Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ 1.rtf
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
358.13 Кб
Скачать

Висновки

Отже, опираючись на розглянуті положення, можна зробити наступні висновки: Громадянське суспільство - це система відносин, зв'язків між людьми (а також їхніми спільностями, об'єднаннями), котрим належать визнані державою формально рівні юридичні можливості бути, так чи інакше, власниками засобів і результатів праці та брати участь у політиці, в управлінні суспільством.

Конституція України є гарантом прав громадянина, оскільки вона гарантує кожній людині широке коло політичних, соціальних та економічних прав і свобод. Конституція України піднесла на якісно новий рівень систему юридичних гарантій охорони прав і свобод громадян.

Організаційна діяльність компетентних державних органів та громадських організацій по забезпеченню реалізації вимог правових норм входить до складу юридичних гарантій прав і свобод людини та громадянина; має спеціальну організаційну діяльність державних органів та громадських організацій, спрямовану на максимально повне забезпечення і реалізацію загальних та спеціальних гарантій прав і свобод людини та громадянина.

Навіть за наявності прогресивної і добре налагодженої правової системи, системи прав і свобод людини реалізації їх може і не відбутися, якщо державними органами, посадовими особами та громадськими організаціями не здійснюватиметься спеціальна організаційна робота по забезпеченню прав та свобод людини і громадянина. Це загальна умова реальності прав та свобод людини і громадянина, всієї системи їх гарантій.

У нас час достатньо розроблені теоретичні аспекти громадянського суспільства, але для України проблема заключається у практичній їхреалізації - шляхом забезпечення належного виконання законів та інших нормативно-правових актів.

Нині ми стоїмо біля витоків процесу створення правової держави, для

якої головним є захист особи, свободи і прав людини, у тому числі національних меншин, додержання законів і державності. Характер цієї держави мають визначати такі принципи: верховенство закону в усіх сферах соціального життя; обов’язковість закону для всіх державних органів, громадських організацій, офіційних осіб і громадян; захист і гарантії свободи особи, її прав, інтересів, честі й гідності; взаємна відповідальність особи і держави; контроль і ефективний нагляд держави за додержанням законів та інших нормативних актів. Здійснення усіх накреслених заходів, спрямованих на побудову правової держави, стане для цивілізованого світу ще одним доказом прагнення України до втілення в життя принципів гуманізму і демократії, найвищою метою якої є забезпечення прав і свобод людини, основою нашої державності.

Список використаних джерел та літератури

1. Конституція України

2.Волинка К.Г Теорія держава і права: Навч. Посіб. – К.: МАУП, 2003. – 240 с.

3.Кельман М.С, Мурашин О.Г Загальна теорія держави і права: Підручник. – К. : 2008. -477с.

4.Котюк В.О Загальна теорія держава і права: Навчальний посібник. – К.: Атіка, 2005. – 592 с.

5.Скакун О.Ф. Теорія держава і права (Енциклопедичний курс): Підручник. - Харків: Еспада, 2006. – 776 с.

6. Скакун О.Ф. Теорія держава і права : Підручник. – 2-ге видання. - К.: Алерта ; ЦУЛ, 2011. 520 с.

6. Павленко М.І. Опришко І.В Теорія держава і права: Навч. Посіб./ Упоряд. Л.М. Шестопалова. – К. : Прецедент, 2004. – 224 с.

8.Цвік О.В, Петришин О.В, Авраменко Л.В. Загальна теорія держава і права:За ред. д-ра юрид. наук, проф., акад. АПрН України М.В.Цвіка, д-ра юрид. Наук, проф., акад. АПрН України О.В. Петришина. - Харків: Право, 2011. 584 с.