Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

домой / ДИЗАЙН Практична робота №1

.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
765.44 Кб
Скачать

Практична робота №1

Тема: Розробка фірмового стилю продукції засобами програми CorelDRAW: упаковка

Мета: навчитися розробляти дизайн пакування за допомогою програми CorelDraw, враховуючи основні функціональні вимоги до пакування та особливостей конкретного товару.

1 Теоретичні відомості

Упаковка – це комплекс засобів з підготовки предметів до переміщення та зберігання, для забезпечення їх цілісності, а також матеріали, що використовуються для цих цілей (тара).

Упаковка використовується практично у всіх галузях виробництва. Яскрава, барвиста, зручна і функціональна упаковка привертає увагу покупців та збільшує обсяг продажів товару.

В середині 90-х років упаковка продовольчих товарів вітчизняних виробників значно програвала на тлі продуманого дизайну продукції закордонних компаній. Але часи підходу «у що не впаковуй – усе з'їдять, тому що дешевше» давно минули. Зараз українські бренд-дизайнери й маркетологи все більше будують свою політику, виходячи із принципів емоційного впливу на покупця.

Особливості упаковки:

  • призначена для збереження властивостей товарів після їх виготовлення, а також надання їм компактності для зручності транспортування;

  • у більшості випадків, є одним з носіїв реклами товару;

  • оформлення упаковки є одним з необхідних умов успішного продажу будь-якої продукції;

  • обов'язково несе на собі інформацію про вміст;

  • індивідуальна упаковка може бути об'єднана з пристроями дозування і нанесення (дозатори, пензлики, спонжі), а також засобами обмеження доступу дітям;

  • може мати елементи контролю розтину.

Крім того, сучасні упаковки для продуктів не обов'язково є стандартними квадратними коробками, а можуть мати різні форми, залежно від фантазії дизайнера і побажань замовника. Незвичайна упаковка допомагає виокремити товар на прилавку і звернути на нього підвищену увагу споживача. На сьогодні, наше обладнання дозволяє виготовити практично будь-який вид упаковки з картону і нанести багатобарвний друк, не дивлячись на те, наскільки складна ця картонна коробка. Наші фахівці придумають нестандартне оформлення упаковки, завдяки якій товар буде виділятися на вітринах магазинів.

В деяких випадках створення пакування настільки ж важливе як і розробка самого товару. Зокрема, в парфумерній промисловості вартість хороших французьких парфумів складається з вартості флакону і вмісту, при цьому вартість флакону вища за вміст. Це запобігає товар від підробок, підвищує його престиж.

Виходячи з особливостей упаковки сформована схема розробки дизайну упаковки продукту, яка представлена в таблиці 1.

Таблиця 1 – Схема роботи над дизайном упаковки продукту

Етап 1

Створення основної ідеї, образу упаковки

Етап 2

Підготовка і видача технічного завдання дизайнерам (великий розділ складають технічні і вартісні обмеження)

Етап 3

Розгляд варіантів, запропонованих дизайнером. Вибір оптимального варіанту

Етап 4*

Тестування дизайну упаковки: вибір методів оцінки, розробка сценарію тестування, обробка результатів дослідження

Етап 5*

Внесення змін в дизайн з урахуванням думок потенційних споживачів

* Етап присутній не завжди.

Основним напрямком виробництва є виготовлення упаковок з картону, таких як:

  • упаковка для автозапчастин;

  • харчова упаковка;

  • упаковка для електроніки та електротехнічних товарів;

  • упаковка для побутової хімії;

  • подарункова упаковка;

  • упаковка для алкогольної продукції;

  • фармацевтична упаковка;

  • коробки з картону для взуття та текстильних виробів;

  • оригінальна упаковка для парфумерії та косметики;

  • коробки і упаковка для кондитерських виробів, чаю, кави;

  • святкова упаковка для різних напоїв (вина, пива тощо).

З урахуванням різної форми і властивостей пакувальних матеріалів частіше використовують такі види друку для виготовлення упаковки: трафаретний, глибокий, флексографічний, офсетний, тапмодрук.

Художнє оформлення упаковки має допомогти своєрідному спілкуванню споживача з товаром.

