Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психиатрия / Психиатрия-1 / 2010_Pervinnii bank.docx
Скачиваний:
170
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
131.69 Кб
Скачать
  • Змістовий модуль 1. Загальні питання психіатрії.

Тема 2. Методи психіатричного дослідження. Класифікація психічних розладів, поняття психопатологічного симптому, синдрому та захворювання, регістри психічних розладів.

18244Хворий 37 років, лікар. Під час навчання в медичному інституті часто випивав з друзями, проте особливої тяги до спиртних напоїв не помічав. 5 років тому з'явилася потреб опохмелятися . Психічний статут: Не вважає себе хворим, "пив як усі, може тільки трохи частіше". Пожвавлюється при спомині про горілку. Схильний до плоских, цинічних жартів, розв'язний, докучадливий. Cоматичний статут: Поширення кордонів серця ліворуч, глухість тонів, живіт болісний в правому підреберрі, печінка біля краю реберної дуги. Яке дослідження найбільш інформативно для уточнення діагнозу?

A.Клиніко-психопатологічне дослідження

B.Зміст алкоголю в крові

C.Дослідження ферментів сиворотки крові

D.Експериментально-психологічне дослідження

E.Комп'ютерна томографiя головного мозку

1976434-літня жінка скаржиться на порушення сну, зниження працездатності, пам'яті, відсутності цікавості до навколишнього світу, загальмованність, затримку менструального циклу. Останнім часом значно схудла. В розмові відповідає односкладово, вираз обличчя скорботний. Дії лікаря:

A.* Запідозрити депресію, зібрати анамнез та виявити, чи не має суіцидальних думок.

B.Призначити психостимулятори.

C.Провести експериментально – психологічне дослідження.

D.Призначити седативні засоби.

E.Направити на консультацію до гінеколога.

Модуль 1. ЗАГАЛЬНІ ПИТАННЯ ПСИХІАТРІЇ ТА ЗАГАЛЬНА ПСИХОПАТОЛОГІЯ

  • Змістовий модуль 1. Загальні питання психіатрії.

Тема 3. Загальні принципи лікування, реабілітації та експертизи психічних захворювань і розладів.

18284Хвора 19 років, студентка художнього інституту, не отримала очикуваного нею першого місця на виставці студентських картин. Обвинуватила декана свого факультету у вимаганні в неї хабаря . Швидко розвинувся судомний припадок із риданнями, різноманітними конвульсіями. Свідомості, однак, не втрачала і заборонила викликати швидку медичну допомогу. Була доставлена додому співкурсниками. Дома, після зауваження батька про те, що не слід було вступати в конфлікт з деканом, у хворої виникло виражене мовно-рухове збудження. Препарати якої групи найбільш показані для купування збудження у цьому випадку?

A.Транквілізатори

B.Нейролептики

C.Антиконвульсанти

D.Антидепресанти

E.Снодійні (барбітурати)

18285Хвора 23 років, інженер, госпіталізована в психіатричну лікарню. 2-3 тижні тому почала помічати, що якась сила керує її думками, почуттями і вчинками. Мала підозру, що на неї діє гіпнозом її співучень, якого н бачила вже кілька років. У голові з'явився голос цього знайомого. Періодично зазнавала наплив чужих думок, коли власний розум "зупинявся", власне мислення "зупинялось". Не спала ночами; боялась, не могла працювати. У клініці, під впливом терапії, поступово зникли описані хворобливі явища, з'явилось критичне ставлення до них. Якій захід профілактики рецидиву хвороби можна вважати найбільш ефективним?

A.Підтримувати терапію нейролептиками

B.Уникати зустрічі із знайомим, що з'являється у хворобливих переживаннях

C.Залишити роботу

D.Провести психотерапію, спрямовану на переконання хворої

E.Дотримуватися певної дієти

19212Хворий М., 35 років. Вперше поступив в психіатричний стаціонар. Встановлено діагноз шизофренія, параноїдна форма. Який метод лікування доцільно застосувати?

A.*Нейролептична терапія

B.Вітамінотерапія

C.Фізіотерапія

D.Психотерапія

E.Рефлексотерапія

21832Службовець багато років зловживає спиртними напоями, переніс важкий алкогольний делірій, після якого з`явились масивні порушення пам`яті. Не запам`ятовує поточних подіі. Настрій нестабільний, швидко астенізується під час бесіди. Біографічні дані пам`ятає достатньо. Соматично ослаблений, АТ= 160/95 мм.рт.ст.., тони серця приглушені, в легенях поодинокі свистячі хрипи. Печінка дещо збільшена, чутлива при пальпації. Яка група психотропних препаратів найбільш доцільна?

A.*Ноотропи.

B.Психостимулятори.

C.Нейролептики.

D.Транквілізатори.

E.Препарати літію.

21833Хвора А., 36 років, бібліотекар. Захворіла в віці 23 років, захворювання почалось з тривоги, поганого настрою, вважала, що всі навколо неї її обговорюють, чула в телевізійних передачах натяки на свою адресу. Неодноразово лікувалась в психіатричному стаціонарі. Останні 2 роки відмічається стан нестабільної ремісії з ідеями стосунку, слуховими галюцинаціями індиферентного змісту. Постійно лікується амбулаторно, приймає нейролептичну терапію. Останній тиждень клозапін було замінено на галоперідол. У хворої з’явились судоми м`язів шиї, язика, окуломоторних м`язів. Призначте корекцію нейролептичного синдрому.

A.*Препарати антипаркінсонічної дії.

B.Аміназин.

C.Протисудомні препарати.

D.Психотерапія.

E.Піротерапія.

21836Хлопець 15 років, направлений на консультацію до підліткового психіатра в зв`язку із поведінковими відхиленнями: зробився дратівливим, різким, став прогулюватишколу, цілими днями проводив час біля гральних автоматів, вдома закривається в своїй кімнаті і слухає музику через навушники, з рідними розмовляє “крізь зуби”. Кілька днів тому був затриманий при спробі крадіжки компакт-дисків з магазину. При бесіді: роздратований, напружений, не відразу розкриває свої переживання, особливо дратівливим стає приобговоренні стосунків в сім`ї. Пізніше встановлено, що хлопець випадково підслухав розмову батьків щодо їх розлучення. Яку тактику слід застосувати ?

A.*Психотерапія (сімейна, індивідуальна).

B.Поведінкову терапію.

C.Нейролептичну фармакотерапію.

D.Інсуліно-шокову терапію.

E.Комплексну терапію в умовах виправного закладу.

Модуль 1. ЗАГАЛЬНІ ПИТАННЯ ПСИХІАТРІЇ ТА ЗАГАЛЬНА ПСИХОПАТОЛОГІЯ

Соседние файлы в папке Психиатрия-1