Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

домой / ДИЗАЙН Практична робота №6

.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
192.51 Кб
Скачать

Практична робота №6

Тема: Використання типографічних прийомів у розробці публікацій рекламного характеру

Мета: навчитися використовувати типографічні прийоми в розробці рекламної друкованої продукції за допомогою програми CorelDraw.

1 Теоретичні відомості

Створення публікацій рекламного характеру.

Крім загальних композиційних правил, при створенні друкованого документа потрібно враховувати індивідуальні особливості, характер кожного текстового матеріалу, і відображати їх в оформленні сторінки. Особливо це важливо для рекламних видань.

Типографічні прийоми

Текст великих літературних творів цінний сам по собі, отже, його дизайн повинен бути таким, щоб не ускладнювати читання, основна функція шрифту – донести зміст.

Інша справа – реклама. Завдання типографіки в дизайні коротких рекламних документів – зацікавити читача. Реклама відкриває майже безмежні можливості у використанні шрифтів, в ній можна робити навіть те, чого, взагалі кажучи, робити не можна. Зміст тексту, безсумнівно, важливий, але перша задача грамотно виконаної реклами – привернути до неї увагу. При цьому якщо і страждає зручночитаємість, це компенсується візуальним сприйняттям, тим більше, що спочатку охоплюється поглядом весь обсяг сторінки, форма, і тільки потім прочитується інформація. Різноманітні оригінальні прийоми цілком припустимі в невеликих за обсягом текстах. Для того щоб погляд "зачепився" за текст, типографічне втілення слова і його сенс мають бути узгоджені. Наприклад, слово "синій" можна набирати літерами синього кольору, припустимо перевертати або переставляти букви, довільно міняти кегль, застосовувати інші ефекти.

Використання трансформованих шрифтів і контрформи (білий незаповнений фон) в заголовках, на плакатах, обкладинках буклетів, допомагає передати зміст тексту, посилює сприйняття за рахунок візуального ефекту. На рис. 1.1 як приклад наведено роботи Мелло Хаммера (Melle Hammer), дизайнера з Амстердама.

За допомогою шрифтового оформлення можна створювати текстові сторінки динамічного характеру. Цей прийом може стати в нагоді не тільки в рекламі. Листки з розкладом потягів, обкладинки спортивних журналів, інформаційні сторінки з даними про просування товарів, завдяки грамотному дизайну, навіть без ілюстрацій будуть створювати відчуття руху, якщо шрифт, лінії та інші елементи типографіки утворюють динамічну композицію.

 

Рис. 1.1. Приклад використання трансформованих шрифтів і контрформи

Будь-який шрифт спочатку має динамічну форму. Навіть в буквах, графеми яких симетричні і статичні (Т, О, П, Ж, Ф), нерухомість зникає в рукописному варіанті за рахунок нахилу і зміни товщини штрихів. Композиція більшості літер алфавіту (К, Б, Е, В, І, Г) передає рух по ходу читання: зліва направо. Під час читання очі увесь час рухаються: спочатку по горизонтальному рядку вправо, потім швидко до початку нового рядка вліво, і в цілому зверху вниз по сторінці. Отже, типографіка завжди пов'язана з рухом. Рух може бути неявним, якщо текстова колонка набрана з виключенням за форматом і рівними полями, або підкресленим за рахунок спеціальних ефектів, наприклад, у рекламному текстовому плакаті, причому напрямок руху може бути будь-яким (рис. 1.2).

 

Рис. 1.2. Приклади сторінок динамічного характеру

2 Виконання роботи

Завдання. Використовуючи шрифтові елементи, складіть 3 композиції рекламної публікації:

1) з використанням трансформованих шрифтів;

2) з використанням контрформи;

3) динамічного характеру.

Формат, кількість елементів, ритм виберіть самі. Виконуючи завдання в програмі CorelDraw, використовуйте можливості пакета: розміщення тексту вздовж кривої, розташування тексту всередині об'єкта, застосування ефектів: Envelope (Огибаюча), Interactive Distortion (Інтерактивна деформація), Perspective (Перспектива), Extrude (Об'єм).

3 Контрольні питання

1. Завдання типографіки в дизайні рекламних документів. Як воно вирішується?

2. Який прийом використовується для посилення сприйняття тексту.

3. Як можна додати рух тексту?