Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

normokontrol_mag

.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
611.73 Кб
Скачать

ЗРАЗОК ТИТУЛЬНОГО АРКУША АВТОРЕФЕРАТУ ТА МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО НЬОГО

ПОЛТАВСЬКА ДЕРЖАВНА АГРАРНА АКАДЕМІЯ НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ ТА БІЗНЕСУ ФАКУЛЬТЕТ ОБЛІКУ ТА ФІНАНСІВ

підпис Антонов Петро Іванович

УДК 658

ОБЛІК ВИРОБНИЧИХ ЗАПАСІВ У СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ

Спеціальність „Фінанси”

Автореферат

магістерської роботи на здобуття кваліфікації магістра з фінансів

Полтава 201_

Магістерською роботою є рукопис Робота виконана в ННІ „Економіки та бізнесу” Полтавської державної

аграрної академії на кафедрі фінансів і кредиту

Науковий керівник кандидат економічних наук, професор

Аранчій Валентина Іванівна,

Полтавська державна аграрна академія, перший проректор, завідувач кафедри фінансів і кредиту

Рецензент

Шуба Любов Іванівна,

 

Управління агропромислового розвитку

 

Лохвицької РДА,

 

Начальник відділу бухгалтерського обліку, економіки,

 

інформаційного забезпечення та кадрової роботи

Захист відбудеться „___” _______ 20__ р. о __ годині на засіданні Державної екзаменаційної комісії у ПДАА за адресою: 36003, м. Полтава, вул. Сковороди, 1/3, навчальний корпус __, аудиторія ____.

Відповідальний за

 

нормо-контроль

О.П. Зоря

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження передбачає опис існуючої проблемної ситуації, яка потребує вирішення. Будь-яке наукове дослідження у сфері бухгалтерського обліку, аналізу, контролю (аудиту), фінансів, кредитування проводиться з метою подолання певних труднощів у процесі пізнання нових явищ, пояснення невідомих фактів чи виявлення неповноти використовуваних раніше способів пояснення відомих фактів. Правильна постановка і вичерпне формулювання нових проблемних питань більшою мірою визначають стратегію дослідження взагалі й напряму наукового пошуку зокрема.

Висвітлення актуальності не повинно бути занадто розширеним. Достатньо лаконічного викладу її у кількох абзацах. Головне – викласти сутність проблемної ситуації та зазначити вчених, які вели дослідження у даному напрямі.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Магістерська робота виконана в межах програми науково-дослідних робіт кафедри фінансів і кредиту за темою „Удосконалення механізму фінансової діяльності підприємств, організацій і установ”.

Мета і завдання дослідження. Мета дослідження полягає у вирішенні наукової проблеми шляхом удосконалення обраної сфери діяльності конкретного об’єкта. Формулювання мети магістерської роботи має бути лаконічним та конкретизуватися у завданнях дослідження.

Приклад.

„Метою магістерської роботи є проведення комплексної оцінки системи управління конкурентоспроможністю на аграрному підприємстві, розробка та обґрунтування шляхів її удосконалення в напрямі забезпечення високих фінансових результатів”.

„Метою магістерської роботи є формування ефективної системи управління витратами в аграрних підприємствах”.

Завдання на виконання магістерської роботи ілюструють хід досліджень у межах визначених пунктів плану. Початок формулювання кожного із завдань передбачає використання дієслів у наказовій формі: „виявити”, „розмежувати”, „узагальнити”, „розробити”, „дати критичну оцінку”, „удосконалити”.

Предмет і об’єкт дослідження. Об’єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як часткове та загальне.

Приклад.

Об’єктом дослідження у магістерській роботі є процес управління витратами на підприємствах аграрного сектору Предметом дослідження виступає сукупність теоретичних, методичних і

практичних питань формування ефективної системи управління витратами підприємства та підвищення фінансових результатів його діяльності.

Невірно ототожнювати об’єкт дослідження з підприємством, на матеріалах якого виконується магістерська робота.

Методи дослідження – детально наводиться перелік методів дослідження та областей їх використання.

Приклад.

Основою дослідження є фундаментальні положення з економічної теорії, праці вітчизняних і зарубіжних вчених з проблем формування та використання основних засобів аграрних підприємств.

Для реалізації поставлених завдань дослідження використовувались такі методи: діалектичний метод пізнання та теоретичного узагальнення – для комплексного дослідження питань економічної сутності основних засобів; групування та статистичних порівнянь – для оцінки стану основних засобів на підприємстві; аналізу і синтезу – для узагальнення інформації щодо забезпечення підприємства основними засобами; абстрактно-логічний – для теоретичного узагальнення сутності та змісту напрямів підвищення ефективності використання основних засобів і формулювання висновків; індукції та дедукції – для уточнення понять „основні фонди”, „основні засоби”, „знос”; графічний і табличний – для наочного відображення результатів дослідження; абстрактно-логічний – для формування мети й завдань дослідження; комплексно-системний підхід – для вивчення положень національного законодавства та нормативів щодо обліку основних засобів.

