Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова нати.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
02.06.2015
Размер:
162.82 Кб
Скачать

Хід заняття

1.Прихід мавпочки та подорож з нею Африкою:

  • Клімат: пекучі пустелі, тропічні ліси ( найбільша пустеля – Сахара, піщані дюни).

  • Рослини: колючий терен, верблюжа колючка, сакаул, баобаб, сиквоя, пальма.

  • Тварини: верблюди ( випиває 130л води), хамелеони, кенгуровий щур, шакали, орикс, слони (вага до 6 тон), леопарди, крокодили, пітони, антилопи (роги – до 1м), гіпопотами ("річковий кінь", вага – до 3тон), горили (зріст –до2,5м, вага – до 310кг), жирафи тощо.

2. Читання уривка з твору К. Чуковського "Лікар Айболить".

3. Аналіз, підсумок.

Тема: "Знайомство з Америкою".

Мета: ознайомити дітей з Америкою, дати уявлення про народи, звичаї, культуру,розширити знання про тваринний і рослинний світ Америки; ввести до словника слова: індіанець, вігвам, хмарочоси, статуя Свободи, водоспад, Великий Каньйон; розвивати логічне мислення; виховувати інтерес до навколишнього світу.

Матеріал: ілюстрації "Тваринний та рослинний світ Америки", атрибути до гри "Стежиною прерій".

Хід заняття

1.Прихід індіанця Сміливе Серця та його розповідь про Америку:

  • Різноманітність клімату.

  • Національна різноманітність населення Америки.

  • Культура країни (День Подяки, Хелоуін, Санта Клаус).

  • Визначні місця( Ніагарський водоспад, водоспад Ахель – найвищий у світі, Великий Каньйон).

  • Тваринний і рослинний світ (бізони, койоти, леви, жирафи, гепарди, гієни, газелі, сайгаки, страуси – яйця висиджує самець, мурахоїд – довжина язика до 1м).

2. Розвага "Стежками прерій".

3. Аналіз, підсумок.

Тема:"Народи світу та їх мови".

Мета: розширити знання дітей про народи, що живуть на планеті Земля, деякими особливостями їх зовнішнього вигляду, побутом, національними костюмами, умовами проживання, мовою; ввести до словника слова: хмарочос, вігвам, іглу; розвивати комунікативні здібності дошкільників; виховувати почуття гордості за свій народ та любов до рідної мови .

Матеріал: дидактична вправа "Сестрички", дидактична гра"Хто де живе", ілюстрації.

Хід заняття

  1. Ознайомлення з легендою про виникнення людей різних націй та рас, виникнення різноманітних мов на Землі.

  2. Розгляд ілюстрації із зображенням людей різних національностей. Ознайомлення з характерними зовнішніми особливостями. Дидактична вправа "Сестрички".

  3. Особливості будівель різних народів.

  4. Дидактична гра "Хто де живе".

  5. Аналіз, підсумок.

У другій серії дослідження, з дітьми були використані різноманітні форми і методи формування етнокультурної обізнаності дітей.

Так, дидактична гра "Народи – як одна сім'я, хоча і мови різні", мала на меті закріпити та узагальнити уявлення дітей про культуру народів інших національностей; розвивати логічне мислення та виховувати в дітей інтерес та любов до культури інших народів.

У грі передбачалося продовжувати формувати і уточнювати знання дітей за такими розділами: "Назва країни", "Столиця", "Прапор", "Народна гра", "Національне ім'я", "Особливості сільського господарства", "Національний костюм", "Жива та нежива природа", "Література".

Одночасно в грі брали участь 6 дітей. Вони по черзі брали карточки із сектора ігрового поля. Якщо на картинці намальований хлопчик, що читає книжку, то розповідали твір народу, назва якого у дитини на карточці з позначкою.

1етап – перед початком гри діти вибирали карточку з назвою країни, а під час руху за секторами орієнтувалися на свою картку.

2етап – картки лежали на ігровому полі. Рухаючись за секторами, дитина кожен раз брала нову карточку з назвою країни.

Дидактична гра "Мандруючи глобусом" дозволила закріпити та розширити знання дітей про людей інших національностей, їх культуру, традицій, народну творчість, рослинний та тваринний світ. Виховувати любов та повагу до інших національностей.