Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікробіологія_вірусологія.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
787.97 Кб
Скачать

Пояснювальна записка.

Інтернатура (первинна спеціалізація) є обов’язковою формою післядипломної підготовки випускників усіх факультетів вищих медичних закладів освіти ІІІ-ІУ рівнів акредитації незалежно від підпорядкування та форми власності, після закінчення якої їм присвоюється кваліфікація лікаря-спеціаліста з певного фаху. Інтернатура проводиться у формі очно-заочного навчання на кафедрах вищих медичних закладів освіти ІІІ-ІУ рівнів акредитації і закладів післядипломної освіти та стажування в базових установах охорони здоров’я.

Головною метою навчання в інтернатурі є підвищення рівня теоретичної і практичної підготовки лікарів-інтернів та забезпечення спроможності до самостійної роботи за фахом.

Головною метою навчання в інтернатурі з мікробіології і вірусології є доскональне вивчення мікробіології бактеріальних, грибкових і вірусних інфекційних захворювань та набуття практичних навичок їх лабораторної діагностики.

Завданнями інтернатури є:

1. Поглиблення теоретичних знань відповідно до сучасного рівня мікробіологічної та вірусологічної науки;

2. Оволодіння методами мікробіологічного і вірусологічного дослідження для застосування їх на практиці.

До інтернатури з мікробіології і вірусології зараховують випускників вищих медичних учбових закладів, які одержали призначення на роботу за фахом “Бактеріологія” або “Вірусологія”. Термін навчання в інтернатурі один рік, в тому числі: навчання на кафедрах закладу – 4 місяці (624 години ), навчання на базі стажування –7 місяців (1092) години.

Графік навчального процесу

Місяці

VІІІ

ІХ

Х

ХІ

ХІІ

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VІ

Б

Б

Б

Б

Б

Б

Б

М

М

В

В

Примітка: Б – стажування на базі;

М – навчання на кафедрі мікробіології.

В – навчання на кафедрі вірусології;

Початок навчання в інтернатурі з 1 серпня року випуску з вищого медичного закладу – на базі стажування. Графіком навчального процесу для інтернів-мікробіологів-вірусологів передбачено:

-серпень-лютий (7 місяців) – на базі стажування;

-березень-квітень (2 місяці) – навчання на кафедрі мікробіології;

-травень-червень (2 місяці) – навчання на кафедрі вірусології.

Виконання навчальної програми інтернами на базі стажування досягається шляхом їх практичної лікарської діяльності під наглядом безпосереднього керівника інтернів в бактеріологічних і вірусологічних лабораторіях санітарно-епідеміологічних станцій, згідно з навчальним планом, у якому вказано орієнтовну кількість годин, що виділяються для освоєння певного розділу програми, та число тижнів роботи лікаря в бактеріологічний та вірусологічній лабораторіях.

За весь період навчання в інтернатурі лікар повинен оволодіти певним переліком практичних навичок з лабораторної діагностики інфекційних хвороб. В даному переліку передбачено три рівні засвоєння матеріалу: 1-й рівень (+) – ознайомлення з даним питанням; 2-й рівень (++) – уміння застосувати набуті знання і навички для лабораторної діагностики інфекційних хвороб; 3-й рівень (+++) – уміння самостійно здійснити лабораторну діагностику певної інфекції.