Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт ТОВ Прогрес.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
48.8 Кб
Скачать

6. Зоогігієна з проектуванням тваринницьких приміщень

По кожному проекту господарства розроблені генеральні плани, перелік будівель і споруд, ілюстрації основних приміщень, де показані технологічні параметри, розрахунки одержання матеріальної продуктивності.

Об'єкти господарства розміщені на рівній ділянці, схил на сонячну сторону не більше 5°, добре провітрюється, але захищені від панівних вітрів. Ґрунтові води не менше 5м, напірна вода не менше 12м. об'єкт забезпечений водою високої якості.

Стіни міцні, довговічні, вогнестійкі - цегляні. Стеля ізольована від зовнішнього середовища, з вологістю 70% температурою 10 °С (в різних відділах різна), повітрообмін від 0,3 - 1,0 (залежить від пори року), коефіцієнтом теплопередачі Ко=0,2 - 0,7 кком/год/м2/с. Підлога тепла, суха, не слизька, зручна для очищення і дезінфекції, у стійлах м'яка і тепла. Вікна розміщені рівномірно, висота від підлоги до вікна 1,1 - 1,3 м. Ворота, двері, в холодних зонах - тамбури. Для виходу і входу обслуговуючого персоналу -двері, ще не пропускають тепло і не конденсується волога (відкриваються на зовні). Покрівля - водонепроникна, довговічна.

7. Ветеринарно - санітарні заходи

В умовах необхідності зростання продуктивності тварин, створення високопродуктивного племінного стада свиней значно збільшується вимоги до ветеринарної служби. Це зумовлено необхідністю постійної безпосередньої участі ветеринарних працівників у виробничих процесах на фермі.

Основна увага ветеринарних працівників мусить бути сконцентрована на проведення загальної профілактичної роботи зоогігієнічного та ветеринарно-санітарного характеру. Слід відмітити, що в даний час свиноферма звільнена від різних інфекційних захворювань.

До основних заходів, направлених на попередження заносу інфекцій з інших господарств, відносяться:

  • організація пропускної системи при вході та в'їзді на ферму;

  • обладнання санпропускників;

  • обладнання дизбар'єрів в корпусах ;

  • контроль за використанням спецодягу та власної гігієни працівників ферми.

Високий відсоток збереження свиней та хороша продуктивність маток в значній мірі залежить від своєчасного та якісного проведення комплекту ветеринарних заходів. Так, при вирощуванні поросят в зимовий час особливу увагу слід

звернути на сухість приміщення ранню відгодівлю поросят мінеральними

кормами.

Для попередження захворювань поросят на анемію в зимовий період,

необхідно проводити ін'єкцію залізо утримуючих препаратів ( феродекс, фероглюкін) та інші, проводити опромінювання малих поросят кварцовими лампами.

Для профілактики шлунково - кишкових захворювань необхідно давати поросятам з 10 - 15 денного віку антибіотики (біоміцин, тетроциклін).

Щорічно, весною та восени необхідно проводити дегильметизацію всього дорослого поголів'я та молодняку свиней.

Крім того, необхідно щорічно розробляти і впроваджувати комплекс ветеринарно-санітарних заходів на свинофермі, куди мусить входити:

  • регулярні біологічні та клінічні обстеження тварин на захворювання інфекційними та інвазійними хворобами;

  • регулярне проведення очищення, дезінфекція, дератизація приміщення;

  • щорічна розчистка копит кнурів та маток;

  • використання приміщень по принципу "все зайнято - все пусто".