Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
39
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
242.69 Кб
Скачать

Примірне положення про консультативний гастроентерологічний кабінет

1. Консультативний гастроентерологічний кабінет (далі - кабінет) виконує консультативну, лікувально-діагностичну та організаційно-методичну роботу з надання спеціалізованої амбулаторної допомоги дорослому населенню з хворобами органів травлення (за винятком гострих хірургічних, гострих інфекційних, онкологічних захворювань).

2. На посаду лікаря-гастроентеролога кабінету призначається лікар-гастроентеролог без вимог до кваліфікаційної категорії та стажу роботи.

3. Штати кабінету встановлюються відповідно до діючих штатних нормативів (згідно з наказом МОЗ України від 23 лютого 2000 року № 33 «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров'я».

4. Кабінет входить до складу гастроентерологічного центру як його структурний підрозділ або є структурною одиницею поліклініки чи поліклінічного відділення лікарні.

5. Головні завдання кабінету:

5.1. надання консультативно-діагностичної та лікувальної допомоги дорослому населенню з хворобами органів травлення.

5.2. раннє виявлення гастроентерологічних хворих, сприяння своєчасному оздоровленню хворих та осіб з факторами ризику щодо розвитку гастроентерологічних захворювань.

5.3. участь у роботі комісій з експертизи тимчасової і стійкої непрацездатності.

5.4. Визначення показів до госпіталізації та направлення профільних хворих на лікування до гастроентерологічного відділення республіканської у АР Крим, обласної, міської чи центральної районної лікарень, направлення на санаторно-курортне лікування.

5.5. Проведення аналізу якості амбулаторної гастроентерологічної допомоги населенню, повноти обсягу диспансеризації профільних хворих, ефективності диспансеризації, причин захворюваності, інвалідності та смертності хворих на хвороби органів травлення.

5.6. Надання організаційно-методичної допомоги лікарям відповідного закладу охорони здоров`я з питань, що стосуються гастроентерологічної допомоги.

5.7. Розробка та впровадження заходів щодо профілактики хвороб органів травлення, їх своєчасного виявлення, корекції факторів ризику.

5.8. Впровадження в практику роботи кабінету сучасних методів профілактики, діагностики та лікування захворювань органів травлення.

5.9. Здійснення організаційних заходів щодо підвищення кваліфікації лікарів закладу охорони здоров`я - дільничних терапевтів, лікарів загальної практики-сімейної медицини, середнього медичного персоналу з питань раннього виявлення, профілактики, лікування та експертизи непрацездатності хворих гастроентерологічного профілю.

6. Забезпечення наступності в роботі з терапевтичною, підлітковою, інфекційною, онкологічною службами, з гастроентерологічним, терапевтичним, хірургічним, проктологічним, іншими стаціонарними відділеннями та відповідними профільними кабінетами, лабораторно-діагностичними та іншими службами закладу охорони здоров`я.

7. Кабінет керується в роботі чинним законодавством, нормативно-директивними документами МОЗ України, посадовою інструкцією, цим Положенням.

8. Кабінет оснащується відповідно до Примірного переліку спеціального медичного обладнання та інструментарію консультативного гастроентерологічного кабінету, затвердженого МОЗ.

Директор Департаменту

розвитку медичної допомоги М.П. Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказ МОЗ України

від 28.12.2009 № 1051

Соседние файлы в папке Гастроэнтерология