Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДР Прийомн. батьків.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
02.06.2015
Размер:
703.49 Кб
Скачать

Ціннісні орієнтири респондентів

з/п

Ціннісні орієнтації

Високий рівень к-сть респондентів (%)

Середній рівень к-сть респондентів (%)

Низький рівень к-сть респондентів (%)

1

Приємне проведення часу, відпочинок

40%

25%

35%

2

Високий матеріальний добробут

50%

30%

20%

3

Пошук і насолода прекрасним

20%

45%

35%

4

Допомога і милосердя до інших людей

45%

20%

35%

5

Любов

50%

30%

20%

6

Пізнання нового у світі, природі, людині

30%

40%

30%

7

Високий соціальний статус і керування людьми

35%

50%

25%

8

Визнання і пошана людей і вплив на оточуючих

50%

35%

25%

9

Соціальна активність для досягнення позитивних змін в суспільстві

45%

35%

20%

10

Спілкування

50%

30%

20%

11

Здоров’я

50%

25%

25%

Отже, під час ранжирування ціннісних орієнтирів виявило найбільш вираженою зорієнтованість 50% респондентів на «здоров’я», «спілкування» та «любов», «високий матеріальний добробут», «високий соціальний статус і керування людьми». Вибір таких цінностей пояснюємо віковими особливостями та соціальною ситуацією. Таким чином, структура ціннісних орієнтирів та розуміння, як ця система впливає на поведінку та діяльність, дозволяє передбачити реалізацію особистості в реальних умовах життєдіяльності.

На п’ятому етапі емпіричного дослідження за методикою локус контролю Дж. Роттера визначено кількість респондентів, які беруть на себе відповідальність за свої вчинки і власне життя, що дуже важливо під час визначення успішності-неуспішності прийомного батьківства.

Результати виявлення локусу суб’єктивного контролю респондентів подано на рис. 2. 3.

Рис. 2. 3 Локус контролю респондентів

Високі показники у 55% респондентів за шкалами інтернальності загальної, інтернальності в галузі досягнень, невдач, виробничих, сімейних та міжособистісних відносин, інтернальності щодо здоров’я і хвороб відповідає високому рівню суб’єктивного контролю над будь-якими значущими ситуаціями, над емоційно позитивними та негативними подіями, важливості організації власної навчальної діяльності, здатності викликати до себе повагу і симпатію інших людей, відповідальності за події в сімейному житті, за своє здоров’я, бо одужання залежить переважно від них.

Низький показник за шкалами інтернальності загальної, в галузі досягнень, невдач, виробничих, сімейних та міжособистісних відносин, інтернальності щодо здоров’я і хвороб виявляє у (45%) респондентів відсутність зв’язку між своїми діями і значущими подіями, зв’язок своїх успіхів, досягнень і радості із зовнішніми обставинами везінням, щасливою долею або допомогою інших людей, схильність приписувати відповідальність за подібні події іншим людям або вважати їх результатом невезіння. Респонденти екстернального локусу контролю вважають не себе, а своїх партнерів причиною значущих ситуацій, що виникають в їхній родині, вказують на схильність надавати важливе значення зовнішнім обставинам оточенню, везінню-невдачі, не беруть на себе відповідальність за свої відносини з оточуючими, вважають здоров’я і хвороби результатом випадку і сподіваються на те, що одужання прийде від інших людей, насамперед лікарів.

Отже, в цілому (45%) респондентам з екстернальним локусом контролю властива конформна і поступлива поведінка, вони пасивні, залежні, тривожні і невпевнені в собі. Респонденти (55%) з інтернальним локусом активні, незалежні і самостійні в роботі, мають позитивну самооцінку, що пов’язано з вираженою упевненістю в собі і терпимістю до інших людей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]