Інформаційною базою роботи є законодавчі та інші нормативноправові акти України з питань формування та використання основних засобів, матеріали науково-практичних конференцій з проблем формування та використання основних засобів, матеріали державних органів статистики, дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності сільськогосподарських підприємств Полтавської області, а також власні дослідження та спостереження.

Наукова новизна одержаних результатів передбачає подання короткої анотації нових наукових положень запропонованих особисто магістром до впровадження у практику облікової, фінансової, аналітичної, контрольної роботи підприємства. Формулювання положень наукової новизни має починатися із дієслів доконаного виду: „виявлено”, „розмежовано”, „узагальнено”, „розроблено”, „удосконалено” „набуло подальшого розвитку”, гармоніювати з завданнями виконання дипломної роботи, відображати ефективність та перспективи використання розробок.

Приклад.

удосконалено механізм стратегічного управління витратами підприємства для довгострокового забезпечення економічної ефективності його діяльності за умов впливу зовнішніх та внутрішніх чинників на рівень і поведінку витрат;

удосконалено методичні підходи до нормування виробничих ресурсів у рослинництві, які повинні передбачати вибір технологій вирощування сільськогосподарських культур залежно від технічних і фінансових можливостей підприємства, а також оптимальне поєднання ресурсів за кожною технологічною операцією;

набули подальшого розвитку напрями нормативного планування, обліку та оперативного економічного аналізу виробничих витрат з використанням спеціалізованих комп’ютерних програм.

Практичне значення одержаних результатів полягає в розробці та наданні рекомендацій щодо удосконалення фінансових відносин у практичній діяльності сільськогосподарських формувань і підтверджується Актом впровадження в межах досліджуваного суб’єкта.

Особистий внесок здобувача. Магістерська робота є самостійно виконаним науковим дослідженням. Усі розробки та пропозиції, що

містяться в роботі, належать особисто автору.

Апробація результатів дослідження. Наводиться інформація про перелік конференцій, семінарів, круглих столів та інших наукових зібрань, де доповідалися результати досліджень. Ксерокопії програм роботи таких наукових зібрань наводяться магістром після додатків.

Приклад.

Результати дослідження доповідалися й одержали позитивну оцінку на 2 міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференціях, а саме: Міжнародна науково-практична конференція „Проблеми реформування бухгалтерського обліку в Україні” (Полтава, ПУСКУ, 2009 рік); Четверта міська міжвузівська науково-практична конференція викладачів, студентів та молодих вчених (Житомир, ЖДТУ, 10-11 травня 2009 року).

Публікації. наводиться інформація про публікацію результатів наукових досліджень студентів-магістрів у межах виконання магістерської роботи.

Приклад.

За результатами дослідження опубліковано 3 наукові праці загальним обсягом 0,89 др. арк., в тому числі у фахових виданнях опубліковано 2 наукові статті обсягом 0,8 др. арк., у матеріалах конференцій тези 1 доповіді обсягом 0,09 др. арк.

Увага! При переведенні обсягу наукових публікацій у MS Word активізують функцію „Сервіс-Статистика” та кількість друкованих знаків з пробілами ділять на 40000.

Структура та обсяг магістерської роботи. Магістерська робота складається з вступу, п'яти розділів, висновків, додатків, списку використаних джерел, що нараховує 119 найменувань, містить 14 таблиць, 9 рисунків, 19 додатків. Основний зміст магістерської роботи викладено на 113

сторінках друкованого тексту (вказується обсяг роботи без списку використаних джерел).

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

Увступі обґрунтовано актуальність теми магістерської роботи, відображено мету, основні завдання, об’єкт і предмет дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення, наведено дані про апробацію одержаних результатів.

Упершому розділі „Теоретичні основи економічної ефективності використання основних засобів” спочатку вказується анотативно перелік завдань вирішених у теоретичному аспекті.

Приклад.

Досліджено трактування понять „основні фонди”, „основні засоби”, „знос”, поглиблено класифікацію основних засобів із врахуванням особливостей сільськогосподарських підприємств для підвищення ефективності управління ними, досліджено документацію, методологічні підходи щодо обліку та аналізу основних засобів.

Далі наводиться стислий виклад ходу та результатів досліджень, виконаних у межах першого розділу з акцентом на положення наукової новизни та належною ілюстрацією засобами унаочнення.

