Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ET / ЕТ / Гідравліка та теплотехніка / Методичні вказівки для самостійної роботи.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
565.25 Кб
Скачать

Тема 4.3 Загальні відомості про котельні установки

Основні елементи котельної установки та їх призначення. Тепловий баланс котельної установки. Аналіз втрат тепла.

Методичні вказівки

До числа великих котельних агрегатів у теперішній час відносяться установки з паропродуктивністю до 3950 тон на годину, тиском пари до 25 МПа і температурою пари 570°С. Але разом з потужними котельнями установками в країні є і встановлюється велика кількість котелень із агрегатами невеликої продуктивності для постачання пари і гарячої води промислових підприємств сільського й комунального господарства.

Доячи задоволення потреби в парових котлах вітчизняна промисловість э сьогодення час випускає котли, які розрізняють по тиску: низького 0,9 i. 1,4 МПа; середнього 2,4 .. 3,9 МПа; високого 9,8 і 13,8 МПа й закритичного 25 Ма.

Розглядаючи котельню установку, зверніть увагу на її будову, вникаючи в призначення кожного вузла й деталі котельного агрегату. Зверніть увагу на основні (топку, котел, пароперегрівач, економайзер, повітряпідігрівач) і додаткове (арматуру, гарнітуру, вимірювальні пристрої й т.д.) обладнання котельного агрегату. Розберіться з основними показниками, що характеризують економічність роботи котельного агрегату. Пам’ятайте, що зниження різних втрат теплоти в котельній установці, веде до значної економії палива.

Література

[2] с. 172-175;[5] с. 192-185.

Питання для самоконтролю:

1 Яке призначення котельних установок?

2 Як класифікуються котельні установки?

3 Перелічить елементи котельного агрегату, яке їх призначення?

4 Запишіть тепловий баланс котельного агрегату й дайте характеристику .кожної зі складових теплового балансу.

Тема 4.4 Топкові пристрої

Основні методи спалювання палива. Типи топкових пристроїв. Шарові топки. Механічні топки. Камерні топки.

Методичні вказівки

Топковий пристрій (або топка) являється основним елементом котельного агрегату і призначений для спалювання палива з метою виділення тепла і отримання продуктів згоряння з можливо більшою температурою. У той же час топка служить теплообмінним пристроєм, у якому відбувається тепловіддача випромінюванням із зони горіння на більш холодні оточуючі поверхні нагріву котла.

Вивчаючи різні конструкції топкових пристроїв, зверніть увагу на досягнення вчених і інженерів у питаннях раціонального спалювання низькосортних видів палива, поліпшення конструкцій топкових пристроїв.

Подальший розвиток топкових пристроїв передбачає розробку й впровадження удосконалених методів спалювання різних видів палива. як, наприклад, спалювання викопного вугілля в «кип’ячому шарі».Суть цього методу полягає в наступному: під шар вугільного порошку подається сильний струмінь повітря, що приводить шар палива у зважений стан, що і забезпечує його швидке згоряння і інтенсивну тепловіддачу.

Вивчення топкових пристроїв варто почати із класифікації топок і детального вивчення по схемах і кресленням, які є в підручнику шарових і камерних топкових пристроїв. Уміти розповісти про переваги й недоліки одного топкового пристрою у порівнянні з іншим. Обґрунтувати вибір топкового пристрою в залежності від виду палива, яке спалюють. Знати основні характеристики шарових і камерних топок, ціль екранування топкових пристроїв.

Основними тепловими характеристиками шарових топок є: питома теплова напруга дзеркала горіння, КВт/м3 год.

,

де В - витрата палива, кг/c; - нижча теплота згоряння палива, кДж/кг;

R - площа колосникової решітки, м2/

Питома теплова напруга топкового об’єму, кВт/(м3 год.)

,

де Vт - об’єм топкового простору, м3.

Література

[2] с.175-135; [5] с.I8I-I9I.

Питання для самоконтролю:

1 Чим відрізняються шарові топкові пристрої від камерних?

2 Як улаштовані й працюють топки для спалювання твердого палива?

3 Для чого роблять екранування топок?

4 Як працює пиловугільна топка?

5 Чим відрізняються камерні топки для спалювання твердого палива від камерних топок для спалювання рідкого до газоподібного палива?