимих і ярих хлібів , зернових бобових культур : пряме комбайнування і роздільне прибирання . Вибір способу залежить від погодних умов , стану стебла , засміченості полів.

Прямим комбайнуванням звичайно збирають низькорослі , зріджені , але мало засмічені а також дозрілі хліби при рівномірному їх достиганні .

Роздільний спосіб застосовується при збиранні високостеблових та засмічених посівів при настанні високої стиглості зерна , а також нерівномірно достигаючих (просо та інші ) та культур,що легко обсипаються та сортів .Цей спосіб застосовується господарством і в тому випадку , коли при великих площах необхідно прискорити збирання врожаю і звести до мінімуму втрати .

На високорослих хлібах використовують висоту зрізу біля 20 мм (для кращого провітрювання скошеної маси ); при збиранні зріджених та низькорослих хлібів можливий низький зріз із здвоєним валком .

Зерново-бобові культури убирають також при низькому зрізі. Для запобігання втрат та зниження якості зерна збирання урожаю починається від косовиці і закінчуючи підбиранням зерна на току , намагаються проводити в зжаті строки.

Для скошування хлібів , круп’яних та бобових культур використовують жатки ЖРБ-4,2 , ЖВИ-6А.

Для скошування великих хлібів на зернові жатки встановлюють ексцентрикові мотовила .

Для підбора валів і прямого комбайнування раніше використовували комбайни СК-4 . Зараз господарство має три комбайни марки ДОН-1500 , один з яких новий . Цієї потужності вистачає щоб зібрати врожай в найкоротші строки з мінімальними витратами .

Збирання кукурудзи в початках починають при вологості зерна не більше 40% комбайнами «Нива» з приставками ППК- Найбільш ефективна так називаємо комбінована технологія збирання , не використовується .