Приклад

Для здійснення будь-якого виробничого процесу, крім самої праці як доцільної діяльності людей, необхідні предмети праці, тобто матеріально-технічні ресурси та засоби праці. Сукупність засобів праці, якими розпоряджається підприємство, складає його основні фонди. Кращих результатів у своїй діяльності досягають ті підприємства, які своєчасно технічно переозброюють виробництво, замість застарілої, впроваджують нову техніку та засоби виробництва.

За результатами дослідження встановлено, головним джерелом відтворення основних засобів є амортизаційні відрахування і прибуток. Саме завдяки їм підприємство може здійснювати не лише просте, а й розширене відтворення цього ресурсу. Прийнято вважати, що амортизаційні відрахування є джерелом здійснення простого відтворення основних засобів. Проте вони нерідко можуть стати і джерелом розширеного відтворення у випадках, коли підприємству ще немає потреби замінювати працюючі основні засоби, а отримані суми амортизаційних відрахувань завдяки введенню прискореної амортизації є досить значними і можуть бути використані для придбання додаткової кількості основних засобів І так далі...

Інформація про результати дослідження стану охорони праці та рівня робіт з екологічної експертизи наводиться стисло (2-3 речення) з

констатацією оцінки стану проведення означених робіт.

ВИСНОВКИ

Висновки мають відповідати тільки тому матеріалу, що викладений у роботі. Формують висновки наприкінці роботи як підсумковий матеріал у вигляді окремих тез. Їх подають в гранично-стислому викладі. Але й при цьому слід дотримуватися принципу: у висновках слід йти від конкретних до більш загальних і важливих положень.

Закінчення (загальні висновки) не повинно повторювати проміжні узагальнення з розділів. Висновки доцільно виконати незначним обсягом за кількістю сторінок, але місткими за інформаційним наповненням. Якісно сформований висновок характеризується тим, що особа, яка не знайома з дослідженнями, прочитавши його, може представити якісну сутність даної роботи (без її методичних і конкретних кількісних аспектів) і зробити висновки про можливі напрями подальших досліджень.

Виклад матеріалу висновків доцільно почати з короткого ємкого абзацу, що підкреслить актуальність теми роботи. Далі слід навести речення переходу до пунктів висновків, що послідовно сформульовані за структурними елементами плану.

Приклад.

Проведені дослідження щодо методологічних та організаційних засад наявності та руху основних засобів на підприємстві дають змогу зробити ряд висновків та пропозицій:

1.

2.

3.

Пункти висновків доцільно формулювати за структурою: „Суть проблемного питання та процедура дослідження, що його виявила →

результат дослідження”

Приклад.

„... Дослідження засад класифікації основних засобів виявило потребу у її удосконаленні. Основною класифікаційною ознакою є цільове призначення, згідно якого основні засоби поділяють на дві групи: активна та пасивна частина. З метою поліпшення управління основними засобами їх класифікацію слід доповнити новою ознакою за ступенем зношеності, що забезпечить більш якісну й оперативну інформацію про їх функціональну придатність”.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ РОБОТИ

1. Антонов П.І. Амортизація основних засобів після їх переоцінки / П.І. Антонов // Школа бухгалтера. – 2008. – № 3. – С. 11-15.

2. Антонов П.І. Амортизаційні відрахування як джерело фінансового забезпечення відтворення основних засобів у сільському господарстві / П.І. Антонов, К.О. Утенкова // Економіка АПК. – 2007. – № 7. – С. 90-96.

Анотації

Антонов П.І. Облік виробничих запасів у сільськогосподарських підприємствах. – Рукопис.

Магістерська робота на здобуття кваліфікації „Магістр з фінансів” за спеціальністю „Фінанси”. – Полтавська державна аграрна академія, Полтава,

20__.

Робота присвячена дослідженню теоретичного та практичного аспектів організації та методики бухгалтерського обліку виробничих запасів і розробці перспективних напрямків їх удосконалення для сільськогосподарських підприємств.

У результаті дослідження уточнено категорії „запаси”, „виробничі запаси”, „товарно-виробничі запаси”, розроблено форми первинних документів, що відображають рух виробничих запасів, які спрощують їх облік і посилюють контроль; проведено оцінку сучасного стану нормативноправового регулювання стану та використання виробничих запасів, запропоновано класифікацію виробничих запасів для сільськогосподарських підприємств, яка створює умови для ефективної системи їх бухгалтерського обліку; уточнено порядок закупівлі виробничих запасів за державні кошти та відображення таких операцій у бухгалтерському обліку; запропоновано концептуальні основи відображення в бухгалтерському обліку додаткових біологічних активів.

Ключові слова: виробничі запаси, товарно-виробничі запаси, бухгалтерський облік, оцінка, облікова політика, звітність, управління запасами.

Антонов П.И. Учѐт производственных запасов в сельскохозяйственных предприятиях. – Рукопись.

Antonov P.I. Stocks accounting in agricultural firms. – Manuscript.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]