Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ET / ЕТ / Гідравліка та теплотехніка / Методичні вказівки для самостійної роботи.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
565.25 Кб
Скачать

Тема 2.4 Термодинамічні цикли.

Цикли Карно і Ренкина паросилових установок.

Методичні вказівки

Перетворення енергії пари в роботу відбувається в паросилових установках. Тому особливу увагу слід приділити на вивчення ідеального циклу паросилової установки – циклу Ренина. Навчіться зображувати цикл Ренина в координатах PV і TS. Вивчіть, як визначається і від яких параметрів залежить коефіцієнт корисної дії циклу Ренкина.

Аналізуючи різні методи підвищення ККД паросилових установок, таких як, підвищення початкових параметрів пари, зниження кінцевого тиску, застосування проміжного перегріву пари, слід звернути увагу на переваги та недоліки цих методів, відносно один одного.

Після вивчення теми рекомендується розібрати рішення прикладів 15.2, 15.3 [l] с.213,214.

Література

[1] c.,205-218; [2] с.137-144; [5],с. 135-145.

Питання для самоконтролю:

1 З яких основних елементів складається паросилова установка, яка працює по циклу Ренина?

2 Від яких величин залежить в циклі Ренкина питома витрата пари та питома робота?

3 Як показати на РV-діаграмі, що зі зниженням тиску відпрацьованої пари при незмінному початковому тиску збільшується питома робота в циклі паросилової установки?

4 Як визначити термічний ККД паросилової установки?

Після вивчення розділу 2 студент повинен знати: основні параметри термодинамічної системи, основні закони ідеальних газів, перший та другий закони термодинаміки, зображення термодинамічних процесів і циклів на PV та TS діаграмах.

Уміти: графічно зображати цикли та процеси в координатах, обчислювати значення параметрів стану.

Розділ 3 Основи теорії теплообміну.

Тема 3.1 Основні поняття та визначення

Терміни та визначення прийняті в курсі теплопередачі.

Методичні вказівки

В теорії теплообміну вивчаються закономірності переносу теплоти з однієї області простору в іншу. Процеси переносу теплоти являють собою процеси обміну внутрішньої енергії між елементами системи, що розглядається у формі теплоти.

Теорія теплообміну (теплопередача) широко використовується для вивчення процесів в теплообмінних пристроях, температурних умов механічної обробки, охолодження і нагріву виробів. Останнє безпосередньо пов’язане з питаннями точності розмірної продукції, зносом ріжучого інструменту, підвищенням надійності і довговічності роботи деталей і вузлів машин. Раціональна організація тепломеханічних процесів і процесів передачі теплоти дозволяє найбільш економічно використовувати паливні ресурси, знизити металоємкість обладнання, інтенсифікувати паливні і технологічні процеси.

Вивчаючи тему необхідно засвоїти основні терміни та визначення , які прийняті в теорії теплообміну:

Теплообмін – це самодовільний незворотній процес переносу теплоти в просторі з неоднорідним розподіленням температури.

Існує три різних за своєю природою елементарних різновиду теплообміну: теплопровідність, конвективний теплообмін і променевий теплообмін.

Теплопровідність – молекулярний перенос теплоти в суцільному середовищі, який обумовлений наявністю градієнта температури.

Конвективний теплообмін – перенос теплоти, який обумовлений переміщенням макроскопічних елементів середовища в просторі, який супроводжується теплопровідністю.

Тепловіддача – конвективний теплообмін між середовищем, що рухається і поверхнею її поділу з іншим середовищем (твердим тілом, рідиною або газом).

Променевий теплообмін – теплообмін , який обумовлений перетворенням внутрішньої енергії речовини в енергію електромагнітних хвиль. Розповсюдженням їх у просторі і поглинанням енергії цих хвиль іншою речовиною.

Масообмін – самодовільний незворотній процес переносу маси даного компоненту в просторі з неоднорідним полем концентрації (хімічного потенціалу).

Література

[l] с.243-259; [2] с. 146-148; [3] с. 62;.[5]. с.142-143.

Питання для самоконтролю:

1 Що називається теплообміном?

2 Які види теплообміну Ви знаєте?

3 Що таке тепловий потік?

4 Як відбувається теплообмін випромінюванням?