Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
samostoyateln_2014.pdf
Скачиваний:
98
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
557 Кб
Скачать

Рисунок 3 — Одномодові волокна: а) ступінчасте одномодове волокно,

б) одномодове волокно зі зміщеною дисперсією Більшість пристроїв волоконної оптики використовують область

інфрачервоного спектру в діапазоні від 800 до 1600 нм в основному в трьох вікнах прозорості: 850, 1310 і 1550 нм. Саме околиці цих трьох довжин хвиль утворюють локальні мінімуми загасання сигналу і забезпечують велику дальність передачі.

Питання для контролю вивченого матеріалу:

1.Які бувають оптичні волокна? Чим вони характеризуються?

2.Що являє собою ВОЛЗ?

3.Що таке мода?

4.Що таке показник заломлення?

5.Які бувають показники заломлення?

Література:

Р.Р. Убайдуллаев Волоконно - оптические сети М.: Эко - Трендз 2001 г, стор. 11-18

Урок № 24

(згідно робочої навчальної програми)

Види волоконно-оптичних кабелів

Питання для вивчення:

1.Волоконно-оптичні кабелі для внутрішнього прокладення

2.Волоконно оптичні кабелі для зовнішнього прокладення

Волоконно-оптичний кабель складається з волокон, по яких поширюється сигнал, та елементів, що захищають ці волокна від зовнішніх впливів. Коли мова йде про вибір ВОК, слід приділити особливу увагу умовам пожежної безпеки та іншим характеристикам щодо використання ВО кабелю. Суттєво впливає на конструкцію саме призначення кабелю. Так як ВОК може прокладатися під землею, підвішуватись на опорах або проходити в каналізаціях, а також в будівлях, між поверхами, залежно від того, яка ставиться задача, вибирається той чи інший тип кабелю.

Треба зазначити, що будь-яке ділення ВОК за типами має досить умовне значення так як в різних країнах вимоги до даного виду обладнання різні, так само як і маркування у різних виробників може мати не однакові значення.

Волоконно-оптичні кабелі для внутрішнього прокладення. Волоконнооптичні кабелі для внутрішнього прокладення, у відповідності зі своїм функціональним призначенням, прокладаються в середині приміщень та будівель. Вони поділяються на станційні, об'єктові і для міжблочних з'єднань. Всі ці кабелі об'єднує одна особливість: при їх експлуатації фактори навколишнього середовища надають менш руйнівну дію, за винятком окремих випадків, коли передбачається використання кабелів в приміщеннях з особливими умовами, що сприяють руйнуванню захисних покриттів, - агресивного хімічного середовища, високою температурою, вологістю, іонізацією та т.д.

Станційні кабелі призначаються для прокладення в середині приміщень між станційною муфтою (або боксом) і стійкою обладнання або між стійками обладнання в межах однієї споруди.

Об'єктові кабелі служать для передачі інформації всередині об'єкта. Кабелі для міжблочних з'єднань призначені для монтажу всередині стійок,

а також для з'єднання блоків одного пристрою.

Виділення волоконно-оптичних кабелів для внутрішньої прокладки в окремий сегмент було обумовлено вимогами, з яких найбільш важливі:

Кабелі повинні бути такими, що не підтримують і не поширюють горіння, а також мати низький рівень виділення диму і галогенів;

Кабелі повинні володіти малим припустимим радіусом вигину;

Кабелі повинні ефективно армуватися;

Кабелі виділяються в спеціальну групу по стійкості до впливу навколишнього середовища і по механічним характеристикам (більш щадні вимоги в порівнянні з кабелями для зовнішньої прокладки).

Кабелі для міжблочних з'єднань є найбільш простими конструктивно. Вони використовуються у виробництві оптичних шнурів і напівшнурів.

Ці кабелі випробовують практично мінімальні механічні навантаження. Для з'єднань блоків всередині пристрою найчастіше досить оптичних волокон в буферному покритті.

Якщо передбачені часті перемикання, кабелі для міжблочних сполук можуть містити більше захисних арамідних ниток і додаткову зовнішню оболонку, що забезпечують підвищену механічну міцність.

Об'єктові волоконно-оптичні кабелі більш піддаються фізичним навантаженням.

Станційні кабелі - основна група кабелів внутрішнього прокладення, конструкція яких має значну кількість модифікацій. Відмінною рисою розвитку станційних кабелів є те, що розробляються нові конструкції, які поповнюють ряд вже існуючих. При цьому, велика частина конструкцій, що застосовувалися раніше продовжує активно застосовуватися. Таким чином, сьогодні на ринку представлено широке розмаїття конструкцій кабелів, які можна віднести до станційних.

Багато виробників для візуального розрізнення лінійних та станційних волоконно-оптичних кабелів випускають останні з зовнішньою оболонкою, що має жовте, помаранчеве або світло-зелене забарвлення.

Волоконно-оптичні станційні кабелі, завдяки своєму призначенню, можуть містити волокна з різними типами покриттів. Основна функціональна відмінність таких кабелів від лінійних - можливість проведення маніпуляцій (перемикання кабелю на іншу панель або стійку з обладнанням) в будь-який момент. Лінійні кабелі, як правило, не змінюють свого місця розташування після

прокладення. Станційні кабелі повинні володіти гнучкістю, волокна в них не потребують додаткових зміцнюючих покриттів. Одномодові оптичні волокна лінійних кабелів мають діаметр 125 мкм, поверх оболонки наноситься лакове покриття для збільшення міцності. Діаметр оптичного волокна з таким покриттям складає 250 мкм.

Існують і інші види опитико-волоконних кабелів для внутрішнього прокладення.

Волоконно оптичні кабелі для зовнішнього прокладання. В залежності від того, де і за яких умов прокладається оптоволоконний кабель, він розділяється за типом конструкції:

броньований сталевий дротом - стійкий до механічних пошкоджень, прокладаються у відкритих траншеях, ґрунтах, по естакадах і мостах, стійкий до затоплення;

броньований сталевий гофрованою стрічкою - із захистом від гризунів і від затоплення на тривалий період, для прокладення в кабельній каналізації;

самонесучий оптичний кабель - стійкий до зовнішніх електромагнітних впливів, призначений для монтажу на опорах при створенні повітряних ліній зв'язку;

розподільні оптичні кабелі - застосовуються при створенні локальних

мереж.

Сучасні кабелі для зовнішнього прокладення повинні володіти наступними параметрами:

зовнішній діаметр - 10-20 мм;

температурний діапазон монтажу - від -10 ° С до +50 ° С;

температурний діапазон експлуатації - від -40 ° С до +60 ° С;

мінімальний радіус вигину при прокладці - 15 зовнішніх діаметрів;

мінімальний радіус вигину при експлуатації - 20 зовнішніх діаметрів;

максимально припустиме зусилля на розтягування - 2500-10000 Н;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]