Висока якість художнього оформлення повинна поєднуватись з відповідною якістю товару і надійністю його виробника. Тому вибір способу оформлення повинен враховувати як економічні (обсяг виробництва, продуктивність, витрати на обладнання і матеріали, затрати праці тощо), так і технічні (вид пакувального матеріалу та упаковки, технологічні параметри обладнання, безпечність, умови використання) фактори. Водночас, звертають увагу на естетичний та емоційний ефекти, які необхідно досягнути в процесі художнього оформлення упаковки.

Рис. 1.1 Приклади художнього оформлення упаковки

При розробці упаковки продукту дуже важливо розуміти, що вірне використання й застосування основних правил дизайну дозволяє уникнути безліч неприємних моментів і гірких розчарувань. Це дотримання основних прийоми композиції; теорії форм та обсягів; теорії кольорів (контрастність, сполучення й тональність).

Розробка кольорової композиції упаковки

Закордонні й вітчизняні фахівці приділили велику увагу особливостям сприйняття кольорів, довівши, що за допомогою звернення до емоцій покупця можливо спонукати його зробити покупку.

Як правило, використання певних кольорів на упаковці пов'язане із загальним образом марки й несе в собі ті ж стимули й образи, що й реклама даного продукту. Наприклад, синій колір банки кави Maxwell House залучає людей, що розглядають процес пиття кави як приємний відпочинок, у той час як червоний в Nescafe призиває підбадьоритися, перебороти труднощі, викликає радісне хвилювання від передчуття насолоди.

З позиції кольорових асоціацій не зовсім виправданим виглядає застосування червоного в упаковці 6%-вого молока «Домик в деревне»: хвилювання й активність не уживаються з образом сільської ідилії й домашнього комфорту, що персоніфікує спокійна бабуся-господарка. А от зелений фон пакета кефіру тієї ж марки робить картину цілісною.

Деякі види продуктів традиційно вимагають використання певних кольорів: молочні вироби – білого, зеленого й синього, кольори соковитої трави й неба, хлібобулочні - жовтого, піскового й коричневого. Змішані тони, рідко присутні в живій природі (яскраво-фіолетовий), можуть викликати підсвідому недовіру до продукту харчування й сумніву в його натуральності.

Позитивне або негативне відношення до продукту може сформуватися, якщо кольорове рішення упаковки відповідає або не відповідає життєвим установкам і переконанням людини.

Виділення упаковки із загального ряду можна домогтися застосуванням контрастних кольорів до певних елементів. Принцип використання контрастних кольорів часто застосовується в оформленні упаковки продукції компаній «Вімм-Білль-Данн», «Bridgetown», Fazer, Saarioinen і багатьох інших.

Дуже обережно варто використовувати ахроматичні кольори (всі кольори від білого до чорного). Вони таять у собі небезпеку непомітності продукту для покупця (соки Одеського заводу дитячого харчування). Вирішивши використати відтінки сірого, треба подумати про інші можливості залучення уваги.

Важливо відзначити, що образ продукту не повинен порушувати сформованих уявлень про відповідність певних кольорів виду продукту. Наприклад, продуктова лінія косметики «Золота таємниця» використовує сполучення бежевого й синього кольорів. Перша реакція покупця: «Скільки тональних кремів!». При подальшому розгляді виявляється, що жоден із кремів не є тональним. Однак думка про використання цих кремів як декоративної косметики може залишитися в підсвідомості покупця.

Рис. 1.2 Приклади різних дизайнів упаковки

2 Виконання роботи

Завдання. У CorelDraw створити дизайн упаковки конкретного нового продукту, враховуючи основні функціональні вимоги до пакування та особливості конкретного товару, етапи схеми при роботі над дизайном, а також основні моменти розробки кольорової композиції упаковки.

Необхідно представити упаковку в згорнутому вигляді та у вигляді схеми, по якій вона складається.

Приклади схем та складених по ним упаковок наведені на рис. 2.1.

Рис. 2.1 Приклади упаковок та схем для їх складання

3 Контрольні питання

  1. Дати визначення поняттю упаковки.

  2. Вказати особливості упаковки.

  3. Які етапи складають схему роботи над дизайном упаковки?

  4. Які способи друку використовують для виготовлення упаковок?

  5. Які фактори необхідно враховувати при розробці художнього оформлення упаковки?

  6. Вказати основні моменти, які необхідно враховувати при розробці кольорової композиції упаковки.