Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
A_4__ZM1__zagalne.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
2.54 Mб
Скачать

2.2 Види мікробних культур

В оточуючому середовищі мікроорганізми існують всюди (повітря, ґрунт, вода, каміння і будівлі, зовнішня і внутрішня поверхня організму тварини, рослини, людини, корми і харчові продукти тощо). У всіх зазначених об’єктах наявна змішана культура мікробів. Цю природну суміш мікробів можна чітко побачити лише в електронному мікроскопі. Висів мікробів з будь-якого нативного зразка на лабораторні або природні середовища призводить до того, що із 100-300 видів суміші, виросте приблизно 2-20 (рис. 2.3).

Рис.2.3. Змішана культура мікроорганізмів

Мікроби одного виду - чиста культура – в природних умовах зустрічаються дуже рідко. Але чисту культуру без особливих проблем можна виділити в лабораторії. Методика отримання різних мікробних культур має таку послідовність (рис. 2.4, табл. 2.2):

  • відбір зразка, в якому існує мікробна асоціація (змішана культура);

  • висів матеріалу на живильне середовище і виділення частини видів із змішаної культури (накопичувальна культура). Висів проводять таким чином, щоб отримати на середовищі окремі скупчення мікробів – колонії, які мають характерну форму, колір та інші ознаки. Зовнішній вигляд колоній (культуральні ознаки) дозволяє вибрати ті, що будуть виділятись в якості чистої культури;

  • повторний висів і виділення із окремих колоній чистої культури відповідного мікроорганізму;

  • об’єднання матеріалів декількох чистих культур (вологі або висушені препарати) і використання їх з метою профілактики та лікування хвороб, виготовлення кормів та харчових продуктів (асоційована культура).

Природні системи

Представники різних груп мікробів,

багато видів

Представники одної групи мікробів, багато видів

Змішана культура

В лабораторії із зразків природного мікробного матеріалу,

в штучних системах виділяється

Накопичувальна культура

Чиста культура

Асоційована культура

Рис. 2.4 Послідовність виділення мікробних культур

Табл.2.2 Порівняльна характеристика мікробних культур

Вид культури

Місце знаходження

К-ть видів

Змішана

Міститься в природних об’єктах

Десятки і сотні видів

Накопичувальна

Виділяється при першому висіві на тверді або рідкі середовища в лабораторії

3 -15 видів

Чиста

Виділяється при пересіві мікробного матеріалу із відповідної колонії на тверді або рідкі середовища в лабораторії

1 вид

Асоційована

Об’єднаний матеріал декількох чистих культур в біопрепаратах

(вакцини, пробіотики, закваски)

2-6 видів

На твердих поживних середовищах (і в природних системах, і в штучних лабораторних) мікроби виростають у вигляді специфічних скупчень. Кожне з них (плівка, колонія, штрих) містить тисячі або мільйони клітин ( рис. 2.5).

штрих

колонії та штрих

колонії

Рис. 2.5 Характер росту чистих та накопичувальних культур

плівка

Мікробіологів найбільше цікавлять характерні ізольовані скупчення – КОЛОНІЇ, ознаки яких дозволяють одразу віднести виділений мікроорганізм до певної морфологічної групи, іноді – до певного роду.

Саме тому, при перших висівах зразків природного мікробного матеріалу, завданням дослідника є виділення колоній (спочатку в накопичувальній, а потім – в чистій культурі).

Відомості про зовнішній вигляд колоній, які виросли в чашках Петрі, доповнюють характеристикою мікробного росту на поверхні скошеного агару («штрих» чистої культури). При посіві чистої культури „штрихом” на поверхні агару виростає лінія з рівними, хвилеподібними або шорохуватими краями, яка має певний колір, характер поверхні, консистенцію та прозорість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]